Лабораторний практикум – 10 клас, I курс коледжу. Визначення центра мас плоских фігур

Про матеріал
Найбільш простим способом визначення центра мас плоских фігур є спосіб з підвішуванням фігур біля нитяного виска, як це показано на фото 2. Висок – нитка з прив’язаним тягарцем (гайкою, металевою кулькою). За допомогою маркера ставимо мітки внизу напроти нитки, як це показано на фото 2. Підвішуємо фігуру іншим кутом. Переставляємо висок до іншого кута і знову ставимо мітку. Якщо фігура має п’ять кутів, то має бути п’ять міток. Потім проводимо маркером п’ять ліній між відповідним кутом і міткою – точка перетину всіх п’яти ліній і є центром маси даної фігури, що показано на фото 3 – точка «О» є центром маси даної фігури. Аналогічно проводимо дослідження центру маси інших підготовлених фігур. Досліди дуже прості і провести їх можливо і в домашніх умовах.
Перегляд файлу

Лабораторний практикум – 10 клас, I курс коледжу. Визначення центра мас плоских фігур

Для проведення лабораторного практикуму слід заготовити декілька фігур неправильних багатокутників. Фігури можливо вирізати з пластику, цупкого паперу, картону, як це показано на фото 1. В кутах фігур просвердлені отвори діаметром 1 мм. Для проведення досліду потрібно також висок (нитка з тягарцем), лінійка, маркер, і металевий стрижень діаметром 1 мм.

image 

                    Фото 1

    Найбільш простим способом визначення центра мас плоских фігур є спосіб з підвішуванням фігур біля нитяного виска, як це показано на фото 2.

Висок – нитка з прив’язаним тягарцем (гайкою, металевою кулькою). 

За допомогою маркера ставимо мітки внизу напроти нитки, як це показано на 

фото 2. Підвішуємо фігуру іншим кутом. Переставляємо висок до іншого кута і знову ставимо мітку. Якщо фігура має п’ять кутів, то має бути п’ять міток. Потім проводимо маркером п’ять ліній між відповідним кутом і міткою – точка перетину всіх п’яти ліній і є центром маси даної фігури, що показано на фото 3 – точка «О»  є центром маси даної фігури. Аналогічно проводимо дослідження центру маси інших підготовлених фігур. Досліди дуже прості і провести їх можливо і в домашніх умовах.

        image 

            Фото 2                                                 Фото 3

Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/10-клас-i-курс-лабораторний-практикум-визначенняцентра-мас-плоских-фігур/   

pdf
До підручника
Фізика (академічний та профільний рівень) 10 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
952
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку