Ландшафти України Аукціон знань (гра)

Про матеріал
Урок-узагальнення вивченого матеріалу по темі "Ландшафти України" (в ігровій формі). Розвиває наукове, просторове, логічне мислення, навички аналізу і синтезу інформації, творчі здібності. Виховує зацікавленість до географічних знань, самостійність мислення, вміння працювати в команді.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ландшафти України Аукціон знань (гра)Підготувала. Жанна ВАСИЛЬЄВА

Номер слайду 2

Аукціон – це незвичайна форма продажу особливих товарів. Товари, що продаються на аукціоні, називаються лотами. Заради отримання найвищої ціни за лот ведучий аукціону пропонує покупцям визначатися з його вартістю: хто дасть за нього найбільшу ціну, той і стане власником лоту.

Номер слайду 3

Правила гри. Ставку робить капітан команди, відповідає той член команди, якому він надасть слово. Якщо відповідь правильна, ставка збільшується вдвічі, якщо ні – зменшується. Час для роздумів – 30 секунд.4 Наш аукціон – це саме те місце, де кожен може заробити гроші своїм розумом. Тільки гроші у нас особливі – це бали певного рівня навчальних досягнень.1 Банкноти – від 1 до 12. Причому протягом гри ви можете як збільшити свої розумові банкноти, так і зменшити, або взагалі стати банкрутом. 2 У грі на вас чекають питання з кількох тем. Ви самостійно вибираєте тему і номер питання та робите ставку від 1 до 12.3 Об'єднуємося у команди, обираємо капітана та розпочинаємо “Аукціон знань”.5

Номер слайду 4

Якщо ви хочете досягти успіху, уникайте шести вад: сонливості, ліні, страху, гніву, бездіяльності і нерішучості. Конфуційблизько 551 р. до н. е. – 479 р. до н. е.

Номер слайду 5

Кримські гори Лісостеп Азовське море Мішані і широколисті ліси Чорне море Степ Українські Карпати. Теми:

Номер слайду 6

Мішані і широколисті ліси

Номер слайду 7

Сосновий ліс. Комахоїдна рослина,  назву отримала завдяки своїй зовнішній подобі: на її листку ростуть специфічні вусики, на яких присутні краплі у вигляді роси. Найглибше озеро України карстового походження, ложе лежить на білій крейді, повноводне, тому що живиться не тільки атмосферними опадами, а й напірними підземними водами. Фізико-географічна область, яка розташована дещо відокремлено, розділяє Волинську і Подільську височини, знаходиться в межах неотектонічного прогину. Кряж на півночі Житомирського Полісся, висота 316 м, єдине місце в Україні, де видобували вогнетривкий мінерал пірофіліт, який використовували для пальників на маяках. Основна рослина на верхових болотах із залишків якої утворюється торф. Птах, що більшу частину свого життя проводить на землі; літає швидко й легко; не боїться холоду і взимку живе на деревах, але під час великих морозів заривається у сніг, де робить ходи до 8 м завдовжки, коли виникає снігова кірка, багато птахів гине, не маючи змоги пробитися через неї. Найбільший ссавець фауни України, маса якого може перевищувати 1 т, здатний перестрибнути перешкоду висотою 2 м. У тварини чудові слух і нюх, тоді як зір досить слабкий. Тривалість життя до 27 років. Рідкісна риба, яка охороняється в Шацькому національному парку.

Номер слайду 8

Сосновий бір. Росичка Вугор Словечансько-Овруцький кряж Сфагнум Тетерук Зубр Світязь Мале Полісся

Номер слайду 9

Лісостеп

Номер слайду 10

Геологічна пам'ятка природи розташована в долині річки Буки, тут можна побачити місце виходу на поверхню масивної брили гранітів і мігматитів віком понад 2 млрд. р. – елементів Українського щита. Припускають, що в І ст. до н.е. вони могли виконувати функцію скіфського святилища, оскільки на стінах печер можна розгледіти окремі знаки. Перша згадка про річку є в літописах Київської Русі від 1105 року. За однією з версій, назва походить від кольору берегів: від білих крейдових відслонень у верхів'ях річки й білого піску на її берегах у пониззях . У місці впадіння в Дніпро, в куті при злитті річок, була розташована одна з головних козацьких переправ – Переволочна. Винятковим явищем для Придніпровської височини є ці гори, що мають унікальну геологічну будову, цікаві легенди назв, приваблюють археологічними знахідками найдавніших часів. Тут було знайдено залишки іхтіозаврів, плезіозаврів, скелети та бивні мамонтів, шерстистих носорогів, вівцебиків, зубрів. Загальна протяжність гір сягає близько 75 км. Настільки рідкісна рослина, що її називають «мрією любителів», перебуває під охороною міжнародних конвенцій. Наукова назва походить від грецьких слів, які в перекладі означають «черевичок Кіпріди», або Афродіти – богині кохання і краси. Ці чарівні своєю неповторною красою квіти дещо нагадують черевички східних народів. Тип ґрунту займає майже всю лісостепову зону. В цілинному стані зберігся тільки в заповідниках. Має зернисту структуру, потужний гумусовий горизонт, добре пропускає воду і повітря. Багатий на N, K , P. Рідкісна багаторічна рослина. В тиху сонячну погоду навколо неї скупчується багато випарів ефірної олії. Коли піднести запаленого сірника, вся рослина спалахує жовтими і синіми вогниками, проте залишається цілою. На території цього національного парку рослинність має багато тайгових особливостей і рис. Заболоченість понад 7%, тому тут росте андромеда, журавлина болотна, лохина, реліктові види верби лапландської, чорничної, Старке. Одне з чудес України. Найвища точка лівобережної України висотою майже 170 м. Археологи знаходили тут рештки тварин льодовикового періоду. Природний заповідник, у якому охороняють єдину в Україні ділянку лучного степу в межах лісостепової зони.

Номер слайду 11

Урочище Каскади. Михайлівська цілина. Ворскла Канівські гори. Зозулині черевички. Чорнозем Ясинець – неопалима купина. Національний природний парк “Деснянсько-Старогутський”Гора Пивиха

Номер слайду 12

Степ

Номер слайду 13

Найпоширеніший кущ у степу. Цю тварину прославив Людвіг ван Бетховен. Пересувається вона рвучкими перебіжками, часом зупиняючись і завмираючи на місці, рятуючись від переслідування, біжить досить швидко, досягаючи на рівних ділянках швидкості 12 -15 км/год, і намагається сховатися у найближчій норі. Найбільша колонія її знаходиться в заповіднику Стрілецький степ. Частина степу, яку називають «островом» лісостепу. Округлі плоскодонні замкнуті зниження рельєфу глибиною від 2 до 25 м і діаметром від кількох десятків метрів до 10 км у поперечнику, площею до сотень і тисяч квадратних метрів, вони є результатом суфозійних явищ – вимивання дрібних мінеральних часточок ґрунту, внаслідок чого відбувається його просідання. Найдовша змія України та Європи, довжина сягає 2 м, її укус болючий, але не смертельний. У випадках наближення ворога не ховається, а згортається спіраллю, на кшталт отруйної змії, шипить та кидається на супротивника, при цьому здатна стрибати до 1,5-2 м, намагаючись завдати удару в обличчя. Найважчий літаючий птах світу, самець може досягати маси 21-23 кг і при цьому здатний підійматися у повітря; основна їжа птаха – рослини, воду не п’є зовсім. Укус самиці цієї комахи небезпечний для життя людини. Найсухіше місце в Україні, де середньорічна кількість опадів становить ≈ 291 мм. Злакова рослина, що може запобігати розмиванню ґрунту та протистояти вітровій ерозії завдяки своїм властивостям закріплювати ґрунти. Там, де збереглися ділянки степової цілини, вона видається на початку літа сріблястою від квітучої рослини.Її латинська назва «Stipa» походить від грецької «ступейон», що означає шпакля. Всі її 27 видів в Україні занесені до Червоної книги.

Номер слайду 14

Бабак Шипшина Донецький кряж. Під (Чапельський під)Жовточеревий паолоз. Каракурт. Дрохва Тендрівська коса. Ковила

Номер слайду 15

Українські Карпати

Номер слайду 16

Найбільша серед земноводних, ендемік Карпат; загальна довжина до 28 см, живе до 18 років, тіло вкрите плямистою шкірою з безліччю отруйних залоз. Найменше дерево, що росте в Україні, висота 12-15 см; зустрічається на вологих вапнякових скелях в альпійському поясі. Усі найвищі вершини – Говерла, Петрос, Бребенескул, Піп Іван зосереджені в цьому масиві. Це дерево – релікт з юрського періоду мезозойської ери; охороняється в Княждвірському заповіднику, де кожне дерево обліковане, має свій «паспорт» і порядковий номер. У четвертинний період кайнозойської ери Карпати були вкриті льодовиками, їхніми слідами є заглиблення на схилах гір, виорані льодовиком. Найбільш високогірне озеро України. Безліса ділянка верхнього поясу Українських Карпат, вкрита трав'янистою рослинністю, що використовується як пасовисько та для сінокосу. Морським оком часто називають це озеро; чиста вода весь час прохолодна: температура ніколи не піднімається вище + 110 С; на найбільшій глибині (24 м) на дні видно навіть найдрібніші камінці; лежить в долині річки Теребля. Найдавніше пасмо з великими відносними висотами та скелястими урвищами.

Номер слайду 17

Саламандра плямиста. Верба туполиста. Синевир Рахівсько-Чивчинські гори. Чорногірський масив. Тис ягідний Бребенескул Кари Полонина Боржава

Номер слайду 18

Кримські гори

Номер слайду 19

Найвищий масив Кримських гір, з пересічними висотами 1000-1400 м. Сухий і теплий місцевий вітер, який дме навесні і восени, викликає раптове танення снігу та сходження снігових лавин . Водоспад, що не пересихає навіть у посушливі роки. Найглибший каньйон на схилі гори Ай-Петрі. Найстаріший в Україні ботанічний сад, заснований у 1812 році. Кримські гори – єдине місце в Україні, де у незначній кількості збереглися ці птахи, що занесені до Червоної книги України. Свої гнізда будують на скелях в недоступних місцях з товстих гілляк, у кладці одне яйце, яке висиджують обидва птахи близько 50 днів. Пташеня перебуває у гнізді понад три місяці. Літнє забарвлення цієї тварини яскравого червоно-рудого кольору з білою плямистістю, взимку тьмяніє. Харчується грибами, горіхами, жолудями, травами, ягодами, листям і пагонами дуба або вільхи, у голодні роки – корою дерев. Особи, що мешкають поблизу морського узбережжя, поїдають викинуті на берег водорості і відновлюють за допомогою морської солі мінеральний баланс організму. Згаслий вулкан, навколо якого збереглися продукти його колишньої діяльності: потоки застиглої лави, вулканічні бомби, попіл, серед яких трапляються смугастий агат, прозорий сердолік, зелена, бура, коричнева, червона яшма, понад 50 різновидів кварцу. Підземний вулкан – лаколіт, магматичне тіло якого вийшло на поверхню, згадується на початку нашої ери античним географом Стратоном під назвою Кріуметопон, що означає «баранячий лоб».

Номер слайду 20

Карадаг – “чорна гора”Бабуган-Яйла. Аюдаг – Ведмідь-горависота 577 м. Водоспад Джур-Джур. Великий каньйон. Нікітський ботанічний сад. Фен Сип білоголовий Олень плямистий

Номер слайду 21

Чорне море

Номер слайду 22

Найпівденніша географічна точка території України, площа 1,5 км. Найбільша морська тварина України, довжина тіла 1,8 -2,5 м, може сягати до 3,3 м, маса – 200 кг. Найбільший черевоногий молюск в українській фауні. Завезений з Японського моря у ХХ ст. Мешкає підводний хижак в межах 50 м під водою, Найчастіше кріпиться на скелях або на дні на глибині 2-3 м і в такому стані проводить більшу частину свого часу. Середня тривалість життя цих молюсків - 13-15 років. Найбільший острів у Чорному морі, описаний у творах античних істориків (Пліній Старший , Птолемей , Геродот). Акула чорного моря. Ця риба має специфічну форму. Вона дуже тонка, а її ніс дуже загострений, не має ні луски, ні плавців, лише на хвості є невеликий виріст, схожий на пензлик. Маса може становити 700 г. Більшу частину життя проводить у підводних чагарниках, де можна легко сховатися від хижаків. Самки відкладають ікру в особливу порожнину, яка знаходиться в хвості самця. Організми , які можуть жити в сірководневому шарі Чорного моря? В середині трикутника між Одесою, гирлом Дунаю, Севастополем на глибині 30-60 м знаходиться найбільше у світі скупчення морських рослин, які зовні нагадують виноград, тому називають «морським виноградом» (одержують йод, агар-агар, спирт, оцет для харчової, паперової, хімічної промисловості). Одна з найбільш небезпечних для людей риб Чорного моря. Її отруйні залози розташовані на першому спинному плавці і поруч з шипом на зябровій кришці. По необережності об її колючки можна легко поранитися, і тоді отрута потрапить у рану, що може призвести до ризику паралічу, втрати мови, а деколи навіть смертельного результату.

Номер слайду 23

Філофора – червоні водоростіАнаеробні бактеріїКатран Дельфін афаліна Острів Зміїний. Морський дракончик. Острів Джарилгач. Морська голка (іглиця) товсторила (Syngnathus variegatus)Рапан

Номер слайду 24

Азовське море

Номер слайду 25

Процес руйнування берегів моря хвилями. Давньогрецький вчений, що склав першу карту Азовського моря, визначив географічні координати міст, гирл річок, мисів і заток . Вузькі смуги суходолу в прибережній частині моря в місцях, де берег значно виступає в море порівняно із сусідніми берегами (сформувалися внаслідок відкладання наносів (черепашнику) біля берега, що переносять поверхневі течії). Риба Японського моря, акліматизована в Азовському морі у другій половині ХХ ст. Формою тіла нагадує торпеду . Найдовша піщана коса у світі – її довжина 115 км, ширина – від 270 м до 7,5 км. Останнє видання Червоної книги України (2009) включає 71 вид рідкісних риб та риб, що знаходяться під загрозою зникнення, з них 11 видів риби Азовського моря ,з яких до категорії зникаючих віднесений  єдиний вид цієї риби у фауні України . Назва штормових викидів зоостери на узбережжі Азовського моря (можна спостерігати протягом року, використовують як утеплювач у будівництві, при виготовленні меблів, у сільському господарстві, косметичній сфері). Система мілководних заток на заході моря,  дно яких вкрите потужним шаром мулу завтовшки місцями до 10-15 м. Солоність від 22 ‰  (на півночі) до 87 ‰ ( на півдні). У розсолах є хлористі сполуки Na, K , Mg, Mg. Br2 , Mg. SO₄ та ін. Острів, утворився внаслідок намивання піску та  черепашнику, його західна берегова лінія має численні бухти та затоки, ландшафти лучні та піщано-степові. У ХХ ст. тут були насаджені лісові масиви маслинки вузьколистої, в’язу, робінії та ясену. Фауна представлена переважно парнокопитними тваринами (благородні олені, лані, кулани, свійські коні, муфлони), живуть єнотові собаки, з птахів зустрічаються  фазани.

Номер слайду 26

Абразія Клавдій Птолемей. Коса Обитічна Коса Арабатська Стрілка. Піленгас Білуга Камка Острів Бірючий Сиваш

Номер слайду 27

Чорна скринька

Номер слайду 28

Вічнозелена рослина родини вересових, релікт льодовикового пероду. Ягоди вкриті восковим нальотом, який запобігає їхньому загниванню, а завдяки бензойній кислоті вони можуть зберігатися тривалий період (близько 10 місяців) у свіжому вигляді. Найвищий водоспад України висотою 98,5 м. Розташований на однойменній річці на висоті 390 м над рівнем моря. У перекладі з кримськотатарської мови назва означає «вода, що летить». Список, до якого занесені рідкісні й типові для певної місцевості рослинні угрупування, що потребують особливого режиму їхнього використання, вперше у світі розробили фахівці України у 1987 р. Найвища вершина рівнинної частини  України, а також одна із найвищих точок Східноєвропейської рівнини. Висота 515,7 м над рівнем моря. Поверхня вирівняна, схили асиметричні (західні та південні – круті). Вкрита  буковими, дубово-грабовими та дубовими лісами, місцями підліском із ліщини.Єдиний у світі гірський кряж, що з'явився не внаслідок тектонічних процесів, а утворений  живими організмами. За походженням є давнім бар'єрним рифом, сформованим вздовж берегової лінії неглибокого, теплого міоценового моря. Найперший лісовий гриб, він з'являється в лютому та березні, відразу після танення снігу, яскраво-червоного кольору, росте на відмерлій деревині. Своєрідний екологічний індикатор чистого довкілля. Назва вперше опублікована 1885 р. Ельфійська шапка, дельфійська чаша, бабине вушко – ось деякі народні назви цього гриба.. За запасами цього металу Україна входить до першої десятки країн у світі. Метал вважається одним з найважчих хімічних елементів. Має 14 стадій перетворень. Більшість родовищ в Кіровоградській області. Природне вулканічне скло, що утворилося в результаті швидкого охолодження лави. Поклади є на Закарпатті. З нього робили перші хірургічні інструменти, дзеркала. Для позначення маршрутів, яким доставляли мінерал споживачам, був прийнятий спеціальний термін «…шлях». Занесена до Книги рекордів Гіннеса як найдовша у світі гіпсова печера, найдовша печера Євразії, пята за довжиною серед печер світу.

Номер слайду 29

Учан-Су. Журавлина Гора Берда. Товтри Обсидіан Саркосцифа Уранова руда Печера Оптимістична

Номер слайду 30

FINISHПідведення підсумків гри. Визначення переможців.

Номер слайду 31

До зустрічі! T E A M

pptx
Додано
21 лютого
Переглядів
47
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку