Легка атлетика. Загальні положення

Про матеріал
Легка атлетика як вид спорту. Класифікація легкоатлетичних вправ. Загальна характеристика легкоатлетичних вправ. Легка атлетика - перший, найстародавніший вид змагальної діяльності, який винайшло людство для свого розвитку. Назва « легка атлетика » є досить умовною, оскільки не відображає сутності всіх видів, що входять до її складу. Вона підкреслює зовнішню легкість , невимушеність та красу рухів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Легка атлетика. Загальні положення

Номер слайду 2

Легка́ атле́тика  — олімпійський вид спорту, який об'єднує спортивні дисципліни, що включають змагання з бігу, стрибків, метань та спортивної ходьби. Легка атлетика - перший, найстародавніший вид змагальної діяльності, який винайшло людство для свого розвитку. Назва « легка атлетика » є досить умовною, оскільки не відображає сутності всіх видів, що входять до її складу. Вона підкреслює зовнішню легкість , невимушеність та красу рухів. Легку атлетику називають « королевою спорту » , тому що її програма є найбільшою і входить в усі найпрестижніші змагання сучасності. На Олімпійських іграх розігрується 44 комплекти медалей ( 24 види у чоловіків та 20 у жінок ). У видах циклічного характеру ( біг та ходьба ) розігрується 28 комплектів медалей, у швидкісно- силових видах ( стрибки, метання ) 14 комплектів , у багатоборстві - 2 комплекти.

Номер слайду 3

Історія розвитку легкої атлетики Легка атлетика — один з найдавніших видів спорту. За багато століть до нашої ери деякі народи Азії і Африки влаштовували легкоатлетичні змагання. Але справжній розквіт цього виду спорту настав в Стародавній Греції. Перші Олімпійські ігри давнини, про які збереглись достовірні записи, відбулися в 776 році до н.е. Тоді в програму змагань входив лише біг на 1 стадій (192,27 м). У 724 році до н.е. проводився біг вже на 2 стадія, а ще через чотири роки відбувся перший олімпійський забіг на довгу дистанцію — 24 стадія. Великою популярністю в Стародавній Греції користувалися стрибки в довжину і естафетний біг (лампадеріомас), учасники якого передавали один одному палаючий факел. Пізніше в програму Олімпійських ігор були включені метання диска і метання списа, а 708 року до н.е. вперше були проведені змагання з багатоборства — пентатлону, в який входив біг на 1 стадій, метання диска, списа, стрибок в довжину (під час розбігу атлет тримав в руках гантелі масою від 1,5 до 4,5 кг) і боротьба (панкратіон). У 393 році н. е. Олімпійські ігри припинили своє існування у зв’язку з втратою Грецією самостійності та переходом її під владу Римської імперії.

Номер слайду 4

У середньовіччі великих змагань з легкої атлетики не проводилося, хоча є відомості, що в святкові дні люди розважалися, змагаючись в метанні каменів, стрибках в довжину і у висоту, в бігу на швидкість. Пізніше в Західній Європі біг, стрибки і метання увійшли в систему фізичного виховання лицарів. Чітких правил змагань в цей період ще не було, тому на кожному змаганні вони встановлювались за домовленістю між спортсменами. Однак поступово правила ставали все більш стабільними. Одночасно вдосконалювалися і легкоатлетичні снаряди. Після винаходу в XIV сторіччі вогнепальної зброї від метання важкого каменю перейшли до штовхання металевого гарматного ядра. Ковальський молот поступово замінили молотом на ланцюгу, а згодом ядро на ланцюгу (на сьогодні - ядро на сталевому дроті з ручкою). Шотландські середньовічні змагання з метання молота. Легка атлетика як вид спорту почала складатися лише наприкінці першої половини XIX ст. Вважається, що початок історії сучасної легкої атлетики поклали змагання в бігу на дистанції близько 2 км серед учнів коледжу в англійському Рагбі в 1837, після чого такі змагання стали проводитися в інших навчальних закладах Англії. Пізніше до програми змагань стали включати біг на короткі дистанції, біг з перешкодами, метання ваги, а в 1851 - стрибки в довжину і висоту з розбігу. У 1864 між університетами Оксфорда і Кембриджа були проведені перші змагання, які сталі надалі щорічними та започаткували традиційні двосторонні матчі, як формат легкоатлетичних змагань. Стрибок з жердиною (ілюстрація 1861)

Номер слайду 5

Широкий розвиток сучасної легкої атлетики пов'язане з відродженням Олімпійських ігор (1896), в яких, віддаючи данину давньогрецьким олімпіадам, їй відвели найбільше місце. Олімпійські ігри і на сьогодні продожують залишатись потужним стимулом для розвитку легкої атлетики в усьому світі. Зігфрід Едстрьом, перший президент ІААФ 17 липня 1912 в Стокгольмі була створена Міжнародна аматорська легкоатлетична федерація або ІААФ (англ. International Amateur Athletics Federation) як керівний легкоатлетичний орган в цілому світі. Першим президентом ІААФ був обраний швед Зігфрід Едстрьом, який залишався на цьому посту до 1946. На момент створення федерації до неї входили 17 країн, а зараз вона вже налічує більше 200 країн-членів. Починаючи з 2002, федерація змінила власну назву, зберігши колишню абревіатуру (IAAF) і стала називатись Міжнародною асоціацією легкоатлетичних федерацій (англ. International Association of Athletic Federations). Зігфрід Едстрьом, перший президент ІААФ

Номер слайду 6

Олімпійські ігри ( проводяться один раз у чотири роки по високосним рокам );Кубок світу ( проводиться один раз у чотири роки на наступний рік після Олімпійських ігор );Регіональні чемпіонати ( Європи, Панамериканські, Африканські ігри і т.д.);Чемпіонат світу ( проводиться раз у чотири роки на третій рік після Олімпійських ігор). Система міжнародних змагань з легкої атлетики:

Номер слайду 7

Легкоатетичні види. Сучасна легкоатлетична   класифікація( тобто розподіл за певними ознаками ) визначає 5 груп вправ:ходьба, біг, стрибки, метання багатоборства. Всі види можна поділити на «класичні», які включені до програм Олімпійських ігор, Першості світу. Європи, та «не класичні», які у названі змагання не входять.

Номер слайду 8

Ходьба. Спортивна ходьба являє собою таку послідовність кроків, при якій зберігається нерозривний контакт з поверхнею доріжки. Опорна нога має бути прямою у момент проходження вертикалі. Спортивну ходьбу називають ходьбою на прямих ногах. Швидкість її більш ніж у два рази вища за швидкість звичайної ходьби . Звичні дистанції  — 20 км і 50 км. Проте існують і коротші дистанції в залежності від віку спортсмена 2 км, 3 км, 5 км, 10 км

Номер слайду 9

Біг. Біг посідає центральне місце у легкій атлетиці. Він є складовою частиною всіх легкоатлетичних стрибків, метання списа, грати в м'яча, а також основним способом пересування у багатьох інших видах спорту ( футбол, гандбол, баскетбол, хокей на траві та інші ). Згідно класифікації виділяється чотири різновиди бігу : - гладкий біг, біг зі штучними перешкодами, біг з природними перешкодами, естафетний біг.

Номер слайду 10

Гладкий біг проводиться на бігових доріжках по прямій чи по колу ( проти годинникової стрілки ) на певну дистанцію або час. Розрізняють біг на короткі ( 60 - 400 м. включно), середні ( 800 -1500 м. ), довгі ( 3000 -10000м. ) наддовгі ( більше 10000 м.) дистанції. Біг до 400 м. включно проводиться по окремій для кожного бігуна доріжці. Біг на інших дистанціях на загальній доріжці.

Номер слайду 11

Біг з штучними перешкодами (бар'єрний біг) має два різновиди: бар'єрний біг що проводиться на окремих бігових доріжках на дистанції від 50 - 400 м.; біг на 3000 м. з перешкодами, який проводиться на загальній біговій доріжці з важкими міцно встановленими бар'єрами («стипль-чейз»). Біг з природними перешкодами (крос). Цей вид проводиться в основному восени та весною. Дистанції можуть бути різними ( від 12 км. та 8 км. для чоловіків та юніорів, від 6 км. та 4 км. для жінок і менше ).

Номер слайду 12

Стрибки. Стрибки у легкій атлетиці поділяються на два види : стрибки через вертикальні перешкоди. Це стрибки у висоту та з жердиною; стрибки на подолання найбільшої горизонтальної відстані. Це стрибки у довжину та потрійний стрибок.

Номер слайду 13

Метання. Метання у легкій атлетиці включають : штовхання ядра, метання списа, метання диска, метання молота Прилади метають на дальність. У кожного виду метань своя техніка виконання кидків.

Номер слайду 14

Легкоатлетичні багатоборства. Багатоборства включають змагання із кількох легкоатлетичних дисциплін, і переможець визначається за сумою очок, які даються за результат у кожній дисципліні. До сучасної олімпійської програми входять десятиборство у чоловіків та семиборство у жінок. До 1980 року жіночі змагання проводилися з п'яти видів, утворюючи п'ятиборство. До програми жіночого семиборства входять біг на 100 метрів з бар'єрами, стрибки у висоту, штовхання ядра, біг на 200 метрів, стрибки у довжину, метання списа, біг на 800 метрів. До чоловічого десятиборства входять біг на 100 м, стрибки в довжину, штовхання ядра, стрибки у висоту, біг на 400 м; біг на 110 м з бар'єрами, метання диска, стрибки з жердиною, метання списа, біг на 1500 м. Змагання проводяться у 2 дні. Змагання у залах проводяться зазвичай за вкороченою програмою, оскільки деякі з дисциплін, такі як метання списа, наприклад, потребують простору.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
6487
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку