Лекторій для батьків майбутніх першокласників на тему: "Як залучити дитину до читання"

Про матеріал

Презентація для батьків майбутніх першокласників на тему: "Як залучити дитину до читання".

Напевно, немає батьків, які не хотіли б навчити своїх дітей швидко та виразно читати, прищепити їм інтерес до читання. Не лише у школі, а й удома в сім'ї треба вчити дітей любити книгу. Розглянемо, як посприяти формуванню у дитини дошкільного віку читацькіх інтересів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як залучити дитину до читання?

Номер слайду 2

Гарна книга — і вчитель, і вихователь, і друг.

Номер слайду 3

Будьте прикладом для дітей! Нехай вони бачать, як ви самі читаєте із задоволенням: цитуйте, смійтеся, заучуйте уривки, поділіться прочитаним.

Номер слайду 4

Обирайте цікаві, яскраві книги. Зараз є безліч інтерактивних книжок. Діти будуть у захваті!КУПУЙТЕ КНИЖКИ

Номер слайду 5

ЧИТАЙТЕ ВГОЛОССистематично читайте дитині. Це сформує звичку щоденного спілкування з книгою. Нехай дитина самостійно перегортає сторінки.

Номер слайду 6

ЧИТАЙТЕ ВИРАЗНОВиразне читання неодмінно зацікавить дитину більше, аніж монотонне читання навіть найзахопливішої історії. Спробуйте себе у ролі казкових героїв.

Номер слайду 7

ЧИТАЙТЕ КАЗКИСкладайте разом казки, наприклад, на основі малюнка вашої дитини. Це буде також розвивати її мовлення.

Номер слайду 8

ЗАПИШІТЬСЯ У БІБЛІОТЕКУОбов'язково запишіть дитину до бібліотеки. Дітям дуже цікаво розглядати яскраві обкладинки та малюнки. Час від часу ходіть туди разом, беріть книги додому.

Номер слайду 9

ЖУРНАЛИ ТА КОМІКСИНе забувайте також про журнали та комікси. Зараз є безліч дитячих журналів на будь-яку тематику.

Номер слайду 10

КУТОЧОК ЧИТАННЯСтворіть для дитини куточок читання. Воно не повинне бути чимось неймовірним. Просто покладіть подушку і, можливо, деякі з улюблених іграшок дітей, щоб створити затишну атмосферу.

Номер слайду 11

Даруйте своїй дитині гарні книги з дарчим написом, добрими та теплими побажаннями. Через роки це стане щасливим нагадуванням про рідний будинок, його традиції, дорогих і близьких людей. ДАРУЙТЕ КНИГИ

Номер слайду 12

ОБГОВОРЮЙТЕ ПРОЧИТАНЕНавіть дитина, що читає самостійно та швидко, ще довго потребуватиме, щоб їй читали вголос, щоб, читаючи, відповідали на її запитання, ділилися з нею своїми переживаннями і думками про прочитане.

Номер слайду 13

Використовуйте інші форми читання. Аудіокниги – гарний спосіб зайняти дитину і провести час з користю. НЕ ЗАБУВАЙТЕ ПРО АУДІОКНИГИ

Номер слайду 14

КОРИСНІ ПОРАДИЯкщо ви читаєте дитині книгу, намагайтеся перервати читання на захоплюючому епізоді. Перш ніж подивитись екранізацію – прочитайте книгу.

Номер слайду 15

Наберіться терпіння! У Вашої дитини все вийде!

Номер слайду 16

ТЕСТ «ЧИТАЛЬНІ ВМІННЯ ДИТИНИ»1. Чи любить ваша дитина слухати казки та оповідання?2. Чи здатна їх переказати?3. Чи виникає у дитини бажання читати книжки самостійно?4. Вашу дитину більше цікавить зміст, ніж картинки у книзі?5. Чи імітує він читання вголос, подібно до дорослих?6. Чи цікавлять його книги пізнавального характеру (про тварин, кораблі, країни)?7. Чи намагається ваша дитина «писати» власні книги?8. Чи уважна ваша дитина (протягом 20–40 хвилин) під час вашого читання їй?

Номер слайду 17

ТЕСТ «ЧИТАЛЬНІ ВМІННЯ ДИТИНИ»9. Дитина охайно зберігає свої улюблені книжки?10. Ваша дитина має хороший словниковий запас і досить успішно ним користується?11. Він розуміє значення більшості складних слів?12. Читання для нього приносить задоволення?13. У розмові він оперує розгорнутими неодноскладними реченнями?14. Ваша дитина здатна переказати те, що прочитала сама чи почула (у своєму темпі)?15. Ваша дитина з радістю вчиться читати?16. Ваша дитина знає багато віршів та пісень? 

Номер слайду 18

Якщо більше «Так»Ваша дитина повністю готова до шкільного навчання читати. Його цікавить не тільки здатність читати «як дорослі», а й можливість дізнатися самостійно багато корисного та цікавого з книг. Постарайтеся допомогти йому в цьому позитивному прагненні - в цьому віці у нього настає сенсивний (чутливий) період до навчання. Дитина молодшого шкільного віку готова до того, щоб дізнаватися нове. Зацікавте його цікавими книгами з гарними картинками та розумним змістом. Якщо більше «Ні»Вам треба більше уваги приділити дошкільній підготовці дитини. Зараз багато цікавих, а головне – комплексних методик для навчання дитини читанню. Не зайвою буде консультація логопеда – навіть якщо у дитини все чудово, то вам підкажуть, як саме ставити мову та навчати вимові звуків.

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
19 листопада 2021
Переглядів
549
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку