Лепбук "Птахи - вісники весни"

Про матеріал
Лепбук "Птахи - вісники весни". Формат PDF. До лепбуку входять: - титульний листок і фон для сторінок; - кишеньки; - екологічна листівка "Тиша в лісі"; - гра "Де чиє гніздо"; - пазли-відгадки; - перелітні птахи України; - поети про весняних птахів; - пташинний годинник; - цікаво про птахів; - народні прикмети проптахів.
Перегляд файлу

image

image


image

image

image

image

image

 

 

image

image

image

image

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


image

Перша хвиляптахів з’являється задовго до того, як розтане сніг. Цих птахів небагато: граки, чайки, качки, шпаки, жайворонки, зеленушки та коноплянки. 

 

З другою хвилею до нас прилітають зяблики, плиски, зорянки (малинівки), гуси, чаплі. Друга хвиля зазвичай збігається за часом з масовим розливом річок, повінню. 

 

 

                У третій хвилі прилітають птахи, які годуються            на землі та у воді жуками-павуками, черв’яками та        іншою       живністю,          яка           до     того часу прокинеться від зимової сплячки. Зазвичай це вже друга половина квітня, коли прилітають лісові коники, вівчарики-ковалики, варакушки, основна маса куликів, жовті плиски.

 

Четверта хвилязбігається з часом масової появи комах. Прилітають птахи, які ловлять комах в повітрі: сільські ластівки, горихвістки, мухоловки, різні піночки, карбівки. Це зазвичай перші числа травня.

У п’ятій хвилі прилітають птахи, що живуть далеко, в тропіках і навіть в іншій півкулі: славки, пересмішки, сочевиці, сорокопуди, деркачі.

 


 

 

 

 І нарешті прилітають очеретянки, іволги і золотисті  щурки. Настало літо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                                     image

ВЕСНА ПРИХОДИТЬ

НА

КРИЛАХ ПТАХІВ

В небі жайворонки в’ються                             Ластівки-будівники

               

В небі жайворонки в’ються, Від зорі і до зорі  Заливаються — сміються,       Все працюють трударі.  Грають, дзвонять цілий день,       Ліплять гнізда ластівки,  І щебечуть, і співають,  Ластівки-будівники.  І з весною світ вітають      Хоч не мають рук, рук —  Дзвоном радісних пісень.      Дзьобиками стук-стук!  Ось вони на землю впали,        Носять глину і пісок,  Щось шепнули їй, сказали         Соломинки і пушок. 

І розтали знов у млі…  Подивіться, скільки хат  І щоб глянути на диво,          Для майбутніх ластів’ят!

Виглядають полохливо                                                         Грицько Бойко  Перші проліски з землі.

 

image                                   Олександр Олесь                              image


Лелеки

 

Летять  великі  птахи

Ліси,  поля  минають  

Ту  хату  де  осядуть  -

Щасливою  вважають.

Лелека-чорногузка

Це  -  символ  України,

Як  оберіг  у  хаті Великої  родини.

На  білих  крилах  птаха-

Хвиляста  чорна  смуга, Неначе  розлилася За  рідним  краєм  туга.

Бояться  його  миші Та  пухлі,  товсті  жаби, Але  про  нього  кажуть Лелека  щастя  вабить!!!

 

imageРаїса Гришина Журавлики

 

Це хто курличе уночі

І на самім світанку? Летять журавликів ключі, Виспівують веснянку:

   Курли-курли, курли-курли!

Щасливі та веселі,

Ми знову в край наш прибули До рідної оселі! - Скажіть, журавлики, скажіть – Так важко вам летіти! Чому б у вирії не жить І весноньку і літо?

   Курли-курли, курли -курли! Забудемо про втому.

Та ми б і жити не змогли,  Щоб не летіть додому.

imageМарія Познанська


                                     Прилетіли шпаки                                                           Світає..                          

             Прилетіли шпаки,                                            Світає, край неба палає; 

             Дорогі співаки,                                                Соловейко в темнім гаї 

            Прилетіли весну зустрічати.                            Сонце зустрічає. 

            У шпаківнях нових                                          Тихесенько вітер віє, 

Скоро будуть у них         Степи, лани мріють;  Жовтороті малі шпаченята.        Між ярами над ставами  Прилетіли шпаки,        Верби зеленіють. Дорогі співаки,               Тарас Шевченко

Поселилися в теплі квартири.

            Скрізь лунають пісні —                        

imageimageТо співці голосні

За шпаківні нам дякують щиро!

 

Грицько Бойко


ПТАШИНИЙ ГОДИННИК

 

Роздивися «пташиний годинник» на малюнку. Як ти гадаєш, що підказало художнику зобразити «пташиний годинник»? Чи можна ним користуватися і як саме?  

 

image


СОЛОВЕЙ

imageСоловей зимує в Африці. Соловей може прожити у неволі 25 років. У світі існує 14 видів, в Україні є 3 види солов’їв. Соловей є символом у поетів. Солов’ї харчуються павуками, комахами, черв’яками і

ягодами. Гніздо соловей будує зазвичай на землі біля коріння кущів, дерев, іноді під кучами хмизу, рідко — невисоко над землею (15 см або дещо вище) у розгалуженні кущів. У соловейків дуже багатий репертуар — ці птахи здатні відтворювати до 1000 різних звуків.

 

 

ЖАЙВОРОНОК

imageЖайворонки відомі своїм гучним і мелодійним співом. Жайворонки дуже полохливі птахи. Самця жайворонка можна відрізнити від самки по більшим розмірам і за піснею, яка відсутня у самки. Жайворонки живуть у багатьох місцях (гори, луки, поля), але крім

лісів. Пташенята жайворонків ростуть дуже швидко і вже через 10 днів залишають гніздо. Жайворонки відносяться до перелітних птахів, першими прилітають самці (для розвідки). Жайворонки України зимують в північній Африці або в Індії.

ЛАСТІВКА

 

imageСім’я ластівок за літо знищує близько мільйона різних шкідливих комах. Ластівки приносять корм до 300 і навіть до 600 разів на добу. Ластівка з’їдає за рік близько двох тисяч кілограмів (2 тонни) комах, тобто повний кузов вантажного

автомобіля. Максимальний вік, до якого доживають ластівки – 25 років. Висота польоту – від 100 до 4 000 метрів над землею. Швидкість, з якою літають ластівки, дорівнює 120 кілометрів за годину.

 

 

БІЛИЙ ЛЕЛЕКА

imageБілі лелеки, що мешкають на території України, на зиму відлітають в Африку та Індію. Ці птахи надзвичайно прив’язані до своїх осель. Найстаріше з відомих гнізд лелек, в якому жило багато поколінь цих птахів, було заселене

ними протягом 381 року. Діаметр гнізда білого лелеки може становити до півтора метрів, а вага до 200-250 кг. Єдина країна, в якій завжди було заборонене полювання на лелек — Японія. Розмах крил білого лелеки може досягати двох метрів. Лелеки сплять, стоячи на одній нозі, причому ноги вони змінюють, не прокидаючись. Чорні лелеки селяться подалі від людей, а білі, навпаки, як найближче.

ЗОЗУЛЯ

imageБільшість видів зозуль не будують гнізд та не висиджують яєць, а підкидають їх іншим птахам.

Зозулине яйце має вагу близько 3 г. Зозуля у багатьох народів є символом страждань, нещастя і туги за минулим. Вважається, що зозуля раніше всіх відлітає на південь і повертається звідти, тому що у неї

знаходяться ключі від Вирію. Кує тільки самець. Голос самки схожий на регіт. Зозуля взимку перелітає в Африку. Летять птахи частіше за все не зграями, а поодинці.

 

 

 

ГРАК

imageГраки –  перші вісники весни. Граки, як і всі птахи сімейства воронових, вельми розумні і кмітливі. Так, в одному з досліджень граки не могли дістатится до хробака, який плавав у вузькій високій склянці з водою. Її

неможливо було перекинути, тому птахи здогадалися кидати камінці у склянку. Граки швидко зрозуміли, що чим більші камінці будуть у воді, тим швидше підійметься її рівень. Завдяки своїй уважності, вони навчилися видобувати масло із молоко, що залишилося в упаковках.

Селяни по жайворонках ворожать на врожай: якщо жайворонки летять високо над землею, то це вони «до Бога летять молитися» — буде врожай на узбіжжя. Якщо ж жайворонки летять над землею низько, то це вони «загубили ціп по дорозі» — буде неврожай.

 

 

 

 

Коли діти побачать вперше навесні диких гусей, то підкидають угору солому і гукають: «Гуси, гуси, нате вам на гніздечко, а нам на здоров'ячко!» або: «Гуси, гуси, вам на гніздо, а нам на тепло!» Цю солому матері збирають і кладуть на гніздо під квочку — «щоб курчата водились».

 

 

 

 

Колись на Поділлі, як господар, було, побачить бусла вперше, то простягає до нього шматок житнього хліба і каже: «Бусел, бусел, на тобі гальвоту, дай мені жита  копу!» Цим він накликав урожай на своє поле. 

15 травня — Борисів день, солов’їне свято: Заспівав соловейко – чекай похолодання на два тижні. Не співав соловейко – не сій гречки, не стрижи овечки.

Співає соловей усю ніч без перерви -на гарний сонячний день. Соловей співає, поки ячмінь колоса не має, а з’явився колос – пропав голос.

 

 

 

 

«На Ніконов день весна надіслала зяблика – гінця». Вважалося, що саме 5 квітня прилітають зяблики.

 

 

 

 

Щоб бути при грошах весь рік, треба пограти монетками в момент, коли вперше в році почутий весняний голос зозулі. Ну а якщо грошей не буде, не буде їх і далі — як мінімум рік.

 

 


image


image

image

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Макаруха Олеся Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Палій Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
21 грудня 2021
Переглядів
3289
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку