Лепбук "Туристичні стежини"

Про матеріал
Лепбук подає матеріал про види туризму, типи туристичних вузлів та багаття, види змагань зі спортивного туризму, що треба знати про намет та встановлення його, туристичні цікавинки України, кумедні випадки під час туристичних подорожей, цікаві факти про подорожі та туризм. Ці матеріали допоможуть у підготовці до туристичних подорожей та зльотів, а також зацікавлять школярів дізнаватися більше про рідний край.
Перегляд файлу

ЛЕПБУК

 

«Туристичні стежини »

 

F:\Фото и видео\2018 фотосваты часть первая\ФОТОСВАТЫ\IMG_20180708_135014.jpg

 

Сторінка 1

 

 

 

 

 

 

За метою подорожі              За джерелом   фінансування

                                                                                                                                          

  • Рекреаційний туризм                                          Соціальний

 

 

  • Екскурсійний туризм                                           Комерційний

 

 

  • Оздоровчий туризм

 

 

  • Діловий туризм

 

 

  • Науковий туризм

 

 

  • Сільський туризм 

 

 

  • Екологічний туризм 

 

 

  • Релігійний туризм

 

 

 

 

 

                    За

 способом пересування

 

Пішохідний

 

Авіаційний

 

Морський

 

Річковий

 

Автотуризм

 

Залізничний

 

Велосипедний

 

Лижний

 

Гужовий

 

Змішаний

 

 

 

 

 

 

Сторінка 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Всесвітній день туризму відзначають

    у 33 країнах світу.

  1. Перша туристична агенція у світі з'явилась 1841 року, а метою її діяльності було... подолання пияцтва серед робочих. Підприємець Томас Кук був баптистом і переймався шкідливими звичками своїх працівників. Він організував коротку поїздку, щоб запропонувати їм нову форму дозвілля.
  2. Марк Твен — один з перших американців, які стали клієнтами агенції Кука.
  3. Екскурсії викликали неабияке захоплення і їх почали замовляти з усієї Англії. Загалом батько і син Куки перетворили на туристів 3 000 000 своїх земляків.
  4. Більшість туристичної спільноти — європейці, їх тут удвічі більше, ніж азійців. 
  5. Найбільше коштів на подорожі витрачають китайці.
  6. 10% світового ВВП — саме стільки коштів туристи вкладають в економіку планети. Протягом останніх пів століття частка туризму тільки зростає — і це єдиний подібний випадок у світовій економіці. 
  7. Найдорожча туристична поїздка, а вірніше — політ, коштував 20 мільйонів доларів. Їх витратив американець Деніс Тіто за подорож у космічному.
  8. Космічний туризм з'явився у 2000 році, коли перша людина вийшла на орбіту з цікавості, а не для дослідницьких завдань.

10.Таїланд — найбільш відвідувана туристична країна світу. Річний рекорд - 35 мільйонів гостей, тут зафіксували у 2017 р.

11. Міжнародна космічна станція — поки єдиний пункт космічного туризму, який уже відвідали 6 туристів і 1 туристка.

12. Ко Чай — популярний острів, який повністю закрили для туристів 3 роки тому. Влада Таїланду визнала, що натовпи гостей невдовзі можуть знищити його унікальні краєвиди.

13. Еверест — найбільш високогірне сміттєзвалище світу. Альпіністи залишають там геть усе, що стало непотрібним у дорозі. Відтак влада Тибету зобов'язала туристів здавати після спуску 8 кг зібраного сміття або сплатити 100 доларів за нестачу кожного кілограма.

14. Шкода від туризму найбільше проявляється не у засміченні лісу, а в знищенні екосистеми островів.

15. Звичайнісіньке каміння — його розкидають навколо популярних пам'яток на кшталт Колізею, Парфенону чи єгипетських пірамід, щоб туристи могли взяти на пам'ять "шматочок руїн".

16. Гном-мандрівник — форма сусідського гумору, який сьогодні назвали б пранком. Близько 40 років тому хтось надумав прихопити у мандрівку садового гнома сусідів. Скульптуру не просто возили з собою, а й фотографували біля всіх пам'яток. Власникам її повернули разом з фото. Відтоді кількість охочих повторити розіграш тільки збільшувалась.

17. Найкоротший туристичний авіарейс триває менше, ніж півтори хвилини — це переліт з шотландського острова Вестрей на сусідній Папа Вестрей.

18. Ліхтенштейн — держава, яку туристам пропонують купити повністю за 80 000 доларів. Володіння ключами від Ліхтенштейну триває 1 добу, протягом якої в палаці організовують бенкет на честь тимчасового володаря.

19. Бутан — королівство поблизу Індії, де кожен турист — потенційний руйнівник природи. Тому до 1974 року їх не пускали сюди взагалі, а тепер обкладають височезними податками. Перебувати у "королівстві дракона" можна не більше 15 днів, купити квиток — лише у 2 авіакомпаній, а путівку — в кількох спеціальних туроператорів у світі. Віза в королівство Бутан коштує 200-250 доларів.

20. Вперше День туризму було відзначено 40 років тому - 27 вересня 1979 року. 

 

Сторінка 3

 

 

 

 

 

 

 

Ужгород. Пам’ятнички

Ужгород, звісно, надзвичайно цікаве для туристів місто. Ужгородський замок, старовинні будиночки, звивисті вулички, ботанічний сад, музеї – все це важко не помітити під час прогулянки. Але є тут і не менш цікаві пам’ятки, які зовсім не впадають в око. Ба більше, їх можна й зовсім не помітити, якщо не знати про їхнє існування! Мова про малесенькі бронзові пам’ятнички розміром як людська долоня, які створив архітектор Михайло Колодка. За словами автора, вони є своєрідними міні-портретами особистостей та міфічних героїв, які в той чи інший спосіб вплинули на історію Закарпаття.Ці невеличкі скульптури настільки вподобали містяни та туристи, що тут навіть створили особливий путівник, на якому вказано, де саме їх шукати. Знайти протягом прогулянки містом крихітну статую Свободи (Свободку, як її тут називають), фігурки Моцарта, сержанта Михайла Стренка, Гаррі Гудіні, вояка Швейка, Миколайчика та інші пам’ятнички. Звісно, сфотографуватись з ними – то справжній квест, який подарує чимало позитивних емоцій!

туристичні цікавинки

 

Львів. Двір загублених іграшок

Львів однозначно є одним з найбільш атмосферних міст України. А туристичні цікавинки тут ледь не на кожному кроці. Тому тут є місця, які сприймаються дуже неоднозначно, але точно залишають емоційний слід. Серед таких і двір загублених іграшок, розташований на вулиці Князя Лева, 3.

Насправді, це звичайний двір багатоповерхового будинку, в якому декілька років тому місцевий мешканець Василь Петрович знайшов кілька загублених іграшок. Він розмістив їх під дахом всередині двору, а згодом і інші мешканці району стали зносити сюди непотрібні чи знайдені іграшки. Зараз тут на поличках, в старих сервантах, на підвіконнях, можна побачити безліч старих ляльок, котиків, ведмежат, коників та солдатиків, а ще – старі гойдалки, рахівниці, дошки для прання… І колекція продовжує поповнюватись.

двір іграшок Львів

 

 

 

 

 

Вінниця. Металеві скульптури з власним характером

Нехай Вінниця і не настільки популярна серед туристів, як Київ чи Львів, але тут особливий, неповторний колорит відчувається геть у всьому! То в самому центрі трапиться старенька хатина, уся завита плющем, то під час прогулянки натрапиш на розлогий, але малолюдний парк на схилах Бугу, а то побачиш посеред європейського міста унікальну алею сакур! Та в емоційному плані, найбільше вражають трохи чудернацькі, але надзвичайно привабливі ковані металеві скульптури поета, скрипаля та музиканта із саксофоном. Перші дві можна побачити на Європейській площі, а третю – на Соборній, праворуч від міської ради. Їх створив місцевий скульптор В’ячеслав Пастернак і пройти повз них неможливо.

ковані скульптури Вінниці

 

 

 

 

 

 

Чернівці. Нові традиції та пісня «Марічка» з ратуші

Якщо ви приїхали до Чернівців, то вам неодмінно покажуть будівлю ратуші. Так, спочатку, звісно, похизуються славнозвісним Чернівецьким Університетом, але потім будь-який екскурсійний маршрут обов’язково приведе до «триповерхової ратуші із високою баштою, збудованої в стилістиці пізнього класицизму». І вона дійсно варта уваги. Але не тільки через свою привабливу архітектуру та багату історію, а й через чудову традицію, що склалась зовсім нещодавно.

ратуша Чернівці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переяслав-Хмельницький. Незвичайний ресторан

Це невелике, провінційне містечко поки далеко не повністю використовує свій туристичний потенціал. Не дивлячись на чималу кількість історичних пам’яток, інфраструктура тут могла би бути й кращою, тож, спогади від побаченого часто залишаються суперечливими. Може тому таке яскраве враження складає місцевий ресторан «Стара гребля». Він розташований на березі річки Трубіж і помітний здалеку. У дворі є невелике штучне озеро, поруч облаштований дитячий майданчик, стоять красиві дерев’яні столики під колоритним навісом, гойдалка, є міні-зоопарк. Інтер’єр закладу є чудернацьким поєднанням різьблених дерев’яних елементів, старовинних предметів побуту та декору, опудал тварин та птахів… Все це вражає з першого погляду!

туристичні цікавинки Переяслав

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хмельницький. Дивовижні скульптури з дитинства

скульптури Хмельницький

Хмельницький – сучасне, зелене місто, де приємно погуляти та провести день, прямуючи до Кам’янця-Подільського, заповідника Подільські Товтри, Меджибізької фортеці. Але і самому місту є, що показати туристам. І одне з найяскравіших вражень, безсумнівно, залишають барвисті, унікальні, просто неймовірні скульптури, створені Миколою Мазуром. Побачити їх можна у міському парку імені Михайла Чекмана. Ці різнокольорові велосипеди, паровози та інші конструкції викликають посмішку та подив, який особливо поглиблюється, коли розумієш, що все це зроблено з… брухту! Нещодавно скульптури відреставрували та пофарбували, тож вони виглядають яскраво та готові дивувати відвідувачів. Подорожувати завжди варто, бо ніколи не знаєш, що приготувало для тебе чергове місто і що в ньому найбільше вразить. Україна ще повна несподіванок. А туристичні цікавинки нашої країни зовсім не гірші за європейські.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сторінка 4

 

 

 

 

 

1.Кожні 60 секунд у світі зводиться 111 куб. метрів піщаних замків. 

 

2.Лінія, що залишає по собі літак є водяною парою. Широка лінія може бути ознакою наближення бурі, у той час як більш довга та вузька лінія свідчить про низький рівень вологи та гарну погоду. 

3.Відкрити двері літака під час польоту неможливо. Не дивлячись на чисельні сцени кінофільмів, знадобилося б декілька сильних чоловіків аби хоча б трохи посунути двері. 

4. Найвища гора в світі, Мауна Кеа, розташована на Гаваях. ЇЇ висота приблизно в два рази перевищує базову висоту гори Еверест і, якщо виміряти від морського дна, становить більше 9753 метрів. 

5. Кожні 60 секунд у світі губиться 56 валіз.

6.Недавнє дослідження показало, що робота у відпустці, навіть перевірка електронної пошти, призводить до того, що ви пам'ятаєте менше про відпочинок. 

7.Вибір відпустки має багато спільного з вашою особистістю. Інтроверти частіше обирають гірські канікули, а екстраверти - відпочинок на узбережжі. 

8.Подорож може допомогти покращити навички вирішення проблем і загальне здоров'я мозку.

9.Громадяни Австрії мають найбільше часу для відпочинку серед усіх жителів планети. Австрія гарантує працівникам мінімум 22 дні оплачуваної відпустки та і 13 оплачуваних святкових днів протягом року. 

Сторінка 5

Що треба знати

   про намет

https://i1.wp.com/bestvix.ru/wp-content/uploads/2018/03/2-5.jpg

Літні.

Їх призначення – використання у спекотних умовах

за високих температур. Дуже часто такий намет

використовують на так званому дикому пляжному відпочинку.

Характерними властивостями такого варіанту є

наявність спеціальної москітної сітки, легка вага,

чудова вентиляція, вікна. Тканина обов'язково повинна

бути легкою, з вставками, що продуваються.

 

Трисезонні.

Такий тип намету можна використовувати влітку,

 восени та навесні. Оптимальна температура при

цьому – помірковано тепла чи прохолодна.

Матеріал тканини тут більш щільний,

водонепроникний і непродувний.

Зимові.

Їх призначення – використання у досить поганих

 погодних умовах. Важливими особливостями

 таких наметів є наявність міцного каркаса,

 не продуваної та щільної тканини, подвійне дно,

 снігові спідниці. Ця конструкція добре захищає

 внутрішній простір від поривів вітру. Вона не

промокає. Звичайно ж, можна використовувати

такий намет влітку, але в ньому буде надто

спекотно і душно.

 

 

 

                 Місце під намет

Тут ми розглядаємо відразу безпечне місце,

 якийсь луг, без сухих дерев, які можуть впасти,

поруч. Отже, знаходимо квадрат або прямокутник

 два на два метри, оцінюємо його на наявність

загального ухилу  та в яку він сторону.

Якщо ухил є, і є можливість вибрати інше місце,

 зробіть це, якщо це не можливо зробити, то

врахуйте що спати зручніше за все буде

ногами вниз по схилу.

Ставимо внутрішню частину намету

Місце знайшли, тепер розкладаємо внутрішній намет,

 враховуючи де будуть ваші входи в намет або увійти

якщо він один. Тепер нам потрібні будуть чотири

кілочка. Вставляємо перший кілок в відтяжки в кутку

 намету і кріпимо до землі. Переходимо на кут по

діагоналі і натягуючи кріпимо другу відтяжку. Теж

саме робимо в двома іншими.

 

 

Ставимо каркас

Тепер, попередньо розклавши каркас, ставимо

спочатку одну дугу, а потім і другу. Притримуємо

рукою за перетин двох дуг і в місце перетину

 каркаса підв'язуємо центр нашої внутрішньої

палатки, зазвичай там гумка з фіксатором або

 дві пришиті стрічки. Після цього використовуємо 

фіксатори внутрішнього намету на каркасі.

 

 

Встановлюємо тент намету

Спочатку нам потрібно знайти входи нашого

дощового тенту. Тепер накриваємо тентом

 внутрішній намет, поєднуючи при цьому входи.

Далі нам потрібно закріпити тент на дугах, для

 цього у намета є спеціальні липучки. Потрібно

просто підняти тент, знайти липучку, дотягнути

 її до потрібного місця дуги, і встановити.

Розтягуємо намет

Далі нам потрібно натягнути тамбур намети.

 Для цього застебніть всі блискавки і за

допомогою кілків, розтягніть тамбур. Натяжіння

не повинно бути занадто сильним, тому що

розстібнувши блискавку, ви можете її вже не

застібнути. Далі, для того щоб стінки дощового

тенту не торкалися внутрішньої частини намету,

нам потрібно їх так само натягнути.

Для кріплення стінок у тента є спеціальні гумки,

за які ми натягуємо, фіксуючи кілочками.

 

     Універсальна інструкція по збірці  намету

  1. Внутрішня частина намету розташовується на рівній

поверхні дном до землі.

  1. Металеві дуги, або стійки збираються і встановлюються

 в спеціальні місця. Також можлива фіксація за допомогою

 стрічок. Все залежить від конструкції.

  1. Намет піднімається, зверху накидається і фіксується тент.
  2. Дно фіксується за рахунок кілочків. Вони забиваються

 під кутом в 45 градусів.

  1. Якщо в конструкції передбачені розтяжки, вони монтуються

симетрично.

  1. В кінці залишається перевірити якість натягу тенту –

 зморшок і скосів бути не повинно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сторінка 6

 

 

 

 

 

 

Прямий вузол.

Його в'яжуть дуже швидко, що не потребує особливих зусиль.

 Проте коли мотузки витримують велике навантаження,

він сильно затягується і потребує багато

 часу для розв'язування. Тому для мотузок,

 на які планують велике навантаження,

цей вид вузла використовувати недоцільно.

https://pidru4niki.com/imag/turizm/pan_optkp/image001.jpg

Ткацький вузол.

Цей вузол також використовують

для зв'язування мотузок однакової товщини,

 на які не припадають великі навантаження.

 Учні інколи називають цей вузол "чотири контрольні".

 Якщо зав'язати два контрольні вузли

однією мотузкою навколо іншої і навпаки,

 виходить ткацький вузол.

Ткацький вузол

Зустрічний вузол.

 Він своєю формою скидається на звичайний

 контрольний вузол, виконаний здвоєною мотузкою.

Але відмінність у тому, що навантаження

діє на кінці мотузки, які "виходять"

 із різних боків від основного вузла.

Щоб зав'язати зустрічний вузол,

потрібно спочатку зробити контрольний

вузол на одній мотузці, потім кінець

другої мотузки протягнути через контрольний,

немов назустріч кінцю першої,

 повністю повторюючи всі його вигини, і

 укласти паралельно один до одного.

Зустрічний вузол

Вузол "грейпвайн".

Цей вузол подібний до ткацького і відрізняється

лише тим, що під час в'язання

контрольних вузлів мотузки двічі

 обвивають одна одну, а не один раз,

як у ткацькому, і цих вузлів лише два .

Вузол "грейпвайн&quot

Брамшкотовий вузол.

Для в'язання брамшкотового вузла

необхідно зробити петлю з основної мотузки.

Допоміжну мотузку протягують через цю петлю,

утворюючи невелику петлю, через яку двічі

протягують її кінець, обкручений навколо

 петлі основної мотузки  Для запобігання

 розв'язуванню на кінцях обох мотузок

в'яжуть контрольні вузли;

Брамшкотовий вузол

 

              Академічний вузол.

Техніка в'язання академічного вузла нагадує

техніку в'язання прямого одним кінцем.

Основна мотузка утворює петлю, а допоміжну

 протягують через неї, двічі обкручують і

виймають з петлі основної мотузки. Необхідно

 стежити, щоб кінці допоміжної мотузки

 виходили з одного боку петлі основної мотузки.

Академічний вузол

Сторінка 7

 

 

 

 

 

 

“Курінь” 

Деревину вкладають на жар похило до центру.

 При такій конструкції вогнища дрова палають

 у верхній частині, але полум’я потужне, жарке

 та концентроване. Цей тип вогнища вигідний для

приготування їжі в одному казані.

https://disted.edu.vn.ua/media/images/fizruki/rik2/vognishe.files/image006.jpg

                   

 

 

 

 “Колодязь”

 Колоди кладуть на жар паралельно на відстані одна

від одної, поперек них – ще і так далі. Така конструкція

зовнішнім виглядом нагадує колодязь.Вона забезпечує

вільний доступ повітря до вогню, і колоди палають

 рівномірно по всій довжині

https://disted.edu.vn.ua/media/images/fizruki/rik2/vognishe.files/image005.jpg

«Зірка»

Колоди укладають на купу жару з усіх сторін по радіусу

від центра. Горіння відбувається у центрі, та при поступового

 згоряння дров їх підсувають ближче до центру.

https://disted.edu.vn.ua/media/images/fizruki/rik2/vognishe.files/image007.jpg

       

 

                                 

 

“Тайговий”

Біля добре розпаленого вогнища будь – якого типу

кладуть товсту колоду, а на неї кладуть решту дров.

Похило розташовані, вони сприяють швидкому збіганню

 води і не встигають намочитися. Такий тип вогнища

добре використовувати для приготування їжі у дощову погоду.

 Біля такого вогнища добре посидіти ввечері всією групою

 в тісному колі 

https://disted.edu.vn.ua/media/images/fizruki/rik2/vognishe.files/image008.jpg

“Три колоди” або “Ноддя” 

 

ноддя

 

 

 

Сторінка 8

 

 

 

 

 

 

 

 

"Смуга перешкод" - коротка, динамічна дистанція,

 насичена технічними етапами, встановленими на

природних та штучних перешкодах (схили різної

крутизни та характеру, річки, болота, зарослі, завали

 тощо). Вона може включати виконання спеціальних

завдань. Подолання технічних етапів

вимагає від спортсменів чітких дій з дотриманням

техніки безпеки подолання перешкод.



Дистанція "Рятувальні роботи" передбачає

 надання силами команди першої долікарської

допомоги "умовно потерпілому" та виготовлення

засобу для транспортування потерпілого з послідовним

його транспортуванням по маршруту, складеному з

технічних етапів. Умовна травма або захворювання, перелік

 технічних етапів встановлюється Положенням або Умовами

проведення змагань.

 

 

 

 

"Крос-похід" - довга дистанція, яка імітує похідні умови.

 Команда повинна пройти певний, позначений на карті (схемі)

 маршрут, насичений технічними етапами. При подоланні

дистанції команда орієнтується по карті для визначення

оптимального шляху, долає природні перешкоди, технічні

етапи та виконує спеціальні завдання. Інколи вводяться

швидкісні етапи. "Крос-похід" може проводитись в заданому

напрямку - коли всі команди поступово проходять контрольні

пункти (технічні етапи) в певній послідовності; а також за

 вибором - команди, використовуючи попередньо отриману

 інформацію, обирають певну кількість технічних етапів

в залежності від складності.

 



"Спеціальні завдання" передбачають виконання

завдань, пов'язаних з туризмом, або подолання одного чи

декількох технічних етапів.У процесі проходження будь-яких

дистанцій туристи долають різноманітні природні перешкоди

 різними способами. В залежності від способу подоланий

розрізняють різні технічні етапи. Правилами проведення

 змагань з туристичного багатоборства з виду пішохідний

туризм передбачено перелік технічних етапів та "Спеціальних

 завдань", що включають у дистанції "Смуга перешкод" та

 "Крос-похід".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                   ТЕХНІЧНІ ЕТАПИ ЗМАГАНЬ

1 Навісна переправа через річку.

11 .Переправа через річку вбрід з використанням перил.

2. Навісна переправа через яр (скельна).

12. Переправа через річку вбрід.

3. Крутопохила переправа.

13. Переправа по мотузці з перилами.

4. Підйом по скельній ділянці або схилу.

14. Переправа на плавзасобах.

5. Траверс скельної ділянки або схилу.

15.Транспортування „потерпілого".

6. Траверс схилу з альпенштоком.

16. Подолання канави, струмка, рову з використанням підвішеної мотузки (маятником).

7. Спуск по вертикальних перилах.

17. Рух по жердинах

8. Спуск по схилу (в т.ч. спортивним способом).

18. Рух по купинах.

9. Переправа через річку по колоді.

19.0рієнтування.

10.Переправа через яр по колоді.

 

СПЕЦІАЛЬНІ ЗАВДАННЯ

20. В'язання вузлів.

24.Встановлення намету.

 

21. Надання долікарської допомоги.

25. Розпалювання багаття.

 

22. Залік з топографії та геодезії.

26. Укладання наплічника.

 

23. Визначення відстані або висоти.

27. Виготовлення спорядження. (Правила змагань).

 

 

 

 

 

Сторінка 9

Розміщуються фотографії різних років

 

docx
Додано
3 квітня 2022
Переглядів
731
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку