Лицарський турнір з фізичної культури "Козацькі забави"

Про матеріал

Лицарський турнір з фізичної культури "Козацькі забави" - це сценарій, який дає змогу учням дізнатися з особливостями проведення лицарського турніру, з поняттям "лицар", з характерними особливостями турніру. А також дізнаються, які лицарі були в Україні та в яких турнірах брали участь.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Що таке лицарство

Слово “рицар” по-українські вимовляється “лицар” у зв'язку з милозвучністю нашої мови, яка полягає в усуненні важких для вимови звукосполучень.

Вимовляючи “рицар”, уявляємо середньовічного воїна, обов'язково на коні, закованого в залізні лати, озброєного важким мечем, списом. Становлення рицарства припадає на епоху феодалізму в Західній Свропі. Із рицарів формувалася важка кіннота. Військова і політична роль рицарства особливо зросла під час хрестових походів, коли виникла більшість духовно-рицарських орденів. У ХІ-ХІІІ ст. Рицарі робили спробу захопити землі слов'ян і народів Прибалтики, але зазнали поразки.

Рицарство мало свою мораль, яка базувалася на християнських законах, вихваляла вірність своєму приятелю, дамі серця, мужність, войовничість, тощо. Рицарську мораль оспівували трубадури, трувери, мінезингери.

В Україні лицарями називали себе запорізькі козаки, підкреслюючи цим свої права на волю та військову організацію. Щоб стати справжнім козаком, потрібно було пройти сувору школу, Але, крім сили, спритності, витривалості, військового мистецтва, лицар повинен володіти високим почуттям патріотизму, бути вірним Батьківщині, січовому братству, вірі християнській. Справжній козак вважав ганьбою ховатися від смерті під час бою. Честь лицарська - найбільше його багатство. Проявити силу у ставленні до слабшого - для лицаря ганьба. Для слабших, знедолених - він оборонець і захисник.

Запорізький козак - лицар честі і мужній захисник України - на вічні часи став ідеалом для українців. Лицарями без страху і докору , в традиціях козацтва виховувались Українські січові стрільці, борці за свободу українського народу.

У наш час слово “лицар” вживається не як назва людини військової, а як втілення ідеальних рис чоловіка, мужчини сильного, мужнього, інтелігентного, освіченого і благородного, безмежно відданого Батьківщині, народові, Матері й Батькові, галантного у ставленні до жінок.

Риси, притаманні справжньому лицарю, безумовно, гідні захоплення й наслідування. Кожен юнак, який хоче стати чоловіком, гідним поваги, має формувати в собі риси лицарства.

Але самовиховання - справа нелегка. Іноді важче примусити себе, ніж виконати чиюсь волю. Огляньтесь навколо себе, придивіться до поведінки своїх ровесників. Іноді можна побачити, як хлопчики кривдять менших, грубо ставляться до дівчаток та ще й хизуються цим. Думаючи, що цим виявляють свою чоловічу силу, насправді вони виглядають жалюгідними. Тільки боягуз демонструє свою силу на слабшому.

Часто, оцінюючи поведінку чоловіка, ми вживаємо слово англійського походження “джентльмен “, яке буквально означає “ благородна людина “. У широкому розумінні - коректна, добре вихована людина. Далебі краще вживати наше українське слово “лицар” і поводитись по-лицарськи.

Отже, щоб виховати себе лицарем, потрібно:

  1.  безмежно любити свою Батьківщину, рідну мову, пишатися тим, що ти українець;
  2.  нічим не зганьбити честі свого роду і народу;
  3.  гартувати своє тіло й дух, зміцнювати фізичну сил, виробляти спритність, витривалість;
  4. збагачувати й розвивати свій інтелект, загальну культуру й культуру спілкування;
  5.  поважати батьків, старших людей, шанувати традиції свого народу;
  6.  захищати менших і слабших, допомагати немічним, галантно ставитись до дівчат і жінок;
  7.  бути вірним у дружбі, дотримуватись даного слова;
  8.  бути непримиренним до відступництва, зради, продажності.

Бажаю всім подолати вади свого характеру і стати справжніми ЛИЦАРЯМИ.

 

Конкурсна програма

  1.              «Осідлай коня», (гімнастична лава, баскетбольний м’яч.)

По команді учасник з баскетбольним м’ячем оббігає г/лаву, сідає на неї і котить м’яч по підлозі наступному учаснику.

  1.              «Розвідники».

Перед учасниками стоять валянки. По сигналу учасник обуває валянки, оббігає стійку, повертається назад і передає естафету.

  1.              «Тривога», (перед кожною командою на відстані 5 метрів на лаві лежать

шапочки, футболки, спіднички.)

По команді кожен учасник підбігає до лави, одягається і повертається до команди.

  1.              «Влучний лицар», (г/палка-кінь, спис, шлем, щит, кульки.)

Перед кожною командою на відстані 6 м. стоїть стійка, з прикріпленими до неї надутими кульками. За сигналом перший учасник в обладунках скакає на коні, проколює списом кульку і повертається до команди. Цю дію виконує кожен учасник.

  1.              «Повзунець».

Кожен учасник команди по черзі долає відстань танцювальним кроком «повзунець».

 

  1.              «Переправа по «купинах».

Перед кожною командою на підлозі лежать малі обручі. Учасник за сигналом виконує стрибки на одній нозі у кожний обруч і повертається назад.

  1.              «Плавці».

Перед командами стоїть вподовж довга лава. За сигналом учасник біжить до дальнього краю лави, лягає на неї на живіт і з допомогою рук пересувається по лаві, біжить бігом і передає естафету.

  1.              «Попади в ціль».

Перед кожною командою на відстані 1-2 м. стоїть відро, а біля команди коробка з м’ячиками. За сигналом кожен учасник старається закинути м’ячик у відро.

 

  1.              «Конкурс капітанів».

Згинання і розгинання рук в упорі лежачи від підлоги.

 

  1.          «Комбінована естафета».

 

  1.               . Біг з баскетбольним м’ячем.
  2.               . Танок «Повзунець».
  3.               . «Розвідники» (біг у валянках).
  4.               . Конкурс «плавців».
  5.               . Біг по «купинах».
  6.               . «Влучний лицар».
  7.               . «Випити стакан молока».
  8.               . «Тривога».
  9.               . «Попади в ціль».

10). «Осідлай коня».

docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
12 березня 2018
Переглядів
810
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку