"Лікарські рослини" презентація

Про матеріал
матеріал про лікарські рослини: історія виникнення , особливості застосування,корисна інформація.
Перегляд файлу

 

 

 «Лікарські рослини у нашому житті»

 

Chrysanthemum.jpg

 

 

 

 

          Підготувала

                                                                                        вчитель хімії та біології

                                                                                         Янчевська Л.В.

                                                                                         

 

 

 

 

 

Лікарські рослини України

Лікарські рослини - найбільше диво природи, царство краси і наше цілюще багатство. З глибокої старовини людина використовувала природні блага рослинного світу і як джерело свого прожитку, і для полегшення своїх недуг. Спостережливість і народна мудрість заклали основу вживання рослин в лікуванні людини спочатку з місцевої флори, а в ході суспільного розвитку і налагодження торгівельних стосунків - практично зі всієї земної кулі. Обмін знаннями дозволив людині створити вельми значний арсенал лікарських засобів. З незапам'ятних часів людина використовувала лікарські рослини в народній медицині для лікування самих різних захворювань.

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия.jpgВсесвітньо відомий також і вислів середньовічного ученого, філософа і лікаря Авіценни: «Три зброї є у лікаря: слово, рослина, ніж». На жаль, археологічні розкопки не змогли відкрити нам лікувальні лікарські рослини старовини, що зітліли без сліду протягом багатьох тисячоліть.

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (1).jpg

 

Скульптурні зображення, що проте дійшли до нас, і перші пам'ятники писемності Індії і Китаю, а також давно зниклих цивілізацій Близького Сходу і Єгипту свідчать про вживання різних рослин з лікувальною метою.

Цікаві відомості про рослини, використання їх цілющих властивостей можна знайти в пам'ятниках прадавньої культури. Ще до нової ери в Єгипті, Китаї, Тибеті, Індії і інших країнах Сходу склалися досить стрункі системи профілактики і терапії різних захворювань людини шляхом використання найчастіше в натуральному вигляді спеціально приготованих продуктів з рослинних, тваринних тканин, мінеральної сировини. Рослини в той далекий час служили людині і їжею і ліками. Цей взаємозв'язок впродовж 16-ти тисяч поколінь закріпився генетично. Таким чином, здоров'я сучасної людини багато в чому залежить від якості і кількості, що поступають з їжею, біологічно активних речовин. Тому їх вживання є одним з найважливіших альтернативних методів оздоровлення людини і профілактикою найбільш поширених захворювань. Історія початку виробництва спеціальних фармакологічних форм для лікування захворювань людини відноситься приблизно до 130 - 200 г нашої ери, коли К. Галеном вперше були розроблені технологічні прийоми виготовлення ліків (настоїв, екстрактів, порошків) з природної сировини.

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (2).jpg

 

Класифікація

Зазвичай поділяють на наступні категорії лікарських рослин:

  • Офіцинальні лікарські рослини — рослини, сировина яких дозволена для виробництва лікарських засобів в країні. Ці види лікарської рослинної сировини вказані в Державниому реєстрі лікарських засобів України.
  • Фармакопейні лікарські рослини — офіцинальні рослини, вимоги до якості лікарської рослинної сировини яких викладені у відповідній статті Державної Фармакопеї або міжнародних фармакопей. Лікарські рослини та лікарська рослинна сировина вивчає один з напрямків фармацевтичної науки Фармакогнозія.
  • Лікарські рослини народної медицини — найбільш широка категорія, більшість рослин в ній відносно погано описано, і відомості про ефективність їх застосування не пройшли необхідної перевірки засобами сучасної фармакології. Тим не менш, багато рослин цієї групи активно використовуються в країнах, де медична допомога недоступна або занадто дорога.

Історія

У процесі розвитку людина накопичувала знання про дію та властивості різних рослин власним досвідом, спостереженням за тваринами, дослідницькою діяльністю.

Шість тисяч років тому шумери використовували лікарські рослини у свіжому вигляді, у вигляді порошків та настоянок, використовуючи у якості розчинника воду, вино.

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\shumer1.jpg

 

 

Ще у другому тисячолітті до н. е. асирійці широко користувалися льоном, дурманом, блекотою. Древні єгиптяни користувалися лікувальними властивостями алое, анісу, блекоти, м'яти, рицини та інших рослин, які згадувалися у так званому «Папірусі Еберса», де вони поділялися на послаблюючі, блювотні, кровоспинні.

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (3).jpg             C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (4).jpg

Як лікарські рослини на початку XXI століття широко використовуються звіробій, календула, ромашка лікарська, деревій, мати-й-мачуха, шипшина, обліпиха, солодка,подорожник, м'ята, шавлія, оман, журавлина, брусниця, малина, кріп, петрушка, аїр звичайний та багато інших.

Лі́карські росли́ни (лат. Plantae medicinales)  рослини, органи або частини яких є сировиною для отримання засобів, що використовуються в народній, медичній або ветеринарній практиці з лікувальною або профілактичною метою.

На сьогодні відомо близько 500 000 видів рослин, однак лише невелика частина (приблизно 10%) з них широко застосовується в медицині.

 

Енциклопедія лікарських трав і рослин

"Зовнішній вигляд рослини - лише частина його сутності."
фон Гете

 

 

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\875576950a2311b1f9780c7cf62787c6.jpg

 

 

Купуючи ліки в аптеці, покладаємо надію на їх лікувальні властивості, часом геть забуваючи про шкоду, який вони одночасно заподіюють нашому організму. Не зважаючи на стрімкий розвиток медицини, навіть зараз існує маса хвороб, ефективне лікування яких не завжди можливо за допомогою традиційних лікарських засобів. І це лише деякі причини того, чому лікування травами - так звана "альтернативна медицина "- не втратила свого значення і сьогодні. 

Однак, для того, щоб ефективно використовувати цілющі властивості рослин, одного бажання замало. Необхідні знання та багаторічний досвід. Саме вони дозволяють перетворити, здавалося б, звичайні трави в лікувальні. Чи знали ви, наприклад, що ананас - це лікувальна рослина і значення його в медицині ледве вивчено? Чи поступається значення алое? Що артишок - це не лише смачний овоч, а й відмінний засіб від нудоти і колік? А арахіс, або земляний горіх активно використовується для виготовлення самих різноманітних фармацевтичних препаратів? 

Цілющі дії і застосування трав випробувані не одним поколінням людей, а тому успішно використовуються в народній медицині. 

Звертаємо вашу увагу на те, що, як і звичайні ліки - рослини вимагають не меншою уважності та обережності у застосуванні. Крім того, успіх у лікуванні травами безпосередньо залежить від правильності поставленого діагнозу. З цієї причини, запідозривши в себе будь-якого недуга, рекомендуємо вам звернутися до лікаря і лише потім здійснювати лікування.

 

Чи знаєте ви що:

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (5).jpgромашка – допомагає при запаленні ротової    порожнини і шкіри, болях в

печінці;

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (6).jpgкорінь валер’яни – при  мігрені, безсонні, запорах, болі в шлунку,

метеоризмі.

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (7).jpgбереза (листя, бруньки) – при  зах-в.  органів  дихання, опіках,

набряках;

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (8).jpgподорожник – при  гастритах ,  язвах  шлунку, астмі, ранах, язвах  на

шкірі;

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (9).jpgбрусника – при гіповітамінозі, запаленні нирок, простуді, гіпертонії;

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (10).jpgялина (шишки, хвоя) – при ревматизмі, шкірних  висипках, простуді,

радикуліті, кашлі.

 

       Оздоровленню організму сприяють і водні процедури. Дуже ефективні

трав’яні ванни.

 

 Якщо у вас вдома збереглися лікарські трави, не залишайте їх на

наступний рік. В лляних мішечках опустіть трави в ванну з гарячою водою

(з розрахунком 50г на ванну) і дайте настоятись 15 хвилин. Ще краще

спочатку приготувати відвар або настій для ванни. 10-20г  лікарських

трав  (череда, ромашка, кропива, м’ята, душиця, евкаліпт, шалфей або їх

суміші) поміщають в емальовану посуду, заливають стаканом кип’ятку,

закривають і кип’ятять на водяній бані на протязі 15хв остуджують,

фільтрують. Об’єм даного розчину доводять до 200мл. Зловживати  ваннами

не слід – це сильнодіючий засіб.

 

Коріння і відвари можуть бути й отрутою:   

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (11).jpgсік алоє – при  вагітності, хворобах  печінки, геморої;

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (12).jpgаралію – не можна вживати при безсонниці, гіпертонії;

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (13).jpgзвіробій – ядовита рослина, додержуйтесь дози;

 

 

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (14).jpgнасіння льону – не рекомендується при гепатиті, холециститі;

 

 

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (15).jpgполин – викликає галюцинації, при вагітності, язві шлунка;

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (16).jpgморська капуста –при хворих нирках, при алергіях на йод;

 

C:\Users\Admin\Desktop\Без названия (17).jpgкитайський лимонник – необхідно уникати людям з нервовими порушеннями, безсонницею, гіпертонією, хворим серцем.

 

 

 

Хоча дія лікарських рослин м'яка і багатовекторна, проте результативна фітотерапія вимагає тривалого курсу лікування, найкраще – під контролем лікаря.

Будьте здорові в гармонії з природою!

 

C:\Users\Admin\Desktop\images (2).jpg

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
705
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку