Ліна Костенко - героїня моєї душі

Про матеріал
Біографія Ліни Костенко – приклад для українців. Усе своє життя геніальна поетеса та письменниця не боялася влади та відкрито говорила всю правду про неї. Зараз вона воліє мовчати, а з нами говорять її твори.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Героїня моєї душі Ліна Василівна Костенко

Номер слайду 2

Біографія Ліни Костенко – приклад для українців. Усе своє життя геніальна поетеса та письменниця не боялася влади та відкрито говорила всю правду про неї. Зараз вона воліє мовчати, а з нами говорять її твори.

Номер слайду 3

Ліна Василівна Костенко народилася у сім'ї вчителів 19 березня 1930 року в м. Ржищеві на Київщині. Ще будучи ученицею, вона почала відвідувати літературну студію при журналі "Дніпро", який редагував Андрій Малишко. Перші вірші Ліна Костенко випустила в 16 років.

Номер слайду 4

Список видань (хронологічно)«Проміння землі» (1957)«Вітрила» (1958)«Мандрівки серця» (1961)«Княжа гора» (1972, збірка не вийшла через заборону з боку радянської цензури)[«Маруся Чурай» (1979, перевидання 1982, 1990)«Неповторність» (1980)«Сад нетанучих скульптур» (1987)«Вибране» (1987)«Інкрустації» (1994, видання італійською мовою, відзначене премією Петрарки)«Гіацинтове сонце» (Київ: Либідь, 2010, вибране)«Записки українського самашедшого» (Київ: А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2010)«Річка Геракліта» (Київ: Либідь, 2011, вибране, а також нові вірші)«Мадонна перехресть» (Київ: Либідь, 2011, нові, а також раніше не друковані поезії різних років)«Триста поезій. Вибрані вірші» (Київ: А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2012)"Сіритка" 2022р

Номер слайду 5

Про молоду Ліну ходять легенди. Кажуть, вона була дуже екстравагантною жінкою і багато курила. У неї закохувалися відомі чоловіки: зокрема, прихильності Ліни добивались українські поети Василь Симоненко та Дмитро Павличко. Другий навіть зізнався, що досі береже коробку сірників, яку придбав декілька десятків років тому спеціально для того, щоб при зустрічі прикурити Ліні цигарку.

Номер слайду 6

Ліна Костенко має чимало регалій, хоча вони для неї нічого не значать. Вона почесний доктор Чернівецького національного університету (2002); лауреат державної премії ім. Тараса Шевченка (1987, за роман «Маруся Чурай» і збірку  «Неповторність»); лауреат Міжнародної мистецької премії ім. О. Теліги (2000). Також її було нагороджено Почесною відзнакою Президента України (1992) і Орденом князя Ярослава Мудрого  у березні 2000 року.

Номер слайду 7

У 2015 році Ліна Костенко приєдналася до гуманітарної акції «Другий фронт АТО». Книжки Ліни Костенко передали в зону АТО. Для бійців добровольчого батальйону особливого призначення МВС України «Київ-1», а також дітей, які залишаються у зоні АТО, було зібрано гуманітарну допомогу та подарунки – книжки. Так Ліна Костенко у переддень свого 85 річного ювілею передала на фронт кілька збірок своїх поезій з побажаннями та словами підтримки, написаними власноруч. 

Номер слайду 8

Яка ж вона справжня? Ліна Костенко усім своїм життям і творчістю засвідчує несхитну мужність, палку любов до України. Вона — одна з тих митців, хто не втратив людської гідності в часи переслідувань, не йшов на компроміс з владою, бо свою позицію поетеса завжди виражала прямо і відкрито: «...не боюсь донощика в трактирі, бо все кажу у вічі королю».

Номер слайду 9

Чому вона героїня? Своїми творами Ліна Костенко зумовила радикальну філософську, стилістичну й мовну трансформацію української літератури. Феномен Ліни Костенко полягає ще й у незбагненній жертовності, коли ідеали, проголошувані у поезії, є непорушними орієнтирами у її власному житті.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
196
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку