Ліна Костенко - письменниця - епоха.

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з основними фактами біографії письменниці, її поезіями; допомогти їм усвідомити ідейно-художній зміст програмового твору, його красу; розвивати творчі здібності учнів, навички виразного читання, коментування, грамотно висловлювати власні думки, почуття, спостереження, робити висновки; виховувати почуття пошани до творчості Л. Костенко, поетичні смаки, доброту, любов до природи, прищеплювати високі моральні якості учням, прагнення духовно збагачуватись.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

2010 - вийшов перший роман Л.Костенко - «Записки українського самашедшого», що викликав великий ажіотаж і тимчасову його нестачу в книгарнях. У січні 2011 року Ліна вирушила у тур-презентацію свого першого роману. Зустрічі відбулися в Києві, Рівному та Харкові, усюди були аншлаги, не всі охочі змогли потрапити на презентацію через те, що вже не було місця в залах.

Номер слайду 3

Ліна Василівна Костенко Українська письменниця-шістдесятниця, поетеса. Лауреат Шевченківської премії (1987), Премії Антоновичів (1989), премії Петрарки (1994). Почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів. Відмовилась від звання Героя України.

Номер слайду 4

«Я вибрала Долю собі сама», «Моя свобода завжди при мені», «Поети – це біографи народу», «Поезія – це завжди неповторність». Життєве і творче кредо Ліни Костенко:

Номер слайду 5

Літературний рід: лірика. Жанр: ліричний вірш. Вид лірики: філософська. Провідні мотиви: значення слова в житті людини, сутність поетичного мистецтва. Віршовий розмір: ямб. Страшні слова, коли вони мовчать, коли вони зненацька причаїлись, коли не знаєш, з чого їх почать, бо всі слова були уже чиїмись. Хтось ними плакав, мучився, болів, із них почав і ними ж і завершив. Людей мільярди, і мільярди слів, а ти їх маєш вимовити вперше! Все повторялось: і краса, й потворність. Усе було: асфальти й спориші. Поезія — це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі.

Номер слайду 6

Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі… Л. Костенко

Номер слайду 7

Лін Костенко народилась 19 березня 1930 року в містечку Ржищеві на Київщині в родині вчителів. Із ранніх літ батьки прищеплювали дитині високі моральні, етичні та естетичні смаки, подавали літературні, фольклорні та історичні взірці для наслідування.

Номер слайду 8

Школа, в якій працювали батьки Ліни Костенко. На все життя Ліна перед собою мала приклад батька — Василя Костенка, поліглота-самородка (він знав 12 мов), педагога від Бога, який за потреби міг на найвищому рівні викладати всі предмети у школі. У 1936 він був засуджений на 10 років таборів як «ворог народу».

Номер слайду 9

Навчання У 1936 році родина переїхала до Києва, де майбутня поетеса закінчила середню школу. Після закінчення середньої школи Ліна Костенко навчалася в Київському педагогічному інституті. Потім - у Московському літературному інституті імені О. М. Горького, який закінчила з відзнакою 1956 року.

Номер слайду 10

Шістдесятництво Період "шістдесятників" започаткував новітні стилі в українській літературі, змусив творити щось нове, атипове, авангардне, але безжалісне та максимально критичне по відношенню до влади й тогочасного режиму. Ліна Костенко увійшла до плеяди молодих українських поетів, що виступили на рубежі 50-60-х років ХХ ст., брала участь у дисидентському русі.

Номер слайду 11

Сміливість та прямота висловлювань, нескореність перед тоталітаризмом - це громадянська позиція Ліни Костенко

Номер слайду 12

«Проміння землі» (1957) «Вітрила» (1958) «Мандрівки серця» (1961) «Зоряний інтеграл» (1962, тираж знищено радянською цензурою) «Княжа гора» (1962, книжка не вийшла через заборону радянської цензури) «Над берегами вічної ріки» (1977) «Маруся Чурай» (1979) «Неповторність» (1980) Творче надбання поетеси: «Сад нетанучих скульптур» (1987) «Бузиновий цар» (1987) — для дітей «Вибране» (1987) «Інкрустації» (1994, видання італійською мовою, відзначене премією Петрарки) «Берестечко» (1999, перевидання 2010) «Гуманітарна аура нації, або Дефект головного дзеркала», лекція в Києво-Могилянській академії ( 1999) «Гіацинтове сонце» (2010) «Записки українського самашедшого» (2010) «Річка Геракліта» (2011) «Мадонна перехресть» (2011) «Триста поезій. Вибрані вірші» (2012)

Номер слайду 13

Найпопулярніші книги автора:

Номер слайду 14

1973 - потрапила до «чорних списків», складених секретарем ЦК КПУ з ідеології В. Маланчуком. Лише 1977 року, після відходу В. Маланчука, вийшла збірка віршів «Над берегами вічної ріки», а 1979, за спеціальною постановою Президії СПУ, — історичний роман у віршах «Маруся Чурай», що пролежав без руху 6 років. За нього поетеса 1987 року була удостоєна Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 15

Основні мотиви творчості: утвердження нерозривного зв’язку поколінь, особистої відповідальності кожної людини за майбутнє; роздуми про сутність поезії, роль Слова в житті народу; оспівування краси рідної землі; кохання; проблема деградації, змізернення людської душі.

Номер слайду 16

Риси індивідуального стилю: неоромантизм; неокласицизм; імпресіонізм; глибока емоційність; ліризм; філософська заглибленість.

Номер слайду 17

білоруською; естонською; італійською; англійською; німецькою; словацькою; французькою.

Номер слайду 18

На вірші Ліни Костенко створено 35 пісень

Номер слайду 19

Ліна Василівна стала почесним професором Національного університету "Києво-Могилянська академія", студенти із трепетом ходили на її лекції, пишаючись тим, що можуть слухати "титана" українського слова.

Номер слайду 20

Її ім’я – серед майстрів української поезії Збірки її віршів "Проміння землі" (1957) та "Вітрила" (1958) викликали інтерес читача й критики, а книга "Мандрівки серця", що вийшла в 1961 році, не лише закріпила успіх, а й засвідчила справжню творчу зрілість поетеси, поставила її ім'я поміж визначних майстрів української поезії.

Номер слайду 21

1965 — Л. Костенко підписала лист-протест проти арештів української інтелігенції. Була присутня на суді над М. Осадчим і М. Зваричевською у Львові. Під час суду над братами Горинями кинула їм квіти. Разом з І. Драчем звернулася до редакції журналу «Жовтень» (тепер «Дзвін») і до львівських письменників із пропозицією виступити на захист заарештованих. Письменники не зважилися на протест, але подали в суд клопотання з проханням передати на поруки Б. Гориня як наймолодшого з заарештованих. Усе це не вплинуло на перебіг судів, але мало величезне моральне значення. Травень 1966— у Спілці письменників України, де таврували «націоналістичних відщепенців», частина молоді влаштувала овацію Л. Костенко, яка відстоювала свої позиції і захищала І. Світличного, О. Заливаху, М. Косіва і Б. Гориня. 1968 — написала листи на захист В. Чорновола у відповідь на наклеп на нього в газеті «Літературна Україна». Після цього ім'я Л. Костенко в радянській пресі довгі роки не згадувалося. Вона працювала «в шухляду». Громадянська позиція

Номер слайду 22

2005 - Ліна Костенко взяла участь в експедиції до Чорнобильської зони. Письменниця активно працювала нарівні з усіма вченими, рятуючи предмети побуту й артефакти народної культури від знищення й забуття. Громадянська позиція

Номер слайду 23

Єжи-Ян Пахльовський, польський письменник, однокурсник Л.Костенко під час навчання у Московському літературному інституті імені Горького. Розлучилися через різні характери. Цвіркунов Василь Васильович, керівник Київської кіностудії імені Довженка у 1960 роках. Прожили разом 25 років (Фото 1972 р. У степах, на Кам’яній могилі). Чоловіки

Номер слайду 24

Культуролог, письменниця, професор Римського університету. Діти: Донька - Пахльовська Оксана Єжи-Янівна

Номер слайду 25

Працює програмістом у Штатах. Син - Цвіркунов Василь Васильович (28.05.1969)

Номер слайду 26

Онучка - Ярослава-Франческа Барб'єрі Вивчає філософію в Римському університеті "Ля Сап'єнца", де її мати завідує кафедрою україністики.

Номер слайду 27

Почесний професор Національного університету «Києво-Могилянської академії». Почесний доктор Львівського національного університету. Почесний доктор Чернівецького національного університету. Лауреат Державної премії ім. Тараса Шевченка (1987, за роман «Маруся Чурай» і збірку «Неповторність»). Лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім.О.Теліги (2000). Нагороджена Почесною відзнакою Президента України (1992). Орден князя Ярослава Мудрого V ступеня (березень 2000). Відзнака «Золотий письменник України», 2012 (відмовилась). Славетні регалії

Номер слайду 28

«Життя іде і все без коректур» Ліна Костенко Життя іде і все без коректур.  І час летить, не стишує галопу.  Давно нема маркізи Помпадур,  і ми живем уже після потопу.  Не знаю я, що буде після нас,  в які природа убереться шати.  Єдиний, хто не втомлюється, – час.  А ми живі, нам треба поспішати.  Зробити щось, лишити по собі,  а ми, нічого, – пройдемо, як тіні,  щоб тільки неба очі голубі  цю землю завжди бачили в цвітінні.  Щоб ці ліси не вимерли, як тур,  щоб ці слова не вичахли, як руди.  Життя іде і все без коректур,  і як напишеш, так уже і буде.  Але не бійся прикрого рядка.  Прозрінь не бійся, бо вони як ліки.  Не бійся правди, хоч яка гірка,  не бійся смутків, хоч вони як ріки.  Людині бійся душу ошукать,  бо в цьому схибиш – то уже навіки. 

ppt
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
1682
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку