Лінгвістичні казки на уроках навчання грамоти. Казка про букви Я Ю Є Ї.

Про матеріал

Дидактичні казки можуть розкривати сутність і важливість певних знань. Завдяки їх використанню на уроках значно покращуються результати навчальних досягнень та підвищується рівень пізнавального інтересу молодших школярів.

Перегляд файлу

 

 

          Казка про букви Я Ю Є Ї

    Одного разу  всі букви  зібралися на вечірку, на якій вирішили скласти Алфавіт. Майже всі зібралися, та не було букви «Я»  зі своїми подружками – «Є», «Ю», «Ї».

    Довго їх чекали, вже й надію втратили. Аж раптом здалеку вони побачили їх.  «Я»,«Є», «Ю», «Ї» йшли повільно, гордо й величаво,  немов би кожна з них несла корону на голові. Прийшовши, вони навіть не привіталися з іншими буквами і не вибачились за запізнення. Всі присутні були дуже обурені їхньою неповагою, і запитали про те, чому вони себе так неввічливо ведуть. На що отримали відповідь, що букви  «Я»,«Є», «Ю», «Ї»    не такі як всі, і хочуть , щоб їх поважали більше. А це означає, що вони позначатимуть завжди аж 2 звуки. Всі  букви обурилися такій нахабності. Та «Я»,«Є», «Ю», «Ї»   поставили вимогу: або так, або ніколи вони  не будуть в Алфавіті. Але цього допустити було неможливо, тому що багато слів мали в собі ці букви. Довго вони радились, і голосні  дали таку пропозицію:  щоб букви «Я»,«Є», «Ю», «Ї»     будуть позначати 2 звуки тоді, коли  стоятимуть  на початку складу, після апострофу і поряд з ними голосними . А у всіх інших випадках  вони будуть тільки пом’якшувати попередній приголосний. З великою неохотою букви  погодились, адже  вони , хоч і таємно,  проте  дуже хотіли потрапити до веселого містечка Алфавіт. І з тих  пір  вони,  коли стоять на початку складу, слова, завжди позначають 2 звуки. А буква «Я» стоїть в кінці Алфавіту з «Ь», який постійно їй нагадує про те, що вона  може пом’якшувати попередній приголосний.

     Нарешті всі дійшли згоди і Алфавіт був складений.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу казкове місто алфавіт 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
28 січня 2019
Переглядів
2825
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку