Ліс. Структура лісу. Найпоширеніші рослини та тварини лісів України. Тварини та рослини, занесені до Червоної книги України.

Про матеріал
Презентація з ДОВКІЛЛЯ для 5 класу на тему "Ліс. Структура лісу. Найпоширеніші рослини та тварини лісів України. Тварини та рослини, занесені до Червоної книги України."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Доброго дня шановні діти. Відгадайте , що ми сьогодні будемо з вами вивчати.= ’и/і ’

Номер слайду 2

Сьогодні ми переходимо до вивчення нового розділу «Я в лісі»

Номер слайду 3

15 лютого. Класна робота. Тема уроку: Ліс. Структура лісу. Найпоширеніші рослини та тварини лісів України. Тварини та рослини, занесені до Червоної книги України. Мета нашого уроку. А мету нашого уроку я пропоную сформулювати разом: Про що б ви хотіли дізнатися на сьогоднішньому уроці , зважаючи на тему нашго уроку ?Чому навчитися?Чого досягти?

Номер слайду 4

Критерії оцінювання:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів. Рівні навчальних досягнень. Якщо ви на протязі всього уроку будете активними, вірно відповідатимете на всі питання, зрозумієте, що таке угруповання, структура та ярусність лісу, які рослини відносяться до світлолюбних, а які до тіньовитривалих. А також які є види лісів, які мешканці в них живуть і чому деякі з них занесені до Червоної книги України. Тоді у вас високий рівень навчальних досягнень. Коли ви на протязі всього уроку будете активними, але декілька відповідей дасте невірно і деякі моменти будуть вам не зовсім зрозумілі. Тоді у вас достатній рівень навчальних досягнень, і якщо ви докладете трохи зусиль, то він стане високим. Якщо на протязі всього уроку ви даватимете лише декілька окремих відповідей і більшість з них будуть невірними, і більша половина матеріалу , поки що, буде здаватись вам незрозумілою. Тоді у вас середній рівень навчальних досягнень. Якщо протягом уроку ви будете пасивні, відповідатимете мало і з помилками, більшість матеріалу вам важко зрозуміти і ви постійно потребуватимете допомоги моєї і однокласників. Тоді у вас початковий рівень навчальних досягнень

Номер слайду 5

План уроку: Що таке угруповання і які вони бувають. Ліс, його ярусність та види. Що таке Червона книга України. Приклади тварин і рослин, які занесені до Червоної книги України. Я сподіваюся цей урок виявиться для вас корисним і пізнавальним.

Номер слайду 6

Ось послухайте вірш про ліс. Ліс — це казка, ліс — це диво,Все для всіх у нього є. Йди і ти у ліс щасливо —Людям радість він дає. В кожну пору ліс чарівний,Придивляйся, впізнавай. Він веселий, тихий, дивний —Вчися і спостерігай.- Діти, а що ви уявляєте, коли чуєте слово «ліс»?- Які асоціації у вас виникають?

Номер слайду 7

Угруповання – групи взаємопов'язаних між собою організмів, які живуть на певній ділянці місцевостіРослинні угруповання утворюють рослини певної місцевості, які взаємодіють між собою. Тваринні угруповання утворюють тварини певної місцевості, які взаємодіють між собою

Номер слайду 8

Види, які входять до складу угруповань, мають різну чисельність і густоту зростання. Домінуючий вид угруповання – найчисленніший вид, який визначає характер самого рослинного угруповання 

Номер слайду 9

ЛІС – це угруповання, в якому домінують деревні рослини.

Номер слайду 10

Робота з малюнком зі сторінки 106 підручника ДОВКІЛЛЯ автор Григорович.

Номер слайду 11

Робота з текстом зі сторінки 107 підручника ДОВКІЛЛЯ автор Григорович. Види лісів . За видовим складом рослин виділяють три типи лісів: хвойні, широколистяні та мішані. Хвойні ліси розташовані переважно в місцях із холодним кліматом. Також хвойні ліси вкривають більшість гір (мал. 30.1). Хвойні рослини (ялина, сосна тощо) мають видовжені вузькі листки — голки, які можуть витримувати низькі температури. Саме тому більшість хвойних рослин — вічнозелені, тобто не скидають листя на зиму (мал. 30.1). У хвойних лісах, де на трав’янистий ярус потрапляє багато світла, ростуть верес, простріл звичайний, або сон-трава, чебрець звичайний тощо. У хвойних лісах зі щільним ярусом крон трав’янистий ярус розвинений слабко. Тут можна побачити тіньовитривалі папороті, ліннею північну, мохи, що оселяються на поверхні ґрунту, каменях і стовбурах дерев. У широколистяних лісах ростуть рослини з широкими листковими пластинками. Серед дерев є могутні дуби та буки, стрункі липи, берези тощо. Кущі представлені ліщиною, терном і брусницею, а серед трав’янистих рослин можна побачити анемону, ряст, проліски й мохи. Більшість широколистяних лісів зосереджена в помірному поясі, де відбувається зміна пір року. Тому рослинам цих лісів властиве явище листопаду (мал. 30.2). Мішані ліси — території на яких переважають хвойно-широколистяні лісові природні комплекси. Серед мішаних лісів виділяють тропічні та субтропічні ліси. Тропічні ліси розташовані поблизу екватора. Тут ростуть теплолюбні вічнозелені та листопадні дерева, зокрема різні види пальм, ебенове або чорне дерево, серед чагарників — лавр, а трави представлені бамбуком, бананом тощо (мал. 30.3). До субтропічних відносять широколистяні ліси з певною частиною вічнозелених рослин, що ростуть у посушливому теплому або навіть жаркому кліматі. Рослинами субтропічних лісів є величезні евкаліпти, південні буки, але трапляються й звичні для нас сосни й дуби.

Номер слайду 12

Фізкультхвилинка. Вправи для очей.

Номер слайду 13

Давайте розглянемо мешканців хвойних лісів. Українське Полісся багате на хвойні ліси. Там можна побачити сосну звичайну, ялину європейську, ялицю білу, різні види мохів і папоротей, невелику кількість квітучих трав’янистих рослин.

Номер слайду 14

А хто живе в широколистяних лісах?

Номер слайду 15

І ознайомимося з мешканцями мішаних лісів.

Номер слайду 16

Червона книга України — основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин. До Червоної книги заносять представників рослинного, тваринного та грибного царств, які знаходяться на межі зникнення. До Червоної книги України занесені 169 видів рослин і майже 200 видів тварин.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Дрохва. Один з найбільших і рідкісних птахів на території нашої країни. Маса її тіла досягає 16 кг. Дрохви селяться в степах. Затаївшись серед вигорілої на сонці трави, завдяки своєму захисному забарвленню, стає зовсім непомітною. Довжина самця перевищує 1 м, маса — 20 кг. Дорослішають пізно: самки в 2—4 роки, самці — лише у 5—6 років. Живиться рослинною їжею, комахами та іншими дрібними тваринами.

Номер слайду 19

Жук-олень. Житель дубових лісів Лісостепу та Криму. Довжина самця – 8 см, самка дещо менша за розміром. Один із найбільших жуків Східної Європи. Личинка 5—6 років розвивається в трухлій гнилій деревині дуба, в старих пеньках. Останню зиму перезимовує на стадії лялечки. У червні починається шлюбний літ жуків. У цей час вони годуються лише соком на стовбурах дерев. Після відкладання яєць, у липні, всі жуки відмирають.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Гра «Упізнай тварину за описом»Це невеличка тваринка. Замість волосся спина в неї вкрита колючими голками. У випадку небезпеки вона швидко згортається у колючий клубок із 6 – 8 тисяч голок. Розгорнути цю тваринку не під силу навіть дорослій людині – настільки розвинені в неї спинні м’язи. Пізно восени, коли промерзає грунт і зменшується кількість кормів, ця тваринка заривається в опале листя і згортається у неміцний клубок, і спить аж до березня . Хто це?

Номер слайду 22

Їжак вухатий, також занесений до Червоної книги України.

Номер слайду 23

Вставити пропущені слова в тексті: Сукупність рослин різних видів, які ростуть на певній території і пристосовані до умов цієї території, називається ………… ……………. До них належать …….., ………, ………., ………….. Кожне рослинне угруповання характеризується певним просторовим розташуванням різних видів — ………Верхні яруси займають …………… рослини, а нижні — …………. і ………….. рослини. Сукупність видів рослин, що зростає на певній території, називають …………… Серед рослин лісу переважають …………….. Ліси бувають ……………, ……………, ……………..

Номер слайду 24

Вставити пропущені слова в тексті: Сукупність рослин різних видів, які ростуть на певній території і пристосовані до умов цієї території, називається рослинним угрупованням. До них належать ліси, болота, луки та степи. Кожне рослинне угруповання характеризується певним просторовим розташуванням різних видів — ярусністю. Верхні яруси займають світлолюбні рослини, а нижні — тіньовитривалі і тіньолюбні рослини. Сукупність видів рослин, що зростає на певній території, називають флорою. Серед рослин лісу переважають дерева. Ліси бувають широколистяні, хвойні, мішані.

Номер слайду 25

Гра «Можна – неможна» Пропоную уявити, що ви опинились в лісі. Пригадаймо, як слід там поводитися і чого неможна робити. Я називаю дію, а ви плескайте в долоні, якщо це можна робити, і мовчіть, якщо – ні.

Номер слайду 26

А тепер давайте пригадаємо критерії оцінювання:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів. Рівні навчальних досягнень. Якщо ви на протязі всього уроку ви були активними, вірно відповідали на всі питання, зрозуміли, що таке угруповання, структура та ярусність лісу, які рослини відносяться до світлолюбних, а які до тіньовитривалих. А також які є види лісів, які мешканці в них живуть і чому деякі з них занесені до Червоної книги України. Тоді у вас високий рівень навчальних досягнень. Коли ви на протязі всього уроку були активними, але декілька відповідей дали невірно і деякі моменти, можливо, були вам не зовсім зрозумілі. Тоді у вас достатній рівень навчальних досягнень, і якщо ви докладете трохи зусиль, то він стане високим. Якщо на протязі всього уроку ви давали лише декілька окремих відповідей і більшість з них були невірними, і більша половина матеріалу , поки що, здається вам незрозумілою. Тоді у вас середній рівень навчальних досягнень. Якщо протягом уроку ви були пасивні, відповідали мало і з помилками, більшість матеріалу вам ще важко зрозуміти і ви постійно потребували допомоги моєї і однокласників. Тоді у вас початковий рівень навчальних досягнень

Номер слайду 27

Оцініть свою роботу на уроціМені все вдалось, я був/була дуже активним/активна на протязі всього уроку, вірно відповідав/відповідала на всі питання. Мені все вдалось, я був/була дуже активним/активна на протязі всього уроку, майже завжди вірно відповідав/відповідала на всі питання. Був/була малоактивним/малоактивною, часто помилявся/помилялась та на наступному уроці в мене все вийде.

Номер слайду 28

Домашнє завдання§30 і 31 Автор підручника «Довкілля» Григоровичопрацювати. Вивчити терміни. Угруповання. Яруси лісу. Хвойні, широколистяні і мішані ліси. Поміркуйте!!! Як ще, окрім занесення до Червоної книги, можна захистити зникаючі види рослин, тварин і грибів?Які ще червонокнижні види ви знаєте?

Номер слайду 29

Домашнє завдання :- на 8 балів: дайте письмово відповіді на 1 питання з 30 параграфа і 1- з 31 параграфа, на вибір, користуючись матеріалами підручника. Домашнє завдання :- на 12 балів: окрім письмових відповідей на 2 питання підручника, підготуйте коротеньке письмове повідомлення про один червонокнижний вид ,на ваш вибір. Домашнє завдання

Номер слайду 30

Список використаних джерелhttps://www.youtube.com/watch?v=O-Iw4 M3 Lkgchttp://tana.ucoz.ru/load/videofajly_po_zoologii/prostejshie/volvoks/212-1-0-2156https://www.youtube.com/watch?v=17 JLDbe9a. RUhttp://tana.ucoz.ru/load/videofajly_po_zoologii/tip_gubki/213-1-0-1737https://www.youtube.com/watch?v=f. QK281 ERSnk

pptx
Додав(-ла)
Гришина Лариса
Додано
20 лютого
Переглядів
251
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку