Ліси націоналіні природні ліси

Про матеріал
Ліс — це сукупність землі, рослинності, в якій домінують дерева та чагарники, тварини, мікроорганізми та інші природні компоненти, що в своєму розвитку біологічно взаємопов'язані, впливають один на одного і на довкілля.[1] Вивченням законів життя та розвитку лісу, його відновлення, вирощування та формування систем рубок, підвищення комплексної продуктивності лісових насаджень, займається лісівництво як наука.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звідки прийшли назви лісових дерев?

Номер слайду 2

(Ліс) Дім з усіх сторін відкритий, Різним дахом він покритий . Заходь в зелений дім, Дива побачиш в нім.

Номер слайду 3

Лісові дерева береза дуб ялина верба сосна горобина

Номер слайду 4

На небі променисте сонце сяє, Світ весь міниться і розцвітає! Ліс цілу зиму під снігом дрімав, Прокинувся – зеленим уже став. Весна. Ми з тобою по лісу гуляєм, Назви дерев швидко згадуєм, А ось чому вони так називаються? Звикли ми до цих простеньких назв, Хоча їх значення і невідомі нам. Чому вони стали так називатися? Ну що, цікаво? Давай разбиратися!

Номер слайду 5

Береза Береза отримала свою назву через світлу і білу кору. Напевно, велике враження справив колись на наших предків сяючий,сріблястий стовбур цього деревця. «Бер» у древніх слов’ян означало «світлий, ясний, блискучий, білий». Від нього і пішли слова «береста», «береза».

Номер слайду 6

Береза Слов’яни так любили білокору красуню, що навіть свято берізки влаштовували. Ним відмічали закінчення весняних польових робіт.

Номер слайду 7

В’яз А в’яз – тому в’яз, що в нього гнучкі віти.З них можна навіть тин в’язати. З гілок цього дерева з давніх давен в’язали пучки . Ці пучки так і називали «в’яз».

Номер слайду 8

В’яз Щоправда, неможливо забувати і про «в’язкість» самої деревини цієї рослини: сробуйте разколоти в’язову колідку – це нелегко! Буває, зі всієї сили всадиш сокиру в поліно, а воно ціле, та ще сокиру ніяк не витягнути- зав’язла.

Номер слайду 9

Дуб Дуб – слово коротке, але зовсім не просте. Про значення цього слова до цього часу точаться суперечки. Одні вважають, що це слово означає «темний». Із-за темного кольору сердцевини деревини дуба. Інші стверджують, що «дуб» означає «могутній, міцний». Адже дійсно, могутній дуб всім деревам дерево.

Номер слайду 10

Дуб Красу дуба оцінили ще древні римляни, назвавши його «кверкус», тобто «красень». Однак, це дерево не лише красиве, а й корисне : воно росте там,де важко рости іншим деревам.

Номер слайду 11

Верба Це дерево так назвали через «гнучкі», довгі віти, які спускаються до самої землі. Тому у верби сумний, «плакучий» вигляд. А саме слово «верба» означає «витка».

Номер слайду 12

Верба Верба дуже багата «родичами». Якщо весною на гілках дерева з’явились сріблясті, пухнасті, мов маленькі курчатка, клубочки, знай – це верба.

Номер слайду 13

Сосна З іменем сосни повної ясності нема. Одні пов’язують назву цього дерева з індоєвропейським словом , значення якого «сірий, сріблястий, сивий». Напевно, назвали це дерево через квітку кори молодих гілок. Інші стверджують, що слово «сосна» пішло від латинського «сапа» - сік. І тоді «сосна» відповідно означає «смолисте дерево».

Номер слайду 14

Сосна Має дерево чудову властивість– стійкість. Недарма древні римляни називали сосну «палас», що означає– скеля. А індійці цінували її за велику кількість вітаміну С в чудодійній сосновій настоянці.

Номер слайду 15

Ялина Ялина отримала свою назву через колючу хвою. В слов’янській мові«ялина» означало «колюча, гостра». Ялинкою стали називати «різдаяну ялинку», деревце Нового року.

Номер слайду 16

Ялина Звичай зустрічати Новий рік під ялинкою прийшов до нас з Німеччини. Саме там народилась легенда про дерева,що рясно квітнуть взимку. Але так, як в зимові морози лише ялини стоять зелені і пишні, саме це дерево і вибрали.

Номер слайду 17

Липа Липа отримала свою назву завдяки липкому соку и клейким молодим листочкам. Дуже люблять медоносну липу бджоли та комахи! В теплу погоду в квітках липи стільки нектару, що він золотистими крапельками світиться на сонці.

Номер слайду 18

Горобина Протягом року прикрашають красуні горобини наші ліси. А назвали так деревце із-за його яскравих квіток: в них і жовтуваті, и світло-зелені, і білі суцвіття. В очах мерехтить. Навіть скоромовку про горобину придумали: «Горобина від ряботиння яскрава ».

Номер слайду 19

Калина Калину так назвали через колір ягід . Восени, коли вітер вже разіслав по землі різнокольоровий килим опалого листя , палахкотить яскравим полум’ям калина. Запалали,переливаючись на сонці, червоні намистинки. Тому і назвали це деревце калиною – ягоди у неї червоного, розжареного кольору.

Номер слайду 20

Шипшина Чи доводилось тобі бачити в лісі великий кущ,вкритий великими рожевими квітами,або яскраво-червоними плодами? На гілках куща – гострі шипи. Це шипшина,дика троянда.

Номер слайду 21

Дерево цінне не лише плодами, а й листям. (Народна мудрість)

Номер слайду 22

Надіюсь, що ти розібрався з назвами лісових дерев. Ліс тримає в собі багато загадок. Спробуй разгадати їх сам.

Номер слайду 23

Бажаю удачі! До наступної зустрічі в лісі! www.cdfdc.narod.ru

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Золотавіна Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Довженко Віка
Додано
9 квітня 2019
Переглядів
1894
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку