Література рідного краю. Тетяна Яковенко

Про матеріал
Село Соболівка, що в Теплицькому районі, займає значне місце на літературно-мистецькій карті Вінниччини. Саме в цьому мальовничому селі в робітничій родині 16 травня 1954 року народилася відома поетеса, науковець і громадська діячка Тетяна Яковенко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Людмила Войтюк. Література рідного краю

Номер слайду 2

Тетяна Василівна Яковенко. Народилася 16 травня 1954 року в селі Соболівці Теплицького району Вінницької областіПісля закінчення Соболівської середньої школи працювала робітницею на місцевому цукровому комбінаті, учителювала в школах Теплицького району

Номер слайду 3

Збірки творів

Номер слайду 4

КАЗКА ПРО БДЖІЛКУ ДЖУЛЮЖив собі дідусь Охрім,І бджола жила при нім. Дід - у хаті. А бджола - Мирно в вулику гула. Як виходив дід Охрім. На город садити хрін,Чи картоплю, чи горох,То вони були удвох. Дід у хаті був господар. А бджола собі - в городі. Так жили вони завжди,Не чекаючи біди.

Номер слайду 5

А біду приніс із лісу. Молодий та ранній лисик. Лисик Люсік для початку. Кинув оком на курчатко,Згодом якось у садочку. Він нагледів маму-квочку,А затим - набравсь терпіння –Роздивився й тата-півня.І подумав лисик злющий:“Треба всіх їх перелущить!Ніч прийде, настане темінь,Це якраз пора для мене. Ляже спати дід Охрім. Я тоді їх всіх поїм!”Ніч настала волохата. Люди всі пішли до хати. Бджоли теж, такі ж, як люди,Уночі поспати люблять. Прилетіла й бджілка Джуля. У свою хатинку-вулик,У росі помила ніжки,Розстелила біле ліжко,Отченаша проказалаІ уже й дрімати стала. Тільки чує наша бджілка,Ніби хруснула десь гілка,Садом через бур’янища. Зашелепало вже ближче…От біда та ще й яка!Лізе щось до курника!

Номер слайду 6

Бджілка з хатки вилітає,Крик і галас піднімає:“Пробі! Ой! Хутчіш у двір!У дворі - страшнючий звір!”Тільки що ж, як все дарма - Ні душі в дворі нема. Бджілка - в дім!Закритий дім -Аж хропе старий Охрім…І - кричи чи не кричи -Хто почує уночі?Годі вже репетувати,Треба братись рятувати. Тих, хто спить у курникуІ злодюзі до смаку!Полетіла прудко бджілка,Заховалась за причілком,Та на лиса як майне!Та за носа як утне!Не чекав такого лис,Мало з даху не зваливсь,Та натрапив на драбинуІ натовк добряче спину. Сів на нижньому щаблі,Чуха носа до землі.“Отакої! “ - дума лис, -“Де це я так пожаливсь?Певно, дід десь тут на грушіКропиву на зиму сушить. Добре, хоч не заревів,Та курей не побудив…”

Номер слайду 7

А бджола, набравшись луху,Як кусне його за вухо!“Ой! “ - підскочив лисик. - “Вай!А бодай тобі, бодай!До такого я не звик!Що за бісовий курник!Треба думати-гадати,Як на нього раду дати!”І надумавсь лисик Люсік:“Хай-но добре розізлюся!Наберу добрячий мах!Продеру умить цей дах!”Та як шасне по драбині!Та як гепне межи свині!“Кві-куві! - вищить свиня, -Мало клопотів за дня,То й вночі через тини. Тут літають барани!”“Я . – ошкіривсь лис - баран?!Ти сама - свиня стара!”Тут побігли поросята,Витягли з соломи тата.“Рох! - сказав кнурище. - Рох?!Що тут за переполох?Хто б не був ти, досхочу. Зараз чемності навчу!”Як підкине лиса вгору!Як шпурне через обору!Розчепірив лапи лис – Спершу - в небо, потім - вниз!Гепнув на стару стодолу, Та й посунувся додолу. Ні на що не скалічів,Тільки хвіст поволочив. В остюках та реп’яхах!От пригода! Ще й яка!

Номер слайду 8

А маленька бджілка Джуля. Полетіла знов у вулик. Нічку темну досипати,Бо роботи вдень багато.І ніхто того не бачив. Лиш їжак кудись тюпачив. Мало вгледів - більше чув. Насміявся досхочу,Як попався лис-злодюга!А нехай не лізе вдруге!Хай не ходить до села,Поки там живе бджола!

pptx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
1587
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку