Літературне читання 4 клас Іван Крип'якевич "Книги за княжих часів"

Про матеріал
Літературне читання 4 клас. І. Крип’якевич «Книги за княжих часів». Мета: розширити знання учнів про історію виникнення перших книг; ознайомити із працею відомого історика;формувати вміння працювати з науково-популярними текстами; вдосконалювати навички зв’язного мовлення, свідомого, правильного та виразного читання вголос із дотриманням основних норм літературної вимови; формувати компетентності (спілкування рідною мовою, соціальна, громадянська); виховувати любов і дбайливе ставлення до книги, толерантність, усвідомлення, що читання є важливим джерелом знань
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Читання. Розділ 4. Захоплюємося сторінками історії УкраїниІван Крип'якевич. Книги за княжих часів

Номер слайду 2

Емоційне налаштування. Любі діти, добрий день! Зичу праці і старання! А ще, друзі, всім бажаю Сил, натхнення на весь день!

Номер слайду 3

Відгадайте загадку. Щоб знань набиратися,До неї треба частіше звертатися!Допоможе нове дізнатися,З нею можна ким завгодно стати! Ÿ

Номер слайду 4

{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Книги — міст у світ знань. Розум без книги, що птах без наберешся. Книга корисна, коли її крил. З книгою подружишся, розуму читають. Робота в парах. Гра «Добери кінцівку прислів’я»

Номер слайду 5

Слово вчителя Народна мудрість каже, що друзів ми не вибираємо, їх нам дає доля. Але є друзі, яких справді таки доводиться вибирати. Цими друзями є книги. Спливають століття, змінюються покоління, а книга залишається скарбницею мудрості.

Номер слайду 6

Слово вчителя Іван Франко про книгу сказав так: Книги — морська глибина,Хто в них пірне аж до дна,Той, хоч труда мав досить,Дивнії перли виносить. Ÿ Ÿ

Номер слайду 7

Повідомлення теми уроку Сьогодні на уроці ми дізнаємось про виникнення стародавніх книжок. Дізнаємось, як створювали книжки у давнину .

Номер слайду 8

Знайомтесь – Іван Крип'якевич (1886-1967).Іван Петрович Крип'якевич – науковець, викладач, автор україномовних підручників, історик.

Номер слайду 9

Знайомтесь – Іван Крип'якевич (1886-1967).Іван Крип’якевич — видатний історик України. Свого часу був редактором дитячого журналу «Дзвіночок». Писав оповідання і п’єси для малюків. Працював у гімназії вчителем. Написав «Коротку історію України» — історію для учнів початкових і середніх класів. Він говорив: «Саме в наймолодшому віці дитину треба зацікавити історією рідного краю і основним засобом є книжка».

Номер слайду 10

Монах — член релігійної громади, який дав обіцянку вести життя відповідно до монастирськогостатуту, чернець. Сажа — чорна порошкова маса, що утворюється внаслідок спалювання палива в печах, кіптява. Писар — людина, яка професійно займалася переписуванням текстів. Чорнило — водний розчин якого-небудь барвника, що використовується для написання. Словникова робота. ´´´´

Номер слайду 11

Літописець - людина , яка описує події за роками ( літами ). Літопись - запис найважливіших подій за роками ( літами ). Словникова робота. ´´

Номер слайду 12

Опрацювання тексту «Книги за княжих часів». Читання тексту вчителем. Аудіо запис. КНИГИ ЗА КНЯЖИХ ЧАСІВ При дворах давніх українських князів перебували різні вчені й письменники. Тоді ще не було друкованих книжок. Хто бажав мати в себе книжку, мусив або сам переписувати її, або дати переписувати вченому писареві.

Номер слайду 13

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». Читання тексту вчителем. Аудіо запис. Переписування однієї книги тривало цілі місяці. Писали тоді звичайно не на папері, а на тонкій шкірі, телячій або ослячій. Для писання брали гусяче перо, чорнило робили із сажі. Початкові букви малювали різнобарвними фарбами,

Номер слайду 14

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». Читання тексту вчителем. Аудіо запис.майже на кожній сторінці був гарний малюнок. Князі збирали такі рукописи і зберігали їх у своїх бібліотеках... Найвідомішим ученим за княжих часів був Нестор Літописець. Він був монахом Печерського монастиря в Києві.

Номер слайду 15

Опрацювання тексту «Ярослав Мудрий». Читання тексту вчителем. Аудіо запис. З молодих літ він цікавився минулими часами, збирав давні рукописи, записував перекази про життя слов’янських племен, про перших князів, їх війни і походи. Потім записав все те в одну книгу, що зветься «Найдавніша Літопись». Це — перша історія України.

Номер слайду 16

Прочитайте слова, правильно ставте наголос. Назвіть орфограми, які є в словах. Знайдіть дієслова, іменники.перебувалидрукованихпереписуватиписаревітелячійослячійрізнобарвнимирукописиминулимизаписувавпереказислов'янськихнайдавнішалітопис

Номер слайду 17

Читання тексту учнями. Бесіда за змістом тексту з елементами вибіркового читання.

Номер слайду 18

Читання тексту учнями. Бесіда за змістом тексту з елементами вибіркового читання. Що нового ти дізнався/дізналася з тексту про стародавні книжки? Як називалася перша історія України? Стисло перекажи прочитане. Ким був Нестор Літописець? Пофантазуй! Уяви, що на машині часу ти перенісся у стародавні часи й маєш зустрітися з Нестором Літописцем. Про що ти хотів би/хотіла би його запитати?

Номер слайду 19

Попрацюйте разом. Розгадайте кросворд. Розкажіть про значущість кожного слова у створенні книги в давні часи.ііоеаааауииоа. До дня святого Нестора Літописця Києво-Печерська Лавра презентувала нове видання «Повісті временних літ».

Номер слайду 20

Номер слайду 21

День вшанування пам'яті Преподобного Нестора Літописця припадає на 9 листопада. В Україні, починаючи з 1997 року, відзначають День української мови і писемності.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Бесіда. Що нового ви дізналися із тексту про стародавні книги? Який це твір за жанром? Яка головна думка твору?Хто був найвідомішим ученим за княжих часів?

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Підручник с. 54 Прочитай твір. Склади план, підготуйся до переказу.

Номер слайду 25

Рефлексія. Вправа «Навіщо?» Навіщо ми читали цей твір? Навіщо автор так назвав твір?Навіщо вибрав саме цей жанр твору? Навіщо автор розповідає нам про ці події?

Номер слайду 26

Дякую за роботу на уроці!

pptx
Пов’язані теми
Літературне читання, 4 клас, Розробки уроків
НУШ
Інкл
Додано
9 січня 2023
Переглядів
1010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку