«Любові Всевишній присвячується» за новелою Григора Тютюнника «Три зозулі з поклоном»

Про матеріал

Презентація до відкритого уроку з української літератури

Мета уроку: розкрити ідейно-художній зміст твору, поглибити поняття про новелу, удосконалювати навички учнів аналізувати твори малих жанрів, визначати проблематику твору, повчитися у великого майстра слова стильової досконалості, глибше пізнати її закони; розвивати критичне мислення, вміння аналізувати, спів ставляти, формувати власну думку про поведінку героїв; виховувати красу почуттів, усвідомлення сенсу любові, уміння берегти її й цінувати.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Життя дає страждання і щастя, мрія ж приносить нуль, якщо за неї не боротися, якщо її не зробити життям. Г. Тютюнник

Номер слайду 3

«Любові Всевишній присвячується» за новелою Григора Тютюнника «Три зозулі з поклоном»

Номер слайду 4

Кохання приходить одразу, в один момент, і може одійти з такою ж раптовістю і несподівано. Любов приходить помалу, приходить непомітно, стає господинею й одходить трудно, з муками, зі смертю. В. Винниченко

Номер слайду 5

Якщо тебе ніколи не охоплювалобажання обійняти всю землю, прилащити бродячого собаку, підняти із землі зірваний листок іцілувати його – значить, ти ще не любив. Григір Тютюнник

Номер слайду 6

Літературний диктант1. Маруся Дрот і…2. Мавка і.. 3. Ярославна і.. 4. Леся Черевань і.. 5. Олеся Запорожець і…6. Марічка Гутенюк і.. 7. Маруся Чурай і.. 8. Наталка Полтавка і.. 9. Рахіра і.. 10. Наталка Сірко і.. 11. Анна і.. 12. Софія і…

Номер слайду 7

Літературний диктант1. Маруся Дрот і… (Василь «Маруся» Квітка-Основ’яненко)2. Мавка і.. (Лукаш «Лісова пісня» Леся Українка)3. Ярославна і.. (Ігор «Слово про похід …”) 4. Леся Черевань і.. (Петро Шраменко «Чорна рада» П. Куліш)5. Олеся Запорожець і… (Василь Кравчина «Україна в огні О. Довженко)6. Марічка Гутенюк і.. (Іван Палійчук «Тіні..» М. Коцюбинський)7. Маруся Чурай і.. (Гриць Бобренко «Маруся Чурай «Ліна Костенко»)8. Наталка Полтавка і.. (Петро «Наталка Полтавка» І. Котляревський)9. Рахіра і.. (Сава «Земля» О. Кобилянська)10. Наталка Сірко і.. (Григорій Многогрішний «Тигролови» І. Багряний)11. Анна і.. ( Михайло Федорчук «Земля» О. Кобилянська)12. Софія і…(Михайло «Три зозулі з поклоном» Гр. Тютюнник)

Номер слайду 8

Номер слайду 9

«Любов довго терпить і милосердствує».«Любов не зрадить, не вихваляється, не безчинствує, не шукає свого, не гнівається, не радіє з неправди, а радіє істині…»«Любов ніколи не минає, навіть коли мови замовкнуть і знання зникне».«Любов довготерпелива, любов лагідна, любов не зрадить, любов не чваниться, не горда, не поводиться нечемно, не шукає свого, не роздратовується, не гнівлива, усе прощає, всьому вірить, завжди надіється, все терпить».

Номер слайду 10

Любовний трикутник Стосунки цих людей надзвичайно складні…

Номер слайду 11

Михайло – (давньоєвр.) «рівний, подібний до Бога». Михайлові властивий логічний склад розуму. Робить все добре та вчасно, любить співати.

Номер слайду 12

Софія – (грецьк.) «мудрість,розум». Софія - ніжна, добра, вона здатна виявити співчуття до слабкої й беззахисної  істоти й надати посильну допомогу людині, що потрапила в скрутне становище.

Номер слайду 13

Марфа – (арамійськ.) «пані, господиня, володарка». Здавна вважалось, що дівчина на ім’я Марфа простодушна й мила. Їй не властива хитрість і злість, вона приємна й легка у спілкуванні. Добродушна, готова прийти на допомогу, доброзичлива й невимоглива.

Номер слайду 14

Чужа душа – то тихе море сліз. Плювати в неї – гріх тяжкий, не можна! Ліна Костенко

Номер слайду 15

Робота в групахІ група Дослідити художню майстерність Григора Тютюнника у новелі «Три зозулі з поклоном», показати вміння автора використовувати тільки необхідні слова, влучні художні засоби.ІІ група Дослідити наявність у новелі магічного числа 3

Номер слайду 16

Робота в групахІ група З’ясуйте конкретне і символічне значення сосни у творіІІ група Дослідити образи-символи новели

Номер слайду 17

Літературний паспорт твору. Літературний рід…Жанр…Тема…Головна ідея твору… Проблематика твору…

Номер слайду 18

Продовж речення: Я переконався в тому… Мої побажання тим, хто…

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Написати творчу роботу на одну із тем: «Авторський ідеал людини в малій прозі Тютюнника.»«Уроки, дані нам письменником».«Милосердя і добро – основа всього?»

pptx
До підручника
Українська література 11 клас (Міщенко О.І.)
Додано
5 травня 2018
Переглядів
2701
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку