Людина і суспільство. Групи (спільноти) у людському суспільстві.

Про матеріал
Презентація розроблена на основі матеріалів підручника Вступ до історії України та громадянської освіти. 5 клас. Гісем О. В. і може бути використана для проведення уроку на тему: "Людина і суспільство. Групи (спільноти) у людському суспільстві." в 5 класі НУШ, як під час дистанційного так і під час очного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Людина і суспільство. Групи (спільноти) у людському суспільстві

Номер слайду 2

СЬОГОДНІ ВИ ДІЗНАЄТЕСЬ:що таке суспільство;які його функції;про роль груп у суспільстві та житті людини.

Номер слайду 3

Людина — істота соціальна й живе серед людей. Об’єднання людей заради здійснення разом певної діяльності або досягнення мети називається суспільством або спільнотою. Спільноти, у яких конкретна людина є активним учасником, називають малими групами. Мала група налічує двох або більше учасників та учасниць, які об’єднуються спільними інтересами, спілкуються між собою, усвідомлюють свою належність до цієї групи та вважаються її членами з погляду інших. Групами можна назвати сім’ю, шкільний клас, членів спортивної секції або гуртка за інтересами, спільноти в соціальній мережі тощо. Як правило, вони поділяють спільні погляди. Члени груп не обов’язково мають перебувати поряд, вони можуть навіть ніколи не бачити одне одного. Проте вони активно спілкуються заради спільної мети. Здебільшого людина з’являється на світ у малій групі, і більша частина її подальшого життя проходить у ній. Водночас існують і великі групи, або ще їх називають соціальними. Їх виділяють за певними ознаками — стать, вік, дохід, національність, місце проживання, освіта, професія, влада тощо. Вони є численними та розсіяні на значній площі.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Помірукємо!За яким принципом створена мала група, що зображена на фотографії?

Номер слайду 6

Соціальні групи здійснюють відбір та утверджують основні звичаї, традиції, цінності, є носіями певної культури. Поєднання малих і соціальних груп формує суспільство на визначеній території. Коли суспільство досягає певного етапу розвитку (економічного, політичного, соціального, духовного), виникають держави. Якщо взяти все людство, то це об’єднання великих і малих груп, спільнот, суспільств, держав.

Номер слайду 7

Групи також поділяють на постійні та тимчасові. Члени постійних груп об’єднані спільними інтересами і тривалий час спілкуються між собою. До таких груп належать: сім’я, учнівський колектив, спортивна команда, колектив на роботі, жителі одного села тощо. Такі групи характеризуються стійкістю. Навіть коли людина з різних причин залишає цю групу, вона доволі часто підкреслює свою причетність до неї та намагається відновити хоча б епізодичні контакти.

Номер слайду 8

Тимчасові групи виникають, як правило, спонтанно, під час певних життєвих обставин (проїзд у громадському транспорті, відвідання магазинів, різних установ тощо). Вони швидко виникають і швидко припиняють своє існування. Проте можливе переростання тимчасової групи в постійну. Як ви вважаєте, на фотографії зображена тимчасова група чи постійна? Поясніть, за якими ознаками це можна визначити.

Номер слайду 9

Основні ознаки суспільства

Номер слайду 10

Людина потребує бути в групі та залежить від неї. У групах відбувається формування людини, складаються життєві цінності. Тут зароджуються правила й норми, звичаї та традиції, гармонізуються людські стосунки. Саме в групі людина може поділитися своїми переживаннями, тим, чим ніколи не поділилася б із незнайомими людьми. Для того щоб потрапити в певну групу (наприклад, вступити до університету), людина докладає зусиль. Буває так, що групи нам обирають батьки або так складаються обставини. У малій групі формується особливий вид міжособистісних відносин — відносин, які виникають між добре знайомими людьми в процесі їх постійного особистого знайомства. За час існування людство з’ясувало закон міжособистісних відносин: те, як інші ставляться до людини, багато в чому залежить від того, як вона ставиться до себе. У міжособистісних відносинах головними є взаєморозуміння, взаємна довіра й солідарність. Людей, які з різних обставин випали зі своєї групи, називають ізгоями.

Номер слайду 11

Словник. Держава — особлива форма організації співжиття спільнот людей, яка характеризується наявністю системи органів влади, законів, території тощо. Міжособистісні відносини — комплекс різних видів спілкування: вербальне і невербальне, міміка, жестикуляція, поведінкові особливості, емоційні прояви тощо.

Номер слайду 12

Зверніть увагу. Кілька порад щодо того, як навчитися спілкуватися:цікавтеся тим, про що говорить співрозмовник;вчіться слухати, стежте за мімікою, частіше посміхайтеся та називайте співрозмовника на ім'я (дослідники вважають, що звук власного імені — один із найбільш приємних для людського слуху);позбавтеся слів-паразитів, оскільки вони роблять мову грубою і некомфортною для сприйняття;розвивайте власну культуру мови. Уміння чітко формулювати свою думку гарантує те, що співрозмовнику вона також буде зрозумілою.

Номер слайду 13

Домашє завдання: Опрацювати параграф 3. Підотуватися до обгворення на наступному уроці питання: Які з перелічених спільнот можна вважати групами?П'ятитисячний колектив заводу; 2) пасажирський склад туристичного автобуса; 3) пасажирський склад літака; 4) члени спортивної команди; 5) люди, що відпочивають на пляжі; 6) люди, що відвідують музей; 7) учасники та учасниці мітингу на майдані; 8) робочий колектив офісу; 9) учасники та учасниці спільноти в соціальній мережі.9. Поміркуйте, чи можливе тривале життя людини без людей.

pptx
Додано
19 вересня
Переглядів
315
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку