М.Вовчок "Дев'ять братів і десята сестриця Галя"

Про матеріал
Тема: М.Вовчок "Девять братів і десята сестриця Галя". Урок для позкласного читання . Презентація містить стислий переказ казки, паспорт твору. Стане у нагоді студентам філологічного відділення та вчителю - філологу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

М. Вовчок . « Дев’ять братів і десята сестриця Галя »Підготувала: Партола Ірина Миколаївнаучитель української мови та літератури. КЗ «Коротичанський ліцей»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

“Дев’ять братів і десята сестриця Галя” Тема: зображення життя української бідноти (на прикладі вдови з десятьма дітьми) у часи панської експлуатації (кріпацтва).Ідея: засудження панської жорстокості, підступності, прагнення до збагачення на праці знедоленого люду, возвеличення краси українського народу, щирості, доброти, поваги одне до одного (стосунки між дітьми вдови). Основна думка: соціальний устрій нівечить долю тих, хто постійно працює, паничі намагаються принизити гідність, достоїнство людини, внаслідок чого — вбивство і самогубство героїв. Жанр: соціальне оповідання-казка.

Номер слайду 5

Композиція “Дев’ять братів і десята сестриця Галя”Твір складається з 7 частин. I частина — опис убогого життя удови з десятьма дітьми, страждання жінки від непосильної праці та жалю до своїх голодних дітей; наймитування старшого сина та повернення його додому. II частина — велике свято. Відвідування вбогою родиною церкви, ярмарку; розповідь жінки своїм дітям про Ласуна; сини покидають матір і Галю, вирушаючи на заробітки. III частина — очікування жінок на своїх рідних; смерть старої жінки; Галя йде на заробітки. IV частина — самотнє життя Галі; знайомство козака з Галею, розповідь про життя-буття; козак пропонує Галі стати його дружиною; вінчання молодих; Галя від’їжджає разом з козаком до села Глибова. V частина — життя братів у скелях. VI частина — Галя і Михайло у дорозі, їх розмова про братів Галі, які невідомо куди вирушили. За розмовою молодята заблукали. VII частина — грабіжники (брати Галі), нападають на Галю та її чоловіка, в результаті Михайло вбиває старшого брата, а інші брати — Михайла. Від страждання, великого горя Галя позбавляє себе життя — стрибає з великої скелі у Дніпро.

Номер слайду 6

Експозиція: знайомство з удовою та її дітьми, умовами їх життя — страждання, наймитування старшого і середнього братів. Зав’язка: брати, їдучи на заробітки, покидають рідний дім; смерть матері; залицяння козака до Галі. Кульмінація: смерть старшого брата від рук Михайла, вбивство Михайла братами Галі. Розв’язка: самогубство Галі.

Номер слайду 7

Риси характеру братіва) шанобливі (до матері, Галі);б) чуйні та справедливі;в) добрі та щирі;г) працьовиті;д) з часом жорстокі, неусвідомлені. Пошуки братами щастя закінчуються трагедією. Образ Галі “Дев’ять братів і десята сестриця Галя”Галя — улюблениця в родині.

Номер слайду 8

Риси характеру Галі:а) чуйна, лагідна, відкрита; б) весела; в) щира;г) роботяща;д) любляча сестра, дружина;е) здатність на самопожертву.

Номер слайду 9

pptx
Додано
24 травня 2022
Переглядів
421
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку