" Мальовничими стежками Яготинщини"

Про матеріал

Тема: «Мальовничими стежками Яготинщини »

Мета : ознайомитися з історією парку, популяризувати мальовничі краєвиди Яготинщини, ознайомитися з даними про відомих особистостей міста; донести до учнів необхідність збереження культурної спадщини, зацікавити відвідати Яготинську картинну галерею «Яготинського історичного музею».

Завдання: сформувати знання про історію, культуру рідного краю; стимулювати прагнення до глибшого і детальнішого вивчення унікальності нашої держави; мотивувати розширення кругозору, вміння чітко і лаконічно висловлювати власні думки, самостійно знаходити необхідну інформацію; виховувати патріотизм у дітей засобами екскурсійної роботи.

Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки  України Київської облдержадміністрації

КЗ КОР Київський обласний інститут післядипломної освіти

педагогічних кадрів

Яготинський ліцей № 1 Яготинської міської ради

 

 

 

Обласний  конкурс «Юні екскурсоводи-2023»

Напрямок : екскурсія населеним пунктом

Назва роботи: «Мальовничими стежками Яготинщини»

 

 

 

 

 

Автор : Шевченко Дарія Миколаївна

учениця 9- А класу

Яготинського ліцею № 1

Яготинської міської ради

Керівник: Ткаленко Ольга Василівна

вчитель історії Яготинського ліцею № 1

Яготинської міської ради

 

 

 

 

 

Яготин

2023

 

Анкета автора:

Прізвище, ім’я, по батькові: Шевченко Дарія Миколаївна

Навчальний заклад: Яготинський ліцей № 1 Яготинської міської ради

Клас: 9- А

Дані керівника: Ткаленко Ольга Василівна

Посада: вчитель історії

Місце роботи: Яготинський ліцей № 1

Яготинської міської ради

Телефон: 067- 427-75-67

Шевченко Дарія старанна, дисциплінована, уважна учениця. Має навчальні досягнення високого рівня. До  навчання ставиться сумлінно, має глибокі знання з багатьох  предметів. Особливо цікавиться історією. Розробила екскурсію та дослідила історію Яготинського регіонального ландшафтного парку імені Кирила Розумовського та картинної галереї. Дарія – учасниця шкільних та районних конкурсів, олімпіад . Має власну думку та здатна оцінити досліджуваний матеріал. Активна  у громадській та суспільно корисній роботі.  Дарія має багато друзів та готова завжди прийти на допомогу. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Вид екскурсії: краєзнавча

Місце екскурсії: Яготинська ТГ, Бориспільський район , Київської області,

Назва парку: Регіональний ландшафтний парк «Яготинський імені Кирила Розумовського»

Тема: «Мальовничими стежками Яготинщини »

Мета : ознайомитися з історією парку, популяризувати мальовничі краєвиди Яготинщини, ознайомитися з даними про відомих особистостей міста; донести до учнів необхідність збереження культурної спадщини, зацікавити відвідати Яготинську картинну галерею «Яготинського історичного музею».

Завдання: сформувати знання про історію, культуру рідного краю; стимулювати прагнення до глибшого і детальнішого вивчення унікальності нашої держави; мотивувати розширення кругозору, вміння чітко і лаконічно висловлювати власні думки, самостійно знаходити необхідну інформацію; виховувати патріотизм у дітей засобами екскурсійної роботи.

Тривалість:

Слухачі: учні 5- 11 класів; були вивчені історичні джерела про

Яготи́нський регіональний ландшафтний парк і́мені ге́тьмана Кири́ла Розумо́вського.

Підготовка екскурсії: у процесі екскурсії, зібрано інформацію про заснування парку в Яготині, ознайомилися з творчістю народних та місцевих митців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маршрут екскурсії

  1. Яготи́нський регіональний ландшафтний «парк і́мені ге́тьмана Кири́ла Розумо́вського»
    1.   Історія заснування парку
    2.   Сучасний парк
    3.   Пам’ятник Невідомому солдату
    4.   Меморіал захисників Вітчизни
    5.   Алея з бюстами Героїв -земляків
    6.   Картинна галерея
    7.   Музей «Флігель Т. Шевченка»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Яготи́нський регіональний ландшафтний « парк

і́мені ге́тьмана Кири́ла Розумо́вського»

Яготи́нський  парк і́мені ге́тьмана Кири́ла Розумо́вського — регіональний ландшафтний парк в Україні. Розташований на території Яготинської міської громади Бориспільського району Київської області, в межах міста Яготин. Площа — 131,5673 га, статус отриманий у 2018 році. Перебуває у віданні: Яготинська міська рада.

1.1 Історія заснування парку

Колишній власник маєтку, Кирило Розумовський заклав тут основи прекрасного парку, про який ходили чутки по всій російській імперії. Кирило Розумовський, придбав тут землі. У Розумовського погіршувались відносини з імператрицею Катериною II і він наказав вибудувати палац в Києві. За переказами, пихатий вельможа не бажав, аби його маєток в Києві використовували для постояльців-військових. Він наказав розібрати дерев'яний палац і возами перевезти колоди в Яготин, де наново відбудували споруду. (Відомо, що дерев'яним був і розкішний, бароковий палац Розумовського в місті Глухів.) На будівництві в маєтках Кирили Розумовського в Україні працював шотландський архітектор та інженер Адам Менелас. За припущеннями, Менелас мало проектував сам і працював за чужими або типовими проектами. Можливо, палац в Яготині або проект якогось французького архітектора, або типовий проект, дороблений Адамом Менеласом.

Розквіт садиби в Яготині прийшовся на злам ХVIII-XIX століть. Палац був оточений великим пейзажним парком, залишки якого на початок XXI століття сягають 120 гектарів. Парк облаштовував ландшафтний архітектор Пельц. Палацово-парковий ансамбль створювали дерев'яний палац вельможі і низка господарських, кам'яних споруд і гостьових будиночків. Неподалік в низовині текла річка Супій, що переходила в болото. Володар наказав селянам насипати дві греблі, що допомогло утворити ставки з двома острівцями. По смерті Кирили Розумовського володарем садиби губернатор малороссії Микола Григорович Репнін-Волконський. Родині Репніних-Волконських садиба в Яготині належала до буремного 1917 року .Син Олексій Кирилович, дипломат, сенатор і декотрий час міністр народної освіти російської імперії. Він кохався в ботаніці і зібрав  багату парку рідкісну колекцію дерев і кущів з Європи, Америки садибу Олексій Кирилович передав доньці Варварі, з якою узяв шлюб Військовий. Серед гостей та відвідувачів садиби в XIX столітті — Григорій Сковорода, поет Тарас Шевченко, письменник Микола Гоголь Як і більшість та інші(Додаток А, Б).

1.2.3.4 Сучасний парк

На сьогоднішній день в парку Яготина знаходиться більшість пам'яток міста . На вході зустрічає пам'ятник Невідомому солдату, від якого тягнеться алея до меморіалу захисників Вітчизни, побудованого на березі озера Супій.

1.5 Алея з бюстами Героїв -земляків

Дійсно вражає алея з бюстами Героїв-земляків -вихідців Яготинського краю, які прославилися великими подвигами в Вітчизняній війні. Двічі Герої Раданського Союзу генерал- полковник Андрій Григорович Кравченко  та майор Михайло Захарович Бондаренко.

1.6 Картинна галерея

Також в парку можна побачити Яготинську картинну галерею, яка розміщена у вцілілому палаці Розумовських-Рєпніних. Розумовський за планом архітектора  Адама Менеласа спорудив розкішний палац з шістьма павільйонами ,кожний з яких дорівнював цілому будинку , і різними службами. Навколо маєтку був посаджений сад  в англійському стилі, побудовані теплиці і оранжереї з рідкісними  коштовними рослинами , розведено виноградну лозу. Збудовано великі греблі на річкі Супій , які стали великим повноводним озером. Це все надало  особливої краси  гетьманському маєтку та природі Яготина.

Яготинська Картинна галерея відкрита в 1983 році, - одна з найкращих районних картинних галерей України. В експозиції Картинної галереї широко представлені твори українського мистецтва – зразки живопису, скульптури, графіки, декоративного мистецтва, зокрема глибоко висвітлена творчість художників Яготинщини. В роботах живописців висвітлюється історія краю, оспівується духовна краса людини, з любов'ю написані чудові краєвиди.

Окрасою експозиції є твори народної художниці України Катерини Білокур. Яка самотужки оволоділа висотами малярського мистецтва. Неосвічена жінка-селянка  і по праву вважається славою та гордістю української художньої культури. В її глибоко-поетичних картинах струменіє любов до рідного краю і щире захоплення його неповторною красою. В Картинній галереї представлене найбільш повне зібрання творів Катерини Білокур (більше 70) – живопис, акварель, графіка, ескізи, начерки, етюди, ранні та незавершені твори. Сьогодні поруч з музеєм встановлено пам'ятник землячці яготинчан - видатної народної художниці Катерині Білокур.

За ініціативи Олександра Степановича Непорожнього було зібрано і збережено картини Катерини Білокур. Йому вдалося зібрати й зберегти її речі, картини, малюнки, спогади. Він заходив до людей Богданівки попити води і випадково знаходив полотна написані рукою Білокур. Звичайно він випрошував у людей її картини.Ось так випадково, як мініатюра «Порічки»(була знайдена в одному зі свининців…), «великі» речі ставали гордістю музею і були збережені для людей. Олександр Степанович вніс вагомий внесок у створення та розвиток місцевого краєзнавства. Його ж зусиллями збережено в яготинському парку каштанову алею, посаджену колись самим Тарасом.

1.7 Музей «Флігель Т. Шевченка»

Проходячи далі по парку, можна побачити ще кілька цікавих місць. Музей «Флігель Т. Шевченка» , який було відновлено в 2003 році з руїн величного палацу Розумовських-Рєпніних. Одним із міст Київщини, відвідання якого залишило пам’ятний слід у житті й творчості Великого Кобзаря, є Яготин Саме тут зупинявся Тарас Шевченко під час перебування в Яготині 1843 року, потім — у 1845 та 1859 р.р. Тут він писав, малював. Зокрема, його рукою були розписані стіни флігеля (розписи, на жаль, збереглися лише на фото) Про перебування Шевченка в Яготині написано в листах князівни Варвари.1843 року Т. Шевченко прибув у княжий маєток, де створив копію портрета князя М. Г. Рєпніна роботи Йозефа Горнунга. У флігелі він написав поему «Тризна» і присвятив твір Варварі Рєпніній. Щирість у стосунках Шевченка і Рєпніної переросли для княгині з дружби в кохання Одним із міст Київщини, відвідання якого залишило пам’ятний слід у житті й творчості Великого Кобзаря, є Яготин.

Під керівництво Олександра Степановича Непорожнього власними силами було проведено розкопки фундаменту на місці флігеля Т. Г. Шевченка. Пощастило віднайти фундамент цієї унікальної споруди, яка згодом була реконструйована зі збереженням архітектурних особливостей. Олександр Степанович особисто керував будівництвом та розчищенням навколо флігеля. Зазделегіть Непорожній придбав для музею Шевченка унікальний паркет, схожий на той, що був у ХІХ столітті . «Буде в залі, а його скрипіння нагадуватиме кроки Тараса…», - мріяв директор, але на жаль не дожив до відкриття…

Висновок.. Неоціненим скарбом Яготинщини були та залишаються талановиті, працелюбні, закохані у свій край яготинці. Серед них художники-земляки: Катерина Білокур , Володимир Мусієнко, Вадим Прінько, Анатолій Криволап, Микола Малинка, Іван Гопкало. Дивлячись твори, ми ще більше розуміємо і відчуємо красу й неповторність рідного краю. Завдяки Олекса́ндру Степа́новичу Непоро́жньому,  українському краєзнавцю, засновнику та сподвижнику музейної справи Яготинщини ми можемо побачити неоціненні пам’ятки рідного краю. Дійсно яготинська земля має багату історію, яку потрібно вивчати та оберігати .

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

 

  1. Історія Яготина, Юрій Толкач, Яготин - 2013 , с.83
  2. https://museum-portal.com/ua/museum/yagotyn-art-gallery
  3. Сайт Яготинської міської ради

 https://yagotinmiska-rada.gov.ua/news/

  1. Тут був я. Яготин. Місто паркових скульптур
  2. Великий Кобзар і Яготинщина, Л. В. Демченко,  м. Яготин- 2009, с.5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток А

 

 

Додаток Б

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
26 березня 2023
Переглядів
368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку