МАН"Вплив випромінювання мобільних телефонів на організм людини"

Про матеріал
МАН. Відділення: фізика і астрономія, секція: теоретична фізика. Робота учня 11класу
Перегляд файлу

                    Міністерство освіти і науки, молоді та спорту Україн

               Управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації Голопристанське територіальне відділення МАН України

 

 

Відділення: фізика і астрономія

Секція: теоретична фізика

 

 

 

 

 

Вплив випромінювання мобільних телефонів на організм людини

 

 

Роботу виконав:

Гідулянов Костянтин Володимирович, учень 11 класу Чорноморської ЗОШ  І-ІІІ  ступенів

Чорноморської сільської ради

Голопристанського району 

 Херсонської області

         

 

 Науковий керівник:  Кузьма Любов Василівна,

 вчитель фізики Чорноморської ЗОШ  І-  ІІІ  ступенів

Чорноморської сільської ради   

 Голопристанського району

 Херсонської області

 

 

 

 

                              

 

Чорноморське-2015

                                                                ТЕЗИ

Назва роботи: Вплив випромінювання мобільних телефонів на організм людини.

Прізвище, ім’я, по батькові автора: Гідулянов Костянтин Володимирович Навчальний заклад: Чорноморська ЗОШ  І-ІІІ ст.,  Голопристанського району, Херсонської області.

Клас: 11

Прізвище, ім’я, по батькові, посада наукового керівника: Кузьма Любов Василівна, вчитель фізики.

       В даній науковій роботі я поставив собі за мету з’ясувати, як електромагнітне поле мобільних телефонів впливає на організм дітей та підлітків.  Ця тема досить актуальна, оскільки останнім часом спостерігається бурхливий розвиток засобів комунікації,  діти  багато часу проводять за розмовами чи іграми по мобільному телефону. Ознайомившись з теоретичним матеріалом я визначив напрямок мого дослідження: я вирішив з’ясувати, мобільні телефони мають більше користі чи шкоди для людини. 

      Тож  я взяв за мету дослідити вплив мобільного телефону на весь організм людини. Щоб зрозуміти це питання, я спочатку з’ясував історію розвитку мобільної мережі та принцип дії мобільного телефона, на які органи та як саме електромагнітне поле  впливає найбільше. З’ясував, які висновки отримали вчені під час наукових досліджень даної проблеми і зрозумів, що це питання ще не вивчене до кінця. Тому я провів своє власне дослідження в межах нашої школи методом опитування серед учнів 5-11 класів. Після опрацювання та систематизації відповідей учнів, я отримав досить цікаві результати, які описані в розділі 3 моєї роботи. Після проведеного дослідження я зробив висновки, що мобільні телефони все ж мають негативний вплив на здоров’я людини, особливо дітей та підлітків. Але, якщо дотримуватись певних порад по користуванню мобільниками, то цей негативний вплив можна звести до мінімуму. Ці поради я написав в буклеті, який розповсюдив серед учнів нашої школи.

 

 

ЗМІСТ

 

ВСТУП ________________________________________________________ 4 

     

 РОЗДІЛ I

Історія виникнення та розвиток мобільного зв’язку ____________   6

 

 РОЗДІЛ II

 Фізичні властивості та принцип дії мобільного телефону _______ 9

 

РОЗДІЛ III

 Вплив електромагнітного випромінювання на організм людини ___ 12

                3.1. Термічний та нетермічний ефекти __________________12

                3.2. Наукові дослідження _____________________________ 14

                3.3. Вплив мобільних телефонів на дітей та підлітків ______ 17

 

РОЗДІЛ IY

Методи захисту та оптимальний режим роботи з мобільним телефоном

__________________________________________________________ 22

 

ВИСНОВКИ __________________________________________________ 26

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ____________________________ 28

 

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ __________________________          29

ДОДАТКИ       _______________________________________________      30              

                                             ВСТУП

 

     Останнім часом мобільна мережа почала стрімко розвиватися. Розповсюдження мобільних телефонів швидко пішло в гору. I це проявляється не тільки на Заході, але й у нас на Україні, де мобільний зв’язок, нарешті, перейшов в категорію товарів народного споживання. В Європі, кількість мобільних користувачів за останні роки збільшилась вдвічі. І, звісно, стала з’являтися загроза здоров’ю зі сторони радіовипромінюючих приладів. У наш час відбувається дуже стрімкий розвиток мобільного зв’язку. Число мобільних телефонів стало більшим за число домашніх телефонів. Вчені досліджують вплив мобільних телефонів, і приходять до того висновку, що мобільні телефони все ж таки шкідливі. 

      Ознайомившись з теоретичним матеріалом я визначив тему свого дослідження : ,, Вплив випромінювання мобільних телефонів на організм людини.’’

Зараз не тільки вчені, а й влада вирішила приділити велику увагу цьому питанню. Почалось детальне вивчення цієї проблеми. Після проведення досліджень багато вчених різних країн світу, вивчаючи це питання, зійшлися у поглядах. Вони прийшли до висновку, що випромінювання мобільних телефонів негативно впливає на весь організм людини. Проблеми безпеки використання мобільних телефонів постійно зостаються у центрі уваги, як серед користувачів, число яких вже сягає 1 млрд. по всьому світу, так і серед вчених.  Зростає популярність мобільних телефонів, але накопичуються і наукові дані про наслідки їх використання. 

Метою мого дослідження -  ,, Дослідити  вплив електромагнітного поля мобільного телефону на організм  людини’’

Предмет дослідження:  ЕМП  мобільного телефону, об’єкт - людина. 

Проблема дослідження- недостатня інформованість про безпечне користування мобільним зв’язком.

Гіпотеза - існування негативного впливу випромінювання під час роботи мобільних телефонів і веж мобільного зв’язку на організм людини. 

Для досягнення своєї мети я поставив перед собою завдання:

1.     Вивчити наукову літературу по впливу ЕМП мобільного телефону на організм людини.

2.     Провести анкетування учнів моєї школи з метою визначення рівня використання ними мобільного зв’язку на протязі року.

3.     Створити буклет: ,,Правила користування мобільним телефоном’’

 При довготривалому впливі електромагнітного випромінювання можливі дегенеративні процеси центральної нервової системи, рак крові, пухлини мозку, гормональні захворювання. Особливо небезпечним ЕМП для дітей, вагітних, людей з захворюванням центральної нервової, гормональної, серцево – судинної системи. Зокрема ЕМП впливають на нервову, імунну, ендокринну та статеву системи.  Але дані різних дослідницьких колективів дуже різні. Одні вчені не вбачають залежність розвитку пухлин від використання мобільного зв'язку, інші вважають його доведеним. Неоднозначні й результати експериментів, присвячених впливу високочастотних випромінювань на різні здібності людини.

 

      

 

  

 

                                               РОЗДІЛ I

 Історія виникнення та розвиток мобільного зв’язку

 

В 1888 р. німецькому ученому Генріху Герцу вдалося за допомогою установок довести факт існування електромагнітних хвиль і дослідити їх властивості. Опираючись на результати досліджень Г. Герца, російський фізик А.С. Попов створив пристрій для засвідчення електричних коливань – приймач. 

У 1897 р. Г. Марконі отримує патент на пристрій, подібний до пристрою А.С. Попова. У 1901р. він встановив радіо на борт парового автомобіля, таким чином створюючи перший наземний мобільний зв’язок.

На початку ХХ століття, на першому етапі розвитку радіотехніки, радіозв’язок почав розвиватися як морський зв’язок. Потреба у засобах  наземного рухомого зв’язка для оперативного управління діями поліції призвели у 1921 р. до створення в США першої диспетчерської системи телеграфного рухомого зв’язку. Перші радіосистеми викликали, використовуючи азбуку Морзе, патрульні поліцейські автомобілі, щоб ті зв’язались з поліцейським відділком по провідному телефону.

17 червня 1946 р. у Сент-Луїзі, США, служба мобільної телефонії представили перші радіотелефонні послуги приватним клієнтам. Радіотелефони, які були використані в цій системі, застосовували  фіксовані канали. Якщо канал зв’язку був зайнятий, то абонент вручну переключався на другий - вільний. Функція автоматичного вибору вільного каналу з’явилася пізніше.

 У 1947 р. відбулася подія, яка стала відправною точкою для створення сотового зв’язку. Д. Рингом була висунута блискуча ідея сотового принципу галузей рухомого зв’язку. 1 березня 1948 р. перша повністю автоматична служба радіотелефонії почала діяти у Річмонді. У Європі, в цей час лідерами були «Еріксон» і «Марконі». С.Лаурин з адміністрацією Шведського зв’язку розробив автоматичну мобільну телефонну систему, випробувану у Стонгольді в 1951 р. В середині 1950-х перші снаряджені телефоном автомобілі вийшли на дорогу.

Прилад складався з приймача, передавача та логічного приладу, встановлених у багажник автомобіля, з номеронабирачем і телефонною трубкою зафіксованими на панелі, що висіла на зворотній стороні переднього сидіння. Це було схоже на роз’їзди з повною телефонною станцією в автомобілі. Зі своїми функціями нормального телефону, радіотелефон споживав енергію від автомобільної батареї. В 50-ті роки почалось зменшення розмірів телефонів в машинах, вони стали займати менше місця. Вже на початку 70-х телефони зменшилися и важили близько 12-14 кг. При цьому живлення все ще здійснювалось від бортової галузі автомашини.

Наступний етап у розвитку сотової системи комунікацій пов’язаний з компанією «Моторола». У компанію в 1954 р. прийшов новий інженер Мартін Купер. На початку 1970-х рр. М. Купер займав вже пост віце - президента компанії. Йшла робота по створенню першого мініатюрного мобільного телефону. Випробування були назначені на 3 квітня 1973 р. До цього дня на вершині 50-ти поверхового Alliance Capital Building у Нью-Йорку була зроблена базова станція. Перший прототип базової станції міг обслуговувати не більше, як 30 абонентів і з’єднати їх з наземними лініями зв’язку. Сам сотовий телефон мав назву Dyna-TAC.  У грудні 1979 р. в Токіо почала роботу перша сотова галузь, яка забезпечувала зв’язок 88 базових станцій. Телефонні обслуговування здійснювалися в 23 районах міста. 

Новий етап у розвитку сотового зв’язку - це створення систем на основі цифрових методів обробки сигналу. Кількість власників сотових телефонів виросла від 204000 у 85-му до 1600000 в 1988 р. З метою розробки єдиного європейського стандарту цифрового сотового зв’язку, було виділено частоту  900 Мгц. В 1982 р. Європейська Конференція Адміністрацій Пошт і Електрозв’язку - організація, яка з’єднала адміністрації зв’язку 26 країн, - створила спеціальну групу Croupe Special Mobile. Абревіатура GSM і дала назву новому стандарту, пізніше, у зв’язку з широким розповсюдженням цього стандарту по всьому світу, GSM стали розшифровувати як Global System for Mobile Communications. У 1991 р. створюються досвідчені галузі стандарту GSM і починається його глобальне розповсюдження по всьому світу.  

Мобільний зв'язок в Україні вперше з'явився в 1993 році. Компанія UMC, нині «МТС-Україна», тоді запустила в  експлуатацію мобільну мережу стандарту NMT. Ця мережа належала до стандартів першого покоління (1G). В 1996 році, компанією «Голден Телеком» в експлуатацію була введена перша в східній Європі GSM-мережа. Так в Україні з'явилася перша мережа другого покоління (2G). Наприкінці 2006 року в Україні відбувся офіційний старт першого оператора третього покоління в стандарті CDMA, це був бренд PEOPLEnet компанії «Телесистеми України». В 2007 році, в Україні нарешті запрацювала мережа третього стандарту UMTS. Першопрохідцем стала компанія «Укртелеком», яка надає послуги мобільного зв'язку під брендом Utel.

Ці стандарти зв'язку з'явилися в Україні в 1993 році. Зв'язок був слабко захищений від перешкод, будь-якого абонента легко можна був прослухати за допомогою звичайного радіоприймача, а самі абонентські термінали (мобільним телефоном назвати це вкрай складно) важили по кілька кілограмів, і встановлювалися переважно в автомобілях. Дозволити собі такий зв'язок могли лише найбільш забезпечені верстви населення, тому як телефони коштували кілька тисяч доларів, а щомісячна абонентська плата становила кілька сотень умовних одиниць. Це стандарт зв'язку був повністю витіснений GSM до 2000 року.

 

 

 

    

 

 РОЗДІЛ II  Фізичні властивості та принципи дії мобільного телефону

 

Особливість стільникового зв’язку полягає в тому, що загальна зона покриття ділиться на комірки (стільники). Кожна комірка перекривається окремою базовою станцією. Комірки, частково перекриваючись утворюють мережу. Основні складники стільникової мережі – стільникові телефони та базові станції, які працюють у тому самому частотному діапазоні. Стільникові мережі різних операторів з’єднані одна з одною, а також зі стаціонарною телефонною мережею. Це дозволяє абонентам одного оператора робити дзвінки абонентам іншого оператора, телефонувати з мобільних апаратів на стаціонарні і навпаки [1].

Розглянемо принцип дії мобільного телефону (рис. 2.1): ДОДАТОК А.        Стільниковий телефон - це прийомо-передавач, який працює на одній з частот у діапазоні 850, 900МГц, 1800МГц, 1900МГц. Причому прийом і передача рознесені по частотах. 

Система GSM складається з 3-х основних компонентів, таких як:

-   підсистема базових станцій;

-   підсистема перемикання/комутації;

-   центр управління та обслуговування.

       Стільниковий (мобільний) телефон взаємодіє з мережею базових станцій (БС). Вишки БС зазвичай встановлюють або на своїх наземних щоглах, або на дахах будинків та інших споруд, або ж на орендованих вже існуючих вишках усіляких ретрансляторів радіо/ТБ і т.п., а також на висотних трубах котелень та інших промислових споруд. Процес реєстрації по суті є процесом авторизації. Його суть полягає в тому, що кожна SIM-картка, вставлена у телефон, має свої унікальні ідентифікатори. Ці ідентифікатори заносяться в базу центру авторизації (AuC) при вступі виготовлених SIM-карт оператора зв'язку. При реєстрації телефону в мережі ідентифікатори передаються БС, а саме AuC. Далі AuC (центр ідентифікації) передає телефону деяке випадкове число, яке є ключем для виконання обчислень за спеціальним алгоритмом. Це обчислення відбувається одночасно в мобільному телефоні та AuC, після чого обидва результати порівнюються. Якщо вони збігаються, то SIM-картка визнається справжньої і телефон реєструється в мережі. 

       Передача голосу від абонента до абонента в стандарті GSM - це технічно дуже складний процес, що абсолютно відрізняється від звичної передачі голосу по аналогових мереж як, наприклад, домашній провідний/радіо телефон. Голос абонента, перш ніж буде переданий в ефір, піддається безлічі перетворень. Аналоговий сигнал розбивається на відрізки тривалістю 20мс, після чого перетворюється в цифровий, потім кодується шляхом застосування алгоритмів шифрування з відкритим ключем - система EFR (Enhanced Full Rate - вдосконалена система кодування мови, розроблена фінською компанією Nokia). В абонента, що приймає, всі перетворення відбуваються в зворотному порядку

[1].

На сьогоднішній день світові стандарти, які регламентують безпеку сотових телефонів, характеризують рівень випромінювання параметром SAR (Specific Absorption Rates - коефіцієнт питомого поглинання), який вимірюється в ватах на кілограм. Ця величина визначае енергію електромагнітного поля, яка виділяється у тканинах за одну секунду.

У Європі допустиме значення випромінювання складае 2 Вт/кг. В США обмеження сильніші: федеральна комісія по зв’язку сертифікує лише ті сотові апарати, SAR яких не перевищуе 1,6 Вт/кг. Такий рівень випромінювання не призводить до суттєвого нагрівання тканин, стверджують спеціалісти фінського центру радіаційної і ядерної безпеки. В цьому науковому інституті було протестовано 28 моделей телефонів. Дослідження показали, що SAR знаходяться в межах від 0,45 до 1,12 Вт/кг. Тобто випромінювання самих популярних на сьогоднішній день у світі мобільних телефонів приблизно співпадають з рівнем, вказаним виробниками, і набагато нижче потрібних норм.

Щорічній  цей центр радіаційної і ядерної безпеки розглядає 16 нових моделей мобільних телефонів від світових виробників, включаючи тутешню компанію Nokia, американську Motorola, південнокорейську Samsung, шведсько – японську Sony Ericsson і німецьку Siemens. Випромінювання усіх розглянутих моделей мобільників було значно нижче SAR.

У кінці 2004 року були оголошені результати чотирьохрічних досліджень під назвою Reflex. Не зважаючи на висновок, що електромагнітне випромінювання у межах між 0,3 до 2 Ват/кг,  вчені не змогли однозначно довести, що мобільні телефони загрожують здоров’ю людині у реальному житті. Вони вважають, що для таких заяв необхідні подальші дослідження на тваринах і людях - добровольцях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ III

 Вплив електромагнітного випромінювання на організм людини

 

3.1. Термічний та нетермічний ефекти

       Електромагнітна енергія поглинається тілом людини і, перетворюючись на теплову, розігріває тіло й окремі органи. На принципі розігрівання предметів за рахунок електромагнітної енергії базується робота мікрохвильові печі. Щоправда, потужність випромінювання в печах значно вища, ніж у стільникових телефонів. Проте треба враховувати, що антена - основний випромінювач телефону - знаходиться зовсім поряд із головним мозком, на який, власне, й діє електромагнітне поле. У результаті температура окремих ділянок мозку підвищується. Під час тривалої розмови цей ефект можна відчувати у підвищенні температури вушної раковини. Це несприятливий ефект для будьяких органів. Інший орган, який потрапляє під вплив випромінювання від стільникового телефону, - кришталик ока. Він виконує дуже важливих функцій – підтримку прозорості й акомодації, тому кришталик погано поповнюється кров'ю і тому особливо чутливий до дії електромагнітного випромінювання. А це впливає на гостроту зору.

        Процес дії випромінювання стільникового телефону на мозок, так званий нетермічний (або інформаційний) ефект вивчений поки недостатньою мірою. Суть його полягає в наступному: мобільні телефони стандарту GSM здійснюють передачу інформації імпульсами, об'єднаними в блоки. Блок складається з 8 імпульсів. У розпорядженні кожного користувача находиться тільки один із восьми імпульсів. Решта сім належать іншим семи абонентам, які у цей момент на даній частоті можуть вести телефонні розмови. Тривалість одного GSM-блоку становить 4,616 мс, отже, частота пульсації мобільного телефону становить 1/4,616 мс = 216,6 Гц, або наближено 217 Гц. Водночас з генерацією кожного восьмого імпульсу відбувається і пропорційне виділення енергії. Якщо номінальна потужність стільникового апарата, згідно інструкції, дорівнює 2 Вт, то потужність, що виділяється при кожному імпульсі, буде: 2/8 = 0,25 Вт. Це ще не все. Блоки згаданих імпульсів між мобільним телефоном і базовою станцією групуються в мультиблоки, що складаються з 26 повторень. Отже, другою частотою, яка створюється стільниковим телефоном, є частота: 217/26 = 8,35 Гц. Крім того, деякі види мобільних апаратів, що працюють в енергозберігаючому режимі, здатні генерувати третю частоту - 2 Гц. Ось у цьому наборі низькочастотних випромінювань і прихована одна з небезпек мобільного зв'язку. Річ у тому, що згадані частоти стільникових апаратів співпадають з частотами власної, природної біоелектричної активності головного мозку людини, які реєструються на електроенцефалограмі. Так, частота 217 Гц співпадає з так званим гамма-ритмом мозку, 8,35 Гц - із альфа-ритмом, а 2 Гц - з дельта-ритмом. Отже, ззовні (з безпосередньої близькості) в головний мозок людини потрапляють сигнали, що здатні взаємодіяти з власною біоелектричною активністю головного мозку (наприклад, шляхом резонансу) і тим самим порушувати його функції. Такі зміни помітні на електроенцефалограмі й не зникають тривалий час після завершення розмови. Дуже важливо відзначити ще й те, що самі альфа-хвилі надзвичайно індивідуальні, безпосередньо пов'язані з розумовою діяльністю людини і вважаються віддзеркаленням сканування внутрішніх образів свідомості. Абстрактне мислення пов'язане саме з альфаритмом мозку, під час сну переважає дельта-ритм, а гамма-хвилі відповідають активній діяльності людини [3]. Тому звичка деяких людей розташовувати біля узголів'я ліжка стільниковий телефон і використовувати його як будильник  може бути шкідливою. Мобільний телефон уночі не «спить», а постійно, навіть у стані очікування виклику, працює в пульсуючому режимі.

 

 

 

 

 

 

3.2. Наукові дослідження

        Дослідження, проведене Шведським національним інститутом праці та Норвезьким управлінням із захисту від випромінювання, показало, що навіть люди, котрі використовують телефон менше двох хвилин на день, відчувають дискомфорт і побічні ефекти. Дослідження проводилося впродовж року на 11 тисячах добровольців. Згідно з отриманими даними, 84% користувачів мобільних телефонів відчували під час розмови нагрівання шкіри за вухом. У деяких користувачів також траплялися провали пам'яті, спостерігалися запаморочення, головний біль і підвищена стомлюваність. Майже чверть опитаних мала проблеми з пам'яттю, половина потерпала від головного болю, а близько 65% відчували сонливість. У третини абонентів погіршилась концентрація уваги в ході або відразу після розмови, особливо це було помітно серед людей молодше 30 років, які інтенсивно користувались телефоном. Абоненти, що використовують стільникові телефони чотири і більше разів на день, у 3,6 рази частіше скаржилися на головні болі, ніж ті, хто робив менше двох дзвінків. Особливо чутливі до високочастотного випромінювання мобільних телефонів діти.

        Нещодавно шведські учені повідомили сенсаційні результати свого дослідження щодо впливу мобільних телефонів на здоров'я людей. На їх думку випромінювання мобільних телефонів руйнує важливі клітини головного мозку, що «відповідають» за пам'ять і здібність до навчання. Відмиранням саме цих клітин характеризується хвороба Альцгеймера.

       Міжнародні експерти з проблеми епідеміології ракових захворювань - доктори Джон Бойс і Джозеф Маклафлін із Міжнародного епідеміологічного інституту в США - на основі аналізу різноманітної медичної статистики з цієї проблеми встановили, що немає яких-небудь переконливих доказів підвищеного ризику виникнення раку мозку, меланоми ока, раку слинних залоз, які залежать від використання мобільних телефонів. Але згідно з дослідженнями професора біохімії Каліфорнійського університету Роса Аді електромагнітні поля, що створюються стільниковими телефонами, взаємодіють із клітинами головного мозку. Ця взаємодія може змінювати здатність мозку до сприйняття і переробки інформації [2]. Професор вважає також, що робота стільникового телефону в безпосередній близькості від голови може впливати на обмін речовин у мозку, зокрема на метаболізм кальцію. А кальцій бере участь у синтезі ДНК і регулює життєвий цикл клітин. Існують припущення, що електромагнітне випромінювання може призводити до розривів у ланцюгах ДНК. При цьому саме випромінювання не руйнує ДНК, а лише уповільнює або блокує процес «ремонту» зіпсованих елементів. Це, на думку вченого, збільшує ризик безконтрольного росту клітин, що пришвидшує утворення ракових пухлин. Висновок про вплив мобільних телефонів на здоров'я важко зробити ще й тому, що з початку досліджень минуло дуже мало часу, а якісні пухлини, у виникненні яких звинувачують телефони, утворюються досить довго.

           Шведські вчені розглянули зовсім інший шлях впливу випромінювання на організм, а саме - вплив його на еритроцити (червоні кров’яні тільця). Еритроцити взаемодіють один з одним не посередньо, а через молекули оточуючої їх води, які представляють собою електричні диполи. Була проаналізована теоретична модель такої взаемодії при накладанні зовнішнього електромагнітного поля частотою 850 МГц (типічне значення для мереж мобільного зв’язку). Виявилось, що при такому впливі диполи молекул води вистроюються в одному напрямку, що призводить до збільшення сили взаемодії на 11 порядків величини. Це лиш теоретична можливість, але якщо вона буде підтверджена експериментально, це буде значить, що електромагнітне випромінювання здатне впливати на особливості крові. Збільшення взаємодії між еритроцитами може в кінцевому результаті призвести до збільшення в’язкості крові, що відіб’ється на серцево-судинній системі. На користь запропонованого механізму говорить і нещодавно виявлений вплив геомагнітних збурень на взаємодії еритроцитів у крові. Крім цього,  німецькі дослідники з Франбурга виявили ще одну негативну властивість стільникових телефонів: під час роботи вони підвищують артеріальний тиск людини.

        В 1960-1998 рр. були отримані результати оригінальних експериментальних досліджень, в яких було показано негативний вплив ЕМП на нервову систему. У дослідженнях професора Ю.А. Холодова було установлено пряму дію ЕМП на мозок, на мембрани нейронів, на пам’ять, на умовно-рефлекторну діяльність. Також можливий вплив слабких ЕМП на процеси синтезу в нервових клітинах, що може розвинути порушення короткотривалої пам’яті. На цих підставах можна чекати у людей, що мають контакт з ЕМП малої інтенсивності, схильність до розвитку стресових реакцій.

     У наш час накопичено достатньо даних, які вказують на те, що при впливі ЕМП порушуються процеси імуногенеза. Встановлено, що у тих, хто отримує дозу випромінювання ЕМП змінюється характер інфекційного процесу. Є порушення білкового обміну. Спостерігається зниження вмісту альбумінів і підвищення гама-глобулінів у крові. Необхідно брати до уваги те, що ЕМП можуть виступати у якості алергену, викликаючи тяжкі реакції у хворих алергиків при контакті з ЕМП. 

Якщо говорити про здоров’я загалом, існують багато факторів, які наносять більшу шкоду, ніж мобільні телефони. Про Україну можна з впевненістю сказати, що від випромінювання «мобілок» ми точно не помремо. Згідно оцінкам Всесвітньої організації  охорони здоров’я, близько 4 млн. смертей у рік зв’язані з палінням, і ця цифра збільшується, і скоро стане 10 млн. к 2020-х роках. Але мобільний телефон все ж спричинює шкоду вашому здоров’ю, і це доведений і відчутний факт. Так, використання мобільного телефону під час керування автомобілем у чотири рази збільшує вірогідність аварії, причому це вірно також і для користувачів hands free - систем, так як справа тут не у зайнятих руках, а у втраті концентрації уваги. Друга проблема - травми і хвороби хребта, обумовлені довгими розмовами з нахиленою при цьому головою. Тримати довго трубку у руці - вірний шлях до проблем з мишцями, запаленню сухожиль і зміщенню дисків.

3.3. Вплив мобільних телефонів на дітей та підлітків

У зв’язку з тим, що невизначеність в питанні про вплив ЕМП на організм людини все-таки зосталась, був зроблений висновок, що розповсюдження мобільних телефонів серед дітей і підлітків не повинно відбуватися, так як їх нервова система знаходиться на стадії розвитку, кількість енергії що поглинається, більша, і вплив випромінювань у них буде на значно довшому перюді життя. Вчені Оксфордского університету (Великобританія), що займалися дослідженнями з приводу впливу стільникового телефону на людський організм, рекомендують звести до мінімуму використання мобільних телефонів дітьми. Адже мозок дитини, на відміну від дорослого, продовжує рости. Крім того, дитячий череп тонше і менше, а тому менш здатний захистити мозок від радіохвиль. Англійські вчені б'ють тревогу з іншого приводу: вони стверджують, що діти стали гірше спати через мобільники. Інші беруть їх з собою навіть у ліжко, продовжують посилати один одному СМС - повідомлення і тому гірше засинають, сон дітей більш неспокійний. Лікарі впевнені, що дорослі повинні зменшувати використання сотових телефонів маленькими дітьми.

Обвинувачення в адресу мобільників звучать і в італійській пресі. Там з'явилося нестандартне повідомлення: 14-літню дівчинку прийшлося госпіталізувати через серйозне запалення сухожиль. Деякий час дівчинка почала скаржитися на постійну біль у великому пальці правої руки, потім палець зовсім перестав рухатися. Лікарі виявили гостре запалення сухожиль, почали докопуватись до причин хвороби. Згодом вони з'ясували: дівчинка щоденно відправляла друзям до ста СМС. Медики попереджують, що такі випадки можуть повторитися, якщо підлітки не зрозуміють, що їх захоплення СМС - повідомленнями небезпечно. Крім того, психологи і педагоги думають, що таке захоплення (так, як і захоплення комп’ютерними іграми) може призвести в хворобливу тягу і породити додаткові неврози. 

Психологи, у свою чергу вважають, що захоплення СМС чи спілкування за допомогою електронної пошти може призвести до проблем при спілкування наодинці. Більше того, зявляюється загроза, що у деяких людей, які зловживають відправкою СМС, може виникнути залежність, подібна до наркотичної.

Для дослідження проблеми впливу ЕМП на організм підлітків в нашій школі ми провели своє незалежне опитування серед учнів 5 – 11 класів, яке було анонімним (додаток Б). Всього було опитано 82 учні нашої школи:  5-6 класи – 20 учнів; 7-8 класи – 28 учнів; 9-11 класи – 34учні.

         Ми отримали наступні результати (додаток В). Ми з’ясували, що в день діти витрачають досить багато часу на розмови по мобільному телефону. Тільки 33 учні розмовляють менше 15 хвилин на день, що становить 40%, а інші – більше часу (табл. 3.1). І майже стільки ж – 37% вважають свої дзвінки важливими. Але непокоять ті 63%, які дзвонять без потреби, отже піддають шкідливому впливу свій організм заради розваги (табл. 3.2).  

       Серед опитаних учнів після довгої розмови по мобільному телефону відчувають (табл. 3.3)

-   головний біль - 17% (14 учнів), 

-   сонливість або втому – 17% (14 учнів),

-   біль або різь в очах – 1% (1 учень),

-   погіршення пам’яті або уваги – 2% (2 учня),

-   нагрівання шкіри за вухом – 6 % (5 учнів),

І нічого не відчувають тільки 56 % (46 учнів). 

Крім цього, ми з’ясували, що діти та підлітки використовують мобільні телефони не тільки як засіб зв’язку, але й як іграшку та для доступу до Інтернету. Тільки 31,7 % відповіли, що вони не грають на мобільному телефоні. Це учні 5 -11 класів. Разом з тим майже 29 % грають в ігри менше 15 хвилин (табл. 3.4). 88 % опитаних учнів користуються Інтернетом в мобільному телефоні і 72% з них стверджують, що Інтернет допомагає їм у навчанні (табл.

3.5, 3.6). 

Отже, можна зробити висновок, що більше 44% учнів нашої школи вже відчувають на собі негативний вплив ЕМП в тому або іншому прояву.

Поєднуючи мої дослідження та дослідження вчених, можна зробити висновок, що мобільні телефони також можуть бути причиною погіршення результатів навчання. Оскільки в результаті опитування більшість учнів, які вказали, що відчувають на собі певний вплив мобільних телефонів, на запитання про свій рівень знань вказали середній рівень навчальних досягнень. Відсоток таких  учнів серед достатнього та високого рівня значно менший (табл. 3.7).

 Крім того, враховуючи те, що мобільні телефони постійно, навіть у стані очікування виклику, працюють в пульсуючому режимі, то вони негативно впливають на здоров’я дітей навіть під час  гри на мобільному телефоні, або коли вони користуються Інтернетом.

Я не ставив би питання категорично, що розмови по мобільному треба припинити взагалі. Є тисячі публікацій на цю тему, які суперечать одна одній. Говорити ж про це у гігієнічному розрізі можна тільки після тривалого спостереження за наслідками користування мобільними телефонами.  І однозначно стверджувати про негативний вплив сотових на організм важко, але враховуючи, що це діти — краще перестрахуватися і обмежити використання цього виду зв’язку розумними потребами.  Адже зв'язок паління з раком легенів, наприклад, удалося підтвердити тільки після аналізу даних досліджень, що тривали 10 і більше років.  В Україні досліджень щодо шкідливості мобільних телефонів не проводилося, вони надто дорогі. Але медична література вказує на зниження уваги, поширення вегетодистонічних явищ у зв’язку з використанням мобільних телефонів. Це шкідливо для всіх, і для дорослих, і для дітей. Та, на мою думку, важливіше інше. Зараз мобільний телефон — більше іграшка для дітей, особливо середнього і молодшого шкільного віку. Вони частіше використовують його не за прямим призначенням, як засіб комунікації, а як плеєр або фотоапарат. Тому, як і прийнято в цивілізованому світі, дітей треба привчати користуватися мобільним телефоном за необхідністю, а приходячи на заняття, виключати. А ось повністю забороняти використання мобільних телефонів лікарі теж не радять, хоча б чисто з психологічних міркувань.   Адже на сьогодні більшість дітей не вважають своє життя повноцінним без мобільного зв’язку. Це йтиме всупереч усталеним традиціям молодіжної субкультури і дитина буде виглядати «білою вороною», що не дуже комфортно у психологічному плані. 

       Сам принцип стільникового зв’язку полягає в тому, що обов’язково повинні бути спеціальні станції для підтримання цього зв’язку. Чим більше стільникових телефонів, тим більше базових станцій для антен. Нині має місце суперечка про безпечність для людини цих антен — де їх можна ставити. На жаль, сьогодні санітарно-гігієнічні служби практично дуже мало контролюють саме вплив антен станцій супроводу стільникового зв’язку на здоров’я людини. Де вони тільки не розміщуються! Доходить до абсурду: наприклад, в м. Енергодар станція супроводу зв’язку знаходиться на даху будівлі самої санстанції. Що може бути кращим за ілюстрацію нерозуміння самими працівниками санітарної служби шкідливості слабих техногенних електромагнітних полів на людину? А є випадки, що — на даху лікарень, навчальних закладів.У нас, наприклад, на відстані 100м від жилих будинків.                   

  В  Україні існують два санітарно-гігієнічні нормативи з електромагнітної безпеки людини: гігієнічні висновки до розміщення і експлуатації передаючих радіотехнічних об’єктів (СанПін 2.1.8/2.2.4.1190-03) і санітарні норми допустимих рівнів фізичних факторів при використанні товарів народного споживання в побутових умовах.  До того ж Міністерство освіти і науки робило й робить певні кроки з метою розробки стратегічних напрямів національного виховання дітей та молоді. Міністерством був виданий наказ № 420 від 24.05.2007 року «Про використання мобільних телефонів під час навчального процесу», згідно з яким школярам заборонено користуватись мобільним телефоном під час занять[6].

Тому дітей і молодь необхідно привчати до цивілізованого спілкування з наймолодшого віку, разом із формуванням загальнокультурних цінностей навчити їх користуватись мобільним зв’язком у громадських місцях, дотримуючись правил мобільного етикету та поважаючи свободу оточуючих, тобто приділяти значну увагу вихованню молоді згідно з етичними правилами користування                мобільним зв’язком.

Необхідно зазначити, що низький рівень культури в умовах розвитку інформаційних технологій чинить негативний вплив на безпеку життя дітей і молоді. Ідеться про використання мобільних телефонів і загалом продуктів інформаційного прогресу як засобів прояву насилля у школі. Тож бажано включити до шкільних програм для учнів 5-7класів  курс мобільного етикету. У рамках реалізації 2-го етапу програми «Мобільна культура у школах» проводити відкриті уроки з мобільної культури , щоб мобільний зв’язок, мобільне спілкування насправді приносили радість і задоволення[5].

Знання й виконання правил мобільного етикету – це не тільки ознака вихованості та високої культури спілкування абонента, але і  збереження його здоров`я. 

 Вивчаючи тему про  вплив мобільного зв’язку на людину , можна зробити висновок про недостатній рівень  поінформованості  з питань правил користування  мобільним зв’язком  та мобільної етики, й не тільки серед молоді. Основні правила мобільного зв’язку та етикету допоможуть всім  зрозуміти, де межа між особистою свободою спілкування та нормами соціальної поведінки.

      Нагадаю, що найгіршим ворогом людському здоров’ю є не різні бактерії, а зручності й брак відповідальності, байдужість до себе і оточуючого, використання біології як технології, а також небажання відстоювати своє право на повноцінне життя.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     РОЗДІЛ IY

 Методи захисту та оптимальний режим роботи з мобільним телефоном

 

Ми звикли ставитися до мобільного телефону як до цілком безпечної речі, тому й носимо його в кишені, сумочці чи на шиї. Виявляється, це дуже небезпечно. Не так давно відразу кілька фатальних випадків сталися внаслідок вибуху мобільних телефонів. Це шокувало мільйони їх власників. Ось деякі приклади таких випадків:

-                      через займання акумулятора мобілки сталася пожежа в одній з київських квартир;

-                      у Дніпропетровську внаслідок самозаймання телефону, який був підключений до зарядного пристрою, загинуло подружжя;

-                      кілька випадків вибуху мобільних телефонів зафіксовано в Київській області.

На настійну вимогу вчених, у Великобританії тепер до кожного стільникового телефону додається роз'яснювальна брошура, у якій від імені уряду покупця мобильника заздалегідь попереджають про можливі тривожні наслідки його придбання. 

Сьогодні із засобів захисту пропонується користуватись відбиваючим екраном (дротяна сітка) або поглинаючим екраном, наприклад, із вуглецевих ниток, або їх комбінацією. В паспорті мобільного телефону повинні бути вказані всі його параметри й характеристики. Особливо така величина, як норма допустимого опромінення людини, виражена в потужності електромагнітної хвилі - SAR. Чим менше величина SAR, тим безпечніший телефон для людини. В Європі загальноприйнята норма SAR не повинна перевищувати 1,6 Вт/кг протягом шести хвилин, в будь-якому об’ємі частки тіла масою 10 кг. Серед захисних пристроїв в даний час розроблено і пропонується їх велика кількість як вітчизняних, так і зарубіжних. Інститут екології людини постійно випробовує різні захисні пристрої на практиці. Серед них є багато таких, що вставляються в мобільний телефон, і завдяки яким дещо зменшується (екранується) вплив поля телефону на людину. Подібні розробки вже досить давно ведуться в усьому світі, але дотепер функції захисних пристроїв зводились лише до зменшення доз електромагнітного опромінення на людину. 

У різних режимах мобільний телефон випромінює різну кількість енергії, у порядку зменшення це можна представити так: Прийом виклику -> Виклик абонента -> Інтернет -> Прийом СМС -> Розмова -> Режим очікування.

        Таким чином, під час прийому або здійснення дзвінка телефон потрібно тримати не біля вуха, а бажано в руці, час виклику зменшувати швидким підняттям трубки. Користування мобільним інтернетом також повинна бути обмежена як за часом, так і по відстані до "життєво важливих органів". Режим розмови, хоча і менший порівняно з попередніми, але "надолужує" своє за рахунок часу (якщо виклик йде 5-30 с, то розмова, як правило, хвилини, десятки хвилин і годин). Тому тут основні рекомендації -  обмеження за часом і "зміна вух" при необхідності тривалого спілкування. Крім цього радимо також використовувати гучний зв'язок або бездротову гарнітуру. Хоча при цьому потужність випромінювання самого апарату збільшується, зате він вже далеко від голови, що дуже важливо. 

І, нарешті, слід пам'ятати, що в режимі очікування телефон теж випромінює - за рахунок періодичного обміну даними із станцією, що відбувається зовні зовсім непомітно. Частота такого "спілкування" залежить від конкретного оператора, але в основному становить раз на 2-5 хвилин. Такі обміни нетривалі (1-3 с), але все ж не варто, наприклад, класти телефон собі під голову на ніч.  А краще взагалі вимикати телефон в нічний час, як далеко б він не перебував [3].

А ось де ж краще носити телефон? Відповідь здавалося б проста - на як можна більшій відстані від тіла. Але не будемо ж ми його носити постійно в витягнутої вперед або в бік руці? Найкращий варіант носити в портфелі або сумці, але якщо їх немає, то вже вибір не великий. При носінні в кишенях одягу впливає на ті або інші органи, а тому лише б подалі від життєво важливих (голови, серця). Не менш важливо, щоб телефон був повернутий лицьовою частиною до тіла, оскільки саме випромінювання йде від антени мобільного телефону, а вона у свою чергу, як правило, розташовується на тильній частині корпусу у верхній її частині. Таким чином, ви хоча б набагато зменшите вплив випромінювання мобільного телефону себе.

         Ще один пункт в культурі мобільного спілкування - розмови телефоном у громадських місцях. Мова йде не тільки про емоційне напруження оточуючих людей, яким часто не хочеться бути відданими ваші особисті справи. Питання знову ж у впливі випромінювання мобільного телефону. Під час розмови випромінювання поширюється не тільки на вас, але і у всі інші сторони, тобто на оточуючих вас людей. На відстані метра вплив радіохвиль мобільного телефону на людину, зменшується у багато разів, так, що від початкового рівня впливу залишається не більше 2%. Якщо ж людина знаходиться поряд з вами, скажімо, в умовах щільно набитого громадського транспорту, люди навколо вас також схильні до впливу випромінювання від вашого телефону.

Іншими словами, дотримуючись культуру спілкування по мобільному телефону, ви багато в чому надаєте послугу не тільки собі, але і близьким (в плані відстані) людям.

        Отже, користувачам мобільними телефонами слід пам’ятати, що можна самотужки мінімізувати вплив електромагнітних хвиль на наш організм.

      Для цього потрібно насамперед не зловживати мобільним зв’язком – мається на увазі тривалість розмов. Що менше спілкуємося – то краще.

      Набираючи номер майбутнього співрозмовника, тримайте –перед  з’єднанням  телефон якомога далі від вуха, оскільки саме під час з’єднання фіксується найбільший рівень електромагнітного випромінювання.

      Відомо, що за слабкого сигналу оператора мобільного зв’язку телефон працює на всю потужність, намагаючись зв’язатися з базовою станцією. Отже, потрібно уникати дзвінків з метрополітену, підвальних приміщень та ліфтів – усіх тих місць, куди сигнали пробиваються досить складно.

      Під час розмови бажано змінювати вухо, до якого ви прикладаєте телефон.

      Телефон, коли ви ним не користуєтеся, має перебувати якомога далі від найбільш важливих органів вашого тіла. Наприклад, носіть телефонний апарат не в кишені, а в сумці чи дипломаті.

Користуватися мобільним телефоном чи ні – відповісти на це запитання має кожен індивідуально. Хоча, відверто кажучи, сьогодні важко уявити своє життя без нього. Навіть маючи бажання відмовитися від послуг мобільного зв’язку, ми, зважаючи на реалії сьогодення, змушені ним користуватися. Але виконувати поради фахівців щодо мінімізації його впливу на наше здоров’я – це нам під силу.

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 ВИСНОВКИ

 

1)                 Останнім часом почався дуже стрімкий розвиток мобільних мереж. Це проявляється не тільки на Заході але і у нас на Україні, де мобільний зв’язок, перейшов в категорію «товарів народного споживання» і тому вчені стали більше замислюватись з приводу можливості загрози здоров’ю зі сторони радіо випромінюючих приладів.

2)                 Під час кожного телефонного дзвінка з телефону до мобільних мереж надходять радіохвилі. Після довготривалих досліджень, вчені встановили, що вони утворюють електромагнітні поля. З’явилися занепокоєння, що це може негативно впливати на здоров’я людини.

3)                 Після досліджень вчені зійшлися у поглядах. Вони встановили, що при довготривалому впливі ЕМП можливі дегенеративні процеси центральної нервової системи, рак крові, пухлини мозку, гормональні захворювання. Особливо небезпечні ЕМП для дітей, вагітних, людей з захворюванням центральної нервової, гормональної, серцево-судинної системи. Зокрема ЕМП впливають на нервову, імунну, ендокринну та статеву систем, збільшують ризик виникнення ракових пухлин, можуть змінювати структуру ДНК та впливати на центральну нервову систему, а самі мобільні телефони, через неправильне використання, можуть спричинити головні болі, вивихи кисті рук та пальців.

4)                 У результаті проведення дослідження я зробив висновок, що мобільні телефони шкідливо впливають на весь організм, але найбільш уразливими частинами тіла виявились ті, що більше всього підлягають впливу електромагнітних випромінювань мобільних телефонів. Щоб захистити свій організм та зменшити потік електромагнітних випромінювань, треба використовувати активний захист, що на 80% зменшує загрозу випромінювання.   Ми зараз не відчуваємо загрозу для здоров’я, але в майбутньому без запобіжних заходів можемо не уникнути негативних наслідків, а може навіть і смерті.   

5)                 Пам’ятайте, що сьогодні мобільні телефони стали більш шкідливими для здоров’я людини, ніж цигарки. З’являються вже телефони третього покоління, які ще більш небезпечні для здоров’я, ніж нині існуючі. Необхідно задуматися на тим як захистити свій мозок, свою свідомість, розумові здібності від руйнуючих електромагнітних полів мобільних телефонів. Як зменшити шкоду від стільникових (мобільних) телефонів

6)                 Купуючи стільниковий телефон, вибирайте той, у якого мінімальний рівень випромінювання. Якщо у телефону є зовнішня антена, не варто без особливої потреби додавати до неї підсилювачі. На думку деяких фахівців, телефони з вбудованою антеною, а також телефони-розкладачки, менш небезпечні для здоров'я, оскільки у них радіохвилі випромінюються в основному із задньої сторони телефону, а не на всі боки, як у апаратів з зовнішньою антеною. Найбезпечнішими вважаються телефони GSM стандарту, тому для особистого користування це - оптимальний варіант. До того ж сучасні виробники все більше розуміють, що випускати безпечні телефони вигідніше, і розробляють нові моделі, випромінювання яких надає все менше впливу на наш організм. Не варто відмовлятися від стільникових телефонів зовсім, а слід правильно їх вибирати і розумно ними користуватися.

 

СПИСОК   ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 

 

1.                 Акімов А.О. Вигляд фізики і технології на початку ХХІ століття. – М.: Шарк, 1999. 

2.                 Денисов С.Г. Увага! Електромагнітна небезпека і захист людини. -  М.: МГУ, 2002.

3.                 Демш О.К. Електромагнітне забруднення середовища й здоров'я населення. - М. 1997.

4.Євнохович А.С. Кабардін О.Ф. Хрестоматія з фізики, 1982 р. с.105.

Кишеньковий радіотелефон// ,,Наука і життя’’.- 1995.- №10.- с.66.

5.   Желібо Є.П. Заверуха Н.М. Безпека життєдіяльності, К: 2001

6.   Наказ МОЗ № 420 від 24.05.2007 року ,.Про використання мобільних телефонів під час навчального процесу’’ ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ

http:///wwwМедНовости./ru http://uk.wikipedia.org/wiki/Телефон  http://www.mobile.infostore./org  ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ

 

GSM - Global System for Mobile Communications

NMT - Nordic Mobile Telephone

CDMA - Code Division Multiple Access

UMTS - Universal Mobile Telecommunications System

БС – базова станція

AuC - Authentication Centre

SIM - Subscriber Identification Module

SAR - Specific Absorption Rate

ЕМП - електромагнітне поле

СМС  (SMS) - Short Message Service

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                              ДОДАТКИ           

ДодатокА

image 

РИС 2.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Б

 

Опитування анонімне, тому намагайтесь дати правдиві відповіді.

1.   Вкажи, які оцінки на уроках ти одержуєш найчастіше?

а) 1-3                                б) 4-6                         в) 7-9                        г) 10-12 

2.   Скільки часу на день ти витрачаєш на розмови по мобільному телефону?

а) до 15 хвилин              б) до 1 години           в) 1-3 години           г) більше 3-х

годин

 

3.   Чи завжди твої розмови по мобільному телефону важливі або необхідні?

а) так                                  б) ні                                  в) не можу відповісти  

4.   Чи відчуваєш ти після довгої розмови по мобільному телефону (можливі декілька відповідей):

а) головний біль       б) сонливість або втому         в) біль або різь в очах

г) погіршення пам’яті або уваги         д) нагрівання шкіри за вухом          е) я нічого не відчуваю?   

 

5.   Скільки часу на день ти витрачаєш на ігри по мобільному телефону?

а) до 15 хвилин       б) до 1 години      в) 1-3 години     г) більше 3-х годин    д) я не граю в ігри.

 

6.   Чи користуєшся ти Інтернетом  в мобільному телефоні?

 а) так                                 б) ні

 

(На питання 7 відповідають ті, хто дав відповідь «так» в питанні 6)

 

7.   Чи допомагає тобі Інтернет в мобільному телефоні у навчанні? 

а) так                                  б) ні                                  в) не можу відповісти  Додаток В

 

Всього було опитано 82 учня нашої школи:

 

5-6 класи – 20 учнів;

7-8 класи – 28 учнів; 9-11 класи – 34 учня.

 

 

Ми отримали наступні результати:

 

Таблиця 3.1

 

1.   Скільки часу на день ти витрачаєш на розмови по мобільному телефону?

 

 

Відповідь

 

До 15 хв.

 

До 1 год.

1-3 год.

> 3 год.

клас

5-6 кл.

11

 

5

2

2

7-8 кл.

 17

 

7

4

0

9-11 кл.

5

 

15

11

3

Всього

33

27

17

5

 

Таблиця 3.2

2.   Чи завжди твої розмови по мобільному телефону важливі або необхідні?

 

Відповідь

 

         Так

          Ні

Не можу відповісти

клас

5-6 кл.

9

 

5

6

7-8 кл.

12

 

12

4

9-11 кл.

9

 

16

9

Всього

30

33

19

 

 

Таблиця 3.3

3.   Чи відчуваєш ти після довгої розмови по мобільному телефону:

а) головний біль       б) сонливість або втому         в) біль або різь в очах

г) погіршення пам’яті або уваги    д) нагрівання шкіри за вухом   е) я нічого не відчуваю?   

 

Відповідь

 

а

 

б

в

г

д

е

Клас

5-6 кл.

2

 

3

-

-

-

15

7-8 кл.

4

 

2

1

2

2

17

9-11 кл.

8

 

9

-

-

3

14

Всього

14

14

1

2

5

46

Таблиця 3.4

 

4.   Скільки часу на день ти витрачаєш на ігри по мобільному телефону?

 

Відповідь

 

До 15 хв.

 

До 1 год.

1-3 год.

> 3 год.

Я не граю в ігри

клас

5-6 кл.

6

 

8

1

3

2

7-8 кл.

9

 

7

2

-

10

9-11 кл.

9

 

5

4

2

14

Всього

24

20

7

5

26

 

Таблиця 3.5

5.   Чи користуєшся ти Інтернетом  в мобільному телефоні?

 

Відповідь

 

Так

Ні

Клас

5-6 кл.

14

 

6

7-8 кл.

26

 

2

9-11 кл.

32

 

2

Всього

72

10

Таблиця 3.6

6.   Чи допомагає тобі Інтернет в мобільному телефоні у навчанні? 

 

Відповідь

 

         Так

          Ні

Не можу відповісти

клас

5-6 кл.

7

4

3

7-8 кл.

19

5

2

9-11 кл.

29

1

2

Всього

45

10

7

 

Таблиця 3.7 7. Вкажи, які оцінки на уроках ти одержуєш найчастіше?

 

 

Відповідь

 

1-3

4-6

7-9

10-12

клас

5-6 кл.

0

3

11

6

7-8 кл.

5

9

13

1

9-11 кл.

0

11

22

1

Всього

5

23

46

8

 

         

 

Додаток Г Правила користування мобільним телефоном

 

   використовуйте мобільний лише у разі крайньої необхідності та лише на            короткий час;

   не тримайте телефон близько до тіла (краще в портфелі чи сумці);

   коли посилаєте СМС, тримайте телефон якомога далі від тіла;

   на ніч вимикайте телефон або не тримайте його поруч з головою;

   не використовуйте мобільник у транспорті (тролейбусі, автобусі, автомобілі ,  особливо метро), оскільки в цьому випадку випромінювання

мобільного  телефону зростає;

   не грайте в ігри, використовуючи телефон;

   не тримайте телефон близько до вуха, поки встановиться зв’язок;

 •якщо дзвоните, то тримайтеся в кількох метрах від людей, що поруч тебе, бо

вони також піддаються впливу випромінювання.

 

pdf
Пов’язані теми
Фізика, Інші матеріали
Додано
12 січня 2021
Переглядів
2270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку