«Мандрівка з кімнатними рослинами»

Про матеріал
Розширити знання учнів про походження кімнатних рослин та особливості догляду за ними. Формувати інтерес до біології. Виховувати любов до живої природи, допитливість, бережне ставлення до рослин.
Перегляд файлу

 

Методична розробка виховного заходу

«Мандрівка з кімнатними рослинами»

 

Виховний захід

для учнів 7 класу

«Мандрівка з кімнатними рослинами»

C:\Users\Anastasia\Desktop\378201_1.jpg

Мета: Розширити знання учнів про походження кімнатних рослин та особливості догляду за ними. Формувати інтерес до біології.

          Виховувати любов до живої природи, допитливість, бережне ставлення до рослин.

Обладнання: Кімнатні рослини, ілюстрації рослин, комп’ютер , проектор.

 

У залі розміщено кімнатні рослини з якими будуть зустрічатися діти, зроблено гірки з квітів. На столі – трави, якими мами лікуватимуть дітей від нежиті, грипу.

 

Подорож здійсниться уявно літаком над континентами і країнами, де ростуть наші кімнатні квіти.

 

Ведучий. Увага! Увага! Приготуватися до подорожі. Прошу всіх приготуватися до подорожі. Ми вирушаємо на найсу часнішому виді транспорту.

В синім небі путь моя,

Швидше всіх літаю я

Маю крила, хоч не птах,

Люди звуть мене… (літак).

Щоб не заблукати у дорозі, візьмемо із собою компас та карту. Я їх вручаю моїм помічникам штурманам.

 

1-й штурман. Компас нам допоможе швидше визначити, де північ і де – південь.

2-й штурман.

Гарна, велика країна моя,

В ній озера, річки й моря,

Гори високі, степи та ліси, -

Скільки багатства і скільки краси!

 

Демонструються діапозитиви з гарним краєвидом.

 

Ведучий. Дякую. Ви дуже гарно про все розповіли. Ми встигли згадати яскраве літо, помилуватися квітами. А зараз пограємо у гру «Де чий дім?»

Три-чотири учні одержують картки, на яких зображено квіти лісів, луків. Почувши слова ведучого «Ростуть у лісі…» школярі повинні підняти в гору картки із зображенням відповідних квітів.

 Спочатку діти відповідають на питання про  те, які квіти ростуть в лісі            ( проліски, конвалія, сон-трава, фіалка, проліски, ряст) та в полі ( ромашки, маки, мальви, волошки, косарики, кульбаба, мати-й-мачуха).

 

Гаразд. Ви назвали квіти, які ростуть у лісі й полі. А де ростуть ці квіти що знаходяться  у нашому класі?

Учні. В кімнаті.

Ведучий. Правильно, в кімнаті. Рослини, які постійно ростуть в кімнатних умовах, так і називаються – кімнатними. Мандрівники! Уважно придивіться до них! Вони теж мандрівники, тому що прибули з різних країн світу.

 

Здавна вчені, торговці та дослідники, опиняючись у невідомих країнах , зустрічали там невідомі їм рослини. Деякі з них були надзвичайно гарні, мали велике листя, яскраві квіти. Їх і  привезли з подорожі додому, згодом дарували їхнє насіння друзям. Отак нові рослини знаходили собі нову батьківщину. Отак ми з вами поїдемо до тих країн звідки прийшли до нас зелені друзі.

1-й штурман. Якось відомий мандрівник барон Мюнхгаузен  вирішив намалювати дивовижні росли, що їх він бачив у далеких краях. Ось що в нього вийшло. Уважно подивіться, чи не переплутав чого мандрівник?

 

Дітям демонструються малюнки дивовижних рослин, у яких стебло й листя однієї рослини, а квіти – іншої. Наприклад : стебло й листя традесканції з квіткою пеларгонії. Кактус з квіткою конвалії.

Ведучий. курс на Азію. Стародавнє слово «Азія» означає «схід». В Азії гір набагато більше , ніж рівнин. Звідси до нас прийшли  примула та бегонія. У себе на батьківщині ростуть у лісах, що на схилах гір. А що знаєте про ці квіти?

1-й учень. На батьківщині бегонія – це трав’яниста рослина, ще росте  лісах. Вона має різну форму й висоту стебел. Листя бегонії буває овальне, кругле, м’яке, велике й широке, розрізане гостро зазубрене, асиметричне. Різні види бегонії мають свій окрас листя. Бувають бархатні, махрові. Усі рослини можна розділити на квітучі і декоративні. Одним з видів є бегонія завжди- квітуча.

2-й учень. Є бегонія коренева. Ця рослина сягає висоти від 20 до 40 см. Вона має м’ясисте стебло й товсте коріння. Листя серцеподібне, злегка асиметричне. Квіти бувають махрові, напівмахрові, немахрові. Взагалі квіти бувають: темно-червоні, бордові, червоні, оранжеві, рожеві, жовті, кремові, білі.

3-й учень. А я хочу сказати про розмноження бегонії. Розмножується вона корінням. Коріння беруть найкраще. Не дуже поливають, а до зими листя осипається. Коріння підсушують у горшках, або виймають із землі. Її зберігають у торфі. Потім весною розрізають і висаджують у ящик, а потім у горшки.

4-й учень. А ось бегонія Креднера. Це гібридна рослина. Листя в неї з металевим блиском зверху темно-зелене, знизу коричнево-червоне. Квіти великі, яскраво-рожеві.

5-й учень. Є ще красивий вид бегонії – люцерна. Листя в неї продовжено-овальне. Зверху зелене, а знизу червоно-коричневе. Квіти великі, рожеві, на звисаючих красивих суцвіттях.

6-й учень. Мої товариші розповідали про квітучі сорти бегонії. А є ще декоративна бегонія, що не цвіте. До неї відносяться: бегонія королівська, бегонія діодема, бегонія Фіста.

Ведучий. Молодці! Діти, ви не забули що ми знаходимося над Азією. Так от, коли піднятися в гору ще вище, стане прохолодно. Отут і побачимо своїх давніх знайомих – примулу і цикламен. У себе  на батьківщині вони перші весняні квіти. Тому ці рослини непогано пристосовані до прохолодного повітря. Що ви можете сказати про ці рослини?

7-й учень. Цикламен ще називають альпійською фіалкою. Ця красива кімнатна рослина має зелене листя, червонувате знизу. Квіти цикламену світло-фіолетові з рожевим відтінком, дуже ароматні. Але вони можуть бути  світло-червоні, рожеві, бордові, білі з фіолетово каймою. За гарного догляду цикламен може жити в нас 10-15 років, а на батьківщині до 25-27 років.

2-й штурман. Наш літак іде на посадку. Прибуваємо у велике місто на сході Азії. Хочете завітаємо до магазину «Квіти»? Але  врахуйте магазин цей не -звичайний. У ньому кожен покупець повинен розповісти про квітку, яку хоче купити, та ще й так, щоб покупець не помилився. «Хто хоче бути першим покупцем?»

     1-й покупець. Я хочу придбати цю рослину. Вона називається каланхое і росте в Африці. Відомо близько 40 видів цієї рослини. Каланхое має листя прямостояче, блискуче, темно-зелене. Цвіте яскраво-червоними квітами. Розмножується черешками, листям і насінням. Це рослина короткого дня. Щоб вона швидше зацвіла, весною і літом треба скорочувати світловий день. Рослина цвіте на другий рік. Вона любить воду, і її треба поливати рясно цілий рік.

2-й покупець. А я хочу купити ось цю рослину. Зветься вона фуксією. Це одна з найбільш розповсюджених кімнатних рослин. Це – вічнозелений кущ з опущеними квітами різного окрасу. Квіти бувають одинокі або махрові, тобто повні, одно – або двокольорові. Розмножується фуксія черешками або насінням.

3-й покупець. Покажіть мені, будь ласка, ось цю рослину. Росте вона в Азії і називають її сансев’єра, в народі кажуть, що це щучій хвіст, або тещин язик. Ця рослина має прямостоячі листки і світлі поперечні або подовжні паростки. Довжина листка буває 35-40 см. Ці рослини на батьківщині цвітуть. У них білі, світло-фіолетові пахучі квіти. Колючки, якими закінчуються листки, використовуються як голки для грамофонів. В Африці з них виготовляють мотузку й навіть грубі тканини. Ця росли росте де завгодно і не вимагає тепла, сонця й вологи.

4-й покупець. А я хочу купити ось цю рослину. Зветься вона сенполія. Росте вона в Узамбарських горах, і тому її називають ще узамбарською фіалкою. Цю назву сенполії  дано по імені ботаніка Сенполя Хшіера, який відкрив цю рослину більше 100 років тому. Квіти в неї сині, фіолетові, голубі, білі, рожеві, лілові.

Листя сенполії не миють на відміну від інших, тому що вона у ворсинках, і коли попадає туди вода, то рослина може загнитися. Особливістю цієї рослини є те, що її листя не повинно торкатися одне одного. Тому краї горщика бажають покрити парафіном. Ще ця рослина боїться протягів, тому її краще ставити на вікні, що не відкривається.    

5-й покупець.  А мені дуже подобається ось ця квітка. Зветься вона спаржею декоративною (аспарагус, пилочка). Рослина з красивим яскраво-зеленим листям у вигляді пилочок. Квіти невеликі, духмяні й дуже пахучі. Рослину прикрашають червоненькі ягідки, що довго висять на гілках. Кращим видом є спаржа Спренгера. У неї звисаючі довгі гілки й лінійні листки. Є спаржа периста з піднятими гілками і голчастими дуже ніжними листками.

6-й покупець. А мені дайте, будь ласка, ось цю кімнатну рослину. Це – папороть. То одна з найбільш розповсюдженнях кімнатних рослин. Неофролепис - меч – папороть. Листя в цієї рослини може бути різне: кучеряве, довге, різьблене. Зараз вивезено близько 30 видів папороті з тропічних країн. Різняться вони листям, їх довжиною, гнучкістю. 

7-й покупець. Я теж дуже люблю цю рослину й хочу додати, що найкращим видом є адіантум. Це значить «Венерин волос». Це дуже вишукана трав’яниста рослина з повзучим стеблом і м’яким яскраво-зеленим листочками. Є багато різновидів.  

8-й покупець. Про папороть складено багато легенд. Кажуть, що квітку папороті можна побачити тільки в ніч на Івана Купала. Усі легенди пішли від того, що не знають, як папороть розмножується. А розмножується вона різними способам: поділом куща, відщепленням, спорами. Листя деяких папоротей використовується в парфумерії, а такий вид, як орляк, відомий як харчовий продукт у народів Зеландії, Японії.

9-й покупець. Я хочу купити ось цю декоративну рослину. Це – гіппеаструм гібридний. У цієї рослини листя широке або вузьке, довге, яскраво-зелене. Квіти великі, ямковидні, зібрані в суцвіття по 4-6 на стеблі. Квіти гібридних форм бувають самих різних кольорів: від чистого білого до бархатисто – темно-червоного. Квіти деяких сортів мають приємний запах.

10-й покупець. А ось ця рослина називається плющ. Є сім видів плюща. Це – вічнозелена рослина. Найкращий плющ – дельтовидний. Стебло тонке, високе. Листя в нього з трьома виступами.
Є плющ трьохкольоровий. Стебла червонуваті, листя блідо-яскравого кольору. Восени край забарвлюється в червонуватий колір. Плющ восковий, м’ясистий. Стебло тонке, хвилясте. Листя подовжене ,овальне, зелене. Квіти п’яти кінцеві (зірочки) з дуже ніжним ароматом. Вони тверді, ніби вилиті з воску, тому й назва така.

2-й штурман. Увага! Увага! Термінове повідомлення. На борту літака сталося лихо. Несподівано захворіли командир літака і перший штурман. Їм негайно потрібні ліки від нежиті й кашлю. Допоможіть!
Ведучий. Згадайте, діти, чим мама вас лікує від нежиті, кашлю, грипу. Які рослини допомагають зміцнити здоров’я?


Діти називають лікарські рослини: алое, каланхое, липовий цвіт, квіти бузини, лимон, мед, часник, цибуля.


Поки ми в дорозі, здогадайтеся, з якою рослиною от-от зустрінемося. Шматочки листків використовують для лікування поранень, наривів, нежиті. Кажуть, що ця рослина живе сто років.
Отож наш літак над пустелями Африки, де й росте ця рослина. Так! Це алое. Вона чудово пристосувалася, до життя в пустелі. Маючи довгі-довгі корені, рослина може діставати вологу зі значної глибини. Від перегріву листки рятує воскова плівка, якою вкрита їх поверхня. А що можете сказати про цю рослину ви?
8-й учень. Рідко хто не знає й не бачив у кімнаті цю рослину. У неї жовтуваті або оранжево-червоні квіти, зібрані в китицю. Деякі вчені довели, що ця рослина живе сто років, і тому її й називають столітником. Але на своїй батьківщині, тобто в Африці, алое цвіте щороку. Серед цих рослин є багато трав, ліан, кущів і навіть дерев, висотою до 18 метрів.
Я хочу сказати, що на батьківщині цю рослину використовують як декоративну в садах і як дикий паркан, а якщо м’якуш листка алое відрізати, його можна використовувати як посудину.
Але найбільш відомі лікувальні властивості алое і його сухого соку - сабура.

Ця рослина містить багато ферментів, вітамінів, макро- і мікроелементів, що допомагають зміцнити здоров’я  людини. Алое використовують як у традиційній, так і в народній медицині.
1-й штурман. Увага! Увага! Термінове повідомлення. Завдяки вашій кмітливості вдалося вилікувати екіпаж літака. Наша подорож продовжується.
Ведучий. Діти, пустелі не тільки в Африці! Тому ми летимо до Центральної Америки, в Мексику. Цю країну неможливо уявити без кактусів. Хто любить кактуси? Чи можете розказати про них?
9-й учень. Кактуси, за деяким виключенням, не мають листя, їх функцію виконує потовщена зелена стеблина. Квіти  в кактусів ямкоподібні, трубчасті, частіше сидячі. Деякі кактуси цвітуть в ночі. На батьківщині всі кактуси дають їстівні плоди: ягодоподібні, соковиті, і деякі з них покриті колючками або лусочками. Плоди бувають різних кольорів –від невеличкої ягоди до гусячого яйця. Вони розтріскуються або розкриваються. Деякі види кактусів використовуються як корм для тварин. З деяких роблять тини, використовують на будівництві і як паливо.
10-й учень. Усі кактуси за зовнішнім виглядом і формою рослин діляться на: листяні, листоподібні, свічкоподібні, багато стеблові, кулеподібні, сосочкові, коралоподібні, долонеподібні. Наприклад, кактус, айлостера Купера. Він кулеподібний. На ребрах бугорки. Квіти оранжево-червоні або червоні, великі. Розмножуються дітками, яких у нього багато.
11-й учень. А я хочу сказати про зігокактус. Це гібридний сорт. У нього квіти темно-червоні з фіолетовою серединкою. Нотокактус Оттона – кактус малобородавчастий, стебло напівкругле.
Ведучий. А як розмножуються кактуси???
12-й учень. Кактуси розмножуються насінням, черешками, дітками, щепленням. Ці рослини потребують створення спеціальних умов для їх росту і цвітіння. Вони вимагають певної кількості світла. Крім вікон, їх можна використовувати на ділянках у палісадниках. Більшість кактусів пересаджують зразу ж  після цвітіння.
2-й штурман. Курс на південь. Пролітаємо над тропічними лісами Південної Америки.
Ведучий. Тропіки – це теплі південні краї, де не буває холодної зими. Тут усім рослинам достатньо вологи. У тропічному лісі можна побачити дивовижної краси квіти. Звідси до нас прийшли колеуси, пеларгонія( грань), традесканція хлорофітум. Усі вони полюбляють сонце та вологу.
13-й учень. Пеларгонія – це декоративна герань. Багаторічна рослина з красивими пухнастими листками, зонтиками квітів різноманітного забарвлення. Найкраща декоративна пеларгонія крупноцвіткова.
Це кімнатна рослина із вишуканими окрашеними квітами з плямами. Ці плями бувають на всіх пелюстках або на верхівках пелюсток. Дуже красиві.
Пеларгонія зональна одержала назву від темних плям на пелюстках.
14-й учень. А я хочу сказати про традесканцію. Ця назва рослин появилася ще в ХVІІІ ст. від імені садівника Дюна Традесканта, який був дослідником природи. Одна з найбільш розповсюджених рослин. Також ця рослина вирощувалася в космосі.
Нині відомо біля 90 видів традесканції. У кімнатах ми використовуємо рослини із загостреними листочками, зеленими зверху та пурпурно червоними  знизу. Існує традесканція  з красивими довгими стеблами, великими зеленими листками й сріблястою смужкою посередині.
Традесканція добре росте в теплих і прохолодних місцях. Коли багато сонця, то листя знизу стає червонуватим і значно кращим. Ця рослина вимагає частого полиття. Вона прикрашає не тільки кімнату, а й балкони, лоджії.
15-й учень. Хочу сказати про колеуси (кропивка). Це рослини з красивим листям. Існує  багато видів. Сорти бувають рідкісні, незвичайні. У цієї рослини бархатисті червоно-темні листки із зеленою каймою.
16-й учень. Хлорофітум (золота травичка). Стебло в неї довге, до 1 метра. На кінцях звисають розетки, що утворилися після цвітіння. Це розетки з повітряними корінцями – дітками. Листя лінійне. Є рослини чисто зелені, а є зі смугами по середині й по краях. Квіти мідного кольору, зібрані у волоті. Рослина має гарний вигляд на вікнах, тумбочках, серветках.
Розмножується хлорофітум дітками, корінням. Корінь швидко й гарно розростається, тому при пересадці його треба ділити. Рослина любить сонце. Листя на сонці стає зеленим і яскравим. Любить, щоб її підкормлювали.
2-й штурман. Славнозвісний барон Мюнхаузен, коли друзі питали, чому він не привіз тропічних рослин, відповідав, що вони тільки цвіли, а насіння ще не було. Підкажіть чим розмножуються ці рослини?
Учні. Верхівками рослин, дітками, коренем.
Ведучий. Наша подорож наближається до кінця. До приземлення ще 5 хвилин. То давайте позмагаємося.
1. Намалюйте листки рослин пустель та тропічного лісу(кактус, колеус,             

   пеларгонія, традесканція, хлорофітум).
2. Покажіть рослини, які розмножуються листками, пагонами
    (колеус, пеларгонія, традесканція, хлорофітум).
3. Покажіть ті рослини, які називатимуть друзі
    (кактус, алое, каланхое і та ін.).
Ведучий. Ми завершили з вами подорож з кімнатними рослинами.
Хочу думати, що тепер кожен з вас вибере собі улюблені кімнатні рослини, які буде доглядати сам.

 

1

 

docx
Додано
15 серпня 2021
Переглядів
817
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку