Марина Павленко. "Русалонька із 7- В, або прокляття роду Кулаківських"

Про матеріал
Мета: ознайомити семикласників з цікавими епізодами життя Марини Павленко, її творчістю; допомогти зрозуміти сюжет повісті-казки, формувати вміння визначати реалістичне й казкове у творі; розвивати навички виразного читання, аналізу епічного твору, виділення головних епізодів, висловлювання власних думок із приводу прочитаного; розвивати спостережливість, творчу уяву, логічне мислення; виховувати доброту, гідність, прагнення до самовдосконалення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Марина Степанівна Павленко. Підготувала: вчителька української мови та літератури – Лозинська Марія

Номер слайду 2

Мета: ознайомити семикласників з цікавими епізодами життя Марини Павленко, її творчістю; допомогти зрозуміти сюжет повісті-казки, формувати вміння визначати реалістичне й казкове у творі; розвивати навички виразного читання, аналізу епічного твору, виділення головних епізодів, висловлювання власних думок із приводу прочитаного; розвивати спостережливість, творчу уяву, логічне мислення; виховувати доброту, гідність, прагнення до самовдосконалення

Номер слайду 3

Марина Степанівна Павленко народилася 30 березня 1973 року в селі Старичах Яворівського району Львівської області в родині вчителів. У дворічному віці переїхала з батьками на Черкащину. ОСВІТА: здобула вищу педагогічну освіту в Уманському державному педагогічному інституті імені Павла Тичини (1991-1996). Працювала вчителькою початкових класів Уманської міської гімназії (1995-2000), асистентом кафедри української літератури та народознавства Уманського педуніверситетуім. П. Тичини. З 2000 року – викладач кафедри української літератури й українознавства цього ж закладу. Кандидат педагогічних наук, доцент, автор численних наукових публікацій, методичних рекомендацій. Упорядник спогадів про Павла Тичину «З любов’ю і болем» (2005)

Номер слайду 4

Друкується з 1990 року. Дебютувала зі збіркою віршів для дітей «бузкові зошити» (1997), потім була «Чар-папороть (2002), поезія для дорослих і книжка оповідань «Як дожити до ста» (2004). Згодом почала творити своєрідний книжковий «серіал» про Русалоньку, що приніс авторці широке визнання і популярність. З-під її пера з’являються «Миколчині історії», книжка казок «Півтора бажання». Книжки були поціновані і читачами і літературними критиками. Павленко стала переможцем багатьох конкурсів: «Горнослов» (1996, 2002), «Привітання життя» (Львів, 1996), «Коронація слова»(Київ, 2004), конкурс літератури для дітей та юнацтва «Портал»(2006) та інших, а також лауреатом літературної премії «Благовіст» та премії ім. Михайла Чабанівського саме за повісті для підлітків про Русалоньку з 7-В. Має також малярський хист. Ілюструвала книжки-розмальовки для дітей, власні книжки «Чар-папороть» і «Півтора бажання»

Номер слайду 5

Про те, коли і як виник задум книжки «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських», сама авторка каже так: «Русалонька із 7- В, прокляття роду Кулаківських» народилася з драматичної історії одного родоводу, переказаної мені, як запевняла сама оповідачка, останньою спадкоємицею цього роду – Євгенію Іванівною Дульською. Щоправда, історію ту нині впізнати важко: в моїй уяві вона обросла купою нових подробиць, детективних ходів і абсолютно новою «мораллю». Та ще й переплелась – не тільки з такою ж, як у Кулаківських, прогавленою рідними дітьми долею України, - а й із цілком сучасною і цілком видуманою мною « підлітковою» сюжетною лінією. Лише характери здебільшого взяті з життя: софійка, наприклад, багато в чому уособлює мою старшу доньку Олю, Ростик – молодшу донечку Оксану». Зараз є п’ять книжок про Софійку- Русалоньку: «Русалонька із 7-В, або прокляття роду Кулаківських», «Русалонька із 7-В та Загублений у часі», «Русалонька із 7-В проти Русалоньки з Білокрилівського лісу», «Русалонька із 7-В. В тенетах лабіринту», «Русалонька із 7-В плюс дуже морська історія». Усі вони побачили світ у вінницькому видавництві «Теза».

Номер слайду 6

Опираючись на прослухану інформацію, запишіть за допомогою іменників відповідь на запитання : «Хто така Марина Павленко»?ПРИЙОМ «ЗАКІНЧИ РЕЧЕННЯ».-- прозова мова близька до.. -- порівняння – художній засіб, за допомогою якого…-- епітет – це… БЕСІДА. Чи любите ви пригоди?. Про які пригоди ви мрієте?. Які пригодницикі твориукраїнських і зарубіжних авторів ви знаєте?. Які ваші враження від прочитаних творів?. Яким, на вашу думку, має бути герой такого твору? ПЕРЕГЛЯД БУКТРЕЙЛЕРА «РУСАЛОНЬКА ІЗ 7-В …»

Номер слайду 7

1. Яку роль у композиції виконує перший розділ?. Про що ви з нього дізналися.2. Що вам стало відомо про Софійку та її родину? 3. Назвіть подію, яка є зав’язкою твору.4. Яку роль у повісті виконує стара бабусина шафа? 5. який епізод твору розпочинає серію фантастичних подій, що відбуваються з героями. Виразне читання першого і другого розділів

Номер слайду 8

1. Який чарівний сюжет допомагає дівчинці переміщатися в часі та просторі?2. Чому весілля Сніжани не відбулося?3. У розділі «Нічна гроза» розповідається про привидів. Якого висновку дійшла Софійка? 4. Чи можемо ми стверджувати, що « Русалонька із 7-В…» – повість-казка? Для оформлення думки складемо грона «Повість» і «Казка». Доведіть, що «Русалонька із 7-В…» – повість-казка.

pptx
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
1243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку