Матеріал для проекту з літературного читання в 4 класі «Мандрівка шляхами Тараса Шевченка»

Про матеріал
Матеріал для проекту з літературного читання в 4 класі «Мандрівка шляхами Тараса Шевченка»
Перегляд файлу

 «Мандрівка шляхами Тараса Шевченка»

 

Дитячі роки Тараса Шевченка

 

C:\Users\Intel\Desktop\_ 1 И.С. Ижакевич (1864 г.р.) Шевченко - пастух.jpg

        

 

 

         Народився майбутній поет 9 березня 1814 року у селі Моринці на Київщині в сім’ї селян – кріпаків Григорія Івановича та Катерини Якимівни Шевченків.

 Через два роки у 1816 році сім’я переїхала до батькових родичів у село Кирилівку. У цьому селі промайнули дитячі роки Тараса, з якими пов’язані всі перші спогади та враження.

Тарас зростав кмітливим і допитливим. Коли йому виповнилося 8 років, батько віддав його в «науку» до кирилівського дяка Павла Рубана. За два роки хлопець навчився читати та писати.

У 9 років малий Тарас залишився без матері. Життя в сім’ї стало нестерпним, коли батько одружився з удовою. Хлопчина змушений був терпіти знущання лихої мачухи. В 11 років Тарас став круглою сиротою .

C:\Users\Intel\Desktop\800px-Шевченко_Т._Г._Хата_батьків_у_Кирилівці_(1843).jpg

Т.Г.Шевченко – художник

 Як складалася доля малого  Тараса далі ….

Немало мандрував Тарас по селах у пошуках людей «щоб добру навчили». Багато знущань і кривди зазнав він від дяків, до яких попадав у науку.

Змалку в обдарованій дитині прокинувся талант художника. Вугіллям, крейдою чи олівцем він малював скрізь, де тільки міг. Прагнення навчитися малювати водило хлопчика від села до села у пошуках вчителя.

  Зустрівся на цьому шляху сільський маляр, що впізнав талант Тараса. І готовий його вчити, якщо той принесе дозвіл від пана. Не отримав хлопчина дозволу. А в 14 років в 1828році натомість став козачком у пана Енгельгарда.

Картини Тараса Шевченка/ Портрет Катерини Абази, акварель 1837 рік |  Ukrainian art, Portrait, Taras

  У вільний час Тарас Шевченко продовжує малювати , за це пан його сильно карав. Але пан таки розгледів талант Шевченка і забажав мати власного художника. У 1831 році  у Петербурзі віддає хлопчика на чотири роки до живописця В.Ширяєва. Стверджують , що саме тоді Шевченко почав складати свої перші  поезії.  З того часу Шевченко - художник і Шевченко - поет йшли поруч тернистими стежками життя.

Поступово Тарас знайомиться з талановитими художниками – К.Брюлловим, В.Жуковським. Друзі вирішили визволити його з кріпацтва. Для цього вони розіграли в лотерею портрет В Жуковського , написаний К.Брюлловим і за 2500крб. викупили Тараса у поміщика.

 

75. Селянська родина. Тарас Шевченко. Повне зібрання творів в десяти томах.  Том. 7. Кн. 1

22 квітня 1838 року Шевченко стає вільним. Цього ж року (1838- 1845р.) почав вчитися в Російській Академії Мистецтв, а після її закінчення працює художником у Києві.  За  своє життя він написав понад 1000 картин та малюнків, з яких збереглося лише 835.

Шевченко – Кобзар

У 1840 році побачила світ книжка Т.Г.Шевченка «Кобзар», за яку в народі прозвали поета кобзарем. І ось перед вами «Кобзарі » різних років видання . Якщо схочете прочитати вірші, завітайте до бібліотеки нашої школи.

            

Останні роки життя поета

 

Образ Т.Шевченка у творчості художників – Роман Свередюк

 

Недовго судилося поетові бути вільним. За те, що належав до таємного товариства, яке ставило своєю метою визволення України, за те, що писав про волю, цар Микола 1 у 1847 році наказав заарештувати Тараса і заслати в оренбурзькі  степи до Орської фортеці . Там  Т.Г Шевченко  до 1857 року  був  рядовим солдатом царської армії . 

Тарасу Шевченко заборонили писати і малювати.

Десять довгих років карався Тарас Шевченко солдатом на засланні без права писати й малювати, без книжок, серед дикого степу, між чужими людьми.

Незважаючи на заборону, він продовжує писати і малювати, а девізом свого життя він проголосив: «Караюсь, мучусь…, але не каюсь…» У неймовірно тяжких умовах, крадькома він писав поезії, створив понад 400малюнків.

В 44 роки поет повернувся із заслання в Петербург, здоров’я було вже підірване. Т. Г. Шевченко написав для дітей “Буквар”, мріяв написати ще ряд підручників для початкової школи, але хвороба не дала цього зробити. Останні дні життя поета були дуже важкими: він тяжко дихав, не міг говорити. Вночі, з 9 на 10 березня прибули телеграми з Харкова, Полтави, що вітали поета з Днем народження. Та вранці, 10 березня 1861 року у своїй кімнаті - майстерні в Академії мистецтв  він помер.          

Із 47 прожитих років йому довелось бути: 24 роки кріпаком, 10 років у неволі, три з половиною роки під наглядом поліції. І тільки 13 років - вільною людиною.

Поховали Т. Г. Шевченка спочатку на Смоленському кладовищі у Санкт- Петербурзі, а в травні того ж року його прах перевезли на Україну і поховали на Чернечій (а нині Тарасовій) горі біля Канева.

В гості до "Шевченка" та музей Переяслав - Туристичне Агентство "Патріот" -  Тури по Україні

 

https://vit-vladimir.ru/klassnyi-chas-literaturnyi-pro-shevchenko-literaturnyi-vecher-taras/

https://sverediuk.com.ua/obraz-t-shevchenka-u-tvorchosti-hudozhnikiv/

https://tut-cikavo.com/pro-ukrainu/vydatni-liudy/1109-dytynstvo-tarasa-shevchenka

https://i.pinimg.com/564x/a5/5e/35/a55e35190a765d088ca9e7965dbe707d.jpg

https://stejka.com/cache/800_600_max/fk2n7vk3kp.jpg

 

1

 

docx
Додано
17 січня 2021
Переглядів
732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку