Матеріал до уроку " Переробка втроринної сировини"

Про матеріал
Актуальним буде до теми " Екологія" в 11 класі, також може використовуватись до конференцій ,та як актуальний матеріал впливу людини на оточуюєче середовище
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комунальний заклад «Нікопольська середня загальноосвітня школа I-III ступенів №16»Науково-дослідницька робота2016-2017 р. Тема: Переробка вторинної сировини. Вчитель: Сизонова А. О.

Номер слайду 2

План роботи:1. Відходи, їх види.2. Міський сміттєвий полігон.3. Вторинна сировина, її види.4. Математичні розрахунки рентабельності використання вторинної сировини.5. Перспективи, щодо покращення екологічної ситуації при переробці побутових відходів.

Номер слайду 3

Згідно із Законом України від 5.03.1998р №187/98 – В. Р. «Про відходи». Відходи – це будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворюються в результаті людської діяльності і не мають подальшого використання за місцем утворення чи виявлення. Відходи: Промислові відходи Побутові відходи РПВ ТПВ (рідкі побутові (тверді побутові відходи) відходи)РПВ – каналізаційні стоки, дощові води. ТПВ – 40% картон і папір, 7% - скло, 8,5% - метали, 8% - пластик, 7,4% - харчові відходи, 17,4% - господарські відходи, 11,6% - інші відходи.

Номер слайду 4

Екологічна проблема та причини її виникнення. Наявність несанкціонованих та безгоспних сміттєзвалищ. Відповідно до даних інвентарізації несанкціонованих та неконтрольованих сміттєзвалищ на території м. Нікополь лаштується понад 10 стихійних звалищ, 6 в прибережно-захисній смузі Каховського водосховища. Причини збільшення сміття:1) Використання пакувальних матеріалів.2) Наявність несанкціонованих та безгоспних сміттєзвалищ. 3) Виготовлення і придбання неякісних товарів.4) Рівень доходів населення.5) Кількість непотрібних речей.

Номер слайду 5

Методи боротьби зі сміттям Видалення Рециклізація. I метод. Видалення (вивезення сміття на полігон і спалювання його). В Нікополі, місцева влада займається прибиранням і ліквідацією твердих відходів. Прибирання оплачується із місцевого бюджету, який формується з податків. Обслуговують – ЖКГ (Житлово-комунальне господарство)II метод. Рециклізація (вторинна переробка відходів). Рециклізація має економічне значення: Для виготовлення 1т. паперу потрібно майже 17т. деревини (віком 25-30 років), при цьому залучається велика кількість енергії, здійснюються викиди в атмосферу, при переробці використовується багато прісної води. При переробці 15-20г. алюмінієвої пляшки витрачається стільки енергії, скільки потрібно для переміщення сучасного автомобіля на 10км. Вторинна переробка скла заощаджує 75% енергії і 50% прісної води.

Номер слайду 6

Групи сміття. Розкладаються в природі Не розкладаються в природіПапір, деревина – 3 роки Скло – 10 000 років. Тканини (шерсть, бавовна) – 5 років Метали – 600 років. Харчові відходи – 0,5 років Полімерні матеріали – 20р. Недопалки – 12 років Гума – 120 років. Синтетичний одяг – 40 років Пластик – 10 000 років

Номер слайду 7

Математичні розрахунки. Середня вартість поховання на одному кубічному метрі полігону коштує 42 грн. 1 міський житель виробляє 1кг сміття в день, за рік – 360 кг сміття.1 сільський житель виробляє за рік 450 кг сміття. За 7 днів сім’я із 3 осіб виробляє 3 відра харчових відходів, 1 відро вторинної сировини. Вартість переробки сміття складає: В місті – 17грн/місяць. В сільській місцевості – 20грн/місяць.

Номер слайду 8

Доля відходів.1) Секонд-хенд - 45% придатний для повторного використання, залишок купують підприємства для ветоши, войлочної для лінолеума, пошиву рукавиць.2) Органічні відходи – виготовлення палет, компосту, органічних добрив.3) Мокулатура – туалетний папір, тканина, рубероїд.4) ПЕТ – пляшки – гранули, тара, іграшки, труби, корпуси побутових приладів, вироби із пластмаси.5) Автомобільні шини – підошва для взуття, покриття для кортів, дорожнє покриття.

Номер слайду 9

Шляхи вирішення проблеми: Компостування (листя, тирса, зіпсовані плоди, подрібнені гілки, папір, фекалії, рослинні залишки, зіпсована їжа) – з метою отримання добрива. Утилізація сміття на переробних підприємствах- Роздільний збір. Поховання. Спалення. Зберігання. Сортування- Вторинна переробка. Брикетування

Номер слайду 10

6 кроків кожного на зустріч екології.1) Залишати папір, картон, пляшки, одяг біля сміттєвих баків для незабезпечених, або здавати все це на переробку (буде навіть неочікуваний дохід).2) Перейти на енергозберігаючі лампи (економія щомісячно 80-150грн).3) Не використовувати поліетиленові пакети (користуватись екосумками або корзинами), купувати товар в паперовій обгортці.4) Використовувати енергію сонця (переоснащення обійдеться в 15-25 тисяч грн).5) Більше ходити пішки, пересісти на велосипед або користуватись суспільним транспортом (економія до тисячі грн в місяць).6) Не користуватися одноразовим посудом, не залишати сміття після відпочинку на природі. Якби кожен почав це робити, повітря було б чистим і хворіти люди стали б менше.

pptx
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку