Матеріал до уроку з предмету "Електротехніка"

Про матеріал
Матеріал можна використовувати як додаток до уроку з теми "Класифікація електровимірувальних приладів. Вимірювання струму і напруги"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Класифікація електровимірювальних приладів, шкали приладів. Вимірювання струму та напруги. Викладач електротехнічних дисциплін Кардіян Т. М.

Номер слайду 2

ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ1. Загальні відомості. 2. Шкали приладів 3. Вимірювання струму і напруги.

Номер слайду 3

ВИМІРЮВАННЯВимірювання - це визначення розмірів фізичної величини дослідним шляхом за допомогою вимірювальних приладів.

Номер слайду 4

ВИДИ ВИМІРІВ. Прямі виміри дають результат (вимірювану величину) безпосередньо з досвіду. Наприклад, вимір маси на вагах, температури термометром, електричного опору омметром. Непрямі виміри безпосередньо вимірюваної величини не дають. Її знаходять обчисленням, використовуючи результати прямих вимірів допоміжних величин, з якими шукана величина зв'язана відомою залежністю. Наприклад, потужність в електричному ланцюзі постійного струму можна знайти за показниками амперметра і вольтметра (P=UI).

Номер слайду 5

ПРИНЦИП ДІЇПринцип зняття показів з електровимірювального приладу: електричний струм, проходячи через прилад, зумовлює  появу обертального моменту, який дає змогу подолати протидію спіральних пружин 2 (рис. 1), рухома частина повертається на певний кут α. При цьому стрілка 3, перемістившись по шкалі 4, покаже значення вимірюваної величини. Коли прилад вимикається, обертальний момент зникає і рухома частина завдяки пружності спіральних пружин 2 повертається у вихідне положення. Перед початком роботи вимірювальна стрілка приладу має знаходитись навпроти вихідної (нульової) поділки шкали. Стрілку встановлюють у це положення коректором 1. Для цього гвинт коректора легенько прокручують викруткою.

Номер слайду 6

Типи заспокоювачівповітряний заспокоювач:1-вісь, 2-крило, 3-корпус (циліндр) магнітоіндукційний заспокоювач:1 - вісь; 2 - вказівна стрілка; З - алюмінієвий листочок; 4 - постійний магніт.

Номер слайду 7

КЛАСИФІКАЦІЯ ЕЛЕКТРОВИМІРЮВАЛЬНИХ ПРИЛАДІВ1) за родом вимірюваної величини: амперметри, вольтметри, омметри, лічильники, ватметри та інші;2) за родом струму: прилади постійного струму, змінного струму і прилади постійного і змінного струму;3) за принципом дії: магнітоелектричні, електромагнітні, електродинамічні, індукційні, теплові, термоелектричні, електростатичні, вібраційні, електронні.

Номер слайду 8

КЛАСИФІКАЦІЯ ЕЛЕКТРОВИМІРЮВАЛЬНИХ ПРИЛАДІВ4) за ступенем точності: цифра це основна похибка приладу 0,05; 0,1; - контрольні прилади 0,2; 0,5 – лабораторні прилади 1,0; 1,5; 2,5; - технічні прилади 4,0 – учбові прилади5) за положенням при вимірюванні: вертикальне, горизонтальне, під кутом.

Номер слайду 9

КЛАСИФІКАЦІЯ ЕЛЕКТРОВИМІРЮВАЛЬНИХ ПРИЛАДІВ6) залежно від умов експлуатації: прилади поділяють на групи А належать прилади, які призначені для роботи в закритих сухих опалюваних приміщеннях з температурою від +100 С до +350 С. Б призначені для роботи в закритих неопалюваних приміщеннях з температурою від -300 С до +400 С. В використовуються в польових або морських умовах, тобто при різких коливаннях температури та вологість від - 400 С до +500 С.

Номер слайду 10

УМОВНІ ПОЗНАЧЕННЯ НА ШКАЛАХ ЕЛЕКТРОВИМІРЮВАЛЬНИХ ПРИЛАДІВ

Номер слайду 11

ШКАЛИ ПРИЛАДІВ

Номер слайду 12

ВИМІРЮВАННЯ СИЛИ СТРУМУ І НАПРУГИ.

Номер слайду 13

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: А. М. Гуржій «Електротехніка з основами промислової електроніки» стор. 153 – 160 № 60-1, 60-5

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Розробки уроків
Додано
9 червня 2020
Переглядів
2342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку