Матеріал "Психологічне розватаження"

Про матеріал
Релаксаційні вправи, які допоможуть набути як дорослим, так і дітям стану психологічного комфорту, позбутися вразливості, емоційного збудження, заспокоїтися.
Перегляд файлу

Психологічне розвантаження

Внаслідок тривалої дії стресових факторів на життя дорослих людей, діти також віддзеркалюють ці стреси. Як наслідок — діти емоційно-збуджені, вразливі, проявляють часом агресію. Тому пропоную декілька релаксаційних вправ, які допоможуть набути як дорослим, так і дітям стану психологічного комфорту.

РЕЛАКСАЦІЯ

Релаксація дає можливість заспокоїтися, розслабитися, зняти м’язове напруження, позбавитися скутості, незруч­ності, відчути легкість тіла. Систематичні вправи розвива­ють пластику, гнучкість, дозволяють дитині позбавитися емоційної напруги і втоми. Правильне повноцінне дихання допоможе позбавитися сильної напруги, зняти роздрату­вання. Цьому сприятиме виконання вправ.

 Вправа 1

  • Послідкуй за собою, зверни увагу, як ти вдихаєш і видихаєш повітря.
  • Зроби глибокий вдих.
  • Затримай дихання.
  • Видихай, уявляючи себе сильним і могутнім … (левом, зимовим вітром, казковим героєм).

 Вправа 2

  •  Заплющ очі, розслаб руки, ноги, тулуб.
  • Уяви тепле ласкаве сонечко та його ніжне промінняч­ко. Вони торкаються твого лоба, правої та лівої щічок, під­боріддя, долоньок, живота, колін, пальчиків ніг.
  •  Не поспішаючи, вдихни носом.
  • Не поспішаючи, видихни через рот.

 МЕДИТАЦІЯ

З метою розслаблення в кінці занять часто використовують — статичні і психодинамічні медитації. Маленькі діти більше люблять динамічні медитації.

Статична медитація «Подорож на хмарі» (К. Фопель)

Сядь зручніше і закрий очі. Два-три рази глибоко вдихни і видихни. Я хочу запросити тебе в подорож на хмарі. Стрибни на білу пухнасту хмаринку, схожу на м’яку гору з пухких подушок. Відчуй, як твої ноги, спина зручно розташувались на цій великій хмарній подушці.

Тепер починається подорож. Твоя хмара повільно піднімається в синє небо. Відчуваєш, як вітер обвиває твоє обличчя?

Тут, високо в небі, все спокійно і тихо. Хай твоя хмара перенесе тебе зараз в чарівну країну, де ти будеш щасливим.

Постарайся в думках «побачити» цю країну як можна більш детально. Тут ти відчуваєш себе абсолютно спокійно і щасливо. Тут може відбутися щось чудове і чарівне (30 секунд).

Тепер ти знову на своїй хмарі, і воно везе тебе назад, на твоє місце. Злізь з хмари і подякуй їй за те, що вона так добре тебе покатала. Тепер поспостерігай, як вона повільно розтане в повітрі. Потягнися, випрямися і знову будь бадьорим, свіжим і уважним.

 Психодинамічна медитація «Зачарована фігура» (Н. Саковіч)

Ця медитація допомагає швидко розслабитися дітям в тих випадках, коли вони сильно напружені. Чудово підходить для гіперактивних дітей.

Будь ласка, все розташуйтеся так, щоб навколо кожного з вас було вільне місце. Уявіть собі, що ми опинилися на галявині у чарівному лісі. Ця галявина зачарована злою чарівницею, і хто потрапляє на неї— завмирає, як кам’яна фігура. Застигнути, неначе ви одерев’яніли, і не рухайтеся, приблизно так (можна показати дітям на власному прикладі).

І тут поряд пролітала добра фея. Вона змахнула чарівною паличкою — і всі ми звільнилися від чар. Нахиліться вперед і розставте руки, щоб вони бовталися, як ганчірки. Покажіть, що ви вже не «дерев’яні». Станьте м’якими і рухливими.

Злегка зігніть коліна і відчуйте, як ваші кістки стають м’якими, суглоби дуже рухомими.

Тільки фея зраділа, побачивши дітей, що рухаються по галявині, як зла чарівниця налетіла хмарою і знову зачарувала всіх

- Всі, застигли, як дерево і камінь (10 секунд).

(Можна просити дітей бути поперемінно то в одному, то в іншому стані, до повного розслаблення.)

Але фея не звикла відступати, вона знову змахнула чарівною паличкою і «розчарувала» дітей. Тепер струсіть руки,, неначе ви хочете струсити з них крапельки води.  Скиньте крапельки води зі спини. Тепер струсіть воду з волосся. А зараз— з верхньої частини ніг і ступній. Давайте подякуємо феї за порятунок. Потягніться, випрямитеся. Ми бадьорі і свіжі.

Проводити психологічне розвантаження можна в будь-якому приміщенні з килимовим покриттям, бажано, щоб була можливість затемнення, необхідний музичний супровід.

 

 

Правила проведення сеансу психологічного розвантаження у залі, лежачі на килимках.

1. Перед початком сеансу вчитель має знизити збудження дітей, заспокоїти їх, сконцентрувати увагу, створити необхідний настрій.

2. Діти приймають положення лежачи на спині. Приміщення затінюється.

3. Педагог починає давати словесні вказівки дітям. Пропонує вибрати зручну позу, розслабитися, заплющити очі (вії не напружувати), руки покласти уздовж тулуба, долонями вниз, ступні злегка розвести.

4. При досягненні тиші вмикається музика. Вона має бути спокійною, плавною, інструментальною (шум лісу, моря, космічна тощо)

5. Далі педагог монотонним голосом продовжує  давати словесні вказівки.

6. Тривалість сеансу може коливатися від 5 до 15 хвилин.

 

Медитація: «Сила світла».

Ляжте спокійно на спину, закрийте очі. Дихайте спокійно і рівно. Відчуйте тепло і спокій у всьому тілі. Все добре і спокійно. Якщо у вас є улюблений песик або кошеня, уявіть, що він підійшов і уткнувся своїм прохолодним носиком в руку. В думках посміхніться і погладьте його. Вас оточують тільки друзі. Вам дуже добре в своєму дружньому світі, У своїй дружній Вселеній. Ви завжди і всюди в цілковитій безпеці.

Зараз кожен з вас бачить, як до нього наближається світла постать. Може бути, це світлий ангел, може бути, твоя мама, а може бути, ти сам, тільки дорослий і сильний.

Дай руку своєму другу і дозволь йому або їй повести тебе туди, куди потрібно. Ви йдете разом лісовою стежкою, де весело цвірінькають пташки, літають метелики і пробігають невідомі тварини з добрими очима. Ось біжить оленятко, ось жираф хрустить смачними молодими пагонами. Відчуй тепло і дружелюбність, що йде від них.

Ви спокійно йдете по стежці, і ти бачиш, як розсуваються гілки дерев і незабаром твоєму захопленому погляду постає щось блискуче в променях сонця. Або ця споруда саме випромінює світло? Що це? Палац або інопланетний корабель? Будинок з кришталю або невідомий храм? Придумай сам, добре? Головне, щоб тобі це дуже сподобалося.

Сподобалося і захотілося відразу туди зайти. Саме це ти і робиш разом зі своїм світлим другом-провідником. Ти заходиш всередину. Ти чуєш звуки небесної, чарівної музики. Все сяє і переливається казковими фарбами. Ти вдихаєш чудові аромати квітів і якихось дивних пахощів. Тобі здається, що ти мріяв потрапити сюди, в це місце все своє життя. Тобі тут дуже добре і радісно. Ти відразу думаєш про те, як із захопленням будеш розповідати про це чарівному місці своїм найкращим друзям.

До тебе підходять ще кілька таких же світлих істот, ласкаво посміхаються, обіймають тебе і пропонують на вибір найсмачніші напої та смаколики, які ти любиш більше всього на світі.

Потім ти підбігаєш до центру овальної кімнати і бачиш там пульт управління з декількома кнопками. Що ж там написано? Ти в нетерпінні шукаєш очима знайомі букви, але ... їх там немає.

На перший погляд здається, що прочитати неможливо, так як написи зроблені на невідомій тобі мові, можливо, навіть і на інопланетній. Там і ієрогліфи, і дивовижні знаки, які світяться зсередини. І все ж тебе не залишає відчуття, що ти зараз, зовсім скоро зрозумієш, що ж там написано.

Ти уважно вдивляєшся, і о диво! Під твоїм поглядом незрозумілі знаки розпливаються і складаються в написи, які ти вже можеш прочитати. Все правильно, це ж твій світ, тому все для тебе.

Написи виявляються дуже навіть простими. Там написано «Здоров'я», «Любов», «Сила», «Енергія», «Добробут», «Знання» і щось ще. Ти знаєш, що ти прийшов зараз за здоров'ям. А твій провідник ласкаво киває тобі і заохочує натиснути на кнопку з сяючими літерами «Здоров'я».

Ти натискаєш на цю кнопку, і в цю ж саму мить на куполоподібній стелі відкривається люк, крізь який на тебе буквально обрушується шквал сліпучого світла. Все твоє тіло співає. Все твоє тіло радіє. Все твоє тіло насолоджується дивним відчуттям свіжості, легкості, прохолоди і здоров'я.

Ти звідкись з боку чуєш м'який голос своїх світлих друзів: «Зроби вдих». Ти робиш вдих і відчуваєш, що все твоє тіло наповнюється світлом і легкістю із середини. Все, що боліло і заважало, швидко-швидко тане. Все, що не давало тобі спокою, розчиняється в цьому потужному потоці світла і любові.

А тепер ти чуєш теплий голос з боку: «Зроби видих і видихни всі хвороби».

Ти видихаєш і бачиш, як з кінчиків твоїх пальців струмує чарівний світ. Ти весь наповнений світлом і здоров'ям.

Тобі хочеться сміятися, тому що ти відчуваєш, як хвороба або нездужання залишають тебе. Ти відчуваєш себе все краще, краще і краще.

І в третій раз ти чуєш добрий голос своїх друзів: «Зверни більше світла в те місце, яке у тебе боліло». Ах да, адже у тебе щось боліло. Ти вже насилу згадуєш, що саме у тебе боліло. І посилаєш туди, зосереджуєш там максимум енергії, максимум світла, максимум бажання і радості. Перед твоїм внутрішнім поглядом постають радісні картини того, як всі твої клітини набувають здоров’я. Як заліковуються всі рани. Як зникають всі віруси і бактерії. Здоров'я, здоров'я, сила, світло і радість наповнюють тебе.

Раптом ти бачиш себе як би з боку і розумієш, що ти здоровий, твоє тіло наповнене силою, ти радісно посміхаєшся, обіймаєш з вдячністю своїх дивовижних світлих друзів, і приходиш в себе. Потягуєшся, відкриваєш поступово очі.

Вітання! Де ти був? Тобі там сподобалося? Ти можеш бувати в цьому сяючому світі кожен раз, коли захочеш .

1

 

docx
Додав(-ла)
Комісар Олеся
Додано
15 листопада 2021
Переглядів
2035
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку