Матеріали для бесід зі школярами "Як зберегти правильну поставу"

Про матеріал

Розробка допоможе вчителю навчити дітей дбати про правильну поставу, ознайомити їх з вправами для збереження постави. Додатковий матеріал для вчителя дозволить, за бажання, розширити діапазон цієї роботи, враховуючи особливості кожного класу.

Перегляд файлу

Бесіди для здоров’я

Тема: Як зберегти  правильну поставу 

Мета: вчити дітей дотримуватись рухового режиму, дбати  про правильну  поставу. Ознайомити з правилами збереження постави.

-"... Не горбся! Не сутулься! Що ти зігнувся, як старий? Не волочи ноги!" - Кажуть, просять, вимагають  батьки, вчителі, лікарі ...Що ж таке постава? 

Постава – це звичне положення тіла людини в спокої і в русі. Продемонструвати  учням якою повинна бути постава (таблиця, відео, приклад дитини) Якщо людина струнка, то її гарна постава, легка хода вигідно відрізняють людину з-поміж інших. Крім того, правильна постава – це наше здоров’я.

Ви зможете виробити в себе правильну, красиву поставу, якщо прислухаєтеся до таких порад.

Ранок кожного школяра має починатися із зарядки, ранкова гімнастика дає заряд бадьорості на весь день. Включіть в ваш комплекс ранкової гімнастики наступні вправи для виховання правильної постави. Вони допомагають зміцнювати м'язи спини і випрямляють хребет.

Але однієї зарядки для виховання правильної постави мало, потрібно ще стежити за своєю ходою.

Ознаками правильної ходьби є: стопа ставиться прямо, спочатку землі торкається п'ята, пальці при цьому не треба тягнути вгору, а тільки злегка піднімати. Йти треба середнім кроком (не маленьким і не великим),. Крок повинен бути легким, пружинистим. При ходьбі стегно дещо піднімається в той момент, коли змінюється опорна нога, і опускається, коли при наступному кроці п'ята торкається землі. Коліна повністю випрямлені, навіть декілька увігнуті, руки трохи зігнуті в ліктях. При ходьбі голову треба тримати прямо, плечі і коліна не згинати. Тут вам допоможе шкільний ранець (або рюкзачок). Його тяжкість рівномірно розподіляється на все тіло і майже не відчувається.

Велику частину дня ви проводите за партою в школі, а вдома - за робочим столом. І хоча вас вчили правильно сидіти, нагадаємо ще раз:

  1. За партою чи столом сидіть прямо, злегка нахилившись вперед, голову низько не опускайте;
  2. Не упирайтеся грудьми в край столу або парти, між краєм столу і грудьми повинна вільно проходити кисть руки;
  3. Сидіти потрібно не на краєчку стільця, а повністю займати сидіння;
  4. Стежте за рівномірним навантаженням на обидві половини тазу;
  5.  Передпліччя повинні симетрично і вільно, без напруги лежати на столі;
  6. Не опускайте одне плече нижче іншого;
  7.  Ноги повинні бути зігнуті в колінах під прямим або тупим кутом, стояти на підлозі або підніжці всією ступнею.

 

Щоб перевірити, чи правильно ви сидите, поставте руку ліктем на парту, кінчики пальців витягнутих повинні торкатися кута ока. Якщо, сидячи за столом, ви втомилися, змініть позу: злегка нахиліться вперед або відкиньтеся на спинку стільця.

Знімають стомлення фізкультхвилинки на уроках. Якщо ви займаєтеся вдома, влаштовуйте через кожні 35-40 хвилин невеликі перерви. Вийдіть з-за столу і при відкритій кватирці протягом 2-3 хвилин зробіть кілька потягувань, нахилів тулуба вперед, назад і в сторони.

Що ще допоможе зберегти і виправити поставу?

 Зберегти правильну робочу позу можна тільки тоді, коли стіл і стілець підібрані відповідно до вашого зросту. Висоту столу можна перевірити так: сядьте за стіл, руку, зігнуту під прямим кутом, притисніть до боку. Висота столу повинна бути на 2-3 см вище зігнутої руки.

 

Вправи для виховання правильної постави

  1. Встаньте впритул до стіни (потилиця, плечі, сідниці і п'яти одночасно торкаються стіни). Покладіть руки на пояс, присядьте на носках, розводячи коліна нарізно. Під час присідання потилиця, лопатки, сідниці продовжують торкатися стіни.
  2. 2. Встаньте впритул до стіни (як і в першій вправі), руки на поясі. Зігнуту в коліні ногу підніміть вище, голову опустіть, прагнучи торкнутися лобом коліна.
  3. 3. Ляжте на спину, руки на поясі, носки витягнуті. Підтягніть до живота ногу, зігнуту в коліні. Голову з підлоги не піднімайте.
  4. 4. Ляжте на живіт, руки покладіть за голову. Кілька разів прогніться в попереку, дивлячись прямо перед собою.
  5. 5. Ляжте на живіт, зігнуті руки покладіть під підборіддя. По черзі піднімайте назад то праву, то ліву ногу. Коліна повинні бути прямими.
  6. 6. Встаньте на коліна, руки покладіть на пояс. Прогніться назад, поверніться у вихідне положення.

Комплекс вправ фізкультурних хвилинок (ФХ)
для зняття втоми з плечового пояса і рук

  1. Вихідне положення (в.п.) - стоячи або сидячи, руки на поясі, 1 - праву руку вперед, ліву вгору, 2 - змінити положення рук. Повторити 3-4 рази, потім розслаблено опустити вниз і потрясти кистями, голову нахилити вперед. Темп середній.
  2. . В.П. - Стоячи або сидячи, кисті тильної сторони на поясі, 1-2 - звести лікті вперед, голову нахилити вперед, 3-4 - лікті назад, прогнутися. Повторити 6-8 разів, потім руки вниз і потрясти розслаблено. Темп повільний
  3. .3. В.П. - Сидячи, руки вгору, 1 - стиснути кисті в кулак, 2 - розтиснути кисті. Повторити 6-8 разів, потім руки розслаблено опустити вниз і потрясти кистями. Темп середній.

 

Матеріали для вчителя

 Гарна постава, легка хода вигідно відрізняють людину. Струнка людина маленького росту здається вищою. Ноги, які волочаться і зігнута спина можуть зіпсувати враження від гарного обличчя. І навпаки: легка хода і струнка фігура "згладять" недоліки некрасивого обличчя.  Вчені термін "постава" трактують як "звичне положення тіла людини у спокої і в русі; формується з самого раннього дитинства в процесі росту, розвитку та виховання. Правильна постава робить фігуру людини красивою і сприяє нормальному функціонуванню рухового апарату і всього організму». Необхідність вироблення гарної постави викликається не тільки естетичними вимогами, але і медичними. 

Постава може бути правильною і неправильною.  Якщо людина тримає голову вільно, корпус прямо, плечі в неї злегка опущені, відведені назад на одному рівні, живіт підтягнутий, коліна випрямлені, груди трохи виступає вперед, то можна сказати, що у цієї людини правильна постава. Постава має прямий вплив і на здоров'я людини. Вона створює умови для нормального стану та діяльності внутрішніх органів.

Постава відображає і внутрішній стан людини - її настрій і самопочуття. Коли ми здорові, бадьорі, ми і зовні підтягуємося: розпрямляємо плечі, пряміше тримаємося. У формуванні постави велику роль грає хребет. Його можна порівняти з щоглою, яку у вертикальному положенні утримують численні розтяжки. У тілі людини роль розтяжок виконують короткі і довгі м'язи, що йдуть від хребта до ребер, лопаток, тазу, черепу .Тому важливо, щоб м'язи з обох сторін хребта були розвинені і напружувалися рівномірно. Правильне положення тіла і визначається ступенем розвитку і тонусом м'язів і зв'язок, що оточують хребет. Формування постави у людини починається з перших днів життя. У міру розвитку рухів у дитини утворюється чотири природні (фізіологічних) вигини хребта; шийний і поперековий - опуклістю вперед (якщо дивитися на хребет збоку), грудний і крижовий - випуклістю назад.

При правильній поставі фізіологічні вигини хребта виражені помірно. Вони утворюються до 6-7 років. Вигини оберігають внутрішні органи і головний мозок від поштовхів і струсів, з їх появою хребет набуває здатність пружинити при рухах. В цей же час починає визначатися і закріплюватися постава. Найбільш частим порушенням постави у дитячому та підлітковому віці є млява постава, для якої характерні збільшення шийного та грудного вигинів хребта, злегка опущена голова, опущені і зсунуті вперед плечі, запала грудна клітка, лопатки, що відстають від спини  і звисаючий живіт, ноги іноді злегка зігнуті в колінах.

Інший дефект, що часто зустрічається у дітей та підлітків - це так звана плоска спина: вигини хребта зменшені (майже пряма спина), також відповідно змінюється і кут нахилу таза, плечі опущені вниз і злегка подані вперед. При цьому дефекті постави через слабкість м'язів спини наступає швидка втома, важко утримувати тіло в одному положенні і доводиться постійно його змінювати. Діти і підлітки часто сутуляться, при цьому у них збільшується грудна кривизна хребта, плечі сильно зведені вперед.

Порушення постави не тільки псують зовнішній вигляд, але й можуть призвести до ряду захворювань. Так, коли грудна клітка запала, стиснута (що відбувається при сутулості, круглій спині, млявій поставі),  легені недостатньо вентилюються, ємність їх знижена. А коли дефекти постави заважають хорошому диханню, це негативно позначається на стані всього організму. При глибокому ж диханні посилюється кровообіг, а це створює умови для повноцінної роботи м’язів. Відомо також, що багато дітей і підлітків з запалими грудьми схильні до бронхіту, запалень легень, туберкульозу ...

 Дефекти постави відбиваються і на стані нервової системи. З'являються замкнутість, дратівливість, примхливість, занепокоєння, плаксивість. Дитина або підліток з поганою поставою відчуває себе незграбним, соромиться брати участь в іграх однолітків.

 

doc
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
11915
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку