Матеріали для друку "Гриби"

Про матеріал
Матеріали для друку "Гриби" рекомендовано використати для інтерактивного уроку у формі перевернутого класу, де діти можуть дізнатися про цікавий світ грибів, для глибшого вивчення цього царства, для подальшого дослідження цих організмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГРИБИїстівний гриб, що росте в дикій природі, який за смаком нагадує м'ясо смаженої курки. Називається цей гриб «трутовик сірчано-жовтий»Гриб «мухомор» містить психотропні хімічні речовини, які викликають у людини макропсію. При цьому людині буде здаватися, що деякі об'єкти навколо неї виглядають меншими або більшими, ніж це є насправді. Деякі види грибів мають властивість «розчинятися», тому їх необхідно з'їдати протягом декількох годин після збору.це вже точно неїстівний гриб . Носить назву решіточник червоний , росте як правило на залишках гниючої деревини та оплом листі . Плодове тіло має вигляд сферчиної решіткі , зріла м'якість має неприємний запах. Занесений до Червоної книги України та багатьох інших країн- гриб деже рідкісний з природою малою чисельністю.

Номер слайду 2

У світі налічується близько 2 мільйонів типів грибів, але при цьому класифіковано всього близько 80 тисяч. На один вид рослини припадає приблизно 6 видів грибів. Досить багато видів грибів є хижаками (хоча за своєю суттю практично всі вони недружні та є причиною загибелі багатьох рослин і тварин). Гриби - хижаки мають спеціальні пристосування (нарости) для ловлі комах. А є види, які розпорошуючи свої спори і потрапляючи в жертву виростають в ній. У мухоморах не так вже й багато отрути, для того що б концентрація його була смертельною, потрібно з'їсти близько 4 кг. А ось бліда поганка так, дуже отруйна достатньо одного грибочка що б отруїти 4 чоловік. У середньому кожен гриб складається з приблизно 90% води. Одним з найбільших знайдених грибів вважається об'єкт знайдений у США в 1985 році (Вісконсін), його вага становила 140 кг. У реакторі Чорнобильської АЕС у 2002 році були виявлені гриби, при цьому вони відчували себе чудово. Ба більше, радіація їм була потрібна для того що б жити (як рослинам сонце). У складі цих грибів виявили меланін (аналог того що захищає шкіру від ультрафіолету). Взагалі гриби дуже живучі і місця їх зростання можуть бути вельми екстремальними (космос, сірчана кислота, високий тиск). За деякими властивостями гриби як продукти ближче до м'яса, а за деякими ближче до рослин. Взагалі гриби дуже цікаві і ми часом не замислюємося де вони ще можуть існувати, а живуть вони поруч з нами у вигляді дріжджів, закваски для кисломолочних продуктів, цвілі, та й в організмі людини живе кілька видів грибів правда не всі вони безпечні для здоров'я. Олені - практично єдиний вид тварин, який свій харчовий раціон «розбавляє» галюциногенними грибами. У 2004 році китайські вчені провели дослідження, за результатами якого вони з'ясували, що вживання грибів разом із зеленим чаєм на 90% знижує ризик розвитку раку молочної залози

Номер слайду 3

Лілові гриби , які американці прозвали "аметистовою шахрайкою" зустрічаються в помірних лісах як Північної Америки , так і Євразії . В міру "старіння " плодові тіла цих грибів втрачають своє яскраво Фіолетове забарвлення . Незважаючи на "грізний" вигляд, гриби їстівні. Давно відомо, що деякі живі організми, як-от риби, комахи та навіть гриби можуть випромінювати видиме світло. Про останні, до речі, йдеться ще в роботах давньогрецького філософа Арістотеля, а також письменника Плінія Старшого. Однак в наші дні у дослідників є ще чимало запитань про природу грибів які світяться. За різними оцінками вчених відомо приблизно від 68 до 71 видів люмінесцентних грибів.

Номер слайду 4

Найбільша їх кількість росте в Японії - 10 видів, ще 8 - в Південній Америці на території Бразилії. Їх легке зеленувате світіння є результатом хімічних окислювальних реакцій, які відбуваються в клітинах грибів в той момент, коли відбувається поглинання ними кисню. Вчені встановили, що люмінесцентний процес у грибів схожий на той, який відбувається у бактерій які світяться та інших люмінесцентних організмів.

Номер слайду 5

 Одним з найцікавіших грибів вважається " Плазмодій " справа в тому що він вміє ходити. Швидкість правда невелика, всього близько метра за кілька днів.2500 $ за 1 кг грибів, це найдорожчий сорт грибів - трюфель.

Номер слайду 6

Цікаві факти про гриби Гриби старші за динозаврів. Доведеним є той факт, що гриби існували 400 мільйонів років тому, тобто, задовго до появи динозаврів. Вони є одними з найдавніших мешканців планети, поряд з папоротями. Але якщо гігантські папороті, що збереглися з того ж періоду, значно подрібнювали, то гриби, пристосовуючись, видозмінювалися і, схоже, всі ці види існують і зараз. Гриби дуже живучіГриби виживають на висоті 30000 метрів над землею, витримують високе опромінення (в центрі Чорнобильської аварії гриби вижили) і тиск у 8 атмосфер. А ще вони можуть жити навіть на поверхні сірчаної кислоти. Гриби засмагають Дивно, але гриби, при достатній кількості сонячного світла, виробляють вітамін Д - від цього залежить колір їх капелюшків. Тобто вони насправді засмагають. Гриби - хижаки і вбивці Гриби живляться черв'яками, розставляючи на них пастки. Якщо черв'як торкнеться такої пастки, то прилипає до неї і тут же виявляється обплутаним нитками грибниці. Врятуватися немає жодних шансів. Спори грибів можуть проростати всередину живих істот. При цьому людина захворює, а гусениця і зовсім гине. Гриб же при цьому тільки розвивається. Однієї маленької блідої поганки вистачить, щоб убити 4 людини. А ось мухоморів знадобиться кілька штук. У давні часи з грибів готували сильнодіючі отрути і активно використовували для усунення супротивників. Наприклад, імператора Клавдія отруїла його дружина Агрипина, зваривши суп з блідої поганки.

Номер слайду 7

Гриби - цілителі і «батьки» антибіотиків Гриби з глибокої давнини використовувалися як лікарські засоби. Та й зараз у багатьох будинках росте в банках «чайний» або «молочний» гриб, напій з якого підвищує імунітет і бореться із запальними захворюваннями. У 1940 році А. Флеммінг з дріжджових грибів виділив пеніцилін, відкривши еру антибіотиків. Лікувальними властивостями володіють різні гриби, в тому числі і шампіньйони. А шкірка грибів-дощовиків використовується замість лейкопластиру - внутрішня її частина стерильна і має бактерицидні властивості. Гриб може «пробити» асфальт У період росту тиск гриба досягає семи атмосфер (що дорівнює тиску в шинах самоскида-десятитонника). Тому, здавалося б, м'який капелюшок гриба може пробитися не тільки крізь асфальт і бетон, а й через більш тверді поверхні, такі як мармур і залізо. Гриби світяться в темряві Деякі гриби мають грибниці, що світяться. Наприклад, опеньок осінній, густо зростаючий на трухлявих пнях. У темряві можна побачити, як грибниці світяться - фосфоресцирують. Це видовище раніше дуже лякало людей, вони тут таки населили ліс відьмами і лісовиками. Що цікаво - мерехтіння таких вогнів нагадує пересування живих істот, так як змінюється при кожному нахилі, кожному повороті голови. Гриби - цінний поживний продукт Гриби - джерело білка і, меншою мірою, вуглеводів, при цьому абсолютно не містять холестерину і тваринних насичених жирів. Тому можуть сміливо стати більш здоровою альтернативою м'ясу. Крім білка і вуглеводів, гриби багаті вітамінами В1, В2, Д, селеном, калієм, ніацином і антиоксидантами.

pptx
Додано
30 липня 2019
Переглядів
1856
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку