матеріали для підготовки до уроків з природознавства

Про матеріал
даний посібник допоможе вчителеві при підготовці до уроків природознавства. як за старою так і за новою програмою, оскільки містить у собі вибрані інтерактивні завдання які стимулюють навчальну діяльність дітей. може бути використаний з 1-5 клас включно при вивченні двного предмету, чи схожих розділів.
Перегляд файлу

 

 

Міністерство освіти і науки України

Управління освіти і науки Кам’янець –Подільської міської ради

Кам’янець –Подільський НВК №14

 

 

 

 

 

Матеріали для підготовки до уроків з природознавства

 

 

Укладач:

учитель біології, екології

та природознавства

Хлібороб Н. А.

 

 

 

 

 

Кам’янець - Подільський

2017

 

Рецензент: Овчаренко. А. М. -спеціаліст вищої категорії, старший вчитель, вчитель біології і природознавства НВК №14.

 

 

 

Схвалено науково-методичною радою

Кам’янець –Подільського НВК №14

(протокол №1 від 03.11.2017р.)

 

 

 

 

Матеріали для підготовки до уроків з природознавства /Укл. Хлібороб Н. А. Кам’янець - Подільський 2017. -95 с.

У посібнику зібрані різного виду запитання, завдання, мотиваційні записи та посилання на фото і відео додатки, які можуть бути використаними на різних етапах уроку з природознавства.

Розрахований для вчителів природознавства загальноосвітніх навчальних закладів.

 

 

 

 

 

 

 

Хлібороб Н. А.   2017


ЗМІСТ

Передмова………………………………………………….......……….4

Вступ…………………………………………………………………….6

Розділ І  Тіла, речовини та явища навколо нас…………………...…14

Розділ ІІ  Всесвіт……………………………………………..………..32

Розділ ІІІ……………………………………………………………….44

Тема 1. Земля як планета……………………………………………..44

Тема 2. Планета Земля як середовище життя організмів…………..61

Тема 3. Людина на планеті Земля……………………………………88

Список використаних джерел……………………………………..…95

Додатки в електронному варіаніті (фото, відео, презентації) на диску


Передмова

 

Предмет «Природознавство» в 5 класі продовжує курс природознавства початкової школи. Передбачається, що здобуття нових знань, а також  узагальнення, розширення і поглиблення природничих знань, умінь і навичок, набутих у початковій школі, забезпечать достатню основу для вивчення біології, хімії, географії, фізики як самостійних предметів у 6-9 класах. Зміст і методика природознавства формують цілісне сприйняття навколишнього світу, екологічну грамотність і відрізняються практичною спрямованістю.

Процес навчання в школі спрямований на вирішення навчально-виховних завдань, кожне з яких характеризується дидактичною завершеністю. Проте, досягнути поставленого результату неможливо без бажання дітей навчатись та розвиватись. Процес навчання є складний, адже вимагає не лише зацікавленості учнів у вивченні даного матеріалу, а й в його розумінні та здатності відтворити набуті знання. Важливим є створення позитивної мотивації та актуалізації знань для здобуття природознавчої освіти.

Завдання та запитання які наведені у даному підручнику спрямовані на підсилення бажання дітей навчатись. Основною метою яких є формування мислення, розвитку їхньої пам’яті, просторової уяви, логічного мислення, інтуїції а також можливості застосовувати набуті знання в процесі навчання.

Дані завдання та запитання орієнтовані на індивідуальну, групову або фронтальну організацію пошукової діяльності дітей. Вони можуть вирішуватися учнями з різним рівнем самостійності, що визначається мірою співпраці з учителем. Тому процес вирішення даних завдань організовується різними методами, що у свою чергу дає можливість урізноманітнити сам процес навчання. Наведені запитання, завдання, мотиваційні записи і уривки відео викликають в учнів неабиякий інтерес і сприяють розвитку уяви і творчого мислення. На мою думку вони викликають позитивне ставлення до вивчення природознавства. Пошук відповідей на такого роду запитань та завдань дає можливість міцніше засвоїти і узагальнити знання, ніж за звичайного навчання.

У посібнику зібрані різного виду запитання, завдання, мотиваційні записи та посилання на фото і відео додатки, які можуть бути використаними на різних етапах уроку з природознавства, чи в позаурочний час. Завдання та запитання підібрано по темах відповідно до програми за новим Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти.

Головне завдання посібника — допомогти вчителю в процесі підготовки до уроку, зробити цю складну частину учительської праці максимально повною з найменшими затратами зусиль та часу.

Сподіваюсь, що посібник надасть вам реальну допомогу в підготовці та проведенні цікавих, насичених і незабутніх уроків.

Успіхів, творчості та натхнення Вам!


Вступ

 

Науки, що вивчають природу

 

Мотиваційні записи Слово учителя! Світ, в якому ми живемо, цікавий і різноманітний. Людина завжди хотіла знайти відповідь на  запитання: як цей світ влаштований? Багато сотень років знадобилось людині, щоб побувати у всіх куточках планети, дізнатися, із чого складаються хмари, ґрунт, звідки тече річка, чому росте ліс, який вік має Всесвіт, яке місце займає Земля у Всесвіті. 

    Природознавство, яке ви вивчатимете у 5 класі дасть змогу сформувати у вас уявлення про цілісність природи та місце людини в ній, засвоїти знання про Землю та інші небесні тіла, склад та властивості повітря, води, форми поверхні Землі та інші чинники, що впливають на життя на нашій планеті.

Вас чекає подорож у світ великих наук — астро­номії, біології, географії, екології, фізики, хімії. Всі знання, які ви здобули на уроках природознавства, допоможуть вам опанувати ці науки. Які саме? Зараз ми з вами і з’ясуємо.

Перегляд відео «Краса природи».

Запитання і завдання 1.Що таке природа?

Усе що оточує людину і виникло без її втручання називається природою.

2.Відгадуючи загадки учні мають назвати  тіла, що належать  до живої     природи.

 Усі його люблять, усі чекають, а хто подивиться кожен скривиться. (Сонце)

Повзун повзе. Сімсот голок везе.(Їжак)

Не звір, не птиця, а ніс як спиця.(Комар)

Хто трьома зубами сіно їсть? (Вила)

Уночі гуляє, удень спочиває, має круглі очі, бачить серед ночі.(Сова)

Я кругленька, червоненька, з хвостиком тоненьким. На городі мене рвуть і до столу подають. (Редиска)

3. На фотографіях  зображені тіла і явища природи, ваше завдання правильно їх  розташувати по групах: тіла і явища природи (Див. електор носій).

4.  Поміркуйте, чому природу називають геніальним конструктором і будівельником.

Багато винаходів пов'язано із дослідженнями та копіюванням тварин (літальні апарати з птахів, снігоходи з пінгвінів, парашути з кульбаби, панелі з бджолиних стільників, покриття дахів з лусків комах, застібки-липучки з реп'яхів, криниця-журавель з птаха, прилад попередження шторму з медуз).

5. Вчитель роздає учням  підготовлені завчасно листки з завданням, на яких зображено тіло павучка з лапками. На тілі написано «Природознавство», а на лапках учні дописують, які вони запам’ятали науки.

                  Природознавство

 

 

7. Гра «Вірю—не вірю»

  1.          Фізика вивчає рух тіл. (В)
  2.          Географія вивчає лише живу природу.  (Н)
  3.          Екологія досліджує взаємодію живих організмів між собою.  (В)
  4.          Хімія досліджує лише природні явища.   (Н)
  5.          Техніку польоту голуба досліджує хімія.  (Н)
  6.          Особливості поведінки горобця досліджує біологія.  (В)
  7.          Біологія вивчає живу природу.    (В)
  8.          Хімія вивчає процеси перетворення і взаємодії речовин.  (Н)
  9.          Утворення нових речовин у процесі горіння вивчає географія. (Н)
  10.     Фізика досліджує лише штучні механізми. (Н)
  11.     Дихання тварин вивчає біологія.   (В)

 

Джерела знань про природу

 

1. Учні дають відповіді на наступні запитання:

  •         Рідкісний примірник старої книги? (Раритет)
  •         Багаторічна трав’яниста рослина, з якої виготовляли папір, одяг. (Папірус)
  •         Перша титульна сторінка книги. (Офорт)
  •         Перша друкована книга в Україні. («Апостол»)
  •         Як називалась шкіра тварин, оброблена особливим способом, яка слугувала для письма ще до винаходу паперу? (Пергамент)

2. Скористайтеся доступними вам довідковими виданнями та Інтернетом і доберіть інформацію про те, як різні природничі науки досліджують воду. 

У хімії роблять водяні розчини, добувають водень, вивчають хімічні реакції.

У фізиці пояснюють агрегатні стани води, кругообіг води базується на фізичних явищах води.

У біології розглядають воду у забезпеченні життєдіяльності організмів, водне середовище життя.

У географії з водою пов'язаний кругообіг води, водойми на земній поверхні.

У екології досліджують охорону водної оболонки від забруднень.

У астрономії досліджують вплив небесних тіл на водну оболонку Землі, існування життя поза Землею. 

Методи вивчення природи

 

Матеріал для мотивації учнів під час уроку 1. У Стародавньому Єгипті спостерігали за повенями Нілу і, виходячи з кольору та кількості мулу, передбачали майбутній урожай. За змінами картини зоряного неба розраховували термін сівби культурних рослин. Намагаючись усвідомити причини природних явищ, давні люди пояснювали їх втручанням богів, впливом могутніх надприродних сил.

2. Подумайте, чи часто в повсякденному житті доводиться вимірювати різні величини — довжину, масу, час? Так, бува, що часто. А для проведення вимірів потрібні одиниці вимірювань. Основні сучасні одиниці вам уже відомі: це кілограм, метр, година. Та чи завжди вони існували? У стародавніх державах — Вавилоні, Єгипті, Греції одиницею довжини був лікоть — довжина руки людини від ліктя до кінчиків пальців. Стародавні греки користувалися й іншою мірою довжини — ступією (довжина ступні людини). Араби еталоном довжини вважали волосину з морди осла. На Русі був сажень мірний — відстань між кінчиками пальців рук, розведених у різні боки. Аршин — довжина руки. У пустельних країнах одиницею вимірювання довжини вважали крок верблюда. Тисяча подвійних кроків — це миля. Англійці встановили свою одиницю вимірювання довжини — фут, він дорівнює — 30,5 см. Верста становить 500 сажнів. У середні віки багато держав мали свої особливі міри довжини, маси й об’єму. Єдину для країн і народів систему одиниць було зроблено в 90 р. ХVІІІ ст. французькими вченими. Розробили нову систему мір довжини — метричну. За одиницю довжини прийнято метр, який дорівнював одній двадцятимільйонній частині меридіана Землі, що проходив через Париж. За одиницю маси прийнято масу кубічного дециметра (1 дм3) води при температурі 4 °С.Цю масу назвали кілограмом. За одиницю часу прийняли секунду — 1/86 400 частину доби. Таким чином, з’явилась можливість звірити всі наявні в різних країнах світу одиниці з природними «еталонами» — розмірами земної кулі, часом її обертання навколо своєї осі, масою кубічного дециметра води.

Запитання та завдання 1. Як людина фіксувала зміни природи?

Спостерігала за змінами, явищами і процесами, які відбувалися в природі.

2. Завдяки чому людина спостерігає?

Завдяки органам зору, слуху, нюху, смаку і відчуття.

3. Що допомагало людині пізнавати природу?

Пізнавати природу допомагало людині фіксування, запам’ятовування, та порівняння природних явищ.

4. Навіщо люди спостерігали за природними явищами?

Задля розуміння та вивчення природи.

5. Як правильно використовувати методи вивчення природи

Перш ніж використати будь-який метод вивчення природи  (спостереження, вимірювання, експеримент) потрібно визначити його мету, тобто дати відповідь на запитання: для чого я це роблю? Наприклад, мету спостереження можна сформулювати так: з’ясувати, листки якого дерева - клена чи тополі - жовтіють восени першими, а мету вимірювання - визначити розміри кімнати. Потім слід визначити, які дії виконуватимуться для вивчення явища чи тіла природи, тобто відповісти на запитання: що і як я роблю? Далі потрібно записувати, що вивчається, у яких умовах це відбувається, які прилади використовуватимуться. Отримані результати потрібно докладно описати і зробити висновок. У ньому має бути відображено, чи досягнуто мету виконаної роботи з вивчення тіла чи явища природи.

 

Обладнання для вивчення природи

 

1.  Назвіть найпростіші вимірювальні прилади, з якими ви стикаєтеся у повсякденному житті. Що вони вимірюють?

Довжину тіл вимірюють лінійкою, час — годинником, хвилини — секундоміром, масу невеликого предмета можна зважити — важільними терезами, зважити людину можна побутовими вагами, об’єм якоїсь рідини — мензуркою, мірним циліндром або хімічним стаканом. У кожному домі є медичний термометр або градусник. Ці прилади призначені для отримання кількісної інформації про навколишній світ.

2. Що об’єднує всі названі вимірювальні прилади: вага, сантиметр, метр, секундомір, мензурка, мірна колба?

В усіх цих приладах  шкала.

3. Що необхідно визначити на шкалі приладу перед вимірюванням?

Потрібно визначити, яким величинам відповідає кожна позначка

4. Завдання пригадаймо одиниці фізичних величин і запишімо їх у зошит.

Вимірювана величина -  одиниця величини

Довжина: метр (м), кілометр (км), сантиметр (см), міліметр (мм)

Площа: метр квадратний (м2), кілометр квадратний (км2), гектар (га), сантиметр квадратний (см2)

Об’єм: метр кубічний (м3), літр (л), мілілітр (мл), сантиметр кубічний (см3), дециметр кубічний (дм3)

Температура градус Цельсія (°С)

Маса: кілограм (кг), тонна (т), грам (г), міліграм (мг), центнер (ц)

Час: секунда (с), година (год), хвилина (хв)

Густина: кілограм на метр кубічний (кг/м3), грам на сантиметр кубічний (г/см3)

5. Які збільшувальні прилади ви знаєте?

До збільшувальних приладів належать лупа, підзорна труба, бінокль, мікроскоп (для вивчення дуже малих об'єктів) та телескоп, радіотелескоп (для вивчення дуже великих об'єктів).

6.  Яке лабораторне обладнання використовують для нагрівання речовин, а яке — для їх подрібнення?

Розчини нагрівають у колбі, рідину випарюють з розчину в порцеляновій чашці. Речовини подрібнюють у порцеляновій ступці.

7. З'ясуйте, які вимірювальні прилади є у вас вдома. Підготуйте повідомлення про те, які вимірювання проводять члени вашої родини за їх допомогою.

Побутова вага для зважування продуктів при випічці, електронна вага маси людини; термометр для вимірювання температури повітря, води; годинник для вимірювання часу; метр для вимірювання довжини тканини; рулетка для вимірювання розмірів меблів; лінійка для вимірювання невеликих довжин; барометр для вимірювання тиску повітря; тонометр для вимірювання артеріального тиску

8. Уявіть, що  ви  вирішили  подарувати  книгу  другу, що  мешкає  в  іншому місті  (Києві). Які виміри потрібні, щоб здійснити посилку?

Щоб  надіслати  її  поштою, потрібно  знати  характеристики  тіла – довжину, об’єм, масу. Довжину, висоту і ширину вимірюємо лінійкою,  задля визначення об'єму.  Масу вимірюємо вагою. Давайте  разом  спробуємо  їх  виміряти .

                                                  

Видатні вчені-натуралісти

 

1. Як називають учених, які вивчають природу?

Натуралістами.

2. Які методи дослідження застосовують учені-натуралісти?

Спостереження, порівняння, експеримент, вимірювання.

3.  Завдання, станьте дослідниками природи. Нині юними натуралістами називають учнів, які під керівництвом учителя вивчають рослини і тварин у шкільних куточках живої природи, на станціях юних натуралістів тощо. Ви також можете долучитися до одного з гуртків. Водночас можна самостійно провести нескладне дослідження (тривалістю не менше місяця) за поведінкою, живленням, способом життя домашньої тварини. Для фіксування результатів спостереження по можливості використовуйте фотографування. Доберіть із різних джерел цікаві відомості про тварину, за якою спостерігаєте. З'ясуйте, персонажами яких казок, легенд чи пісень вона є.

Кіт («Кіт у чоботях»), собака («Як собака прийшов до людини», «Собака і вовк»), коза («Коза-дереза»), корова («Чарівна корова»), порося («Казка про трьох поросят»)

4. На фотографія зображені вчені натуралісти, ваше завдання відповісти що за вчений зображений і який внесок він вклав у розвиток науки (Див. електор носій).


Розділ І Тіла речовини та явища навколо нас

 

Характеристика тіл

 

  1.          Яка відмінність природних тіл від штучних? Наведіть приклад природних і штучних тіл.

Штучні тіла створені людиною.

Природні тіла: зорі, планети, дерева, гори, річки, птахи, хмари, Сонце.

Рукотворні (штучні) тіла: штучний супутник, літак, пенал, будинок, пилосос, лампа, підручник. 

  1.          За якими характеристиками розрізняються тіла живої і неживої природи?

Тіла живої і неживої природи розрізняються за формою, розмірами, масою і об’ємом.

  1.          Вилучіть «зайве» слово в ланцюжку: а) літак, орел, бджола; б) екран телевізора, підручник, м'яч. Поясніть свій вибір.

а) літак (рукотворне тіло)

б) м'яч (тіло неправильної форми) 

4. Тіло – це  будь-який  предмет , що  оточує  людину. Кожен  з  вас  по  черзі  назве  якесь  тіло  і охарактеризує його, але  повторюватися  не  можна. Головними  характеристиками є: розміри (довжина, висота, ширина) об’єм, маса, форма.

5. Поміркуйте, про які характеристики тіл йдеться у прислів'ях:

Горобець маленький, а серденько має (йдеться про масу). 

Ложкою моря не вичерпаєш (йдеться про об'єм).

  1.          Як визначити об’єм тіла прямокутної форми?

Об’єм тіла прямокутної форми визначають перемноживши значення його довжини, ширини та висоти.

  1.          Як визначити об’єм тіла неправильної форми?

Щоб виміряти об’єм тіла неправильної форми потрібно помістити його у воду. Об’єм тіла дорівнює об’єму витісненої тілом води.

7.  Виміряйте об’єм овочу (або пластилінової заготовки).

У мірний стакан необхідно налити 500 мл води. Обережно покладемо в нього наш овоч середніх розмірів. І бачимо, що вода в стакані піднялась і досягла поділки 720 мл. Обрахуємо об’єм витісненої овочем води: 720 мл — 500 мл = 220 мл. Знайдена різниця і є об’ємом нашого овочу. Оскільки 1 мл дорівнює 1 см3, то об’єм нашого овочу становить 220 см3.

8. Як виміряти характеристики  металевої  кульки ?

l – вимірюємо  штангельциркулем ;

v – витісненням  води  зі  склянки ;

m – за  допомогою  терезів.

Дослідницький практикум. Відміряйте однакову кількість води у дві пласкі тарілки і дві однакові баночки. У вас вийде чотири посудини з однаковою кількістю води у кожній. Поспостерігайте за тим, як швидко вода з посудин випаровується за різних умов. Одну пласку тарілку і одну баночку поставте у тепле місце, а іншу тарілку і баночку залиште при кімнатній температурі. Зробіть висновок, як випаровуваність залежить від температури та від площі поверхні води.

 

Речовини. Фізичні властивості речовин.

 

  1.          Розгляньте фото і скажіть що спільного між ними (Див. електор носій). 

Всі тіла виготовлені з поліетилену.

  1.          Розгляньте фото і скажіть, що є відмінне між ними (Див. електор носій). 

Ложки виготовлені з різних речовин. (срібла, заліза і поліетилену)

  1.          Які фізичні властивості речовин ви знаєте?

До фізичних властивостей речовин відносять колір, блиск, запах, прозорість, агрегатний стан, здатність зберігати форму, здатність розчинятись.

4. У яких агрегатних станах може перебувати речовина? Наведіть приклади.

Твердий (лід, залізо, мило, пісок), рідкий (спирт, вода, медичний йод, медична зеленка, оцет), газоподібний (повітря, пара, вуглекислий газ, чадний газ).

5.Чим пояснюється різний агрегатний стан речовин?

Різний агрегатний стан пояснюється різною відстанню між молекулами, що  зумовлює різне притягання та відштовхування між молекулами.

6. Назвіть відомі вам властивості газів, рідин, твердих тіл.

Тверді тіла мають форму та об'єм,  можуть змінювати їх під впливом зовнішньої дії (нагрівання, охолодження, плавлення). 

Рідини зберігають об'єм, але легко змінюють форму, бо їм властива текучість (набирають форму посудини). 

Газоподібні речовини не зберігають ні об'єму, ні форми (заповнюють увесь наданий об'єм).

7. Які фізичні властивості кухонної солі вам відомі?

Кухонна сіль – твердий стан, білий колір, прозора, не має запаху, солона на смак, блиску, розчиняється у воді. 

 

Молекули. Рух молекул

 

Мотиваційна інформація 1. Учні  стоять  біля  парт  нерухомо  на  одній  нозі , доки  не  почнуть  рухатися.

Легко  вам  було  стояти  не  рухаючись ?

Молекули, як і ви, дуже непосидючі, тому за будь-якої можливості намагаються  рухатися . Молекули  пересуваються  завжди  по  прямій  лінії , а якщо  натикаються  на  щось ( іншу  молекулу ), повертаються  на  1800  та  рухаються  в  інший  бік . Спробуйте , уявіть  себе  молекулою  води.

2. Коли в школі лунає дзвоник на перерву, учні «висипають» з класів і починають переміщатися по школі. Говорячи про цей хаос, учителі іноді використовують у переносному значенні такий вислів: «О, почався броунівський рух». Коли ви малюєте, ви миєте пензлик у воді, яка поступово зафарбовується. До цього процесу можна застосувати такий самий вислів. Чому? Про це і трохи більше — на сьогоднішньому уроці.

Запитання 1. З чого складаються речовини?

Речовини складаються з молекул.

  1.           Як називаються найменші частинки речовини, що визначають її властивості?

Молекула — це найменша частинка речовини, що визначає її властивості. Молекули однієї речовини однакові за розмірами, складом і властивостями.

  1.           Наведіть приклади речовин, що складаються з молекул.

Вода, озон, скло, білок, олія, кисень, цукор, сіль, оцет, лимонна кислота, вуглекислий газ.

  1.          Що спільного між цукром-рафінадом і цукровою пудрою?

Як і цукор-рафінад так і цукрова пудра складаються з сахарози.

  1.          Що змінитьсь, коли цукор-рафінад розчинити у воді?

На перший погляд, він зникає. Та скуштувавши утворений розчин, ми відчуємо солодкий смак сахарози. Отже сахароза нікуди не зникла. Просто завдяки розчиненню вдалося подрібнити сахарозу на невидимі частки, що зберігають її властивості.

  1.          Чому у твердих речовинах рух молекул незначний?

Це пояснюється дуже малими відстанями між молекулами і сильним їх протягуванням одна до одної.

  1.          Чому у рідких речовинах рух молекул швидший ніж у твердих?

Це пояснюється тим що, у рідких речовинах відстань між молекулами є більша, а притягування меншим.

  1.          Чому у газуватих речовинах молекули здатні переміщуватись на досить значні відстані?

У газуватих речовинах молекули розташовані на відстанях що в тисячі раз більші, ніж у рідких. На таких відстанях притягування дуже слабке.

  1.          Як називається спосіб поширення запаху свіжої випічки по кімнаті?

Дифузією (взаємне поширення частинок однієї речовини, між частинками іншої).

  1.     Чи мають здатність молекули до руху?

Так, адже це наглядно демонструє явище дифузії.

11. Чи залежить швидкість протікання води від дифузії.

Швидкість протікання дифузії залежить від температури. Приготуємо дві склянки (з гарячою та холодною водою), два пакетики  чаю, секундомір. Відповідно швидкість  дифузії  більша  в  гарячій  воді, так як у гарячій воді чай запарився.

12. Яка роль  дифузії  в  природі .

Дифузія  відбувається  і  в  живій  природі : проникнення  повітря , яке  ми  вдихаємо, до  легень ; робота  травної  системи  людини  та  тварин (осмос); всмоктування  коренем  води  і  розчинених  в  ній  мінеральних  речовин; проникнення  води  і  поживних  речовин  в  клітини  рослин.

13.Чому, розпиливши  одеколон  біля  дошки , ми  відчуваємо  запах  на  іншому боці  класу?

Ми відчуваємо запах парфумів в іншому класі внаслідок процесу дифузії.

14. Як  тварини  використовують явище  дифузії в  житті?

Бджоли  відчувають  запах  квітів  де  збирають  нектар.

Досліди Розтягуємо  пружину  або  гумовий  шнур .

- Чому  розтягнута  пружина  і  гумовий  шнур  повертаються  до  попереднього  стану ?

Між  частинами  існують  сили  притягання.

- Стискаємо  пружину  і  відпускаємо. Що  ми  спостерігаємо ?

Пружина  приходить  в  попередній  стан , бо  між  частинками  речовини  існують  сили  відштовхування.

- Учень  розриває  нитку, гумовий  шнур, намагається  розірвати  мідний  або  стальний  дріт. Чому  при  цьому  потрібно  докладати  різних  зусиль ?

Частинки  різних  речовин  притягуються  з  різною  силою. Між частинками речовини існують сили притягання і відштовхування .

 

Атоми. Хімічні елементи

 

Мотиваційна інформація Хімічні елементи зв’язують нас з минулим і майбутнім, вони вічно існують у Всесвіті, з них складається все, що нас оточує. Хімічні елементи не зникають, а мандрують з однієї  речовини  в  іншу, зв’язують між собою живу і  неживу природу .

Запитання 1. З чого побудовані молекули?

Молекули побудовані з атомів. Атоми одного виду можуть сполучатись між собою або з іншими атомами й утворювати молекули.

  1.          Чи можна побачити атоми під мікроскопом?

Ні, їх неможливо побачити під мікроскопом, адже вони досить незначних розмірів.

  1.          Які речовини наведені наступними формулами (О2, Н2О, СН4, СО2),  як вони читаються і з яких хімічних елементів складаються?

О2- кисень (двох атомів оксигену), Н2О – вода (двох атомів гідрогену і одного атому оксигену), СН4 – метан (одного атому карбону і чотирьох атомів карбону), СО2 – вуглекислий газ (одного атома карбону і двох атомів оксигену).

Різноманітність речовин.

 

  1.          Внаслідок чого можливе створення різних речовин?

Завдяки існуванню різних атомів, а також можливості їх сполучатись між собою у різній кількості і пропорціях, можливе створення безліч речовин.

  1.          Чи можна створити певні речовини з наперед визначеними властивостями?

Так, можливо.

  1.          Які речовини називають простими?

Речовини створені атомами лише одного хімічного елементу називаються простими.

  1.          Які речовини називають складними?

Речовини створені атомами різних хімічних елементів називаються складними.

5.  Наведіть приклади простих і складних речовин.

Прості речовини утворені атомами одного хімічного елемента (алюміній, графіт, залізо, кисень, озон, водень, азот).

Складні речовини утворені атомами різних елементів (цукор, вуглекислий газ, вода, кухонна сіль, олія, оцет).

6. З перелічених речовин  назвіть прості і складні речовини.

О2, H2, N2, Fe, C, О3, H2О2 СН4 , СО2, Н2О

7. Які речовини називаються органічними, та наведіть їх приклади?

Органічні речовини це складні речовини, молекули яких містять атоми Карбону (за винятком вуглекислого газу, питної соди та деяких інших). Обов'язково містять атоми Карбону, зазвичай містять атоми Гідрогену, багато речовин  - ще й атоми Оксигену, у білках містяться атоми Нітрогену. Приклади: природний газ, нафта, бензин, жир, олія , цукор, крохмаль, сахароза, маргарин, масло вершкове, оцет, білок тощо,  також людина створила мило, пластмасу, гуму, штучний каучук, поліетилен для використання в машино- та літакобудуванні, під час спорудження будівель і мостів, а також у побуті.

8. Які речовини називаються неорганічними, та наведіть їх приклади?

Неорганічні речовини усі інші складні та прості речовини, до складу яких не входять атоми Карбону (виняток вуглекислий газ, питна сода та ще кілька речовин). Приклади неорганічних речовин: вода, кисень, залізо, вуглекислий газ, питна сода, сіль, озон, алюміній, мінеральна вода тощо. 

9.Впізнай мене - учень може собі обрати роль будь-якої знайомої речовини і розповідати про себе (обрану  речовину), не називаючи  її. Перемагає той, кого «впізнає» найбільше учнів .

10.Як ви думаєте, чому існує така величезна кількість речовин ?

Речовини поділяються за складом на прості і складні. Здатність атомів певного виду утворювати прості речовини, а також  входити до складу складних речовин є однією з причин різноманітності оточуючого світу .

Чисті речовини і суміші

 

  1.          Що таке чисті речовини?

Чистими речовинами називаються речовини, що складаються з частинок однієї речовини і характеризуються постійними властивостями.

  1.          Чому під час ожеледиці тротуари посипають кухонною сіллю?

Чиста речовина (вода) має постійні фізичні властивості. Так температура замерзання є 0С. Якщо в ній буде розчинена сіль то її температура замерзання знизиться. Тому тротуари посипають кухонною сіллю.

  1.          Що таке суміші?

Суміш – це поєднання двох чи більше речовин.

4. Чи можна молоко вважати чистою речовиною? Чому?

Ні, бо до складу молока входить вода, жир, білок та інші речовини.

5. Як називаються окремі речовини у складі сумішей?

Окремі речовини у складі сумішей називаються компонентами.

6. Які компоненти повітря вам відомі?

Азот, кисень, вуглекислий газ, водяна пара, сажа, пил

7. Наведіть свої приклади сумішей і чистих речовин.

Вода – чиста речовина. Морська чи річкова вода – суміш.

Самородне золото – чиста речовина. Пластмаса – суміш.

8. Поміркуйте, чи можна солодкий чай віднести до чистих речовин?

Ні не можна, адже солодкий чай це суміш.

9. З перелічених сумішей виберіть ті які належать до твердих, рідких і газоподібних.

 

Рідкі суміші

морська вода, молоко, нафта, фруктові соки, квас, будівельний розчин, бензин, олійна фарба, ацетон, шампунь, засоби для миття посуду, зубні пасти, кетчупи, страви, майонез, соуси, чай, йогурт, мильний розчин, компот, ацетон, оцет, пиво, вино, рідкі духи, фізіологічний розчин, аптечні мікстури

Тверді суміші

ґрунт, граніт, сталь, чавун, суха акварельна фарба, пральний  порошок, мило

Газоподібні суміші

Повітря, природний газ, гази в надувному шарі

 

10. Знайдіть зайве слово у ланцюжку: а) вода — сахароза — компот; б) молоко — газована вода — кисень. Поясніть свій вибір.

а) вода (чиста речовина)

б) кисень (чиста речовина)

11. Наведіть приклади використання сумішей людиною в повсякденному житті:

 для ремонту приміщень готують суміш цементу і піску;

 у виробництві скла використовують суміш піску, соди і крейди;

 пігулки є сумішшю речовини з лікувальними властивостями й речовини-наповнювача;

 суп, чай компот, фруктовий сік, пиво, вино, квас, оцет — це також суміші;

 чавунний посуд для приготування страв – сплав;

 на природному газі готують  страви;

 бензином заправляють автомобіль;

• пральний порошок використовують  для прання;

 рідке мило, мильний розчин, шампунь - для миття;

 зубну пасту для чистки зубів;

 люди носять золоті прикраси – сплав золота й міді;

 ацетоном очищують жирні плями;

 пахучий розчин духів;

 

Способи розділення сумішей

 

Мотиваційна інформація Демонстрація колекції гірських порід. Наприклад, граніт складається з 3  видів кришталиків твердої речовини – кварцу, слюди, польового шпату. Наявність складових говорить про те, що граніт – це суміш речовин. Речовини з  яких складається граніт, добре помітні. У переважній більшості випадків неможливо розрізнити складові суміші.

Речовини в сумішах зберігають свої властивості. Знаючи властивості речовини , можна  виділити  її  із  суміші .

Запитання 1.Від чого залежить спосіб розділення суміші?

Від того який це тип суміші.

  1.          Який тип суміші можна розділити способом відстоюванням?

Відстоюванням розділяють суміші, компоненти яких легко відділяються один від одного.

  1.          Чи можливе повне розділення компонентів суміші методом відстоювання?

Ні, не можливо.

  1.          Який тип суміші можна розділити способом фільтрування?

Розділення суміші рідини і нерозчиненої в ній твердої речовини більш повно можна здійснити способом фільтрування.

  1.          Який тип суміші можна розділити способом випаровуванням?

Суміші повних розчинених речовин одна в одній можна розділити методом випаровування.

  1.          Наведіть свої приклади розділення різних сумішей

• відстоювання для води і крохмалю, води і крейди, води і піску, бензину і води, олії й води);

• фільтрування для піску і води, залізних ошурок і води, крейди і води, крохмалю і води, олії й води;

• випарювання для кухонної солі і води, цукру й води;

• магнітом для піску і залізних ошурок, алюмінієвих та залізних ошурок.

  1.          Які методи зображені на фото і для розділення якої суміші вони підходять  (Див. електор носій)?
  2.          Яку суміш можна розділити випарюванням: а) піску і залізних ошурок, б) води і питної соди?

б) води і питної соди.

  1.          Яку суміш можна розділити відстоюванням: а) бензину і води, б) цукру і води?

а) бензину і води.

  1.     Розробіть і обговоріть у групах план розділення суміші води, піску і кухонної солі. Продумайте, яким обладнанням слід скористатися, щоб ваш план реалізувати.

1) відстоювання та фільтрування піску.

2) випарювання для кухонної солі.

Явища природи

 

  1.          Які явища називають біологічними?

Біологічні явища – це явища, які відбуваються з тілами живої природи, тобто організмами.

  1.          Які явища називають фізичними?

Фізичні явища – це явища, під час яких нові речовини не утворюються, а змінюють розміри, форму, розташування, агрегатний стан тіл і речовин.

  1.          Які явища називають хімічними?

Хімічні явища – це явища, під час яких утворюють з одних речовин інші.

4. З наведених фото відберіть явища які належать до хімічних,  фізичних та біологічних (Див. електор носій). 

5.  У чому полягає різниця між листопадом і процесом коли листя падає з дерева.

Листопад це біологічне явище, а сам процес падіння листя з дерева фізичне.

6. Наведіть приклади зв'язку фізичних, хімічних, біологічних явищ.

• Дифузія забезпечує проникнення поживних речовин у кров організмів.

• Щоб відбулося хімічне явище, речовини часто нагрівають, освітлюють, подрібнюють, стискують, розчиняють.

• Вибухи речовин супроводжуються звуковим явищем.

• Без хімічних явищ не відбуваються біологічні.

• Ріст організму є біологічним явищем, проте воно супроводжується фізичним явищем - збільшенням лінійних розмірів тіла, щоб рости, організми мають живитися, а під час росту в організмах відбуваються і хімічні явища. 

• Хімічне явище горіння супроводжується виділенням світла і тепла, які є фізичними явищами.

7.  Про які явища йдеться у таких прислів'ях і приказках? Вода камінь точить. Кочерга вогню не боїться. Жолудь малий буває, а з нього великий дуб виростає.

1) Механічне явище. 2) Механічне явище. 3) Біологічне явище.

8. Заповніть таблицю в зошиті прикладами зазначених явищ: росте пролісок, почорніло срібло, розбилася скляна шибка, пуголовок перетворився на жабку, у двигуні автомобіля згорає пальне, пливе човен.

 

Біологічні

Фізичні

Хімічні

Росте пролісок, пуголовок перетворився на жабку

Розбилась скляна шибка, пливе човен

Почорніло срібло, у двигуні автомобіля згорає пальне

 

9.  Учні до свята надували повітряні кульки. Одна група учнів стверджувала, що здійснює хімічне явище, інша — що фізичне. Яка група учнів мала рацію? Обґрунтуйте свою відповідь.

Друга група мала рацію, оскільки змінилась форма кулька, газ наповнював кульку й нові речовини не утворювалися. 

 

Різноманітність фізичних явищ

 

  1.          На які групи поділяються фізичні явища?

Механічні, теплові, світлові, електричні, звукові, магнітні.

  1.          Які явища відбуваються з водою у різні пори року?

Фізичні явища, адже відбувається перехід речовини з одного агрегатного стану в інший.

  1.          Що таке механічні явища?

Механічні явища – це явища пов’язані з рухом тіл. До руху застосовують такі характеристики, як швидкість, шлях і час.

  1.          Чи є нерухомі тіла?

Нерухомих тіл немає, навіть будинки, гори, каміння рухаються разом із Землею навколо Сонця та беруть участь у добовому обертанні Землі.

  1.          Наведіть приклади механічних явищ

Політ птаха, рух автомобіля, падіння крапель дощу, рух небесних тіл, йде людина, коливається маятник, диск крутиться, рухаються стрілки годинника, тече вода в річці.

  1.          Що спільного між польотом ракети, падінням краплі і рухом планет?

Всі приклади описуються одним і тим же законом.

  1.          Які явища називають тепловими?

Тепловими явищами називають явища, які супроводжуються нагріванням або охолодженням тіл.

  1.          До якої температури потрібно охолодити воду щоб вона перетворилася на лід? 0С
  2.          До якої температури потрібно нагріти воду щоб вона перетворилася на пару? 100 С
  3.     Завдяки якому процесу тепло завжди передається від більш нагрітого тіла до менш нагрітого?

Завдяки процесу дифузії.

  1.     Чому на Землі немає великого коливання температур між днем і ніччю, а на Місяці температури коливаються в межах від +130 С вдень і аж до -160 С вночі.

Тому , що Земля оточена повітряною ковдрою.

  1.     Наведіть приклади теплових явищ.

Нагрівання вдень і охолодження вночі поверхні Землі, нагрівання предметів сонячним промінням, танення льоду, випаровування води, утворення криги, нагрівання чайника. Плавлення речовин, їхнє розширення при нагріванні та звуження при охолодженні, кипіння, охолодження при випаровуванні.

  1.     Що відбувається з рухом молекул двох тіл, якщо вони стикаються одне з одним?

При цьому одне тіло гаряче, інше — холодне.

  1.     Які явища називають світловими?

Світлові явища – це явища, пов’язані з поширенням світла.

  1.     Звідки береться світло?

Джерела світла — це сильно нагріті тіла: Сонце, свічка, зорі, багаття, електрична лампочка. їх називають гарячими джерелами світла. Є також холодні джерела світла, наприклад, деякі медузи, риби, бактерії, полярне сяйво.

  1.     Як поширюється світло?

Світло поширюється прямолінійно, про що свідчить утворення тіні.

  1.     Завдяки чому ми з вами можемо бачити навколишні тіла?

Завдяки тому, що світлові промені відбиваються від навколишніх предметів і сприймаються нашим зором.

  1.     Наведіть приклади світлових явищ.

Світло від Сонця, блискавки, лампочки, світло від свічки, маяка, ліхтарика, багаття, медузи, світляків, іскри електрозварювання.

  1.     Чи однакова швидкість поширення звуку у різних середовищах?

Швидкість поширення звуку різна: у повітрі – найшвидше, у воді – повільніше, а у сталі –найдовше

  1.     Наведіть приклади звукових явищ.

Спів пташки, дзижчання крилець комара, гуркіт грому, звук радіо, гра на бандурі, шелест листя дерев, дзвін телефону, дзвін шкільного дзвоника, звук від свердла, дзюрчання струмка, свист від свистка, будильник, шум двигуна.

  1.     Які явища називають магнітними?

Магнітні явища – явища протягування тіл до магніту.

  1.     Наведіть приклади магнітних явищ.

Поворот стрілки компаса на північ, притягування магнітом залізних цвяхів, магнітик холодильника, штучні магніти приладів

  1.     Наведіть приклади електричних явищ.

Блискавка, електричний скат, електричний вугор, іскри синтетичного одягу, наелектризовані від тертя предмети, електричні прилади. Люди використовують електричні явища, конструюючи й виготовляючи електричні прилади.

  1.     На фотографіях зображені різноманітні фізичні явища (Див. електор носій), розприділіть їх на відповідні групи: механічні, теплові, світлові, електричні, звукові, магнітні.
  2.     Оберіть зайве явище. 

- Вітер — їде автомобіль — іржавіє цвях. 

- Гріється чайник — мерехтить лампочка — світиться медуза.

- Співає пташка – блискавка – жовтіє листя.

- Летить пташка – кипить чайник – впадає у сплячку медвідь.

  1.     Вправа «Вірю-не вірю»

Пташиний спів, шум автомобіля, шелест листя – це звуки +

Для поширення звуків потрібне середовище +

Тіло, що перебуває в стані спокою – джерело звуку – ні!

Тіло, що поширює звук, називається джерелом звуку +

Звук поширюється тільки в повітрі – ні!

Звук поширюється тільки в певному напрямку –ні!

Луна (эхо)  – це відбита від перешкоди звукова хвиля +

Звук у воді поширюється швидше ніж у металах +

Звук – це механічне явище – ні!

  1.     Послухайте вірш і скажіть, про які явища природи йдеться.

«Все навколо живе в русі», — шепотів метелик мусі. Он-де в'ється мошкара, жук наткнувсь на ліхтаря. Відштовхніть всі охи-ахи, гляньте: бігають мурахи. Черв'ячок повзе повільно, всі у русі — вільні-вільні!

(Механічні (рух), звукові (шепіт), світлові, електричні, теплові (ліхтар).)

  1.     Що відбувається в речовині при підвищені температури?

При підвищенні температури складові частини речовини рухаються швидше.

  1.     Навіщо у вікнах будинків вставляють подвійні рами?

У вікнах для збереження тепла встановлюють подвійні рами. Використовується властивість низька теплопровідність повітря.

 

Хімічні явища, їх ознаки

 

  1.          Які явища належать до хімічних? Наведіть приклади хімічних явищ.

Хімічні явища — це зміни, внаслідок яких одні речовини перетворюються на інші. їх ще називають хімічними реакціями (поява іржі, гасіння соди оцетом у випічці, псування м'ясних продуктів, гниття опалого листя, фотосинтез у рослин, виробництво металів, каучуку і гуми, пластмас, покриттів для дахів і підлоги, цементу, добрив для рослин, харчових добавок для тварин).

  1.          Танення льоду це хімічне явище?

Ні, це фізичне явище, адже не відбувається утворення нової речовини, відбувається зміна лише агрегатного стану.

  1.           Назвіть ознаки хімічних явищ.

Щоб пересвідчитися, чи відбулося хімічне явище, треба виявити утворення нових речовин, цьому допомагають ознаки хімічних явищ: виділення газу, утворення осаду, зміна кольору, поява світла і тепла, поява запаху

  1.          Чому скисання молока належить до хімічних явищ, а танення льоду — до фізичних?

При скисанні молока утворюється нова речовина – кефір, при таненні льоду змінюється агрегатний стан речовини

  1.          Перелічіть необхідні умови для процесу гниття.

Гниттю сприяють вологість, бактерії, обмежений доступ повітря.

 

Горіння. Повторюваність і зв'язок явищ у природі.

 

Мотиваційна інформація. У IV ст. до н. е. геніальний мислитель давнини Аристотель писав: «Тривалість усіх явищ, і вагітності, і розвитку, і життя цілком природно вимірювати періодами. Я називаю періодами день і ніч, місяць, рік і часи, вимірювані ними, а крім того, місячні періоди... Подібно до того, як море і всякого роду води стоять нерухомо або хвилюються відповідно руху або спокою вітрів, а вітри — відповідно періодам Сонця і Місяця, а також і те, що виникає з них або в них. Необхідно дотримуватися цих періодів, бо в порядку речей, щоб періоди менш важливі слідували за більш важливими». Поміркуйте, про що сьогодні йтиметься на уроці?

Запитання  1. Що таке горіння?

Горіння – це хімічне явище, ознака якого є виділення світла і утворення тепла.

  1.          Перелічіть необхідні умови для процесу горіння.

Для того, щоб відбулося горіння, необхідні наступні умови: це створення температури, що вища від температури займання, вільний доступ повітря.

3. Чому горіння речовин відносять до хімічних явищ?

Виділяється тепло й світло

Розділ ІІ Всесвіт

 

Небо. Небесна сфера

 

Мотиваційні записи. Людина — єдина тварина, що дивиться на зірки.

                                                                                          В. Амбарцумян

Зоряне небо! Напевне, немає людини, яку б не вражала його витончена довершеність, його незбагненна краса і таємничість. Недаремно давні греки дали всьому зоряному Всесвіту назву космос, що означає — оздоба, прикраса.

Запитання  1. За допомогою якого приладу можна побачити Зорі?

За допомогою телескопу.

2. Чому все, що ми спостерігаємо на небі, постійно рухається?

Постійний рух об'єктів небесної сфери є наслідком безперервного руху Землі навколо своєї осі й навколо Сонця.

3.  Скільки зір можна побачити на нічному небі без використання збільшувальних приладів?

Без застосування збільшувальних приладів на нічному небі можна побачити неозброєним оком близько 3 000 зір.

4.  Що називають небесною сферою?

Небесна сфера — це внутрішня поверхня уявної кулі довільного радіуса, на якій розташовані небесні тіла так, як спостерігач бачить їх на зоряному небі

Зорі та сузір’я

 

Мотиваційні записи 1. Міф про виникнення Великої та малої Ведмедиці. У богині Афродіти була служницею німфа Калісто. Могутній Зевс, всупереч богині, вирішив узяти за дружину її служницю. Щоб захистити красуню від переслідувань сердитої богині, Зевс перетворив її на ведмедицю і переніс на небо, так виникло сузір'я Великої  Ведмедиці. Щоб вона не сумувала, на ведмедицю перетворив улюбленого собаку німфи, так виникло сузір'я Малої Ведмедиці. Так їх поряд видно на зоряному небі.

2. Поява мореплавства та рільництва призвела до обожнювання зірок. У давнину люди об’єднували групи зірок у сузір’я і давали їм назви людей, тварин, рослин і речей. Чимало назв сузір’їв та зірок пов’язано з грецькою міфологією. Александрійські вчені у ІІІ ст. до н. е. звели в певну систему уявлення античності про сузір’я, дали їм назви, які збереглися досі. Велика Ведмедиця пов’язана з міфом про Каллісто; Візничий — кучер Еномая Міртіл; Волопас — Тріптолем, узятий на небо. Сузір’я Діви пов’язане з міфом про нещастя дочки Ікарія або з міфом про Астрею, що залишила землю. Сузір’я Геркулеса, Гіад, Дельфіна мають відношення до міфа про Аріона або Діоніса й тірренських розбійників, відомі сузір’я Дракона — до Ладона, який стеріг сад Гесперид, Змієносця — до Асклепія. Кассіопея, Цефей, Персей, Андромеда — группа сузір’їв, пов’язаних з міфом про Персея та Андромеду, корабель Арго — з міфом про аргонавтів. Молочний шлях пов’язували з міфами про дорогу з Олімпу на землю або з розлитим молоком Гери; Оріон — мисливець, якого вбила Артеміда; Пегас — крилатий кінь Беллерофонта; Плеяди — дочки Атланта. Таких міфів багато.

Запитання 1. Чи знаєте ви сузір'я яке видно в обох півкулях, а в Україні його можна бачити лише взимку.

Сузір'я Оріон.

2. Яке сузір'я видно протягом року тільки в Південній півкулі, саме по ньому там визначають напрямок на південь ?

Сузір'я Південний Хрест 

3. Яке сузір'я в Україні здавна називають ще Великий Ківш, або Віз та видно протягом року в Північній півкулі, і його центральна частина має форму ковша, що складається з семи яскравих зір. 

Сузір'я Великої Ведмедиці 

4. Яке сузір'я знаходиться поблизу Великої Ведмедиці у вигляді малого ковша, його найяскравіша Полярна зоря вказує напрям на північ у Північній півкулі.

Сузір'я Малої Ведмедиці (Малий Ківш, або Малий Віз)

5.Як розрізняють зорі за розміром?

Розрізняють: зорі-надгіганти (мають найбільший розмір), зорі-гіганти, зорі-карлики (Сонце – це зоря-карлик), нейтронні зорі (зовсім малі).

  1.          Як класифікують зорі за кольором?

 блакитні (найбільш розжарені з температурою більше 30 000°С);

 білі (з температурою 10 000°С);

 жовті (з температурою 6000°С, Сонце – жовта зоря);

 червоні (найхолодніші з температурою близько 3000°С). 

  1.          Як класифікують зорі за розташуванням?

Розрізняють поодинокі та кратні (зв’язані силами тяжіння подвійні, потрійні тощо.

  1.          Перелічіть 12 зодіакальних сузір'я?

Овен, Тілець, Близнюки, Рак, Лев, Діва, Терези, Скорпіон, Стрілець, Козеріг, Водолій, Риби. Тринадцяте сузір'я, що перетинає екліптику, має назву Змієносець

  1.          Як людина використовує знання про зорі?

З давніх часів зорі допомагали людям віщувати погоду, орієнтуватися у подорожах, здійснювати відлік часу, зараз людина в зорях шукає пояснення виникнення всесвіту, використовує енергію зірки Сонце, пояснює явище сонячного затемнення.

  1.     Що таке туманність і яких типів вона буває?

Туманності (туманність Метелик, Орла, Оріона, Равлик, Пелікан, Сова, Розетка  тощо) – скупчення розріджених газів (водень, гелій, азот, кисень та ін.) та пилу між зорями у хмари. 

За яскравістю туманності ділять на темні (у хмарах газів і пилу якої немає зір) та світні (до складу туманності входять зорі, то вона світиться).

  1.      Дайте визначення сузір'я.

Сузір'я — ділянка зоряного неба з умовно, але чітко окресленими межами (88 сузір'їв).

  1.      Як ви вважаєте, чи може до складу зір входити вода?

Вважаю, що ні. Бо навіть, якщо би вона входила, то при таких великих температурах на зорях, давно би вся випарувалась.

Основними хімічними елементами зір є гази Гідроген, Гелій та інші.

  1.     Чому ж зорі можна побачити тільки увечері та вночі?

Для відповіді на це запитання проведіть вдома простий дослід. Візьміть коробочку, зробіть у ній кілька невеликих отворів, покладіть усередину увімкнений ліхтарик. У темній кімнаті ви побачите щось схоже на ділянку зоряного неба. Коли ж у кімнаті увімкнути світло, променів від ліхтарика, що в коробці, не видно. Ось так і зорі — вони нікуди не зникають удень, але через яскраве світло найближчої до нас зорі — Сонця — їх просто не видно.

Сонце

 

Перегляд відео «Сонце», «12 фактів про Сонце та цікаві дослідження Сонячної системи»

Запитання 1. В чому суть порівняння Сонця і магніту?

Закони руху планет навколо Сонця відкрив німецький учений Йоган Кеплер, а пояснив цей рух Ісак Ньютон. Саме завдяки дії на планети сил всесвітнього тяжіння вони не можуть полетіти в космічний простір, а рухаються навколо Сонця по еліптичних орбітах. Планети, що обертаються навколо Сонця, саме Сонце і безліч інших тіл утворюють Сонячну систему.

2. Які явища на Землі відбуваються завдяки Сонцю?

На Землі відбуваються такі явища: поширення світла,  фотосинтез рослин, випаровування в кругообігу води, випадіння опадів, вітер, блискавки, забезпечення фізіологічних процесів.

3. До яких небесних тіл належить Сонце? Які його розміри?

Сонце відноситься до жовтих зір з температурою на поверхні 6000°С.

4. Яка відстань між Сонцем та Землею?

Відстань між Сонцем та Землею 150 мільйонів кілометрів.

5. Поясніть, чому без Сонця неможливе життя на Землі.

Сонце дає світло і тепло. 

6. Чому Сонце нам здається найбільшою зорею?

Сонце – найближча до Землі зоря.

7. Які зміни постійно відбуваються на Сонці?

На Сонці постійно відбуваються хімічні явища з Воднем і Гелієм, що супроводжуються виділенням світла і тепла в гігантській кількості.  Сонячна активність – сукупність фізичних змін, що відбуваються на Сонці через кожні 11 років. 

8. Як Сонце зігріває різні планети

Оскільки планети розташовані на різних відстанях від Сонця, то й нагріваються вони Сонцем по-різному. Чим ближче планета до Сонця, тим вищою є температура на ній. Так, на поверхні Меркурія вона сягає +430 °С. Віддалені від Сонця планети Уран, Нептун і Плутон називають холодними планетами. Тут температура коливається між -200 °С і -230 °С.

9.Чому із Землі Сонце не видається великим?

Через те, що Сонце розташоване далеко від Землі, розміри його видаються незначними. Насправді воно велетенське.

Наприклад, куля таких розмірів, як Сонце, може вмістити в себе більше мільйона куль завбільшки із Землю.

10.Що сталося б, якби Сонце стало холодним і перестало випромінювати світло й тепло?

Якби Сонце стало холодним, то Земля поринула б у темряву. Лише далекі зорі давали б їй мерехтливе світло. Від холоду загинуло б усе живе. Завдяки сонячному світлу й теплу на Землі існує життя.

  1.     Від чого залежить нагрівання земної поверхні сонячними променями?

Нагрівання земної поверхні сонячними променями залежить від висоти Сонця на небосхилі. Коли Сонце перебуває високо на небосхилі, промені падають на земну поверхню прямовисно і сильно її нагрівають. Коли Сонце перебуває низько на небосхилі, промені падають під кутом і слабо нагрівають земну поверхню

 

Планети

 

Перегляд відео "Земля","Космос. Планети".

Мотиваційні записи А на цьому уроці ми з вами дізнаємося про планети більш детально. З давніх часів люди знали про існування планет. Люди дали їм назви, що збереглись до сьогодні і пов’язали їх з іменами богів. Зараз ми з вами ознайомимося з походженням цих назв.

Венера — римська богиня кохання та краси.

Марс — римський бог війни.

Меркурій — римський бог торгівлі.

Юпітер — бог-громовержець, верховний римський бог.

Нептун — римський бог морів та судноплавства, брат Юпітера.

 Плутон — грецький бог підземного царства мертвих, брат Посейдона (римського Нептуна) та Зевса (римського Юпітера).

Сатурн — римський бог землі і родючості, врожаю — батько Юпітера.

Уран — грецький бог неба (у римлян теж), батько Кроноса (римського Сатурна), дід Зевса (римського Юпітера).

Запитання 1. Подивіться на зображення Сонячної системи (Див. електор носій) На які групи поділили би планети ви? За якою ознакою?

 Меркурій, Венера, Земля і Марс — планети земної групи. Мають порівняно невеликі розміри, значну густину та складаються здебільшого з твердих речовин.

Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун — планети-гіганти. Мають великі розміри, малу густину та складаються переважно з газів. Маса планет-гігантів становить 98 % від сумарної маси планет Сонячної системи.

  1.          Розмістіть планети у порядку їхньої віддаленості від Сонця.

Земля, Меркурій, Уран, Сатурн, Венера, Марс, Юпітер, Нептун.

  1.          Створіть «рекламу» про планету (за власним вибором), на яку відправляються космотуристи — характер поверхні, температура, час обертання.

4. Що таке рік та який він на різних планетах?

Усі планети рухаються навколо Сонця власними орбітами і здійснюють повний оберт за різний час. Чим ближче до Сонця розташована планета, тим менше часу їй потрібно для цього. Час, протягом якого планета здійснює повний оберт навколо Сонця, називають роком. На Землі рік триває 365,25 діб. Зверніть увагу, що земний рік - число не ціле. Тому за 4 роки і «набігає» 1 день. Через це кожного четвертого року в календарі з'являється 29 лютого. Рік тривалістю 366 діб називають високосним.    Тривалість року на планетах залежить від їхньої відстані до Сонця. Він тим довший, чим далі від Сонця розташована планета. Так, Меркурій обертається навколо нього всього за 88 діб, Венера - за 225 діб. Рік на Сатурні триває 29,5 земних років, а на найвіддаленішому від Сонця Плутоні - 248 земних років. Планети ще обертаються навколо своєї осі. Про таке обертання Землі ти дізнаєшся детальніше у наступному параграфі.

5. Чим планети відрізняються від зір?

Планети світять відбитим світлом

Малі небесні тіла

 

Перегляд відео: "10 фактів про комети та цікаві космічні програми дослідження",

Мотиваційні записи Донедавна до 2006 року в Сонячній системі налічували дев’ять планет. Якщо ви подивитесь старі моделі сонячної системи, то знайдете там планету Плутон, яку було відкрито у 1930 р., завдяки математичним розрахункам. Але з плином часу та розвитком технічних можливостей з’ясувалося, що на одній орбіті з планетою рухається ще багато малих небесних тіл, які називаються астероїдами.

Таким чином, зробили висновок, що існує ще один астероїдний пояс, який отримав назву пояс Койпера, і Плутон теж належить до нього, а отже, і сам є астероїдом. Але наразі немає жодної думки серед учених щодо Плутона — це мала планета чи, може, астероїд.

Запитання 1. Які ще небесні тіла є в Сонячній системі, як частині космосу?

Є супутники, астероїди, метеороїди, гази, пил. Є астероїдний пояс між планетами Марсом і Юпітером.

2. Яке небесне тіло називають астероїдом?

Астероїд – мала планета Сонячної системи, яка обертається навколо Сонця по своїй орбіті.

3. Чому в комет з'являються «хвости»?

При наближені до Сонця речовини ядра комети випаровуються, утворюючи хвіст, довжина якого може сягати мільйонів кілометрів.

4. Чим відрізняються метеори від метеоритів?

Метеорити – це обгорілі кам’яні або залізні рештки, що падають на Землю, а метеори – це яскраве світло повністю згорілого небесного тіла від тертя об атмосферу.

5. Які небесні тіла можна спостерігати тільки тоді, коли вони проходять крізь атмосферу Землі?    

 Метеори.

 

Загальна будова сонячної системи

 

Перегляд відео «Сонячна система, склад Сонячної»

  1.            З наведеного переліку небесних тіл утворіть схематичну модель Сонячної системи. Перелік: пояс Койпера, пояс астероїдів, Марс, Земля, Плутон, Венера, Меркурій, Нептун, Сатурн, Уран, Юпітер.

Меркурій, Венера, Земля, Марс, пояс астероїдів, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, астероїдний пояс Койпера та Плутон.

2. Опишіть будову Сонячної системи.

Сонце та сукупність небесних тіл (вісім планет із супутниками, сотні тисяч астероїдів, комети та метеороїди), що обертаються навколо нього, називаються Сонячною системою. 

3. Від чого залежить тривалість року на різних планетах Сонячної системи?

Від довжини орбіти планети: рік тим довший, чим довша орбіта та далі від Сонця розташована планета.

4. Чим зумовлена тривалість доби на планетах Сонячної системи?

Часом обертанням планет навколо своєї осі.

5. Що вам відомо про природні супутники планет?

Супутники — небесні тіла, які обертаються навколо планет. У Меркурія і Венери супутників немає, у Землі один супутник, у Марса два супутники, у Юпітера 67  супутників, у Сатурна 62 супутники, в Урана 27 супутників, у Нептуна 14   супутників.

 

Всесвіт та його складові

 

Мотиваційні записи Ви напевне полюбляєте піцу, тому бачили, як іноді кухарі з круглого шматка тіста роблять заготовку піци, підкидаючи його вгору. Що вони при цьому обов’язково роблять? Навіщо? І як це пов’язано з Всесвітом?

Вони це роблять для того, щоб рівномірно розприділити тісто, це відбувається завдяки швидкому оберту його навколо осі.  А тепер як це пов’язано із Всесвітом.  Усі спіральні галактики обертаються зі значними швидкостями, тому зорі, пил і гази зосереджені у них у вузькому диску (пригадаймо піцу).  Вони мають усередині диска центральне згущення і декілька спіральних гілок, або рукавів. (Див. електор носій) Перегляд відео «Галактика, Чумацький Шлях»

Запитання 1. Що розуміють під Всесвітом? Всесвіт – це весь світ, що нас оточує.

2. Коли і як виник Всесвіт?

Сучасна гіпотеза виникнення Всесвіту: близько 15 мільярдів років тому відбувся Великий Вибух, під час якого спочатку утворилися частинки світла, а потім усі інші частинки, з яких сформувалися зорі, планети, галактики. 

3. Як людина досліджує Всесвіт?

Для досліджень використовують радіотелескопи, космічний телескоп імені Габла, телескопи, штучні супутники, космічні зонди, орбітальні  станції, космічні ракети, зонди, міжпланетні станції, допоміжні прилади й пристосування. 

4. Чи має Всесвіт початок і кінець?

Всесвіт не має ні початку, ні кінця, до того ж він завжди розширюється.

 

Астрономія – наука, що вивчає Всесвіт

 

Мотиваційні записи  Учений і філософ Еммануїл Кант висловився досить оптимістично: «Дайте мені матерію, і я збудую світ». Усі ті знання, які ви отримали на попередніх уроках, людство накопичувало тисячоліттями. Перші аматорські пізнання поступово оформились у надсучасну науку — астрономію. Її розвиток є пріоритетним завданням найрозвинутіших країн світу. Про це сьогодні ви зробите багато повідомлень, які, сподіваюсь, змусять вас дізнаватися ще більше про Всесвіт.

Запитання 1. Складіть і запишіть у зошит розповідь про досягнення людини в дослідженні Всесвіту.

Вчені за допомогою сучасної техніки побачили і сфотографувати велику кількість галактик, переконуються в розширені Всесвіту, вивчають його складові.

4 жовтня 1957 року на орбіту Землі було виведено перший штучний супутник (був виготовлений з алюмінію та інших речовин, важив 84 кг і мав форму кулі діаметром лише 58 см, його чотири довгі антени передавали радіосигнали на Землю).

12 квітня 1961 року російський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі-супутнику «Восток-1», що стартував з космодрому «Байконур» (Казахстан), облетів навколо Землі і приземлився в заданому районі, його політ тривав 1 год 48 хв після старту.

У 1965 році російський космонавт О. Леонов вийшов у відкритий космос. 

У 1969 року екіпаж американських астронавтів під керівництвом Ніла Армстронга здійснив посадку на Місяць і взяв проби місячного ґрунту.

На орбіті Землі створено орбітальні станції, де космонавти тривалий час живуть і виконують дослідження. 

У 1997 році український космонавт Леонід Каденюк разом з американськими дослідниками 16 діб працював на МКС орбітальній станції «Мир».

2. Як астрономи давнини уявляли собі Всесвіт?

Геоцентричну модель світу запропонував грецький учений Клавдій Птолемей: нерухома Земля розташована в центрі Всесвіту, а навколо неї обертаються планети, Сонце, Місяць, а Зорі обмежують Всесвіт. 

Геліоцентричну модель світу довів польський учений Микола Копернік: Сонце є центром, навколо якого обертається Земля та інші планети. 

3. Коли почалась нова ера в астрономії?

Нова ера в астрономії — ера телескопічних досліджень – почалась з 1609 р., коли Галілео Галілей уперше поглянув на небо в телескоп. З появою телескопів та іншої сучасної техніки підтвердилась геліоцентрична модель Сонячної системи.

4. Запишіть у зошит приклади небесних тіл, що становлять Всесвіт.

Зорі, планети, супутники, астероїди, комети, метеороїди, галактики, туманності.


Розділ ІІІ Земля - планета Сонячної системи

 

Тема 1 Земля як планета

 

Гіпотези та сучасні уявлення про виникнення Землі

 

Мотиваційні записи Ми є мешканцями планети Земля. Ми знаємо, що Земля належить до планет земної групи. Це третя планета за віддаленістю від Сонця. Земля — одна з планет Сонячної системи. У неї є єдиний природний супутник — Місяць. Та багато штучних, запущених орбітальних станцій, створених людиною. Сонячна система разом з іншими небесними тілами утворює Галактику, яка має назву Чумацький Шлях, а скупчення різних за розміром і виглядом галактик утворює Всесвіт. І в цій безмежності, можливо, Земля — найунікальніший об’єкт.

Запитання 1. Яку гіпотезу щодо виникнення Землі висунув Ж. Бюффон?

Планета Земля утворилася внаслідок зіткнення Сонця і небесного тіла, велетенські бризки розлетілися в усі боки, одна з них стала Землею.

2. У чому полягала відмінність ідей І. Канта  щодо походження нашої планети порівняно з гіпотезами Ж. Бюффона?

Кант вважав, що вся Земля сформувалася зі згустків холодної пилоподібної хмари, а Бюффон – внаслідок зіткнення та удару небесного тіла зі Сонцем.

3. Як учені в наш час уявляють походження Землі?

Земля утворилась одночасно зі Сонцем та іншими планетами в результаті великого вибуху.

4. Скільки років нашій планеті?

Близько 5 млрд. років. Найдавніші породи, яким понад 4 млрд. років знайдені в Сибіру в Росії.

5. Які оболонки Землі вам відомі?

Оболонка має літосферу, гідросферу, атмосферу і біосферу.

6. Використовуючи додаткові джерела знань (географічний енциклопедичний словник, Інтернет або інші), з'ясуйте, що в перекладі з грецької означають назви оболонок Землі.

• літосфера – тверда кам'яна оболонка; 

• гідросфера – водна оболонка;

• атмосфера – повітряна оболонка; 

• біосфера – оболонка, в межах якої поширене життя.

7. Поміркуйте, які гіпотези щодо виникнення нашої планети вчених минулих століть підтвердилися в наш час. Хто з них висловив найбільш вірогідні припущення?

Сучасні гіпотези спираються на теорію Канта.

 

Форма і розміри Землі

 

Мотиваційні записи  Тривалий час люди уявляли Землю нерухомою і плоскою, гадали, що Земля покоїться на трьох китах, а кити — на водах Океану. До цього їх налаштовували щоденні спостереження за Сонцем, за Місяцем, зміна зір на небі. Жителі Давньої Індії вважали, що Земля має форму півкулі, яка лежить на спинах чотирьох слонів, а ті стоять на черепасі. У міфах майя боги, брати Бакаби, стоять у чотирьох кутах Всесвіту і тримають небо, щоб не впало на Землю. І вже у VІ ст. до н. е. грецький філософ Геракліт висловив геніальне міркування, що Всесвіт ніколи ніким не був створений, він завжди існував, у ньому все рухається, змінюється, розвивається.

У ті далекі часи були учені мужі, які висловлювали свої припущення про те, що Земля — це куля, і пропонували виміряти її розміри. Усі наступні століття дослідники переконувалися у справедливості цього припущення. На жаль, коли на зміну античності прийшло середньовіччя, багато ідей давніх учених заборонили.

Запитання 1. Які докази кулястості Землі наводили вчені в стародавню добу?

Навколосвітні подорожі Магеллана, віддаляючись предмет зникає з горизонту,  округла тінь, яку кидає наша планета на Місяць при місячних затемненнях.

2. Із рубрики «Скарбничка знань» ви дізнались, що форма Землі не куляста, а радше овальна. Поміркуйте, з якого місця Землі подорож до її центра буде коротшою. Обчисліть, на скільки кілометрів.

Її екваторіальний радіус становить 6 378 км, а полярний радіус — б 356 км.

6378 – 6356 = 32 (км) на стільки кілометрів буде подорож коротшою від полюсів, ніж від екватора.

3. Які незаперечні докази того, що наша планета має форму кулі, можуть навести в наш час навіть школярі?

Фотографії Землі з космосу.

4. Поміркуйте, що відображає форму Землі: карта чи глобус.

Глобус відображає форму Землі. Глобус — зменшена модель Землі.

5. Чи доводилося вам бачити схід Сонця? Можливо, ви помітили, що його промені освітлюють спочатку хмари і високі предмети. Так само й під час заходу: коли Сонце вже зайшло за горизонт, його промені продовжують деякий час освітлювати вершини гір або шпилі найвищих будівель. Поміркуйте, на що вказують такі явища.

Земля має форму кулі.

 

Внутрішня будова Землі

 

1. Які чинники існування життя  на планеті Земля ти знаєш?

• розташована на оптимальній відстані від Сонця, тому можливий кругообіг води;

• повітряна атмосфера забезпечує сприятливу температуру без різких перепадів для фізіологічних процесів;

• озоновий шар атмосфери захищає організми від сонячної радіації;

• склад повітря має кисень та вуглекислий газ для дихання та фотосинтезу. 

2. Яку внутрішню будову має Земля?

Земля складається з ядра, мантії та земної кори.

 

Рухи Землі у просторі

 

  1.          Які рухи у просторі здійснює наш а планета?

Земля здійснює два основні рухи: обертається навколо своєї осі та рухається по орбіті навколо Сонця.

  1.          За який час Земля здійснює повний оберт навколо осі й навколо Сонця?

Навколо осі Земля робить повний оберт протягом 24 години, а навколо сонця протягом 365 діб.

  1.          Чому  в Євразії день, а у Америці ніч?

Обертаючись навколо осі, Земля освітлюється Сонцем то з одного боку, то з іншого. Унаслідок цього на планеті наступає то день то ніч.

  1.          Яке значення має нахил осі Землі?

Нахил осі під час руху Землі навколо Сонця спричинює зміну пір року. Адже сонячні промені протягом року освітлюють більше то Північну півкулю (і день там триває довше) , то Південну.

5. Чим відрізняються дні сонцестояння від днів рівнодення?

Дні сонцестояння - дні, коли одна з півкуль, обернувшись до Сонця, освітлюється найбільше, а інша — найменше, і навпаки. Тоді на більш освітленій півкулі день найдовший.

У Північній півкулі 22 червня – день літнього сонцестояння, 22 грудня день зимового сонцестояння, в Південній півкулі – навпаки.

Дні рівнодення – два дні в році, коли обидві півкулі освітлені однаково. Тривалість дня в обох півкулях однакова. 

 

Розподіл сонячного світла і тепла на поверхні Землі

 

  1.          Коли настає літо на планеті?

Чим вище Сонце над горизонтом, тим прямовисніше падають його промені, тим більше нагрівається земна поверхня, а від неї й повітря. Тоді настає літо.

  1.          Коли настає зима?

Чим нижче Сонце над горизонтом, тим менший кут падіння променів, тим менше нагрівається поверхня. Тоді настає зима.

  1.          Від чого залежить нагрівання земної поверхні Сонцем?

Освітлення й нагрівання поверхні залежить від її розташування на Землі: чим ближче до екватора, тим більший кут падіння сонячних променів, тим сильніше вона нагрівається, а з віддаленням від екватора до полюсів кут падіння променів зменшується, поверхня нагрівається менше і стає холодніше.

  1.          Чому висота Сонця протягом року змінюється?

Земля має форму кулі, тому сонячні промені падають на поверхню під різним кутом. Найбільший кут на екваторі, до полюсів він зменшується. На полюсах завжди холодно, далі до екватору відбувається зміна пір року, на екваторі завжди тепло й там не відчувається зміна пір року.

  1.          Чому в напрямку від екватора до полюсів стає холодніше?

Падіння променів у напрямку до полюсів зменшується, тобто сонячне проміння завжди падає на поверхню під малим кутом.

  1.          Поясніть, чому на екваторі немає пір року.

Протягом року сонячне проміння падає прямовисно, поверхня добре прогрівається, а від неї - повітря.

Місяць супутник Землі

 

Мотиваційні записи. Розповідь  ученицею  легенди  «Місяць  і  кравець»

 - Одного  разу  прийшов  до  кравця    хто  б  ви  думали?    сам  пан  Місяць,  який  був  великим  чепуруном  і  дуже  стежив  за  модою. 

  •       Поший  мені,  будь  ласка,  новий  жупан,    попросив  він  майстра.

    Кравець  старанно  зняв  з  клієнта  мірку  і  заходився  кроїти.  Через  деякий  час  Місяць  прийшов  міряти  жупан,  а  він    і  завузький,  і  закороткий.

       Даруйте,  пане  Місяцю,  я,  мабуть,  помилився  в  розрахунках,  каже  Кравець.  Він  знову  зняв з  клієнта  мірку  і  взявся  до  роботи  з  надзвичайною  старанністю.  Кравець  працював  кілька  днів,  поспішаючи  виконати  замовлення.  А  чепурун  Місяць  саме  дуже  розповнів.  Кравець,  побачивши  свого  замовника,  аж  зблід.  Мовчки  зняв  він  утретє  мірки  та  й  почав  кроїти  й  шити.  Нарешті  закінчив  він  роботу,  повісив  новенького  жупана  на  цвяшечку  і  сів  перепочити.  Аж  гульк — іде  пан  Місяць.  Та  такий  тоненький  і  виснажений,  що  сумно  на  нього  й  дивитися.  Розгнівався  Кравець,  аж  затрусився.

       Годі  знущатися  з  мене,  пане, —  вигукнув  він. — Шукайте  собі  іншого  кравця.  Я  ж  так  старався  вам  догодити,  але  з  вашою  фігурою  діються  незрозумілі  речі.  Я  маю  великі  збитки.

     Тоді  чепурун  Місяць  мовив:

          Справді,  пане,  це  так,  але  ж  мені  так  хотілося  мати  нове  вбрання.

Перегляд відео: "Факти про Місяць", "Місяць природний супутник Землі"

Запитання 1. Внаслідок чого відбуваються сонячні затемнення?

У певний час Місяць розташовується між Землею і Сонцем (Сонце – Місяць – Земля) тоді на кілька хвилин частково чи повністю сонячний диск стає невидимим із певних територій на Землі. (Див. електор носій)

  1. Внаслідок чого відбуваються місячні затемнення?

Під час руху своїми орбітами іноді Земля і Місяць розташовуються в один ряд з Сонцем у такому порядку: Сонце – Земля – Місяць. Освітлена Земля кидає у простір тінь, у яку на кілька хвилин потрапляє Місяць.

  1.            На місяці видніються темні і світлі плями, чи є вони насправді і про що це свідчить?

Темні ділянки поверхні,  які ми можемо бачити з Землі на поверхні Місяця, ми називаємо «океанами» і «морями».   Такі назви прийшли із давнини, коли древні астрономи думали, що Місяць має моря і океани, також як і Земля. Насправді ці темні ділянки поверхні Місяця сформувалися в результаті вивержень вулканів і вони заповнені базальтом, який темніший, ніж навколишні його породи.

4. Чому місяць завжди повернений до землі одним боком?

Швидкість обертання Місяця навколо Землі абсолютно ідентична швидкості з якою він робить оберт навколо  своєї осі, тобто обертання Місяця навколо Землі і навколо власної осі синхронізовано.

5. Які з небесних тіл є самосвітніми?

 Зорі — самосвітні розжарені кулі» в яких відбувається перетворення речовини з виділенням великої кількості енергії.

6. Як місяць впливає на природу?

Сила тяжіння Місяця і меншою мірою Сонця спричиняє то підняття рівня води в морях і океанах, то його спад. Це явище називають припливи і відпливи.

7. Як місяць впливає на людину?

У період від молодика до повні людина активніша, енергійніша. У інші періоди людина швидше втомлюється. А у дні повного Місяця людина стає більш знервована і сварлива.

Способи зображення Землі

 

Мотиваційні записи 1. Ви лише за кілька уроків пройшли шлях, який людство долало не одне століття, створюючи свій найбільший винахід — географічну карту. Наука картографія пройшла важкий і тривалий шлях розвитку до сучасних карт, які ви бачите перед собою. Однак учені й сьогодні перебувають у постійному пошуку найбільш точних та інформативних способів зображення особливостей земної поверхні. На допомогу їм приходить космічні апарати, комп’ютери, які створюють віртуальні карти різних об’єктів.

Навряд чи можна назвати освіченою людину, яка не знає географічну карту. Знання, вміння користуватися картою — це перший та необхідний крок на шляху пізнання далеких світів.

2. У пригодницькій повісті Марка Твена «Пригоди Тома Соєра» описана суперечка Тома та його товариша Гека Фінна під час польоту на повітряній кулі. Друзі пролітають над Африкою, і Том каже, що бачить на землі довгу стрічку, яка тягнеться по піску, але не може розібрати, що це таке.

«Ну ось,— каже знавець карт Гек Фінн,— тепер ти, може, не знаєш, де знаходиться наша куля? Мабуть, це одна з тих ліній, що намальовані на карті. Ті самі, що на-зиваються меридіанами. Необхідно тільки спуститися донизу і подивитися, який у неї номер».

У відповідь він почув: «Ну й дурень же ти, Геку Фінн! Ти що, вважаєш, що меридіани протягнуті по землі?» — «Том Соєр, вони намальовані на карті — ти це добре знаєш; ось вони — візьми сам і подивись».— «Зрозуміло, що вони намальовані на карті, але це нічого не значить — на Землі їх немає».— «Отже, ця карта збрехала. У житті не бачив такого брехуна, як ця карта».

— Добре чи погано Гек Фінн розумівся на картах? Згадаємо, що паралелі та меридіани — це уявні лінії. Отже, нам уже дещо відомо про карти. Сьогодні ми дізнаємось ще більше.

Але перш ніж вирушати в далеку подорож, потрібно навчитися «читати» карту, вміти знаходити інформацію, яку містить карта. Переконаймось у справедливості твердження, що «...карта — це книжка, читати її можуть тільки ті, хто вивчив азбуку цієї книги», та «карта — це найбільший винахід людства».

Запитання 1. Як зображують на площині окремі ділянки Землі?

Окремі ділянки земної поверхні на площині можна відобразити кількома способами: на фотознімку, аерофотознімку, плані місцевості, карті.

2. Якими способами можна зобразити всю поверхню Землі відразу?

На глобусі, карті світу  або карті півкуль.

3. Що потрібно знати, щоб уміти читати карту? 

Умовні знаки карти.

4. Які способи зображення Землі ви знаєте, і для чого вони потрібні.

Фотознімки, аерофотознімки, плани місцевості, фотографії з супутника, карти - всі вони необхідні для кращого орієнтування на місцевості, та його дослідження.

 

Масштаб

 

Мотиваційні записи 1. Накресліть в зошитах відрізок, який відповідає відстані від м.Кам’янки-Дніпровської - до м. Енергодар, якщо його довжина складає 2100000 см.

Питання: Чому це завдання не можна виконати?
Що необхідно зробити, щоб виконати дане завдання?

Щоб виконати завдання, необхідно зменшити довжину дороги в кілька разів і допоможе нам у цьому знання математики.
Але, спочатку зробимо невелику подорож в історію.
Ще з давніх-давен, люди завжди малювали ескізи місцевості, причому різні ділянки зображення зменшували довільно, тому що жоден географічний об'єкт, наприклад: річку, ліс, селище неможливо зобразити у натуральну величину.

Тому, на старовинних кресленнях місцевості не можна визначити, наприклад, чому дорівнює довжина річки або дороги, яка відстань між населеними пунктами і ін.

Як ви думаєте, що потрібно зробити, щоб план місцевості або карта були точними?

Необхідно всі деталі і об'єкти зменшити в однакове число разів, тобто скористатися масштабом.

2. Як би людям не хотілося зробити копію Землі в натуральну величину, це ніколи їм не вдасться. Тому зображення земної кулі необхідно зменшити. Способом зменшення зображення Землі є масштаб.

Запитання 1. Що показує масштаб?

Будь-який масштаб показує, у скільки разів відстань на зображенні менша або більша за відстань на місцевості.

2. Який масштаб називають числовим?

Масштаб, який записано у вигляді дробового числа, називають числовим.

3. На глобусі масштаб показує, що зображення зменшено в 50 000 000 разів порівняно з дійсними розмірами Землі, що це означає?

Це означає,  що 1 см на глобусі відповідає 50 000 000 см (500 км) на місцевості.

4. Наведіть приклад іменного масштабу.

Наприклад: в 1 см — 500 км).

5. Як виглядає лінійний масштаб?

Лінійний масштаб являє собою пряму лінію, поділену на рівні частини, зазвичай сантиметри. Поділки відповідають відстані на місцевості. Першу поділку ліворуч від нуля ділять на дрібніші частини для отримання точних результатів вимірів. При цьому використовують циркуль вимірювач.

6. Як поділяються карти за масштабом?

За масштабом карти поділяють на три види:

1) великомасштабні — від 1 : 10 000 до 1 : 200 000;

2) середньомасштабні — від 1 : 200 000 до 1 : 1 000 000;

3) дрібномасштабні — від 1 : 1 000 000 і дрібніші.

7. Навіщо потрібно користуватись відліковим кільцем?

Відстань на глобусі також можна легко визначити за допомогою відлікового кільця, яке нескладно зробити за кілька хвилин. Для цього слід взяти вузьку смугу цупкого паперу і скласти його у кільце. Розмір кола кільця має точно відповідати діаметру глобуса. Із зовнішнього боку кільця на половину кола слід нанести 20 поділок, кожна з яких відповідатиме 1000 км. Отримані інтервали поділяються точками. Для того щоб виміряти відстань між якими небудь пунктами, кільце слід надіти на глобус і повернути його так, щоб кінець шкали проходив через обидва пункти, причому нульовий індекс необхідно поєднати з одним із цих пунктів. У такому положенні відлік за шкалою навпроти іншого пункту покаже відстань між ними.

Грунт

 

  1.          Чи можна грунт віднести до гірських порід?

Ні, тому що на гірських породах рослини не ростуть.

  1.          Що означає родючість груну?

Родючість груну  це здатність грунту забезпечувати рослини поживними речовинами.

  1.          Як на властивості грунту впливають чинники навколишнього середовища?

Тварини розпушують і покращують проникнення в грунт води і повітря. Погодні умови зумовлюють наявність у ньому вологи.

4. Порівняйте  родючіші піщаного і глинистого грунтів.

 

Характеристика

Глинисті

Піщані

Вміст твердих речовин (наявність гумусу, піску, глини).

Переважають частки глини. Містить достатньо гумусу.

Переважає пісок. Уміст гумусу незначний – родючість низька

Здатність пропускати і затримувати воду

Є поганим доступ повітря, адже після поглинання грунтом води, він робиться щільним і на довгий час затримує вологу, що у свою чергу утруднює отримання рослинам поживних речовин.

Легко пропускає але погано затримує воду

 

5.Від чого залежить родючість грунту?

Родючість грунту залежить від гумусу.

6.  Як утворюється ґрунт?

Ґрунт утворюється з неорганічних (вода, температура, вітер, сонячне тепло, живі організми руйнують гірські породи) та органічних речовин (щороку у великій кількості відмирають однорічні рослини, опадає листя дерев, гинуть тварини, які бактерії перетворюють на гумус). 

7. Чому існує така різноманітність грунтів?

Тому що вони утворені у різних умовах.

8. Які головні властивості грунту ти знаєш?

Існують такі властивості грунту: родючість, колір, вміст твердих речовин.

 

 

 

 

Склад і властивості повітря

 

  1.          Після повернення астронавтів з Місяця було змонтовано фільм про їхнє перебування на супутнику Землі. Монтажер заради яскравості фільму вмонтував кадр, де прапор США майорить на Місяці. У подальшому це дало привід скептикам вважати, що американці не були на поверхні Місяця. Якої помилки припустився монтажер?

На Місяці нема повітря, таким чином прапор не може майоріти.

  1.          Герой оповідання «Вождь червоношкірих» письменника О’Генрі запитував: «Чому буває вітер? Тому що дерева гойдаються». Чи правильна його відгадка?

Ні його відповідь не правильна. Повітря — це те, що нас оточує, але ми його не бачимо. Ми його відчуваємо тільки тоді, коли вітер дує на нас. А вітер – це горизонтальний рух повітря.

  1.          З чого складається повітря?

Повітря складається з кисню, азоту і інших газів.

  1.          Які властивості повітря ти знаєш?

Повітря безбарвне, прозоре, легке і пружне.

  1.          Повітря міститься у грунті? Обґрунтуйте вашу відповідь.

Візьмемо грудочку землі (глини, солі, цукру) і зануримо її у склянку з водою. Ми побачмо, що утворюються бульбашки у склянці , це і є повітря. Його витиснула вода з тих речовин, які ми клали у склянку, і тепер воно бульбашками виходить. У повітря немає певної форми, воно розповсюджується у всіх напрямках.

  1.          Про що може говорити шипіння повітряної кульки при спусканні?

Це свідчить про те, що  у ній містилося повітря, і при спусканні кульки воно виходило. Воно всередині всіх порожнистих предметів на Землі, також і в органах людського тіла.

  1.          Згадаймо повітряну кульку або  резинові іграшки. Коли ми кладемо їх у воду вони плавають. Про що це може свідчити?

 Речі, наповнені повітрям, не тонуть. Доказом цього є  надувні матраци.

  1.          Яким чином можна довести, що повітря пружне?

Повітря тисне на предмети з певною силою. Цей тиск називається атмосферним тиском. Беремо надуту повітряну кульку, надавлюємо на неї — з’являється ямка, відпускаємо — вона зникає.

 

Нагрівання і переміщення повітря

 

  1.          Чому з підняттям у гори температура повітря нижча?

Повітря нагрівається від земної поверхні. Нагрівається і затримує сонячні проміння земна поверхня. Тому з підняттям у гори температура повітря нижча. Пояснюється це тим що повітря віддаляється від нагрітої поверхні Землі. Саме тому на вершинах гір лежить сніг цілорічно.

  1.          У приміщенні де буде тепліше біля підлоги чи ближче до стелі?

Тепліше буде ближче до стелі. Так як нагріваючись повітря розширюється і підіймається а охолоджуючись воно опускається до низу.

  1.          Чи погодитися ви з твердженням що саме вуглекислий газ є утеплювачем?

Саме вуглекислий газ має здатність пропускати сонячні проміння до Землі, а їх тепло затримувати.

 

Вода на Землі

 

Мотиваційні записи Солона й прісна, прозора й каламутна, рідка, тверда й у вигляді пари, вона в нас і навколо нас. Річки й озера, джерела й струмки, болота й льодовики, хмари й водяна пара, моря та океани — усі разом вони утворюють єдину водну оболонку Землі.

 

Запитання 1. У яких агрегатних станах може перебувати вода?

Вода може перебувати у трьох агрегатних станах: твердому, рідкому і газоподібному.

  1.          Чому нашій пані краще підходить назва Вода ніж Земля?

Тому що вода займає більші площі території.

  1.          Чому ми вважаємо що вода є повсюди?

Вода є повсюди, адже вона може перебувати у трьох агрегатних станах.

Загадки

Я і хмара, і туман, і струмок, і океан, і літаю, і біжу, і скляною бути можу! (Вода)

Текло, текло і лягло під скло. (Вода замерзла)

Відома з віку рідина, усяк її вживає, буває хмаркою вона, пушинкою буває, бува, як скло, крихка, тверда, звичайно, підкажіть —... (вода).

Що то за вода, що літа? (Пара)

Сивий дід біля воріт усім очі заволік. (Туман)

Клубочиться, а не дим, лягає, а не сніг. (Туман)

Над річкою, над долиною повисла біла полотнина. (Туман)

Дітки сіли на карниз і ростуть весь час униз. (Бурульки)

У нас під дахом білий цвях висить. Сонце зійде — цвях впаде. (Бурулька)

Що вниз вершиною росте? (Бурулька)

На дворі — камінь, у  будинку — вода.(Лід)

Покружляла зірочка в повітрі трошки, сіла і розтанула на моїй долоньці. (Сніжинка)

Біле, як сорочка, пухнасте, як квочка. Крил не має, а гарно літає. Що це за птиця, що сонця боїться? (Сніг)

Я прозорий і твердий, ходять, їздять по мені. Не тону я у воді, не горю я у вогні. (Лід)

Що шумить без вітру? (Вода)

У чому дірки не вивертиш? (У воді)

Де вода стоїть стовпом? (У склянці)

 

Властивості води

 

Перегляд відео «Кругообіг води», «Вода тече догори»

  1.          Чому утворюється роса?

Внаслідок процесу охолодження і конденсації.

  1.          Внаслідок чого утворюються хмари?

Хмари утворюються внаслідок процесу випаровування.

  1.          Внаслідок чого лопають водопровідні труби під час замерзання?

Коли вода замерзає й перетворюється на лід, вона розширюється і розриває їх. Тому водогін прокладають на глибині, де земля не промерзає.

  1.          Чому мешканцям водойми не загрожує надмірне нагрівання влітку, ні сильне охолодження взимку?

Вода погано проводить тепло, вона має здатність повільно нагріватися і повільно охолоджуватися. Завдяки цьому мешканці водойм комфортно себе відчувають протягом року.

  1.          Чому вода під льодом не замерзає?

Взимку крижаний покрив, що утворюється на водоймах, захищає воду під ним від замерзання. Вода під льодом має постійну температуру + 4С.

  1.          Внаслідок чого під землею виникають печери?

У природі окремі гірські породи під впливом води і наявного в повітрі вуглекислого газу розчиняються. Унаслідок їх розчинення і вимивання під землею виникають порожнини – печери.

  1.          Чи існує у природі абсолютно чиста вода?

У природі не існує абсолютно чистої води. Навіть дощова краплина, яка вважається еталоном чистої води містить десятки неорганічних речовин.

  1.          Яку роботу виконує кругообіг води?

Кругообіг води виконує чималу роботу: він перерозподіляє тепло й вологу між різними ділянками Землі, здійснює обмін мінеральних речовин, змінює рельєф земної поверхні. Це одне з природних явищ, що пов’язує природні компоненти Землі в єдине ціле. Вода на Землі перебуває в безперервному русі, бере участь у безлічі процесів, які відбуваються в неживій і живій природі.

  1.          Завдяки якій своїй здатності відбувається кругообіг води?

Завдяки здатності переходити з одного агрегатного стану в інший.

  1.     Які властивості води відіграють важливу роль у природі?

Важливу роль у природі відіграє текучість, пружність, зміна об’єму при зміні температури, мала теплопровідність, здатність розчиняти різні речовини

  1.     Як утворюються хмари?

Повітря нижніх шарів атмосфери нагрівається і насичується водяною парою, піднімається вгору, де водяна пара конденсується й утворюються хмари.

  1.     Що відбувається в природі завдяки кругообігу води?

Кругообіг води виконує неабияку роботу: перерозподіляє тепло і вологу між різними ділянками Землі, здійснює обмін речовин, змінює характер земної поверхні.

  1.     Як ви думаєте, чому воду відмірюють мірним циліндром, а не зважують?

Воду не зважують, бо її маса дорівнює об’єму, на відміну від інших речовин на Землі.


Тема 2 Планета Земля як середовище життя організмів

 

Організм властивості організмів

 

Мотиваційні записи Деякі організми, наприклад бактерії або амеби, побудовані всього тільки з однієї клітини, інші — із мільярдів клітин. Однак, хоч різні організми дуже сильно відрізняються один від одного і за розмірами, і за способом життя, між їхніми клітинами багато спільного: усі клітини складаються з хімічних речовин одного і того ж типу і ці речовини у клітинах однаково перетворюються. У багатоклітинних організмів клітини відрізняються за особливостями будови та виконуваними функціями. Однотипні утворюють тканини, органи та їхні системи. Отже, багатоклітинний організм функціонує як цілісна система, а клітини є його елементарними структурними складовими. Клітина виконує всі функції, притаманні організму: обмін речовин, подразливість, рух, розвиток, утворення нових клітин.

Завдання 1. Які властивості живих організмів ви знаєте?

Живі організми ростуть, розвиваються, живляться, розмножуються і реагують на зовнішні подразнення. Перегляд відео «Боби, маш, квасоля. Відео проростання», «Ріст рослини»

  1.          Що таке розмноження?

Здатність організмів відтворювати собі подібних називається розмноженням.

  1.          Чим ріст відрізняється від розвитку?

Ріст – поступове збільшення розмірів, маси організму.

Розвиток – зміни у будові організму та його частин.

  1.          Наведіть приклади росту і розвитку.

Мишенята народжуються голі, беззубі, а через два місяці стають дорослими. Тобто збільшуються розміри та маса організмів, тобто відбуває ріст. А утворення шерсті та зубів, тобто утворення нових органів – це розвиток.

  1.          Який процес називається живленням?

Живлення – це процес надходження в організм і засвоєння ними поживних речовин.

  1.          Які ви знаєте автотрофні організми?

Різні види рослин.

  1.          Які ви знаєте гетеротрофні організми?

Різні види тварин.

  1.          Який процес називається подразливістю?

Подразливістю називають здатність організму реагувати на зміни умов середовища.

  1.          Чи здатні рослини до подразливості?

Так здатні.

  1.     Як називається найменша неподільна частина будь-якого живого організму?

Клітина.

  1.     Які умови є обов’язковими, необхідними для росту і розвитку рослин?

Необхідні для життя рослин умови – це ті, без яких рослини гинуть: вода, повітря, тепло, світло і поживні речовини. Не все що оточує рослину в довкіллі, є необхідним для неї.

  1.     Що таке життя? Назвіть його властивості. (Життя — це рух, споживання, ріст. Рослини і тварини розвиваються, споживають і ростуть.)

 

Рослини і тварини

 

Перегляд відео: «10 цікавих розумових здатностей тварин», «11 дивовижних фактів про морських тварин та їх життя»

Мотиваційні записи 1. Понад сім століть у селищі Верхня Хортиця, неподалік Запоріжжя, стоїть могутній дуб. Висота цього велетня 36 метрів, діаметр стовбура — 6,32 метра, діаметр крони 43 метри. Лісний горіх у 1,5 раза переважає за поживними речовинами м’ясо свині, у 3 рази — хліб, у 10 разів — молоко, у 13–14 разів — свіжі яблука, груші.

  1.          Найменший птах України — корольок (5 г), а найважчий — дрохва (20 кг). Лелека на добу може здолати відстань до 400–500 км, його дзьоб сягає 19 см. Найрухливіша голова у сови. Синиця за добу з’їдає стільки ж комах, скільки важить сама. Зозуля з’їдає за день 39 коників, 43 капустяних черв’яки, 5 личинок хруща, 4 павуки та багато інших комах. Одна сова з’їдає за літо 1000 полівок сірих, зберігаючи 1 тонну зерна. У тілі горобця 2550 пір’їн, у синички навесні — 2665, а восени — 3011.

Запитання  1. Чим відрізняються рослини від інших організмів?

Ознаки рослин: наявність хлорофілу (зумовлює зелений колір), здатність на світлі до фотосинтезу (утворення органічних речовин з виділенням кисню), зазвичай прикріплений спосіб життя (окремі частини їхнього тіла здатні рухатися, рухаються виткі пагони винограду, обкручуючись навколо різних опор, квітки тюльпанів відкриваються вранці і закриваються увечері тощо).

2. Назви відомі групи рослин і наведи приклади.

За кількістю клітин організму рослини поділяють на одноклітинні (хламідомонада) і багатоклітинні (дерева, трави, соняшник, папороть, водорість спірогіра). 

За зовнішнім виглядом стебла та його розмірами серед  рослин розрізняють дерева (ялина, дуб, смерека), кущі (глід, брусниця, ліщина) і трав'янисті рослини (мак, ковила, волошка, ряска).

Царство рослин поділяють на водорості, мохи, папороті, хвощі, голонасінні (ялина, сосна), покритонасінні (квіткові рослини).

За тривалістю життя розрізняють рослини однорічні (за один рік виростають і утворюють насіння, степові трави, лучні трави, огірки, помідори, кукурудза, гарбузи, айстри, чорнобривці, матіоли),  дворічні (за один рік виростають і за другий рік утворюють насіння, морква, селера, петрушка, лопух) та багаторічні (квітнуть і плодоносять більше двох років, дерева, кущі, суниці, хризантеми, троянди, півонії). 

За змінами, що відбуваються з листям в осінню пору розрізняють дерева листопадні (дуб, тополя, акація) та вічнозелені (ялина, кедр, сосна).

Рослини з лікувальними властивостями належать до групи лікарських рослин -  подорожник (від кашлю та захворювань шлунка), шавлія (для полоскання горла), валеріана (заспокійливий засіб), малина, калина, лимон, мати-й-мачуха (лікарство проти застуди), лопух (загоює гнійні рани), кропива (зупиняє кровотечу), конвалія (покращує роботу серця). 

За способом вирощування для потреб людини культурні (боби, злаки, соєві, овочеві) та дикорослі (степові трави, ожина). 

За наявністю шкідливих для людей речовин виділяють отруйні рослини: вовча ягода, блекота, конвалія, чемериця біла.

3. Чому людина не може існувати без рослин?

• Людина вдихає кисень, який виділяють зелені рослини під час фотосинтезу; 

• рослини споживає в їжу;

• люди споживають тварин, а ті споживають рослини;

• дерева використовує в будівництві;

• має одяг з бавовни, льону тощо;

• використовують тварин у господарстві, а вони споживають рослини;

• рослини підтримують баланс вуглекислого газу і кисню.

4. Розподіли рослини з наведеного переліку на групи, про які йшлося в параграфі: пшениця, ліщина, клен, конвалія, верба, блекота, капуста, троянда, бузок, кріп, смородина, фіалка, груша, шавлія.

Дерева (клен, груша, верба), кущі (ліщина, бузок, смородина, троянда, смородина), трав'янисті рослини (пшениця, конвалія, блекота, капуста, кріп, фіалка, шавлія).

Отруйні рослини (конвалія, блекота).

Лікарські рослини (смородина, шавлія).

Культурні рослини (пшениця, капуста, троянда, кріп, бузок, смородина, груша) та дикорослі рослини (ліщина, клен, конвалія, верба, блекота, фіалка, шавлія).

Листопадні дерева (клен, груша, верба). 

5.  Чим тварини відрізняються від рослин? Що між ними спільного? 

Відмінне.

Тварини живляться  готовими органічними речовинами, що є у складі інших організмів, ростуть певний період, більшість тварин активно рухаються (стрибає, літає, плаває, бігає, повзає, ходить), у навколишньому світі орієнтуються за допомогою органів чуттів, вирізняються складною поведінкою. 

Рослини здатні утворювати органічні речовини, ростуть увесь час, малорухливі, мають прикріплений спосіб життя.

Спільне: мають клітинну будову, наявний обмін речовин та енергії, властивий ріст, розмноження, живлення, дихання, подразливість. 

6. За допомогою чого тварини орієнтуються у навколишньому просторі? 

У навколишньому світі орієнтуються за допомогою органів чуттів.

7. Розподіли тварин, зображених на малюнку 133 на групи, про які йшлося в параграфі.

Безхребетні (дощовий черв'як, комаха, павук, перлівниця) та хребетні (птах, ящірка, риба, олень).

8. На які групи поділяють тварин? Склади розповідь про одну з груп тварин за планом: 1) назва групи тварин; 2) тварини цієї групи; 3) спільні ознаки тварин цієї групи.

За кількістю клітин організму одноклітинні (амеба) та багатоклітинні (птахи, звірі). 

За способом живлення розрізняють рослиноїдних тварин (заєць, кінь, корова), м'ясоїдних, або хижаків (вовк, лев, сова), всеїдних тварин (ведмідь, свиня).

За можливістю підтримувати сталою температуру тіла розрізняють холоднокровних тварин (температура тіла змінюється зі зміною температури навколишнього середовища: риби, жаби, ящірки) та теплокровних (постійна температура тіла не залежить від температури зовнішнього середовища: птахи, звірі, людина).

За рухливістю розрізняють тварини малорухливі (ведуть прикріплений спосіб життя: актинія, устриця) та рухливі (птахи, звірі). 

За наявністю внутрішнього скелета багатоклітинні тварини поділяються на безхребетні (черв'яки, комахи, павуки, молюски, раки) та хребетні (риби, жаби, ящірки, птахи, звірі).

За наявністю небезпечних речовин для життя і здоров'я людини і тварин, виділяють отруйних тварин (оси, бджола, павуки каракурти і тарантули, гадюка звичайна, змія, риба морський дракон, медуза коренерот).

Розрізняють свійських тварин, яких людина приручила і розводить для своїх найрізноманітніших потреб: отримання продуктів харчування, одягу тощо  (корови, свині, кролі, коти, собаки, акваріумні рибки, кури) та диких тварин, життя яких повністю залежить від навколишнього середовища (зайці, вовки, кабани, косулі, акули, соколи). 

9. На фотографіях зображені рослини, ваше завдання правильно класифікувати їх за тривалістю життя на однорічні і багаторічні(Див. електор носій)

10. На фотографіях зображені тварини, ваше завдання правильно класифікувати на теплокровні і холоднокровні(Див. електор носій).

11. Чи існують тварини, які ведуть прикріплений спосіб життя?

Так, існують: кораловий поліп, губка, актинія.

12. Чи існують рослини хижаки? Перегляд відео «Рослини хижаки»

Так, існують: росичка, сараценія, мухоловка.

 

Гриби і бактерії

 

Загадки Маленький, чепурненький, крізь землю пройшов, червону шапочку зайшов. (Підосичник)

Він смачний, про це всі знають, між грибами помічають. Верх засмаглий, загорілий. Ніжка біла, дуже біла. (Білий гриб)

Шапка гостренька, ніжка тоненька, комірець має, на пнях виростає. (Опеньок)

Людей і мух я трую, а лосів лікую. (Мухомор)

В зеленім гаю під березою стою, через те і маю я теж березове ім’я. (Підберезник)

У лісі сімейка зібралась маленька, стоять під пеньочком з матусею дочки, а там біля татка — тоненькі хлоп’ятка. (Опеньки)

Що за сестриці ростуть у травиці. Руді на колір, ім’я, як у лисиці? (Лисички)

Мотиваційні записи 1. У світі налічується близько 2 мільйонів типів грибів, але при цьому класифіковано всього близько 80 тисяч. На один вид рослини припадає приблизно 6 видів грибів.

Досить багато видів грибів є хижаками (хоча за своєю суттю практично всі вони недружелюбні і є причиною загибелі багатьох рослин і тварин). Гриби - хижаки мають спеціальні пристосування (нарости) для лову комах. А є види, які розпорошуючи свої спори і потрапляючи в жертву виростають в ній.

2. Один гриб за 24 години утворює грибницю завдовжки більше одного метра. А сам росте 10 діб.

Грибниця, залишаючись під землею, може жити більше 100 років.

Більшість грибів живе недовго, а трутовик може жити аж 50 років.

Ростуть гриби по всій планеті: у лісах, у степах, горах, на землі, під землею, у темних печерах. Усього існує понад 100 тис. видів грибів. Гриби виділяють ферменти, які розчиняють речовини, що є в ґрунті (залишки рослин, тварин, дерева, папір, пластмасу, кабель, скло), поглинаючи їх, і ростуть, підвищують родючість ґрунту. Опеньки можуть знищити молоде деревце.

Багато грибів отримали назви від дерев, де вони ростуть (підберезник, підосичник, дубовик). Білий гриб і мухомор ростуть під різними деревами. Рядовки ростуть рядами. Гриб печіночниця схожий на м’ясо зовні і на смак, він росте на пеньках, дубі і каштані. Глива звичайна росте на гнилій деревині.

Шампіньйони або печериці можна вирощувати в теплих підвалах на перегної і мати врожай цілий рік. Трюфелі ростуть у землі і їх відшукують дресировані собаки або свині.

Трапляються завзяті грибники і серед тварин. Гриби поїдають миші, лосі, білки, кабани. А личинки грибних комариків точать гриби.

3. Мікроорганізми вивчають, знаходять їм застосування, а також вчаться боротися з шкідливими паразитами. Під час досліджень вчені виявили цікаві факти про бактерії:

На Землі живе 5 нониллионов мікроорганізмів (5*10 в тринадцятою). Це в рази перевищує чисельність людей і тварин на планеті.

Бацила і бактерія – це синоніми, які прийшли з різних мов. Бактерія – грецьке слово, бацила – латинське.

Бактерії відчувають запахи.

Сніжинки і паморозь на рослинах утворюються з допомогою спеціальної бацили.

Заморожені стародавні бактерії можна оживити.

Найбільшу бактерію можна побачити без допомоги мікроскопа. Це намибийска сірчана перлина, вона досягає розмірів 0.75 міліметрів.

Рот людини вміщає в себе 40 тисяч паразитів. При поцілунку передається 30 тисяч з них 5% з цього числа можуть призвести до хвороби.

Існує бактерія, яка «поїдає» тринитротолуолом. З її допомогою вчені хочуть вирішити питання з розмінуванням.

У японців в кишечнику мешкають бактерії, які допомагають перетравлювати всі відомі морепродукти.

На корпусі мобільного телефону живе більше паразитів, ніж під обідком унітазу.В цілому, одноклітинні організми беруть участь у всіх життєвих процесах. 

Перегляд відео: "10 фактів про гриби та цікавинки з грибного царства", "Гриб вагою 600кг", "Бактерії", "12 фактів про бактерії: цікава інформація про їх значення для людини".

Запитання  1.  Як життя багатьох грибів пов'язано з рослинами?

Гриби - паразити (трутовики, сажка) забирають від рослини поживні органічні речовини і завдають шкоду. 

Шапинкові гриби обплітають та проникають в корені дерев: одержують органічні речовини від рослин, а з рослинами діляться водою і неорганічними  речовинами (підберезники, білий гриб, підосичник, опеньок) 

Розкладаючи рештки відмерлих рослин і тварин, гриби поповнюють запаси неорганічних речовин ґрунту, які необхідні рослинам.

2. Збираючи гриби, слід акуратно зрізати плодові тіла, намагаючись не пошкодити грибницю. Чому слід робити саме так?

З грибниці виросте знову новий гриб.

3. Попрацюйте в групах. Учні сперечалися щодо грибів. Одні школярі стверджували, що в природі немає шкідливих грибів, а інші - що шкідливих грибів багато і їх слід знищувати. А як вважаєте ви?

У природі нема шкідливих грибів, бо навіть отруйні гриби споживають тварини (лосі, кабани, білки, миші).

4. Яку різноманітність грибів ви знаєте?

 Гриби-паразити, шапинкові, цвілеві, дріжджі.

5.Чи можуть жити бактерії у льодовиках і гарячих джерелах?

Бактерії живуть навіть у льодовиках і гарячих джерелах, де температура сягає 90С.

6.Яке значення бактерій?

Без корисних бактерій неможливо виготовити кисломолочні продукти, квасити плоди і овочі. Ангіну і туберкульоз також викликають хвороботворні бактерії.

7. Які організми належать до бактерій? Де вони мешкають?

Бактерії – мікроскопічні організми (переважно одноклітинні) різної форми (кулясті, паличкоподібні, спіральні тощо), їхні клітини не мають ядра.

Вони мешкають всюди - у воді, ґрунті, різних організмах, у повітрі, на

різних предметах, у тілі рослин, тварин, людини, в гарячих джерелах і в льодовиках.

8. Опишіть ознаки бактерій:

• мікроскопічні організми (переважно одноклітинні);

• клітини не мають ядра;

• бувають різної форми (кулясті, паличкоподібні, спіральні тощо);

• переміщуються за допомогою джгутиків, ковзанням, переносяться вітром чи течіями водойм на значні відстані.

9. Чим живляться бактерії?

Органічними речовинами.

10. Чому бактерій називають санітарами планети?

Багато бактерій живиться органічними речовинами відмерлих організмів або їхніх частин (опалим листям, мертвими тілами), очищають планету від решток, збагачуючи ґрунт неорганічними речовинами, необхідними для живлення рослин.

11. Яких правил слід дотримуватися, щоб не занедужати на хворобу, спричинену хвороботворними бактеріями?

• ретельно мити руки;

• користуватись чистим посудом;

• не вживати консерви зі здутими кришками;

• вживати продукти до придатного терміну;

• дезинфікувати речі хворої людини;

• спілкуватися зі хворим за правилами уникнення зараження.

 

Отруйні рослини, тварини, гриби

 

  1.          Які організми називають отруйними?

Отруйними є ті організми, які містяться небезпечні для людини і тварини речовини.

На даному уроці пропонується перегляд фото з отруйними рослинами, тваринами і грибами та їх класифікація.

1. Наведи приклади їстівних грибів.

Їстівні гриби: білі гриби, маслюки, печериці, лисички справжні, підосичник, опеньок (на жаль, вони можуть бути небезпечними, коли ростуть на забрудненій території, бо гриби мають здатність вбирати токсичні речовини). 

2. Чим небезпечні отруйні гриби?

Отруйні гриби приводять до отруєння, порушення здоров'я, навіть смерті (смертельно небезпечні гриби – бліда поганка, чортів гриб, гірчичний гриб, червоний і пантерний мухомори).

3. Правильно підпишіть зображені гриби та назвіть їх (Див. електор носій).

Білий гриб, підосичник, лисичка справжня, лисичка несправжня, підберезник, вовнянка, шампіньйон (печериця), маслюк, сироїжка, опеньок справжній і несправжній, мухомор, бліда поганка, сатанинський гриб.

Характеристика грибів 1. Бліда поганка - гриб з роду мухоморів, відноситься до отруйних грибів. Даний вид грибів росте в листяних і змішаних лісах на родючих грунтах у місцях із задовільною освітленістю. Гриб має характерні риси. Плодове тіло складається з шляпки та ніжки, у молодого гриба покрито плівкою. Форма шляпки гриба може варіювати від плоскої до напівсферичної, краї її рівні, поверхня волокниста. Бліда поганка має соковиту білу м'якоть, колір якої не змінюється при пошкодженні, а солодкуватий смак і запах виражені слабо. Не прикріплені до ніжки пластинки шляпки розташовані густо, білого кольору. Пластинки ніжки білого кольору, м'які, розташовані вільно. У верхній частині ніжки блідої поганки помітне тонке плівчасте кільце, в нижній - в області бульбоподібного потовщення ніжка укладена в мішкоподібну плівку білого або зеленуватого кольору. Дані плівки є залишками покривала гриба.

2. Несправжні опеньки відрізняються від їстівних, насамперед, плівчастим кільцем. У справжніх опеньків на ніжці під капелюшком завжди є кільце-плівка, а ось у помилкового опенька ви можете побачити тільки залишки спіднички (пленчатого кільця) або взагалі її не виявити. Це найголовніший і об’єктивний ознака, на який слід звертати увагу, при зборі грибів.

Ще одним явним показником помилкового опенька є яскраве забарвлення. Їстівні опеньки завжди світлого або жовтуватого кольору, тоді як помилкові можуть бути цегляно-червоними, помаранчевими, яскраво-коричневими чи жовтими.

Ще одні відмінністю опеньків від помилкових опеньків є капелюшок. Подивіться на капелюшок опенька: у їстівного гриба капелюшок покритий дрібними лусочками, а у помилкового опенька шапочка абсолютно гладка. Загляньте під капелюшок. У помилкових опеньків пластинки жовтого кольору, а у старих — оливково-чорного або зеленуватого кольору. У їстівних грибів пластинки білі або кремового відтінку.

Обов’язково понюхайте гриби. Несправжні опеньки мають неприємний землистий запах, тоді як їстівні опеньки дуже ароматні.

3. Мухомор. У молодого гриба на початку його розвитку плодове тіло оповите загальним покривалом, яке у процесі зростання гриба рветься і тільки в основі ніжки зберігається мішкоподібна вольва. Вона може бути вільною або прирослою до основи ніжки. Ніжка пряма, має циліндричну форму, часто розширена в основі. Характерна наявність плівчастого кільця у верхній частині ніжки, що утворилося при розриві часткового покривала в процесі росту плодового тіла . Забарвлення шкірочки шапки відрізняється у різних видах: відтінків червоного, зеленого, сірого кольорів. Білі або жовтуваті пластинки шапки зазвичай вільні, рідше частково зростаються. У деяких видів шапочка має білі плями. М'якоть гриба білого кольору, у рідкісних видів спостерігається її забарвлення при пошкодженні плодового тіла, іноді має специфічний запах.

4. Чортів гриб – отруйний гриб, до деякої міри зовні подібний до дубовика. Шапинка, брудно-біла, сірувата, сіра, оливкувато-сіра, повстиста, згодом гола. Шкірка з шапки чортового гриба не знімаютєься. Пори у чортового гриба спочатку жовті, пізніше криваво-червоні, при достиганні червоно-оливкові, від дотику синіють. Ніжка щільна, жовто-червона, з темно-червоною сіткою. М’якуш чортового гриба білуватий, у ніжці вгорі жовтуватий, при розрізуванні на повітрі трохи червоніє, потім синіє, з неприємним запахом.

5. Несправжні лисички. Капелюшок неправдивої лисички помаранчевий або оранжево-бурий, з невеликим горбком. Пізніше вона набуває форму вронковидную з рівним загорнутим краєм. Якщо заглянути під капелюшок, то можна побачити часті розгалужені пластинки, низхідні по ніжці. Спори удаваної лисички, білі і бляклі. Помаранчева або жовто-помаранчева ніжка гриба тонка, звужена до низу. Несправжні лисички можуть рости абсолютно скрізь. Також несправжні лисички часто зустрічаються ростуть поодинці, що також не є характерним для справжніх лисичок, які ростуть невеликими групами.

Отруйні рослини (Див. електор носій). 1. Аконіт  росте кущами. Має округле листя і квіти темно-синього або фіолетового кольору. Містить отруйний алкалоїд – аконітин. При контакті зі шкірою викликає свербіж, а якщо аконіт виявиться в роті – не уникнути опіків і болю. Після контакту з рослиною швидко погіршується стан – спочатку частішає, а потім уповільнюється дихання, може бути запаморочення, параліч м'язів, зниження температури і озноб, мимовільне сечовипускання. Для летального результату достатньо всього двох міліграмів аконітину.

2. Блекота чорна відрізняється дуже неприємним запахом. Але її плоди у формі глечика можуть зацікавити малюка. Блекота виростає до півтора метра у висоту, має липке листя і великі квіти брудно-білого або жовтуватого кольору з ворсинками. Отруїтися цією рослиною можна, спробувавши насіння або молоді паростки. Ознаки отруєння з'являються вже через 10-20 хвилин. Пересихає в роті, починається хрипота, червоніє шкіра, збільшуються зіниці. При складних випадках дитина може втратити свідомість або навіть впасти в кому.

3. Беладонна має високі стебла і багато відгалужень. Але найцікавішими для малюка будуть плоди. Вони схожі на маленькі ягоди вишні і навіть солодкі на смак. Перші ознаки отруєння з'являються протягом 20 хвилин. У людини хрипить голос, пересихає горло, частішає серцебиття, розширюються зіниці. Отруєння може мати летальні наслідки — від паралічу легенів або судинної недостатності.

4. Болиголов плямистий листя молодої рослини схожі на моркву, петрушку або кріп, тому його можна не розпізнати. Суцвіття формою схоже на парасольку, і складається з безлічі дрібних квіток. Рослина може викликати головний біль і запаморочення. Також ознаками отруєння є підвищення тиску, прискорене серцебиття, нудота. Зіниці розширюються, шкіра блідне, ковтати стає складно, з'являються судоми і навіть висхідний параліч. Є ризик померти від задухи. А в результаті контакту зі шкірою з'являється дерматит.

5. Вовчі ягоди невеликий чагарник. Квітки рослини мають зеленуватий або рожевий відтінок. Плоди — невеликого розміру і червоного кольору. Червоні плоди рослини дуже привабливі для дітей. Але всього кілька штук цих ягід можуть викликати летальний результат. Ознаки отруєння: блювота, судоми, біль у животі, сильне слиновиділення. Якщо ж дитина просто доторкнеться до листя рослини, на шкірі можуть виникнути опіки і пухирі.

6. Дурман звичайний рослина має великі білі квіти у вигляді труб і велике листя. Особливо отруйне насіння дурману. Отруєння можна виявити за такими ознаками: розширені зіниці, внутрішньоочний тиск, прискорене серцебиття, блювота, головний біль. Якщо після потрапляння рослини в шлунок дитини, вона вип'є води, в роті з'явиться неприємний смак.

Отруйні тварини (Див. електор носій). 1. Кліщі одні з найпоширеніших мешканців лісів і степів. Небезпеку становлять не самі членистоногі а інфекції які вони переносять. Вони можуть переносити різні типи лихоманок, ерліхіоз, хворобу Лайма та енцифаліт.

2. Сколопендра.  В південних регіонах та Криму можна натрапити на неї. Це багатоніжка, яка має тіло до 12см. Небезпечний не тільки укус, але і просто контакт зі шкірою, адже вона виділяє отруйний слиз. Після укусу людина відчуває його біль, запаморочення, підвищення температури.

3. Каракурт або чорна вдова його отрута в 15 разів перевищує токсичність отрути гримучої змії. Після укусу павука у людини починається серйозний нервовий розлад, біль поширюються по всьому тілу, піднімається температура, порушується робота серця.

4. Гадюка Нікопольського. Поширена тільки в лісостеповій частині лівобережжя. Її довжина може перевищувати 80 см.

 

Чинники середовища життя на планеті Земля

 

Перегляд відео «18 цікавих фактів про тварин та їх середовище існування»

Запитання  1. Чому з усіх планет Сонячної системи життя існує лише на Землі?

Бо на цій планеті є всі необхідні умови: повітря, вода, достатньо світла і тепла.

  1.          Що таке середовище життя?

Умови у яких проживають організми називають середовищем життя.

  1.          Що називають чинниками середовища?

Чинники середовища – умови середовища, які впливають на організми. Розрізняють чинники неживої і живої природи.

4. Назви чинники неживої природи. Як вони впливають на організми?

Чинники неживої природи: 

• світло (необхідне рослинам для фотосинтезу, росту, активним тваринам допомагає розрізняти предмети);

• вода (входить до складу організму, рослини вбирають розчини мінеральних речовин, вода може бути середовищем життя);

• температура (придатна температура для фізіологічних процесів, на полюсах майже нема живих істот, на екваторі – дуже багато);

• повітря (джерело кисню для дихання, вуглекислого газу для фотосинтезу, захищає від сонячної радіації);

• поживні речовини (необхідні для підтримання життєдіяльності організму).

 

Пристосування організмів до періодичних змін умов середовища

 

1. Чому в природі відбуваються сезонні та добові зміни?

Сезонні зміни зумовлені рухом Землі навколо Сонця, а добові рухом Землі навколо своєї осі.

2. Як тварини пристосовуються до змін умов середовища упродовж доби?

Розрізняють тварин денних та нічних.

Сови полюють уночі та мають дуже гострий зір (великі і опуклі очі сови вловлюють найслабше світло) і прекрасний слух.

Кажани полюють уночі, а орієнтуються в темряві за допомогою власних звукових сигналів. 

Денні метелики павичеве око і білан капустяний мають яскраве забарвлення та активні вдень.

Нічний метелик бражник березковидний має невиразне забарвлення і розвинений нюх, тому полює уночі.

3. Які пристосування до зміни пір року мають рослини?

Листяні дерева скидають листя, узимку відмирає наземна частина трав.

4. Як пристосовуються до холодної пори року тварини?

Впадають у сплячку або заціпеніння, запасають їжу в дуплах, перебувають в норах, дуплах, барлогах, птахи мігрують в теплі краї, густішає шерсть у звірів, пуховий прошарок пір'яного покриву в птахів, під шкірою накопичується жир.

5.Навіщо рослини скидають листя на зиму?

Якби листяні дерева нашої місцевості не скидали на зиму листя, вони загинули б, тому що листя продовжувало б випаровувати воду, в той час як її надходження з мерзлого ґрунту б припинилося.

6.Чому рослини взимку не ростуть?

Взимку рослини перебувають у стані спокою. Їхні корені не поглинають воду, по стеблу не рухаються речовини.

  1.          Завдяки чому осілі птахи можуть зимувати?

Під шкірою у них накопичується шар жиру, який захищає від холоду й слугує запасом поживних речовин. У пір’яному покриві птахів розвивається пуховий прошарок.

  1.          Чому осілі птахи не відлітають у теплі краї?

Дані птахи не пристосовані до польоту на значні відстані.

  1.          Як зимують тварини?

Тварини впадають у сплячку, або перебувають у стані заціпеніння. У деяких тварини на зиму густішає хутро.   Інші змінюють навіть його колір, що дозволяє бути непоміченими хижаками.

  1.     На фото зображені різні групи птахів знайдіть на них осілих і перелітних (Див. електор носій).

 

Надземно-повітряне середовище життя організмів

 

  1.          Чому існують різні типи середовищ життя?

Кожен тип середовища має свої певні особливості (вологість, температуру, освітленість, наявність повітря), які найкраще підходять тим чи іншим групам організмів.

  1.          Які особливості надземно-повітряного середовища життя ти знаєш?

У надземно-повітряному середовищі достатньо світла і повітря. Проте зволоженість і температура повітря дуже різноманітні.

3. На прикладі кількох рослин і тварин своєї місцевості розкрийте їх пристосування до життя в наземно-повітряному середовищі.

Кішка має добре розвинуті органи чуття для пошуку їжі та орієнтації. Вона нічна тварина, тому має гострий зір. Активно переміщується на чотирьох кінцівках. Любить погрітися на сонці. Вдень багато спить. Має складну поведінку. Взимку збільшується підшерсток.

Ластівки денні тварини, уночі сплять. Здатні до польоту, у них є крила. Мають короткий та широкий дзьоб для ловлі комах на льоту. З нестачею їжі узимку летять у теплі краї. Дихають киснем атмосфери. Мають добре розвинуті органи чуття.

Дуб – листяне дерево. Восени скидає листя. 

Сосна – хвойне дерево. Хвоя випаровує менше води, що дозволяє пережити зиму. Любить світло, тому в лісах займає вищий ярус.

4. Обговоріть у групі приклади позитивного і негативного впливу людини на організми наземно-повітряного середовища життя. Намагайтеся, щоб ваш вплив був тільки позитивним.

Позитивний вплив на організми наземно-повітряного середовища життя: не засмічувати територію, не рвати квіти, не ламати дерева, не палити вогнищ у лісі.

Негативний вплив на організми наземно-повітряного середовища життя: пожежі, сміття, вирубка лісу, браконьєрство.  

5. Майже всім живим істотам потрібен кисень. Його виробляють зелені рослини. Запропонуйте заходи зі збереження у вашій місцевості чистоти повітря та підтримки вмісту кисню у його складі.

1) Насаджувати дерева.

2) Обмежити неконтрольовану вирубку лісів.

3) Не зривати ранні квіти.

4) Не допускати виникнення лісових пожеж.

 

 

Водне середовище життя організмів

 

Мотиваційні записи Ми з вами продовжуємо вивчати середовища життя. У процесі історичного розвитку живі організми освоїли різні місця існування. Першим була вода. У воді життя зародилося і розвивалося багато мільйонів років. Вода покриває 71 % площі земної кулі. Основна маса води зосереджена в морях та океанах — 94–98 %, у полярних льодах міститься близько 1,2 % води і зовсім мала частка — менше 0,5 % у прісних водах річок, озер і боліт. Співвідношення ці постійні, хоча в природі, не перестаючи, йде кругообіг води.

У водному середовищі живе близько 7 % видів тварин і 8 % рослин від загального числа видів Землі. На підставі цього було зроблено висновок про те, що на суходолі еволюція йшла набагато інтенсивніше, ніж у воді.

Запитання  1. Назвіть особливості водного середовища життя.

У водному середовищі коливання температури впродовж доби та року менші, ніж у наземно-повітряному, світла найбільше у верхніх шарах, кисень розчинений у воді, його вміст значно менший, ніж у наземно – повітряному, значні перепади тиску, вода має різний уміст солей.

2. Наведіть приклади мешканців водного середовища.

Тварини: окунь, щука, синій кит, жук-плавунець, дельфін, акула, кашалоти, креветки, кальмари, раки, краби, восьминоги, медузи, дафнія, скат, поліпи, морські зірки. 

Рослини: водорості, біле латаття, ряска, глечики жовті, осока, очерет, стрілолист, лепеха, сусак, рогіз. 

3. Наведіть приклади відомих вам пристосувань рослин до життя у водному середовищі.

Зелені рослини ростуть у поверхневих шарах водойм, насіння переноситься водою, багато рослин мають довге гнучке стебло, щоб корені могли  досягти дна водойми.

4. Як тварини пристосувалися до життя у водному середовищі?

Дихають зябрами, або виринають для дихання атмосферним повітрям, мають обтічну форму тіла, мають плавці та хвіст, інакше на кінцівках мають перетинки або кінцівки видозмінені в ласти, пір'я вкривається слизом для водонепроникності, одні тварини мешкають в прісних, а інші в солоних водоймах.

 

Ґрунтове середовище життя організмів

 

Мотиваційні записи Ґрунт став місцем проживання не лише безхребетних. У земляних сховищах багато хребетних навіть виводять нове потомство. Серед них і земноводні, і птахи, і ссавці. На окремих лісових ділянках порожнини нір крота становлять до 15 % площі.

Кроти, утворюючи в ґрунті численні ходи, спушують ґрунт, поліпшують його фізичні й водні властивості. У земляних нірках гніздяться берегові ластівки, рибалочки, бджолоїдки.

Земля — єдина з планет має ґрунт — особливу, верхню оболонку суші. Поступово перетворюючи верхній шар літосфери, живі організми створили третє середовище проживання. Сьогодні ми поговоримо про ґрунт, як середовище існування. Ми дізнаємось, чим умови існування у ґрунті відрізняються від умов існування в інших середовищах та як пристосовуються його мешканці до цих умов.

Запитання  1. Яке середовище називають ґрунтовим та які його особливості?

Ґрунтове середовище  - це ґрунт (пухкий верхній шар земної поверхні). Особливості ґрунтового середовища: велика щільність, мало світла, мало кисню, що зосереджений у верхніх шарах, багато вологи, незначні коливання температури, достатньо органічних та неорганічних речовин.

2. Назвіть приклади відомих вам мешканців ґрунтового середовища.

Кроти, дощові черв'яки і сліпаки, жуки, бактерії, жуки, мурашки, личинки комах.

3.У чому полягає вплив людини як чинника живої природи на організми ґрунтового середовища?

Позитивний вплив: підживлення і зрошення посівів чи насаджень, знищення бур'янів і шкідників, осушення надто зволоженого ґрунту.

Негативний вплив: розорення ґрунтів, осушування боліт, забруднення шкідливими речовинами, надмірне внесення добрив, забруднення стічних вод.

 

Взаємозв’язки між організмами у природі

 

Перегляд відео «Ланцюг живлення"

Мотиваційні записи Російський біолог Г. Ф. Гаузе в лабораторних умовах довів, що організми з однаковими або подібними способами життя та подібною будовою тіла не можуть жити в одному й тому самому місці, а якщо і живуть поряд, то використовують різні ресурси і ведуть активний спосіб життя.

Що ж поєднує живі істоти в лісі чи на луках, наприклад, квітки конюшини та джмелів, які літають над ними, і мишей, які живуть під ними? Одним із перших учених, які поставили собі це запитання, був Ч. Дарвін. Саме він описав зв’язок конюшини, джмелів і мишей. Тільки джмелі з їхнім довгим хоботком можуть запилювати квітки конюшини, тому вона добре ростиме там, де багато джмелів.

Ці комахи будують свої гнізда під землею. Тут вони стають поживою гризунів, які полюбляють їхні личинки та мед. У тих місцях, де мало мишей, на полях більше джмелів і краще росте конюшина. Отже, усе в природі взаємопов’язано!

Запитання  1. Як називають сукупність організмів, які живуть на одній території.

Угрупування.

2.На фото зображені різні групи тварин, ваше завдання побудувати харчові ланцюги, які найбільш притаманні даній групі організмів (використовуємо презентацію) (Див. електор носій).

  1.          Які типи співіснування між організмами ви знаєте?

Існують такі типи співіснування між організмами: конкуренція, паразитизм, симбіоз ітд.

  1.          Навіщо потрібні бактерії у шлунку травоїдних тварин? Як називається даний тип співіснування організмів.

Дані бактерії допомагають перетравленню цупких стебел рослин. Бактерії полегшують тваринам травлення, а самі отримують домівку і поживні речовини. Взаємовигідний тип існування.

  1.          Яка тварина може співіснувати з організмами як шкідник, і водночас приносити користь (взаємовигідні стосунки)?

Зозуля з’їдає до 100 гусениць за день у тому числі й тих, яких не їдять інші птахи. Від цього ліс має користь. Але зозуля підкидає свої яйця у гнізда дрібних комахоїдних птахів. Зозуленята підростаючи викидають з гнізда пташенят своїх батьків.

6. Розкажи про зв'язки між організмами, які зображено на малюнках (Див. електор носій).

Дятел поїдає комах під корою дерева.

Метелики живляться нектаром квітки.

Лебеді живуть парами.

Хижак сокіл нападає на жертву зайця.

Боротьба за самку або територію.

7. Як рослини пристосовуються до спільного проживання в лісі?

Рослини лісу ростуть ярусами - пристосування до мирного співіснування в умовах різного освітлення. Верхній ярус утворюють дерева (дуб, сосна, ялина, граб, клен, липа, ясен, береза, осика); нижче ростуть кущі (ліщина, глід, черемха, бузина, терен, шипшина, вовче лико та інші); потім трав'янисті рослини, яких без світла у лісі зазвичай небагато і мають здебільшого широкі листки (жовтець, конвалія, барвінок, плющ, суниці, орляк, квасениця та інші),  найнижчий ярус лісу складається з мохів і лишайників, які накопичують вологу і в такий спосіб впливають на рослини верхніх ярусів.

8. Наведи якомога більше прикладів зв'язків між організмами на основі живлення, скориставшись переліком: метелик, ластівка, конюшина, яструб, сова, трава, лисиця, соловей, жук, заєць, гусениця.

Трава – заєць – яструб

Трава – заєць – лисиця

Трава – гусениця – сова 

Трава – гусениця – ластівка

Трава – гусениця – соловей

Трава – гусениця – соловей – яструб

Трава – гусениця – ластівка – яструб

Трава – гусениця – жук – ластівка – яструб 

Трава – гусениця – жук – соловей – яструб 

Трава – гусениця – жук – ластівка – лисиця 

Трава – гусениця – жук – соловей – лисиця 

Конюшина – метелик – ластівка – яструб

Конюшина – метелик – соловей – яструб

Конюшина – метелик – ластівка – лисиця

Конюшина – метелик – соловей – лисиця

9. Як ви розумієте вислів: «Зайвих організмів у природі немає — природі  потрібні всі»?

Усі організми є складовими ланцюгів живлення. Зникнення одних організмів неминуче веде до зникнення інших.

 

 

 

Екосистеми

 

Перегляд відео «Структура екосистеми»

Мотиваційні записи Ви дізналися про особливості різних організмів, про те, що всі вони дихають, живляться, ростуть, розмножуються, пристосовуються до умов існування. Усе це відбувається завдяки обміну речовин та перетворенню енергії. Але організми в природі не існують ізольовано один від одного, вони утворюють угруповання. Так, у лісі ростуть трави, кущі, дерева, мешкає багато тварин, є бактерії та гриби. Водойми також заселені різноманітними рослинами і тваринами.

Чи правильним є вислів «Рослини годують усіх»? Відповідь обґрунтуй. Тварини, гриби, бактерії споживають органіку, яку в процесі фотосинтезу створюють рослини, вони ж дають кисень для дихання, рослина слугує кормом для багатьох тварин, люди теж споживають рослинну їжу.

Запитання 1. Що таке екосистема?

Екосистема – це сукупність організмів, які мешкають на спільній території, взаємодіють між собою і середовищем життя.

2.Як співіснують різні живі істоти на спільній території? Що впливає на взаємозв’язки між ними?

Мешканці однієї екосистеми впливають одне на одного. Між ними утворюються різні взаємозв’язки (ланцюги живлення), що забезпечують їхнє співіснування. Наприклад, заєць харчується рослинною їжею. Сам заєць може стати здобиччю вовка. А ось рослини, якими харчується заєць, ростуть за певних умов неживої природи (температура, вологість, освітленість тощо). Вони не можуть рости, наприклад, високо в горах. Тому зайця та вовка високо в горах ви теж не зустрінете. Це є прикладом взаємозв’язків, що виникають між організмами екосистеми внаслідок потреби кожного з них у поживних речовинах та енергії.

3. На які групи поділяють екосистеми?

Групи утворювачів (рослини), споживачів (тварини), руйнівники (бактерії, гриби).

4. Які зв'язки існують між мешканцями екосистем: а) лісу, б) озера?

а) Травоїдні тварини харчуються рослинами. Великі хижаки харчуються меншими тваринами. На деревах паразитують трутовики. Нейтральне існування зайця та лося. Конкуренція між лисицею та вовком. Під осикою росте підосичник. Бульбочкова бактерія на корені рослини. Зозуля поїдає гусінь на дереві. Пташенята зозулі викидають інших пташенят із гнізда. Білка влаштовує оселю в дуплі дерева. Нейтрально мешкають кріт та заєць.

б) Дрібні рачки харчуються одноклітинними. Щука харчується окунем. У рибі паразитує черв. Жаба харчується мальками. Окунь та карась конкурують за їжу. Нейтрально ростуть ряска та стрілолист. Комар сидить на білому лататті. 

5. Куди в екосистемі лісу зникають минулорічна трава та опале листя, рештки померлих тварин?

Руйнівники перетворюють рештки на неорганічні речовини.

6. Наведіть приклади штучних екосистем.

Лісосмуга, поле, сад, город, ставок, водосховище, акваріум, квітник, парк.

7. Яке значення штучних і природних екосистем?

Забезпечують існування різних видів організмів у різних кліматичних умовах планети.

8. Розгляньте фотоілюстрацію. Складіть розповідь про екосистему за наступним планом  (Див. електор носій).

1) Штучна чи природня екосистема?

2) Які  компоненти входять в наступну екосистему?

3) Які екологічні фактори впливають на екосистему?

4) Опишіть ярусність екосистеми і наведіть приклад харчових ланцюгів.

5) який вплив має людина на екосистему?

9. Наведи приклади природних екосистем. Яке їхнє значення у природі? Чим вони корисні для людини?

Екосистеми, які існують без втручання людини, називаються природними (ліс, степ, озеро, річка, болото, луки, заплава, полонина). 

Значення у природі: рослини лісів збагачують повітря киснем, рослини на листках утримують пил, в екосистемах живуть різні організми, водойми в кругообігу води випаровують воду з поверхні. 

Значення для людини:

• деревина лісу – будівельний матеріал;

• у лісах збирають гриби, ягоди, заготовляють лікарські рослини;

• у соснових лісах відкривають санаторії;

• на болотах добувають торф;

• на болотистому Поліссі вирощують льон;

• на луках, полонинах випасають худобу й заготовляють сіно;

• у степу на чорноземах збирають урожаї сільськогосподарських культур;

• у водоймах ловлять рибу, раків, молюсків;

• на берегах водойм створені місця для відпочинку;

• вода прісних водойм (річок, озер) використовується для поливу та пиття.

10. Наведи приклади штучних екосистем. Для чого їх створює людина?

Штучні екосистеми – екосистеми, які створює і доглядає людина: парк (для відпочинку людей), акваріум (для спостереження та заспокоєння), квітник (для краси й естетичного задоволення), поле (для отримання рослинних продуктів харчування), сад (для отримання фруктів та ягід), ставок (для розведення риби), лісосмуга (для утримання поривів вітру), город (для отримання продуктів харчування), водосховище (для збору води). 

Тема 3 Людина на планеті Земля

 

Зв'язок людини з природою

 

Мотиваційні записи Ми прийшли на цю землю, щоб жити, працювати, розвиватися, творити. Але ніколи не забуваймо про те, що кожен із нас і всі ми разом узяті — невід’ємна частинка матінки-природи. Без неї ми ніщо, бо обійтися ніхто з нас не може ані без води, ані без повітря, ані без Сонця, ані без її щедрих дарів, якими вона нас годує. І не можемо ми протистояти її силі, особливо коли вирують природні стихії. Та, на жаль, людська діяльність багато знищує природних ресурсів, нищить бездумно свою Землю і може настати незабаром такий час, коли природа може викинути цю ланку своїх створінь. То щоб цього не сталося, треба вже сьогодні задуматися над своєю діяльністю і навчитися жити на планеті в гармонії з природою, не тільки споглядати її красу і користуватись її благами, але й дбати про її цілісність і непорушність.

Чи є ще хоч одна жива істота на планеті, окрім людини, яка так змінила довкілля? Чи дійсно людина — вінець природи? Чи дійсно від людини залежить доля всього живого на Землі? Ще років сто тому людям не здавалося, що їхня така бурхлива діяльність та перетворення в живій природі будуть такими суттєвими. Людина замислюється над наслідками своєї діяльності, над впливом цих наслідків і на природу, і на саму людину, на її самопочуття і здоров’я, бо вона хоче бути здоровою. Російський учений Іван Павлов наголошував, що здоров’я — це неоціненний дарунок природи, воно дається не навіки, тому його слід берегти. І, звичайно, здоровий спосіб життя сприяє розвитку всіх можливостей, що їх надає людині природа. Німецький учений Артур Шопенгауер казав: «Здоров’я так переважає над усіма благами життя, що воістину здоровий злидар щасливіший від хворого короля».

Запитання 1. У вигляді головних тез та визначень запишіть історію взаємовідносин людини і природи.

Первісна людина залежність від природи шукала плоди та насіння їстівних рослин, яйця птахів полювання, винайшла лук, спис знищила окремих тварин у деяких місцях їхнього мешкання навчилась добувати і використовувати вогонь спалювання лісових масивів

2. Чи всі особливості людини можна пояснити її природним походженням? Закони природи не пояснюють нам шляхи розвитку людської мови, здатності виготовляти знаряддя праці, створювати наукові й художні твори. Отже, людина стала майстром і дослідником. Воістину людське в людині створюється не тільки за рахунок її пристосування до умов довкілля, а перш за все завдяки праці й розвитку мови. У знаряддях праці і мови люди навчилися відбивати свій досвід. Ніхто зараз не знає, як приручили першу тварину, хто кинув перше зерно в землю, виростив і зібрав урожай.

3. Який чинник впливає найбільше на розселення людей на планеті?

Неоднакова кількість сонячного світла і тепла.

 

Екологічні проблеми та їх подолання

 

Мотиваційні записи Особливістю взаємовідносин людства і довкілля є те, що людина активно втручається в природні процеси своєю господарською діяльністю, і це майже завжди завдає шкоди природі. Навіть найменше втручання людини позначається на довкіллі. Та все ж людство не може зовсім відмовитися від використання природних ресурсів. На сучасному етапі розвитку людина втручається і змінює склад усіх оболонок Землі.

Перегляд відео «Нафтова пляма зіпсувала популярний таїландський острів», «Нафтові пожежі у світі трапляються регулярно», «Припять 2017», «Шокирующие снимки загрязненного Китая! ШОК», «Обережно, навколо нас жива природа», «Найстрашніші екологічні проблеми»

Запитання: 1. Що спричиняє суттєві зміни довкілля?

Зміни, що виникають унаслідок природних чинників.

  •             Діяльність живих організмів.
  •             Дія вітру, ураганів, смерчів, пилові бурі.
  •             Дія води — зливові дощі, повені, цунамі.
  •             Вулкани — виверження, викидання попелу і диму.
  •             Землетруси, зсуви верхнього шару ґрунтів.
  •             Дія Сонця та космічних сил.

ІІ. Зміни середовища під впливом людей

  •             Забруднення літосфери — звалища, смітники, терикони.
  •             Утворення кислотних дощів.
  •             Парниковий ефект.
  •             Забруднення річок, океанів та морів.
  •             Знищення лісів — унаслідок пожежі, вирубки.
  •             Утворення токсичних туманів — смогів.

2. Що є джерелами забруднення навколишнього середовища?

Промислові підприємства, транспорт, побутове сміття, гербіциди, нафтові розливи у водоймах, пожежі, стихійні явища.

3. Наведіть приклади наслідків забруднення навколишнього середовища.

• погіршення здоров'я людей 

• глобальне потепління

• кислотні дощі

• озонові дірки

• збільшення кількості непридатної для пиття води

• вимирання певних видів рослин і тварин (приблизно за 300 років на Землі безповоротно зникли сотні видів рослин і тварин)

• збільшення земель із пустельним ландшафтом

• погіршення якості питної води

• зменшення площ ґрунтів через масштабні забудови

• зменшення площі лісових насаджень

 знищення ґрунтів через видобуток корисних копалин

• збіднення ґрунтів через внесення надмірної кількості мінеральних добрив та речовин, призначених для знищення бур'янів і шкідливих комах тощо;

• зсуви ґрунту через надмірне видобування корисних копалин;

• тумани-смоги над великими промисловими містами.

4. Поясніть, яких заходів вживають люди, щоб подолати екологічні проблеми.

• Приймаються закони щодо збереження природи від забруднень унаслідок господарської діяльності людини.

• Визначено допустиму кількість окремих шкідливих речовин у воді та повітрі, що можуть потрапити в довкілля з різних підприємств. 

• Спеціальні державні установи стежать за вмістом шкідливих речовин, працівники беруть проби ґрунту, води і повітря, досліджують їхній склад. 

• На підприємствах впроваджується безвідходне виробництво (наприклад, відходи доменного шлаку металургійного заводу може служити сировиною для виробництва будівельних матеріалів під назвою «шлакоблоки»).

• Будуються підприємства по переробці побутового сміття.

• Конструктори створюють нові покоління двигунів, що менше забруднюють повітря.

• Будують і використовують сонячні батареї та вітрові електростанції.

• Використання біопалива (горючі гази та рідини, одержані на спеціальних заводах зі стебел рослин, при згоранні не утворюються шкідливі для організмів речовини).

• Екологічні питання піднімаються на міжнародному рівні.

Попрацюйте в групах. З'ясуйте, які важливі екологічні проблеми існують у вашій місцевості. Візьміть посильну участь у їхньому вирішенні.

  1.          Учні, а який ви вклад можите зробити щоб зберегти навколишнє середовище?

 

Охорона природи. Червона книга

 

Мотиваційні записи Є свідчення про те, що в деяких народів ще сотні років тому виділяли заповідні ділянки, накладали «табу» на полювання на певних диких тварин, регулювали землекористування. У Стародавньому Китаї здійснювали протиерозійні заходи, навіть створювали заповідники, охороняли ліси. У Монголії жорстока кара чекала на тих, хто полював під час розмноження птахів і ссавців. В Індії в заповідних лісах забороняли рубати дерева, полювати на папуг, носорогів. Природоохоронні заходи були поширені і в інших країнах Стародавнього світу, зокрема у Вавилоні, Греції, Римській імперії. У країнах Європи, наприклад у Польщі, Англії, Франції, створювали закони про охорону лісів, які запобігали швидкому зменшенню площ лісових масивів. У Пруссії, Нідерландах і Данії в ХV–XVІІ ст. діяли законодавчі акти, спрямовані на боротьбу з рухомими пісками на морських узбережжях. У Київській Русі природоохоронні закони видав Ярослав Мудрий, про що свідчить пам’ятка права «Руська правда». Там зазначено про заборону вирубувати ліси, полювати на бобрів, рідкісних птахів. У ХІІ ст. у Володимиро-Волинському князівстві спеціальними актами забороняли полювання на деяких диких тварин. У ХVІ–ХVІІ ст. видані спеціальні укази про привілеї царя і його оточення щодо полювання. У Росії за царювання Петра І було здійснено ряд природоохоронних заходів загальнодержавного значення. Петро І видав укази про охорону лісів, тварин, води від забруднення в гаванях і на рейдах. Ліси на берегах річок оголошували заповідними. Порушників указів карали смертю. Поміщикам забороняли рубати дубові і соснові ліси без дозволу, вимагали від них садити нові ліси, закладати сади. В Україні, крім петровських указів, діяли гетьманські універсали з питань охорони земель, лісів і тварин. Вони мали обмежений і пасивний характер.

Перегляд презентації Червона книга (тварини), фото рослин і тварин занесених до ЧКУ  (Див. електор носій).

Завдання 1. З перелічених фото рослин знайди зайву і поясни (Див. електор носій).

Зайві квіти ромашки адже вона не занесена до ЧКУ

3. З перелічених фото тварин знайди зайвого і поясни (Див. електор носій).

Зайва є сойка адже вона не занесена до ЧКУ

 

Заповідники, заказники, національні парки

 

Перегляд відео "Дунайський біосферний заповідник", "Заповідники території України"," Карпатський національний природний парк", "Сім природних чудес України. Асканія Нова","Асканія".

Запитання  1. Які території відносять до заповідників?

Заповідники утворюють для збереження в природному стані типових або унікальних природних комплексів. З цією метою їх повністю вилучають із господарського використання, присутність людей у них зведена до мінімуму.

2. Які території відносять до національних парків?

Національні парки утворюють з метою збереження природних комплексів, які мають екологічну, історичну та естетичну цінність. Використовують у рекреаційних, просвітних, культурних і наукових цілях.

3. Які території відносять до заказників?

Заказники — території, які виділяють на певний час для збереження, відновлення і відтворення окремих цінних компонентів природи. Тут встановлені обмеження окремих видів господарської діяльності. Поділяють на ландшафтні, лісові, ботанічні, загально зоологічні, орнітологічні, іхтіологічні, геологічні заказники.

4. Чим заповідники відрізняються від заказників?

У заповідниках заборонені будь-які види господарської та промислової діяльності, строго обмежено пересування і будь-які дії, які загрожують збереженню цілісності природного комплексу і здатні призвести до загибелі тварин, птахів, мешканців водойм і рослинності.

На відміну від заказників, де охоронні заходи передбачені щодо окремих видів тварин і рослин, заповідники зберігають недоторканим весь природний комплекс як динамічну структуру, що відображає пристосованість живих організмів до середовища проживання.

 


Список використаних джерел

 

  1.          Гуз К. Ж. Теоретичні та методичні основи формування цілісності знань про природу / К. Ж. Гуз. — Полтава: Довкілля-К, 2004. -477 с.
  2.          Задорожний К. М. Природознавство 5 клас / К. М.  Задорожний (за підручником Т. В. Коршевнюк, В. І. Баштового). –Х.: Вид. група «Основа», 2014. -128с.: табл.., іл.. – (Серія «Мій конспект») – 48 с.
  3.          Ільченко В. Р. Природознавство. Підручник для 6 класу / В. Р.Ільченко,  К. Ж. Гуз, Л. М. Рибалко. — Київ: Генеза, 2009. -159 с.
  4.          Коваленоко В. С. Загальні закони та закономірності природи як засоби інтеграції змісту природничих знань  / В. С Коваленко / Імідж сучасного педагога. -2007. - №3. –С. 4-7.
  5.          Ковтонюк Л. В. Усі уроки природознавства. 5 клас./  Л. В. Ковтонюк.— Х.: Вид. група «Основа», 2013. -383 с.
  6.          Цуканова Є. О. Природознавство. 5–6 класи: Наочний довідник. / Є. О.  Цуканова. — К.; X.: Веста, 2006. – 110с.
  7.          Ярошенко О. Г. Природознавство 5 клас. Підручник для загальноосвітніх навчальних закладів. / О. Г. Ярошенко,  В. М. Бойко. – К.: Світоч, 2013  - 237с.
  8.          https://www.youtube.com
  9.          http://nnph.if.ua/2011/03/10/471/
  10.     http://svitppt.com.ua/prirodoznavstvo/tvarini-chervonoi-knigi-ukraini.html
  11.     https://www.youtube.com/watch?v=Jnn0ajqZimY

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
23 жовтня 2020
Переглядів
3616
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку