Презентація "Одноклітинні твариноподібні організми. Амеба протей, інфузорія-туфелька

Про матеріал
Презентація допоможе закріпити знання про характерні риси будови й процеси життєдіяльності найпростіших, продовжувати формування уявлень про різноманітність і класифікацію , розкрити особливості будови, значення найпростіших.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одноклітинні твариноподібні організми- мешканці водой. Амеба протей, інфузорія-туфелька.

Номер слайду 2

ОДНОКЛІТИННІ ТВАРИНИ– це тварини, які знаходяться на клітинному рівні організації: за будовою їхнє тіло відповідає одній клітині, а за функціями – окремій живій істоті. Це збірна група неспоріднених організмів, об’єднаних такими ознаками, як відсутність клітинної стінки, гетеротрофне живлення та активний амебоїдний, джгутиковий чи війковий рух. Наука, що вивчає одноклітинних тварин, називається протозоологія, або протистологія.

Номер слайду 3

Одноклітинні еукаріоти. Твариноподібні одноклітинніОдноклітинні гриби. Рослиноподібні одноклітинні

Номер слайду 4

Історія відкриття Взявши застояну воду з бочки, він побачив у ній рухомі організми. Левенгук дуже здивувався і назвав їх «малесенькими звірятами». Пізніше вчені дали їм назву найпростіші. Заслуга Левенгука перед наукою велика: по-перше, він відкрив не видимих неозброєним оком тварин;по-друге, він зробив мікроскоп знаряддям вивченням природи.

Номер слайду 5

У світовій фауні нараховується близько 70 000 видів одноклітинних організмів в Україні – близько 2 000 видів. Прісні водойми. Морські водойми. Паразитичний спосіб життя. Найпростіші поширені по всій земній кулі – у морях, океанах, прісних водоймах, ґрунті, а також організмах тварин, рослин і людини. 

Номер слайду 6

Амеба протей Амеба протей – це вільноживучий вид, поширений в прісній воді канав, боліт, невеликих ставків. Розміри 0,2 - 0,5 мм. Форма тіла не постійна. Назва «амеба» з’явилася тільки в 1822 році, в перекладі з грецькоївоно означає «зміна» або «мінливість». Субдомен АморфеїНадцарство АмебозоїВідео. Рух амеби.

Номер слайду 7

Будова амеби. Травна вакуоля Скоротлива вакуоля Скоротлива вакуоля. Несправжні ніжкипсевдоподіїЯдро Клітинна мембрана. Ектоплазма Ендоплазма

Номер слайду 8

Дихання амеби. Кисень необхідний для життєдіяльності амеби, вона отримує з води. Амеба дихає всім своїм тілом, кисень з води проникає через цитоплазму, сам процес дихання амеби полягає в окисленні киснем органічних речовин у мітохондріях. Енергія, запасена в АТФ, надалі витрачається на різні процеси життєдіяльності.

Номер слайду 9

Живлення амеби Амеба здатна пересуватися за допомогою своїх несправжніх ніжок, у середньому швидкість пересування становить 1 сантиметр за 5 хвилин. Під час свого руху амеби наштовхуються на інші дрібні об’єкти: одноклітинні водорості, бактерії, інші найпростіші організми. Якщо цей об’єкт досить малий, то амеба поглинає його. Як відбувається саме поглинання, амеба обтікає свою здобич з усіх боків, і через якийсь час вона вже опиняється всередині амебної цитоплазми. Травні вакуолі забезпечують перетравлення їжі. Спосіб захоплення їжі – фагоцитоз (з грец. φαγεῖν «пожирати» +κύτος «клітина»). Тип живлення - гетеротрофний. Харчова часточка. Травна вакуоля. Несправжні ніжки

Номер слайду 10

Подразливість амеби. Таксис – це реакції у відповідь на подразники у найпростіших організмів у формі руху за напрямком до (позитивний) або від (негативний) джерела подразнення. Негативний таксис у амеби – на хімічні речовини. Позитивний таксис у амеби –на їжу.

Номер слайду 11

Розмноження амеби. Амеби розмножуються безстатевим розмноженням за допомогою поділу однієї клітини надвоє. При температурі 20-25 градусів амебаділиться 1 раз на добу. Сам процес розмноження – поділу амеби починається з мітотичного поділу ядра: з одного ядра утворюється два, які потім віддаляються один від одного. Паралельно з цим починає свій поділ і цитоплазма амеби. А ось скорочувальна вакуоль не розділяється, а залишається в одній з новоутворених клітин, у другій клітині-амебі вакуоль утворюється заново. Швидкість поділу залежить від температури навколишнього середовища. У спекотні літні дні амеба може навіть ділитися кілька разів за день.

Номер слайду 12

Перенесення несприятливих умов. Щоб пережити зиму амеба перетворюється в цисту – покривається щільною подвійною білковою оболонкою. Циста служить для перенесення несприятливих умов (пересихання чи замерзання водойм) та для розселення. Циста – це клітина у стані спокою, оточена щільною оболонкою.

Номер слайду 13

Значення амеби в природі і житті людини. Амеба важлива частина екологічної системи, так як саме вона відповідальна за регуляцію чисельності бактеріальних організмів в озерах і ставках. Очищає воду від надмірного бактеріального забруднення, поглинаючи бактерії. У свою чергу, в харчовому ланцюжку амеба сама служить кормом для багатьох маленьких риб і комах. Має свою користь амеба і для науки, вчені проводять над нею численні досліди і дослідження.

Номер слайду 14

Інфузорія - туфелька. Субдомен Діафоретики. Супергрупа SarІнфузорії-туфельки – високоорганізовані найпростіші, що населяють прісні водойми (7 тис. видів). Форма клітини нагадує туфельку. Форма тіла постійна. Розміри становлять 0.1 – 0,3 мм. Тіло вкрите численними війками (15тис.)Завдяки узгодженій роботі війок інфузорія досить швидко (2-2,5мм/с) плаває, обертаючись навколо своєї поздовжньої осі . Відео. Рух інфузорії

Номер слайду 15

Будова інфузорії-туфельки. Скоротлива вакуоля. Травна вакуоля. Мале ядромікронуклеос. Велике ядромакронуклеос. Війки. Трихоцисти. Передротова заглибина. Клітинний рот. Клітинна глотка. Передній кінець. Порошиця Ектоплазма Ендоплазма

Номер слайду 16

Будова інфузоріїІнфузорії – хижаки, надходженню харчових часточок сприяють війки. Пелікула – ущільнений зовнішній шар цитоплазми з плоских мембранних міхурців, розташований під плазматичною мембраною, що забезпечує опору. Для відбиття атаки хижаків або нападу на противника у неї є спеціальні органели – трихоцисти. Це дрібні тільця, схожі на веретено, вони знаходяться між віями. Скоротливі вакуолі скорчуються почергово, що відповідають за осморегуляцію, рівень тиску всередині клітини. Травні вакуолі, вони відповідальні за переробку їжі. Порошиця, цей отвір в задньому кінцівці інфузорії, що відповідає за вихід травних відходів. Рот – надходження їжі.

Номер слайду 17

Живлення інфузорії Захоплюють органічні частинки всередину свого тіла. Джерелом їжі зазвичай служать бактерії, які захоплюються ротовим заглибленням, звідти вони потрапляють в клітинну глотку, а потім до травних вакуолей. При достатній кількості їжі й нормальних температурних умовах (близько 15 °С) травні вакуолі утворюються кожні 1—2 хв. Неперетравлені залишки їжі викидаються назовні через порошицю. Тип живлення - гетеротрофний

Номер слайду 18

Дихання інфузоріїДихання аеробне, надходження кисню шляхом дифузії через всю поверхню тіла. Клітинне дихання пов'язане з мітохондріями, які є "енергетичними станціями" клітин.

Номер слайду 19

Подразливість інфузорійІнфузоріям властивий хемотаксис – реакція на наявність хімічних речовин у воді. Реалізується подразливість за допомогою органел руху.

Номер слайду 20

Розмноження інфузорії-туфельки. Має два ядра: велике і мале. Велике (вегетативне) – керує процесами життєдіяльності в клітині. Мале (генеративне) кулястої форми зберігає спадкову інформацію і передає її дочірнім клітинам під час поділу клітини.1. Дві інфузорії торкаються бічними сторонами. Вегетативне ядро розсмоктується2. Поділ малого ядра3. Три ядра розсмоктуються, одне ще раз ділиться4. Одне з ядер переходить у сусідню клітину5. Формуються нові велике і мале ядра. Статеве розмноження (кон’югація)Відбувається оновлення генетичної інформації.

Номер слайду 21

Розмноження інфузорії-туфельки. Нестатеве розмноження. Поперечний поділ клітини на дві дочірні.

Номер слайду 22

Значенння інфузорі-туфельки у природі Вони знищують багато видів бактерій, і самі в свою чергу, служать їжею для дрібних безхребетних організмів. Часом їх спеціально розводять в якості корму для мальків деяких акваріумних рибок.

Номер слайду 23

ПідсумкиІнфузорія-туфелька та амеба протей – одноклітинні твариноподібні організми. Рухаються з допомогою війок та несправжніх ніжок (псевдоподій). Дихають всією поверхнею тіла.Їжа перетравлюється в травних вакуолях. Розмножуються здебільшого поділом клітини навпіл. Амебі протей та інфузорії-туфельці властивий гетеротрофний тип живлення. Несприятливі умови переживають у вигляді цист, які ще й забезпечують розселення.

Номер слайду 24

Підсумки. Одноклітинні тварини – це еукаріотичні організми, які перебувають на клітинному рівні організації. Клітина цих організмів побудована значно складніше, ніж клітини багатоклітинних тварин, оскільки виконує всі життєві функції. Ці функції в найпростіших мають спрощений характер, оскільки здійснюються однією клітиною, але реалізація їх у різних видів характеризується різноманітністю.

Номер слайду 25

Домашнє завдання1)Опрацювати §13 підручника, вивчити нові терміни.2)Скласти по 5 запитань для товариша по вивченій темі.3)Скласти кросворд по даній темі.

Номер слайду 26

Використані джерела. Навчальна програма з біології для 6-9-х класів для загальноосвітніх навчальних закладів затверджена наказом МОН від 07.06.2017 № 804 Біологія:підруч. Для загальноосвіт.навч. Закл. 6-йкл./ Л.І. Остапченко [та ін]. – К. : Генеза, 2014.- 224 с : іл. Повний курс біології. Структурований довідник для підготовки до ЗНО та ДПА / Валерій Соболь. – Кам’янець – Подільський: ФОП Сисин. О. В., 2021. – 416 с. Агапшук С. Біологія за новою програмою. 6-й клас; Методичні матеріали /за ред. Агапшук С. – К.: Редакція газет природничо-математичного циклу, 2014, - 128 с. – (Бібліотека «Шкільного світу»)outube.com/watch?v=9ddtdrxb. Ik. M&t=19s&ab_channel=Forrender. Render. Farmhttps://www.youtube.com/watch?v=FN7ma. Ws0go0&ab_channel=%D0%9 E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8 C%D0%BD%D1%8 B%D0%B9%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Труш Жанна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пономаренко Лина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Петченко Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Гутник Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Savchenok Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
23 жовтня 2020
Переглядів
62043
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку