Матеріали до Дня Гідності і Свободи. Художнє інтерв'ю "Революція Гідності очима Оксани Забужко"

Про матеріал
Матеріали до Дня Гідності і Свободи. Художнє інтерв'ю "Революція Гідності очима Оксани Забужко" .
Перегляд файлу

 

 

ІНТЕРВ’Ю

РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ

ОЧИМА ОКСАНИ ЗАБУЖКО

 

Результат пошуку зображень за запитом РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ

Результат пошуку зображень за запитом день гідності та свободи

 

Інтерв’ю

Революція Гідності очима  Оксани Забужко

День Гідності і Свободи в Україні відзначають 21 листопада – в річницю початку мирних протестів у Києві й регіонах 2013 року. Ці страшні події залишили глибокий, визначальний і незабутній слід в історії українського народу.  Поділитися враженнями з учнями до нашого закладу освіти завітала видатна письменниця та учасниця Євромайдану Оксана Забужко.

C:\Users\-----\Downloads\Без названия.jpg– Доброго дня! Шановна Оксано Стефанівно, ми раді бачити Вас у нашому закладі освіти. У переддень річниці Дня Гідності і Свободи нашим здобувачам освіти цікаво було б почути про події Євромайдану, свідком яких Ви також були. Як Ви дізнались про початок Майдану?

– Доброго дня! Я дуже рада, що завітала на прекрасну Херсонщину! Ви знаєте, для мене Майдан почався ще в тих передчуттях, у тому страху, який тривав ціле літо і цілу зиму. Коли всі чекали – ось воно, нарешті,                 євроасоціація. Але… 21 листопада ми їхали до Любліну в презентаційний тур. І ось я вже йшла до місця виступу, як  один із польських ведучих зупинив  мене та й каже: «Сердечно вітаю. Мені дуже прикро, що ми вже не будемо в спільному союзі». Моє серце на мить зупинилось. У цей момент я дізналась, що Азаров оголосив, що підписання угоди відкладається. І тут все закрутилось.

– Підняти людей на акції протесту допомогли соціальні мережі. Twitter і Facebook швидко розповсюдили  інформацію про громадські акції. Журналісти пропонували людям виходити на Майдан. Ось такий, наприклад,  пост у Facebook виклав журналіст Мустафа Найєм: «Зустрічаємось о 22:30 під монументом незалежності. Вдягайтесь тепло, беріть парасолі, чай, каву, хороший настрій та друзів». Чи закликали Ви українців виходити на мирні акції протесту?

 – Так, я бачила пости українських журналістів, які просили людей виходити на Майдан та не мовчати, адже це наше майбутнє, наш обов’язок. Ще у готелі  я написала на своїй фейсбук-сторінці, що треба виходити. У той момент я зрозуміла, що все це падає на наші плечі, «людські», народні. І перемогти ми можемо тільки масою. Кричи: може, тебе почують.

  • Чи були Ви на Майдані? Що відбувалось у той момент?

– Так, я повернулась в Україну 29 листопада. Ввечері я побачила нічний сюжет ТСН, в якому повідомили, що президент нічого таки не підписав у Вільносі. 1 грудня ми з чоловіком поїхали на Майдан. Мене настільки вразило те, що українці об’єдналися заради спільної мети. Журналісти, студенти, письменники… Їх було море. Майже півмільйона осіб прийшли на мітинг. У руках тримали плакати «Ми хочемо в Європу», а в очах ще горіли вогники надії. Це були мирні акції. На Майдані 1 грудня  я пробула недовго – в мене була призначена зустріч. Але мій чоловік залишився. Він став свідком подій на Банковій, коли «Беркут» почав розганяти учасників Євромайдану. Згадую, як у ніч з 10 на 11 грудня знову почали нападати на людей. Силовики чорним клином йшли  на натовп. Коктейлі Молотова, димові шашки, палаючі шини – всім цим кишів Майдан. Видовище було страшне. Ніхто не знав, що буде далі.

– Запеклі бої за права  українців продовжувались не місяць і не два. Мітингувальники не залишили Майдан навіть у Новорічні свята. А що отримали у подарунок від влади? Чи пам’ятаєте Ви події 16 січня?

   16 січня 2014 року мені запам’яталось найбільше, адже тоді я почула про ці «диктаторські закони». Вони були прийняті з грубим порушенням регламенту і законодавчої процедури. Закони обмежували права громадян, надавали органам державної влади більшу свободу дій у сфері покарання учасників акцій протесту. Пам’ятаю, що не можна було їздити в колоні по п’ять автомобілів, обмежувались права ЗМІ, за групові протести було передбачено 2 роки ув’язнення, на 15 діб карали за встановлення намету, навіть сім-карти за цими законами повинні були продавати за паспортом. Але довго вони не проіснували. Народ знову повстав…

 Дуже страшний був момент ночі з 18 по 19 лютого. З мого балкону було видно цю заграву з Майдану. Все палало. Чути було, як резонує весь цей звук – гуркіт, стрілянина. І чути було, як хором співали Державний Гімн України.

– Події 18-21 лютого були справді жахливими, адже тоді загинуло більше 100 чоловік. Всіх їх згодом назвали «Небесною Сотнею». Герої Небесної Сотні – уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості. Як Ви думаєте, чи вартувало це того, що  вони пожертвували життям заради майбутнього України?

 – Так, Небесна Сотня і справді небесна – вони всі, як на підбір! От просто всі обличчя якісь осіянні. Це були люди різного віку, етнічного походження, професій. Але їх об’єднувала одна мета – боротьба за світле майбутнє українців. І вони це зробили, здобули омріяну та довгоочікувану перемогу ціною свого життя. Дивишся на них і кажеш: «Я хочу жити з цими людьми в одній країні!». Євромайдан увійшов в історію України як символ жертовності, патріотизму та героїзму. Він підтвердив те, що у найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, ладні пожертвувати  життям заради майбутнього України як незалежної демократичної держави.

  Революція Гідності засвідчила, що українці не просто обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права та свободи. Оксано Стефанівно, дякуємо Вам за цікаве інтерв’ю. До побачення.

 

docx
Додано
10 лютого 2021
Переглядів
503
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку