Матеріали до теми " Безпека пасажира"

Перегляд файлу

 

Дотримання правил дорожнього руху –

це запорука збереження вашого життя і здоров’я.

  У сучасних легкових автомобілях салони добре захищені. Однак автомобілі рухаються з такими швидкостями, що поїздки не можуть бути абсолютно безпечними. У багатьох ситуаціях життя пасажирів залежить від досвіду і майстерності водія і від їхньої розважливої поведінки.

    Наприклад, автомобіль, що рухається зі швидкістю 72 км /год, за 1 секунду долає 20 м шляху. Отже, водій має сконцентрувати свою увагу на дорожній ситуації, на рухові інших автомобілів і пішоходів.

   Не можна відволікати водія розмовами і проханнями, оскільки це може призвести до того, що він вчасно не помітить небезпеку, і поїздка закінчиться трагічно. Не менш важливим є правильне використання захисних засобів — пасів безпеки і підголівників.

 

Правила поведінки пасажира в автомобілі

Пасажир в автомобілі має поводитися так:

посадку та висадку з легкового автомобіля слід здійснювати не на проїзній частині, а в спеціально відведених місцях або біля бордюру і лише після повної зупинки транспорту;

і найголовніше — не зі сторони руху транспорту;

під час руху автомобіля не можна відволікати водія;

чіпати ручки дверей; гратися гострими предметами;

висовувати руки і голову у вікна автомобіля;

треба обов'язково користуватися ременями безпеки.

     

Перевезення дітей у вантажних автомобілях

У містах і селищах для перевезення людей служать автобуси, легкові автомобілі, таксі.

Та іноді, і найчастіше у сільській місцевості, учнів перевозять на вантажних автомобілях. Перевезення дітей — відповідальне завдання. Керування таким автомобілем доручають найдосвідченішому водію.

Автомобіль завчасно спеціально обладнують. У кузові закріплюють сидіння на зразок лав — від одного борту до іншого. Заднє сидіння має спинку, зверху натягують тент, щоб захистити пасажирів від вітру, дощу і сонця.

У машині є драбина для посадки і висадки пасажирів.

На вантажному автомобілі, який перевозить дітей, спереду і ззаду встановлюють спеціальний розпізнавальний знак квадратної форми, а у світлий час доби вмикають ближнє світло фар. У поїздці дітей супроводжують не менше двох дорослих.

 

Правила поведінки під час посадки, висадки і руху вантажного автомобіля.

Посадку   в   машину   треба здійснювати тоді,  коли   вона стоїть біля краю тротуару чи біля обочини дороги, з боку тротуару чи обочини, користуючись драбиною, а також через задній борт.

У кузові одразу ж займіть місця для сидіння і суворо дотримуйтесь вказівок дорослих.

Під час руху не можна стояти в кузові, сидіти на бортах, пересуватися з місця на місце. Адже автомобіль може рухатися не тільки по шосейній дорозі, а й по ґрунтовій. Водій під час руху виконує найрізноманітніші маневри в керуванні, пов'язані з поворотами, гальмуванням. Якщо не виконувати ці вимоги, то може   статися   нещастя — можна   випасти   через   борт,  впасти  в кузові.

Висаджуватися з автомобіля треба тільки в сторону тротуару до обочини дороги.

Не стрибайте через борт на проїзну частину вулиці і дороги: це| небезпечно для життя, оскільки можна потрапити під колеса транспортних засобів, що проходять поряд.

 

 

docx
Додано
2 жовтня 2020
Переглядів
1866
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку