Матеріали до уроку. Історичні задачі з хімії

Про матеріал
Історичні задачі з хімії несуть не тільки навчальне навантаження, а й підвищують рівень засвоєння і запам’ятовування за рахунок емоційної реакції та утворення стійких асоціативних зв’язків. Даний матеріал можна використати для створення флеш-карток.
Перегляд файлу

Історичні задачі з хімії

 

  1. Результат пошуку зображень за запитом "сульфатна кислота -"В Х столітті персидський хімік Абубекер-аль-Резі при дослідженні галунів виділив цю кислоту. Пізніше її виділили із залізного купоросу і назвали «купоросним маслом».
  • Що це за кислота?
  • Розрахуйте масові частки елементів, що входять до складу даної кислоти.

Пов’язане зображення

  1. В ХVІІ столітті німецький хімік Йоган Глаубер добув «соляний спирт», діючи на натрій хлорид сульфатною кислотою.
  • Що за кислоту він добув таким чином?
  • Обчисліть масу натрій хлориду, яку необхідно взяти, щоб добути кислоту масою 7,3 г.

 

  1. Результат пошуку зображень за запитом "угольная кислота -"В кінці ХVІІІ століття англійський хімік Джозеф Прістлі, розчиняючи карбон(ІV) оксид у воді, вперше добув карбонатну кислоту, (розчин СО2 у воді називали «содовою водою») за що був нагороджений золотою медаллю.

– Складіть рівняння реакції.

  • Чи існує ця кислота у вільному стані?
  • Складіть рівняння ступінчатої дисоціації карбонатної кислоти.

 

  1. Пов’язане зображенняЗгідно водневій теорії кислот, створеної німецьким хіміком Юстусом Лібіхом у 1838 році  кислота являє собою речовину, здатну на реакції з металами, в результаті яких утворюється водень. 
  • Дайте визначення поняття «кислота» з точки зору теорії електролітичної дисоціації.
  • Обчисліть об’єм водню, який може виділитися при взаємодії розчину сульфатної кислоти масою 200 г з масовою часткою кислоти 60% з цинком.

Результат пошуку зображень за запитом "метан"

 

  1. В 1785 році французький хімік Бертоле установив, що «болотний газ» складається з Карбону і Гідрогену.

  Встановіть формулу речовини, якщо відомо, що масова частка Карбону складає 75%, а відносна густина за воднем дорівнює 8.

 

 

  1. Першу амінокислоту виділив у 1820 році французький хімік Браконно, піддаючи кислотному гідролізу речовини тваринного походження і назвав її «глікол», пізніше її назвали «гліцин».
  • Результат пошуку зображень за запитом "аміноетанова кислота"Встановіть молекулярну формулу речовини, якщо відомо, що масова частка Нітрогену складає 18,7%; масова частка Карбону – 32%, масові частки Гідрогену і Оксигену відповідно складають 6,7% і 42,6%. Відносна густина за воднем становить 37,5.

 

  1. Результат пошуку зображень за запитом "діетиловий етер"У 1842 році Джексоном було вперше запропоновано застосовувати  діетиловий етер (який був вперше добутий у ХVІ столітті при дії сульфатної кислоти на етанол) як наркоз при хірургічних операціях.
  • Яку масу діетилового етеру можна добути з етанолу масою 200 г, якщо практичний вихід етеру складає 60%?

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
2 серпня 2019
Переглядів
579
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку