Матеріали до уроку "Мій рідний край - Херсонщина" (Видатні особистості)

Про матеріал
Поглибити знання учнів про Херсонщину, сторінки історії та видатних людей краю, архітектурні та історичні пам'ятники, природну скарбницю.
Перегляд файлу

                                     Видатні особистості,                                                     які зробили значний внесок в розвиток Херсонщини

 

Потьомкін Григорій Олександрович 1739-1791

Російський державний діяч, генерал-фельдмаршал, з 1776 р. – новоросійський, азовський та астраханський генерал-губернатор. Під його керівництвом здійснювалась політика заселення та економічного засвоєння Північного Причорномор'я, будувались міста Херсон, Миколаїв, Севастопіль, Катеринослав; створювався Чорноморський флот. Похований в Катерининському соборі в Херсоні. Традиційно, з кінця ХVIIIст. вважається одним з засновників міста Херсона.

 

 Ганнібал Іван Абрамович 1735-1801

Син «арапа» Петра I Ібрагіма (Абрама) Ганнібала, двоюрідний дід О.С.Пушкіна генерал-цейхмейстєр, з 1779 р. - генерал-поручик. 25 липня 1778 р. указом Катерини II призначений головним командиром Херсонської фортеці. Брав участь у створенні першого плану Херсона, керував будівництвом корабельної верфі та міста у 1778-1783 рр. 

 

Корсаков Микола Іванович 1749-1788

Інженер-полковник, у 1784 р. призначений командиром будівництва Херсонської фортеці. Учасник російсько-турецької війни 1787-1791 рр. Загинув під час облоги Очакова. Похований біля Катерининського собору в Херсоні.

 

 Суворов Олександр Васильович ї 1730-1800

Видатний російський військовий діяч, генералісимус (1799). Неодноразово перебував у Херсоні в 80-х рр. XVIII ст. Напередодні російсько-турецької війни у серпні 1787 р, був призначений командувати військами при Херсоні та Кінбурні. Керував укріпленням Херсонської фортеці та підступів до Херсона. Перемога під Кінбурном 1 жовтня 1787 р., одержана російськими військами на чолі з Суворовим, відвернула небезпеку від Херсона. У 1792-1794 рр. у Херсоні розміщувалася штаб-квартира Суворова.

 

 Ушаков Федір Федорович 1744-1817

Видатний російський флотоводець, адмірал. Вперше прибув до Херсона влітку 1783 р. з Балтійського флоту на чолі екіпажу корабля "Святий Павло". Прийняв енергійні заходи по боротьбі з чумою, яка на той час охопила місто. За це був нагороджений орденом Святого Володимира IV ступеня. У 1787-1788 рр. в Херсоні  Ушаков проводив бойові навчання Лиманської флотилії, яка невдовзі розбила турецькі кораблі на Дніпровсько-Бузькому лимані. 

 

Білий Сидір Ігнатович 30-ті рр. XVIII ст. -1788

Представник запорозької козацької старшини. У 1787 р. разом з А.А.Головатим створює в Херсоні та інших містах формування Війська вірних козаків з колишніх запорожців (з і 788 р. - Чорноморське козацьке військо). Помер у 1788 р. після смертельного поранення в битві між російським і турецьким флотом на Дніпровсько-Бузькому лимані.

 

Джон Говард 1726-1790

Англійський гуманіст, філантроп, громадський діяч, шериф графства Бедфорд у Великобританії (з і 773 р.). У 60-80-х рр. вивчав стан госпіталів та лікарень для бідних, стан в'язнів у тюрмах Європи. Основоположник руху за гуманізацію тюремно-виховної системи. У 1789 р. приїхав у Росію. Виконуючи свою гуманістичну місію, безкорисливо допомагав хворим. Помер і похований в Херсоні.

 

 

 

 

 

Самойлович (Сущинський) Данило Самойлович 1744-1805

Український лікар, основоположник вітчизняної епідеміології. Член 12 іноземних академій наук. Активний учасник боротьби з епідемією чуми в Херсоні (1784 р.), організував карантин та лікування хворих, створив Херсонську корпорацію лікарів.

 

Антуан барон де Сен-Жозеф 1749-1826

Французький негоціант (купець). У 1782 р. відкрив перший в Херсоні іноземний торговий дім (фірма Антуана), започаткував морські торговельні зв'язки між Францією, Італією, Іспанією та Росією через Херсонський порт.

 

Калагеоргій Іван Христофорович

Дійсний статський радник, Херсонський віце-губернатор (1814-1816 рр..). Особливу увагу в своїй діяльності приділяв розвитку освіти. За його ініціативою 12 березня 1815 р. в Херсоні було відкрито перший середній учбовий заклад Херсонську чоловічу гімназію (нині школа-гімназія №20).

 

Вадон Євген Ежен Йосипович

Представник родини французьких емігрантів, яка оселилась на Півдні України наприкінці XVIII ст., технік, промисловець. Засновник чавуноливарного та. механічного заводу (1855 р.) в Херсоні, суднобудівної верфі (поч. 70-х рр. ХІХ ст.). Таким чином, його можна назвати фундатором сучасного суднобудування в Херсоні. 

 

Клушин Павло Миколайович

  Херсонський цивільний губернатор (1861-1868 рр.). На Херсонщині відзначився, як активний провідник у життя Положень про скасування кріпосництва. Багато дбав про благоустрій Херсона, вирішення соціальних проблем міста. Під час губернаторства П.М.Клушина було в основному проведено замощення (брукування, вулиць та площ Херсона, до проведення водогону була збудована водокачка, закладались парки. Клушин заснував Херсонські міські громадські збори. Міська громада нагородила його почесним званням першого громадянина міста Херсона

 

Фальц-Фейн Фрідріх Едуардович

  (1863, Асканія-Нова (тепер - Херсонська область) -  2 серпня 1920, Бад-Киссинген) - поміщик, барон, заснував у 1883 р. заповідник "Асканію-Нову".

Ознайомившись з світовим досвідом природоохоронної діяльності й поселившись у родовому маєтку, Ф.Фальц-Фейн 1883 року заснував перший не лише на території Російської імперії, але й у світі екологічний заповідник: У напівпустому степу виростив сад, заклав ботанічний парк, відкрив зоопарк, акліматизував десятки видів диких  тварин  і птахів, звезених з усіх континентів планети, у зоопарку жило на волі 58 видів тварин (2 тисячі) та 154 види птахів. Вчений врятував від вимирання дикого коня Пржевальського й дуже жалкував, що не встиг продовжити життя іншому виду диких коней – тарпанам. Він вивчав біловезьких зубрів й сприяв збереженню цього виду тварин, що потребують захисту. 1890 року – відкрив двері крупний краєзнавчий музей. В "Асканії-Нова" була багата бібліотека. Фактично Ф.Фальц-Фейн створив у Херсонському степу науковий інститут, який займався вивченням та збереженням природи краю. Сюди приїздили відомі вчені, тут проводилися наукові зібрання.

 

Волохін Олександр Іванович

Представник херсонської родини землевласників та підприємців, потомствений почесний громадянин, відомий земський діяч. У 1868-1874 рр.голова Херсонської повітової земської управи, в 1872-1875 рр. - Херсонський міський голова. Під час його головування міська дума прийняла важливі рішення про відкриття в Херсоні міського громадського банку, відділу Державного банку. У Херсоні відкрились декілька нових учбових закладів: сільськогосподарське училище, фельдшерська школа, учительська семінарія та ін..Волохін О.І був широко відомий значними доброчинними внесками, відкрив на свої кошти лікарню в Тягинці та ін. На знак пошани одну з вулиць Херсона було названо його ім'ям: Волохінська (нині частина вул. Червонофлотської).

 

Терещенко Василь Григорович

Херсонський міський голова на протязі 1875-1893 рр. За його головування та ініціативою проведено роботи по створенню глибоководного фарватеру від гирла Дніпра до Херсона, що дозволило повернути нашому місту статус морського порту. Дбав про розвиток освіти та культури. Завдяки його діяльності було відкрито 5 початкових училищ, реальне училище. На свої кошти створив декілька стипендій для малозабезпечених учнів гімназій. При його сприянні будувались театр, міська бібліотека (один з засновників - заступник міського голови - М.Є. Беккер), створювався музей.

 

Гозадінова Марія Гнатівна 1831-1898

  Педагог, громадський діяч, засновниця (разом з сестрами Софією та Оленою) та директор першої Херсонської жіночої гімназії. Освітня та суспільна діяльність сестер Гозадінових на протязі більш як півстоліття вагомо впливала на формування цілих поколінь херсонців.

 

 

Тропін Михайло Опанасович, Тропін Іван Опанасович

Представники відомої херсонської купецької старообрядницької родини, доброчинники. Побудували в Херсоні старообрядницьку церкву на Забалці, засновники безкоштовної лікарні в Херсоні («Тропінка»), відкритої у 1914 році. Брали активну участь у діяльності  виборних органів міського самоврядування.

 

Гошкевич Віктор Іванович 1860-1928

  Херсонський громадський діяч, археолог, засновник Херсонського музею старожитностей (нині Херсонський краєзнавчий музей) у 1890 р. Зробив великий внесок у розвиток земської статистики. У 1898-1906 рр. видавав та редагував газету "Юг", яка мала демократичний напрямок.

 

 

Пачоський Йосип Кондратович 1864-1942

  Відомий вчений-біолог, громадський діяч, засновник Херсонського музею природи (1897 р.). Один з фундаторів природоохоронного руху на Півдні України. 

 

Тарле Євген Вікторович 1875-1955

  Відомий історик, публіцист, академік АН СРСР. Народився в Херсоні, закінчив І чоловічу гімназію. У 1896 р. отримав диплом історико-філологічного факультету київського університету. З 1917 р. - професор Петроградського університету, потім ЛДУ, МДУ. Автор монографій з історії Франції та Росії. Дослідницьку роботу поєднував з великою публіцистичною роботою. Лауреат Державних премій СРСР у 1942, 1943, 1946 рр. Нагороджений 3 орденами Леніна.

Шорр Яков Федорович 1863-1929  

Лікар. Народився в Херсоні, закінчив І чоловічу гімназію, потім Дерпський університет. 40 років пропрацював лікарем у Херсоні. Через глибокі пізнання в медицині та гуманне відношення до хворих користувався великим авторитетом у херсонців. У 1917р. був обраний гласним міської Думи.

 

Лавреньов Борис Андрійович 1891-1959

Відомий російський письменник, автор багатьох прозових і драматичних творів. Народився у Херсоні, де у 1911 році розпочалася його творча діяльність. Закінчив чоловічу гімназію та у 1915 р. юридичний факультет Московського університету. Нагороджений 2 орденами Трудового Червоного Прапора, медалями. Лауреат Державної премії СРСР у 1946, 1950 рр. Помер і похований у м. Москві.

 

Андрієнко-Нечитайло Михайло Теодорович 1894-1982

Талановитий український живописець та літератор (прозаїк-новеліст). Народився у Херсоні, закінчив І чоловічу гімназію. У 20-ті роки емігрував за кордон. 3 1923 по 1982 рр. жив і працював у Парижі. Учасник художніх виставок у Херсоні та зарубіжжі. Помер і похований у м. Парижі. 

 

Шовкуненко Олексій Олександрович 1884-1974

Визначний український живописець, народний художник СРСР (з 1944 р.), дїйсний член Академії мистецтв СРСР. Народився у м. Херсоні, живопису навчався в Одесі та Петербурзі. Учасник численних виставок. Викладав у художніх навчальних закладах Одеси і Києва. З 1935 р. - професор. Нагороджений орденом Леніна, іншими орденами, медалями. Лауреат Державної премії УРСР їм. Т.Г.Шевченко. Помер і похований у м. Києві.

 

Курнаков Георгій Васильович 1887-1977

Відомий український живописець. Народився у Херсоні, у 1916 р. закінчив Київське художнє училище. З 1919 р. на протязі багатьох років викладав у Херсоні малювання і креслення. Заслужений діяч мистецтв УРСР (з 1967 р.). Помер і похований у м. Херсоні в 1977 р.

 

 

 

 

docx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
582
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку