Матеріали до уроку правознавства "Держава Німеччини"

Про матеріал
Презентація для додаткових уроків на тему "Держава Німеччини" а саме форми державного правління/устрою та політичний режим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Німеччина. Форми державного правління: Федеральна республіка. Представницька демократія. Республіка. Парламентська республіка

Номер слайду 2

Форма державного устрою: Федеративна держава. Парламентська республіка. Голова держави: Федеральний президент (бундеспрезидент)Реально великою є роль Федерального канцлера. Виконавча влада: Федеральный канцлер. Федеральний уряд. Федеральні міністри

Номер слайду 3

Законодавча влада (двопалатний парламент): Бундестаг. Бундесрат. Сурова влада: Федеральний конституційний суд. Влада на місцях: Всі землі мають однопалатні парламенти, що всенародно обираються (ландтаги);У Баварії, є ще й сенат, який обирається як орган, що представляє інтереси десяти груп населення.

Номер слайду 4

Центральний банк: Здійснює контроль над кредитно-грошовою політикою. З 1 січня 1999 він підкоряється Європейському центральному банку.☑ Федеральний президент (бундеспрезидент) ☉ Обирається тільки на один або два послідовних п'ятирічних терміни;☉ Обирається Федеральними зборами ,що спеціально скликаються головою бундестагу терміном на 5 років і складаються з депутатів бундестагу і такого ж числа членів, що обираються ландтагами (парламентами земель);☉ У разі недієздатності або смерті повноваження президента здійснюються головою бундесрату;☉ Повноваження: представлення кандидатури канцлера на затвердження бундестагу; розпуск нижньої палати парламенту за пропозицією канцлера у випадку, якщо він програє голосування по вотуму довір'я; призначення вищого офіцерського складу збройних сил, хоча командує ними міністр оборони; помилування осуджених злочинців.

Номер слайду 5

☑ Федеральний канцлер (бундесканцлер)☉ Голова виконавчої влади;☉ Як правило, канцлером стає лідер політичної партії, яка отримала найбільше число голосів на загальнонаціональних виборах;☉ Повноваження: пропонує кандидатури членів кабінету міністрів для їх формального затвердження президентом країни; визначає основні напрямки внутрішньої і зовнішньої політики;☉ Для відставки уряду законодавчою владою повинна бути запропонована альтернативна кандидатура на пост канцлера, прийнятна для більшості парламентаріїв. Дане обмеження в Основному законі, назване "конструктивним вотумом недовір'я", має на меті підтримку політичної стабільності. Лише одного разу (у 1982) канцлер був зміщений таким чином.

Номер слайду 6

☑ Федеральний уряд☉ Складається з міністрів, які суміщають дві функції членів кабінету (як колегіального органу) і керівників міністерств;☉ Уряд залишається при владі, лише поки він підтримується більшістю в бундестагу;☉ Нарівні з міністерствами в структуру центральних органів виконавчої влади включені Відомство федерального канцлера (очолюється міністром за особливими дорученнями) і Відомство у справах преси й інформації (очолюється статс-секретарем), які підлеглі безпосередньо федеральному канцлеру.

Номер слайду 7

☑ Федеральні міністри☉ Очолюють відповідні міністерства і керують їхньою роботою разом зі своїми заступниками - статс-секретарями (1-2 чиновника) і парламентськими статс-секретарями (1-2 депутати, які призначаються на допомогу міністру);☉ Міністерства поділяються на відділи, підвідділи і реферати;☉ При міністерствах можуть створюватися спеціалізовані федеральні відомства;☉ Специфіка виконавчої влади: федеральні міністерства проводять урядову політику, як правило, не самостійно на всіх рівнях держструктури, а лише через аналогічні органи виконавчої влади земель ФРН і на місцях. Виключення складають міністерства іноземних справ, оборони, деякі підрозділи міністерств фінансів, транспорту, внутрішніх справ, у тій мірі, в якій конституція ФРН фіксує пряме виконання федерацією відповідних функцій.

Номер слайду 8

☑ Законодавча влада ☇ Двопалатний парламенти ☉ верхня (більш "слабка") палата – Бундесрат ☉ нижня (більш "сильна") палата – Бундестаг

Номер слайду 9

☑ Бундестаг☉ Головна палата парламенту;☉ Обирається населенням терміном на 4 роки;☉ Половина депутатів обирається у виборчих округах за мажоритарною системою шляхом прямого голосування, інша половина - за партійними списками, що виставляються у кожній землі, за пропорційною системою;☉ У більшості випадків член кабінету міністрів одночасно є й депутатом бундестагу;☉ Законопроекти можуть бути внесені будь-яким депутатом, бундесратом або федеральним урядом. Для проходження законопроекту потрібна проста більшість голосів. Основна робота над складними законопроектами ведеться не на пленарних засіданнях, а в комітетах і комісіях бундестагу. Розподіл місць у комітетах і комісіях між представниками різних партій здійснюється залежно від чисельності тієї або іншої партійної фракції.

Номер слайду 10

☑ Бундесрат☉ Голова бундесрату обирається по черзі і по традиції одноголосно з числа прем'єр-міністрів всіх 16 земель терміном на один рік. Делегація, що представляє ту або іншу федеральну землю, голосує в бундесраті відповідно до інструкцій земельного уряду;☉ Члени бундесрату не вибираються населенням, а делегуються кожним із земельних парламентів;☉ Засідання палати проводяться один раз на місяць;☉ У складі бундесрату ФРН (до її об'єднання з НДР) було представлено 45 делегатів з десяти західнонімецьких земель, а також спостерігачі із Західного Берліна, які не брали участі у голосуванні. У грудні 1990, після об'єднання країни, число місць в бундесраті було збільшене до 68. Федеральні землі, що мають населення понад 7 млн. осіб, посилають у бундесрат по 6 делегатів кожна; землі з числом жителів від 6 до 7 млн. осіб - по 5 делегатів; з числом жителів від 2 до 4 млн. - по 4 делегата, а з числом жителів менше 2 млн. - по 3 делегати;☉ Якщо проведений через бундестаг закон зачіпає інтереси 16 німецьких земель, він повинен бути схвалений бундесратом;☉ Питання, що стосуються суверенних прав федеральних земель, особливо фінансові й адміністративні, звичайно є предметом дискусій і суперечок, і тому в середньому трохи більше половини всіх законопроектів проходить через верхню палату парламенту. Крім того, бундесрат має право винести негативний висновок по будь-якому із законопроектів, але лише дуже небагато з них не отримують схвалення у верхній палаті.

Номер слайду 11

☑ Судова влада☇ Федеральний конституційний суд☉ Вища судова інстанція;☉ Половина членів обирається бундестагом, інша половина - бундесратом (по 8 суддів);☉ Термін повноважень членів Федерального конституційного суду - 12 років;☉ Суд дає тлумачення Основного закону ФРН і здійснює перевірку федеральних і земельних законів на предмет їх відповідності конституції; виносить приватні рішення у разі суперечок між землями або розбіжностей між земельними і федеральними урядами; приймає постанови, на основі яких та або інша політична партія може бути розпущена, якщо судом встановлено, що вона переслідує в своїй діяльності антидемократичні цілі.

Номер слайду 12

☑ Влада на місцях☉ За винятком Баварії, всі землі мають однопалатні парламенти, що всенародно обираються (ландтаги); у Баварії, крім того, є ще й сенат, який обирається як орган, що представляє інтереси десяти груп населення;☉ Повсюдно глави уряду (у Гамбурзі - перший бургомістр, у Бремені - бургомістр, у Берліні - правлячий бургомістр, в 13 інших землях - прем'єр-міністри) залежать від більшості у ландтагах;☉ У веденні федеральних земель знаходяться питання політики в області культури і народного утворення, охорони правопорядку і навколишнього середовища. Федеральне законодавство застосовується в землях з урахуванням їх широкої автономії. При цьому розподіл федеральної допомоги між регіонами країни узгоджується з керівництвом Європейського союзу (ЄС) у Брюсселі.☉ Основною територіальною одиницею місцевого самоврядування виступають адміністративні округи. У межах кількох сотень округів діють міські, комунальні і сільські органи місцевого самоврядування, які обираються населенням на основі пропорційного представництва. Податки на нерухомість і виробництво, так само як і прибуткові податки, йдуть на різні операції місцевої влади, але більшість общин і муніципалітетів отримують додаткові субсидії від федерального уряду;☉ Землі ФРН, будучи відносно самостійними суб'єктами федерації, автономно визначають структуру своїх органів виконавчої влади. Як правило, на чолі цих структур знаходяться прем'єр-міністри земель, які обираються парламентами і формують земельні уряди. У межах своєї компетенції земельні уряди формально повністю незалежні від уряду ФРН. У питаннях, що відносяться до компетенції федерації, на них покладене виконання відповідних федеральних законів;☉ Замикають структуру органів виконавчої влади місцеві адміністрації (муніципалітети). Вони підлеглі земельним урядам з питань, віднесених до компетенції самих земель.

Номер слайду 13

Політичний режим. ФРН вважається парламентською демократією, оскільки голова федерального уряду — федеральний канцлер — обирається прямо федеральним парламентом — Бундестагом.

pptx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
19 жовтня 2022
Переглядів
451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку