Матеріали до заняття, презентація. В.Винниченко. Оповідання «Малорос-європеєць» - сатира на буржуазну, міщанську сутність українського лібералізму

Про матеріал

Навчальний матеріал містить презентацію до заняття "В.Винниченко. Оповідання «Малорос-європеєць» - сатира на буржуазну, міщанську сутність українського лібералізму"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація з української літератури на тему: Володимир Винниченко “Малорос- європеєць”

Номер слайду 2

План: Життя та творчість Володимира Винниченка. Історія написання твору “Малорос-європеєць”. Аналіз поезії. Характеристика образів. Оповідання “Малорос-європеєць”- сатира на буржуазну міщанську сутність лібералізму. Висновок.

Номер слайду 3

Ви маєте найкращого читача, якого можна мати, - молодь! Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь ідуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка… Із листа М. Коцюбинського

Номер слайду 4

Пам'ятник В. Винниченку в Кіровограді. Погруддя Винниченка на фасаді інституту філології Київського Національного університету імені Тараса Шевченка.

Номер слайду 5

Винниченко Володимир Кирилович (1880-1951) Видатний представник Української соціал - демократії. За весь час своєї соціал-демократичної діяльності примикав до меншовиків. Після краху революції 1905 року Винниченко дуже перейнявся настроями занепаду, виражаючи їх у своїх романах. У 1917 - 1919 рр. Винниченко був одним з міністрів Української Ради. Після перемоги Радянської влади на Україні він емігрував до Австрії. У 1920 р., з дозволу радянського уряду, він повернувся на Україну, вступив у члени РКП і був призначений товаришем голови РНК. Але незабаром знову емігрував. У 1920 - 1922 р.р. Винниченко видавав у Відні журнал, напрям якого все більше наближалося до комуністичного. Потім перемістився в Чехословаччину. У вересні 1925 р. він знову звернувся з клопотанням про дозвіл йому і його однодумцям повернутися на Україну. Група українських есерів, стривожена цим кроком Винниченко, звернулася до есеру Григор'єву з вимогою пояснення затії Винниченко. Григор'єв відповів їм секретним листом, в якому писав, що "питання повернення Винниченка на Україну не можна розуміти як визнання більшовицької влади на Україну. Боротьба з більшовицькою владою є більш доцільною зсередини, ніж ззовні".

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Володимир Винниченко – художник:

Номер слайду 8

Кіровоградський краєзнавчий музей надав для виставки меморіальні речі, які належали письменнику - годинник, портмоне… Наукова бібліотека ім.Д.Чижевського представила прижиттєві видання творів Володимира Винниченка.

Номер слайду 9

Помер Володимир Кирилович Винниченко 6 березня 1951 року, похований у французькому місті Мужен.

Номер слайду 10

Мужен. Колишня садиба В.Винниченка:

Номер слайду 11

Сучасний вигляд садиби В.Винниченка:

Номер слайду 12

Поштова марка В. Винниченко Ювілейна монета

Номер слайду 13

Історія написання оповідання “ Малорос-європеєць”: У 1905 р. Винниченко повернувся під чужим прізвищем в Україну, провадив революційну агітацію серед селян і заробітчан Причорномор'я, наступного року мандрував Україною, написав в 1907 році оповідання «Малорос-європеєць».

Номер слайду 14

Жанр: оповідання. Тема: показ негативних життєвих явищ в буржуазному суспільстві.

Номер слайду 15

Проблематика: Соціальні та морально-етичні проблеми; Буржуазного суспільства; Фальшивого народолюбства лібералів;

Номер слайду 16

Панок Коростенко

Номер слайду 17

Панок Коростенко ладен зі шкури пнутися, аби тільки співрозмовник повірив у його прогресивність: метушиться, приязно всміхається, дошукується солодких слів . Водночас панок час від часу короткими фразами перемовляється з довіреним лакеєм Грегуаром: «Нічого з села не чути?», «У випадку чого-небудь «дать мені звістку». Навіть коли лакей поспішає, щоб повідомити про поданий обід, реакція та ж: «Что такое? Беспокойно в деревне? Да?» На подіях у селі зосереджується вся внутрішня увага дволикого балакуна та його оточення, тому ніяких вагань у сприйманні весільної юрби ні в кого з них не виникає. Замість «гілля з червоними хустками і стьожками» побачено «флаги», крики й помахи рук збуджених селян підтверджують нав’язливу думу, що увесь час крутиться в голові панка: «Збираються громить мене дядьки… Приходиться буть насторожі». Умить спадає з господарів маска добродійності, і вони ігнорують поради свого гостя не вдаватися до зброї. Плаче в нестямі панич, непритомніє пані, а кулемет в руках господаря не змовкає і після того, як перелякані люди розбіглися в різні боки: «Куда? Не смей!! А!! – ревів Коростенко й знов за цим розлягалось кілька вистрілів».

Номер слайду 18

Оповідач-учитель : Оповідач-учитель відчуває страшну огиду до «малороса-європєйця», перекреслює всі свої сподівання на заробіток і, так і не відпочивши з дороги, того ж дня їде з маєтку геть. Таку ж огиду відчуває і читач. А як лицемірно-фальшиво Коростенко виголошував гасла: «крестья-нина треба піддержувать, треба помагать йому, перш усього – як людині…», «Я сам поділяю погляди тої партії, яка вимагає землі селянам».

Номер слайду 19

Оповідання “ Малорос-європеєць” -сатира на буржуазну міщанську сутність лібералізму: Оповідання «Малорос-європеєць» блискуче викриває українського панка Коростенка, який хизується запровадженими в своєму господарстві технічними новаціями — автоматичними дверима, кухонною машиною, яка перемішує тісто. І вважає, що все це зробило його «європейцем». Як «поміщик новітньої формації» Коростенко довго і нудно просторікує про те, що наука принесе людям щастя, що аграрне питання можна розв'язати тільки через застосування машин. Та ця словесна полова не може приховати його гнобительського нутра: панкові не подобається, що Дума «розгарячає дуже інстинкти селян». Найбільшого ефекту у викритті «малороса-європейця» автор досягає, коли показує, як Коростенко, сприйнявши весільний похід за селянський бунт, розстрілює з кулемета невинних людей. Саркастично закінчується оповідання: «Слово «малороса-європейця» «машинним робом» (тобто кулеметною чергою) було сказано «старій нашій неньці Україні».

ppt
Додано
15 травня 2020
Переглядів
1945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку