Матеріали із використанням інтерактивних інструментів до уроків позакласного читання (прозові твори) з української літератури у 5 класі НУШ.

Про матеріал

Матеріали стануть у нагоді вчителям-філологам, які у 2022-2023н.р. впроваджують модель НУШ і допоможуть у формуванні в здобувачів освіти кругозору, критичного мислення, допитливості, спостереження та мотивації до вивчення предмета.

Перегляд файлу

C:\Users\User\Downloads\qr-code(406).pnghttps://gadget-info.com/img/difference-between/474/difference-between-flora.jpgЗемля - ​​єдина планета у всьому Всесвіті, яка може підтримувати життя. Насправді, це будинок для мільйонів форм життя. Різноманітність рослин і диких тварин у світі відома як біорізноманіття. Куди б ми не пішли, ми знаходимо різні сорти рослин, квітів, птахів, комах, тварин та інших мікроорганізмів. Ви могли помітити, що є деякі рослини і тварини, які зустрічаються тільки в конкретному регіоні, тобто їх не можна побачити в інших районах землі. Ці рослини і тварини відомі як флора і фауна цього району. Ця стаття може допомогти вам у розумінні поняття флори і фауни.

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(407).pngЗнайдіть цитати з оповідання "До Ворскли, по рибу!" Івана Багряного відповідно до образу (авторка - Т. Бутурлим).

Вправа на інтерактивному застосунку Wordwall  для перевірки розуміння змісту тексту.

 

Іван Багряний – Urkland. Персональний сайт учителя української мови та  літератури Тихомирової Катерини Валентинівни«До Ворскли, по рибу!». Іван Багряний. Повний текст твору можна читати онлайн, завантажити або роздрукувати.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(408).pngПерлами й перламутром закосичилась, зацвіла земля. Відбиваючи сонце, ті блискітки перламутрові й ті мерехтливі перлини робили навколо себе веселки, і ті манюнькі веселки — безліч їх — наповнювали собою світ. Недавно пройшов дощ, громовий весняний дощ, і на всьому: на листках дерев, на квітах, на дахах, на дротах, на павутинках, поснованих у химерні кола, — на всьому ще мерехтіли краплі, веселкові діаманти, випромінюючи спектри. Краплі зривалися й, переливаючись на сонячнім промінні, летіли, падали на землю. А земля... Земля золотіла. Це був, власне, жовтий пісок, прибитий дощем, а тепер нагрітий і осяяний сонцем.

 

Анатолій Дрофань, "Янехо"

Янехо — Анатолій Дрофань, читати повністю текст твору онлайн. УкрЛіб :  Українська БібліотекаC:\Users\User\Downloads\qr-code(409).pngЯнехо — це курча. Маленьке, жовтеньке, з білою цяткою посеред спини.

Так його назвала квочка мама за непослух.

Бо скаже, бувало:

— Іди, моє маленьке, їсти...

А воно скривиться, повернеться боком до мами та вередливо:

— Я не хо...

Тож, як інші діти навчалися добру, Янехо росло, мов глуха бур'янина. А тим часом йому здавалося, що воно наймудріше на світі. Янехо і братів та сестричок рідних почало зневажати. Навіть на маму поглядало скоса..

 

Анатолій Павлович Дрофань – Біографія.

https://ukrlit.net/biography/drophan.jpgC:\Users\User\Downloads\qr-code(410).pngАнатолій Павлович народився в місті Ічня на Чернігівщині в сім'ї залізничника. Батько письменника був завзятим мисливцем. Багато років він головував у місцевому товаристві мисливців та рибалок. Маленькому Толі нерідко випадала нагода побувати з батьком на полюванні, посидіти біля вечірнього вогнища, заночувати під копицею пахучого сіна.

 

«Після хуртовини». Василь Чухліб. #Аудіоказка.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(411).pngХоч у світлиці висить барометр, який може угадувати, коли дощ буде чи сніг, а коли сонячно, дідусь Гордій поглядає на нього рідко.

— У мене свій барометр,— каже він.— Як заниє ліва рука, так і чекай негоди.

Дідуся поранило в руку на війні з фашистами. Він був кулеметником, дві медалі "За відвагу" лежать он у шкатулці. Лаврик їх не раз роздивлявся, ще й хлопцям показував.

 

«Після хуртовини». Оповідання Василя Чухліба.

C:\Users\User\Downloads\qr-code(412).pngВасиль Чухліб, "Після хуртовини" (оповідання) - Мала СторінкаВін вийняв з торбини кілька картоплин, пригорнув їх тліючими жаринами. Нічого смачнішого не куштував раніше Лаврик! Куди там усяким цукеркам і навіть морозиву! Від печеної в зимовому лісі картоплі тіло сповнювалося теплом і бадьорістю.А сонце вже скочувалося на вершини сосон…

 

Анатолій Давидов.» Таємниці старого дуба» (оповідання).

C:\Users\User\Downloads\qr-code(413).pngАнатолій Давидов. Таємниці старого дуба. Оповідання. Художник Олександр МіхнушовНе першу сотню літ росте на пагорбі посеред заплавної луки кремезний дуб із розлогим, покрученим, мов пальці в старої роботящої людини, гіллям. Він міцно вчепився в землю товстим корінням, й жодному вітрові, здається, несила похитнути його сонцем обсмалений, дощами й морозами покарбований стовбур.

Час добряче подзьобав кору велетня, блискавкою скосило верховіття, а внизу, поблизу землі, виникло чималеньке дупло.

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(414).pngГоловними героями творів відомого українського письменника і педагога Анатолія Давидова є ліс, річка, озеро і все живе. А ще – діти, допитливі дослідники рідної природи. Анатолій Давидов учив дітей дбати про квітку і листочок, про птахів і звірят, озера і річки, кожну стежину і кущ калини – все чим багата Україна. «Знай цей світ, люби цей світ, бережи цей світ!» До року збереження природи в Україні ми підготували голосні читання для дітей з оповіданням А. Давидова «Таємниці старого дуба».

 

C:\Users\User\Downloads\qr-code(415).pngА ви колись мандрували разом з жолудем лісом? Ні? Тоді   пропонуємо вам послухати оповідку Д.Чередничка «Мандри Жолудя». Пропонуємо вашій увазі його збірку  «Мандри Жолудя»,  в яку  ввійшли вірші, лічилки, скоромовки, казки, притчі, оповідки тощо. Надзвичайно цікаві за змістом, теплі за настроєм, вони порушують дуже серйозні питання: про любов до рідної землі й свого роду, про повагу до власної та чужої праці, про дбайливе ставлення до навколишньої природи, про те, як важливо мати щиру душу і чисте серце, зігріте добром.

 

Безкоштовна онлайн-бібліотека

C:\Users\User\Downloads\qr-code(416).pngМандри жолудяЛітературна платформа для читачів. Безліч популярних жанрів. Обирай книгу та читай онлайн.

До збірки відомого сучасного українського письменника Дмитра Чередниченка "Мандри жолудя" ввійшли його вірші, лічилки, скоромовки, казки, притчі, оповідки тощо.

 

docx
Додано
18 березня 2023
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку