Материки та частини світу.Острови,півострови й архіпелаги.

Про матеріал
Материки та частини світу.Острови,півострови й архіпелаги.Урок вивчення та засвоєння нових знань.
Перегляд файлу

Тема. Материки та частини світу. Острови , півострови й архіпелаги. 5 кл.

Мета: ознайомити учнів зі поняттями «материк», «острів», «півострів», «архіпелаг», сформувати знання про суходіл, надати уявлення про складові суходолу; продовжити формувати вміння й навички роботи із картами атласу й контурною картою; розвивати увагу, вміння самостійно розв’язувати різні навчальні завдання й створювати образ території, навчити учнів виділяти відмінності між островом, півостровом та архіпелагом, виховати спостережливість та кмітливість, виховувати здатність до співпереживання та естетичного сприйняття довкілля; пробуджувати пізнавальний інтерес до предмету.

Очікувані результати: учень пояснює поняття «суходіл», «острів», «півострів», «архіпелаг», має уявлення про складові суходолу; вміє працювати із картами атласу й контурною картою; виділяє відмінності між островом, півостровом та архіпелагом, виховує спостережливість та кмітливість, здатність до співпереживання та естетичного сприйняття довкілля; має пізнавальний інтерес до предмету.

Обладнання: мультимедійний комплект

Хід уроку

Організація класу

Створення позитивного психологічного клімату класу.

 .

 

Мотивація навчальної діяльності.Актуалізація опорних знань.

Гра « Інтерв’ю»

Ми пограємо в гру, де я буду журналістом природничого журналу,визначимо які знання ви маєте про землю та планету.

-Яку форму має планета Земля?

-Які розміри має Земля?

-Яку внутрішню будову має наша планета?

-Чому нашу планету називають Блакитна планета?

Слово вчителя

Нашу планету називають Блакитною,адже якщо подивитись на глобус ми з вами побачимо її у блакитному кольору( 70 % займає вода і тільки 30 % суходіл).

Вивчення нового матеріалу

Вікторина

1. Як ви розумієте значення понять «материки» (їх ще називають «континенти») та «частини світу»?

 2. Пригадайте, скільки налічують материків. Частин світу?

 Які меридіани поділяють кулю на західну і східну? Як екватор поділяє Землю?

 3. Чи пам’ятаєте ви, що Україна розміщена в Північній півкулі?

 Словничок.

Що таке суходіл? Що він включає?
Суходіл - не ділянки земної поверхні, шо не вкриті морями и океанами (материки та острови). Суходіл в себе включає материки та острови

 Робота в підручнику.

Розглянь та поясни діаграми.

Запам’ятай. Материків є шість.

Повторіть, які материки і частини світу ви знаєте.

Чи існує материк, що розміщений у всіх частинах Землі? Назвіть його.

Чому Євразію вчені поділили на дві частини світу?

Чому Америку поділяють на два материки?

 Кожен материк та острів має берегову лінію, або узбережжя, тобто межу між суходолом та поверхнею океану чи моря, з якими він межує. Берегова лінія постійно змінюється. Найпоширенішим явищем є чергування припливів та відпливів. На морях, де панують припливи, положення берегової лінії за добу може змінюватись іноді на десятки й тисячі метрів. На малюнку ми бачимо узбережжя Канади, де рівень води протягом доби змінюється на 18 метрів, оголюючи більше 100 метрів затопленого звечора пляжу.

 Материки та частини світу. Острови, півострови й архіпелаги

Островом називають відносно невеликі за площею ділянки суходолу. Найбільшими за площею материковими островами є Гренландія, Нова Гвінея, Калімантан та Мадагаскар. Крім великих материкових островів, існують значно менші за площею — вулканічні. Найбільшим вулканічним островом і одночасно державою є Ісландія. Незважаючи на те, що вона географічно розташована близько до острова Гренландія, кліматичні умови є сприятливими для проживання. Відносно м’який клімат тут формується завдяки теплій течії Гольфстрім, яка його омиває.

Знайдіть найбільші острови на карті світу та порівняйте їх географічне положення.

 Які з них розміщені в Західній півкулі?

 Які з них розміщені близько до екватора?

Як географічне положення впливає на заселеність островів?

Материки та частини світу.

Найбільшими півостровами світу , де розташовуються держави або їх частини, є Аравійський (Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Ємен, Оман, Бахрейн, Катар, Кувейт, частково Ірак та Йорданія, Індокитай Індостан (Індія), Скандинавський (Норвегія та Швеція), Піренейський (Іспанія, Португалія), Лабрадор (частина Канади). Підсумки параграфа Берегова лінія материків може «рухатися» — і таким чином збільшується або зменшується площа суходолу. Острови бувають природні (материкові, вулканічні та коралові) і штучні. Сукупність островів, розміщених на незначних відстанях один від одного, називають архіпелагами. Люди створюють штучні острови, щоб збільшити площу суходолу.

Цікаві факти

Поверхня Землі, особливо рівнинна її частина, сьогодні є дуже цінним вичерпним ресурсом. Адже не вся площа суходолу може бути освоєна. Вже багато років люди штучно збільшують площу земної поверхні шляхом надземного (багатоповерхові житлові та промислові будинки) та підземного будівництва. Багато країн особливо гостро відчувають нестачу вільного простору.

Наприклад, підземна частина міста Токіо, столиці Японії, опустилася на 16 рівнів-поверхів.

Хортиця — найбільший річковий острів Європи, розташований у місті Запоріжжя. Сьогодні це історичний, природоохоронний та туристичний об’єкт, відомий далеко за межами нашої держави. Входить до переліку семи чудес України Частина материка може розташовуватися таким чином, що з трьох сторін омивається водами, і в такому разі її називають півостровом.

 З усіх сторін материки омиваються океанами. Відшукай їх і полічи.

 З усіх сторін материки омиваються океанами. Відшукай їх і полічи.

 Робота з картою.

 Острів - частина суходолу, оточена з усіх сторін водою.

Робота з картою.

Розглянь фізичну карту Північної Америки.

Знайди найбільший острів не тільки в Північній Америці, а й у світі — Гренландію.

 Що ви знаєте про острів Гренландія?

Розповідь вчителя.

Найбільший острів Землі — Гренландія. Він вважається частиною Північної Америки, хоча його мешканці традиційно більше підтримують зв’язки з Європою Усім відомі Гавайські та Канарські острови теж є прикладами вулканічних островів і одночасно архіпелагів. Крім материкових та вулканічних островів є ще коралові. Вони утворюються в результаті життєдіяльності коралів в океанах і морях тропічного поясу. Прикладом є Мальдівська Республіка. Пізнаємо нашу планету ка — країна в північній частині Індійського океану, розташована на архіпелазі із 1196 коралових островів.

Гімнастика для очей.

Півострів - частина суходолу, з трьох сторін оточена водою.

Частина материка може розташовуватися таким чином, що з трьох сторін омивається водами, і в такому разі її називають півостровом.

 Найбільшим півостровом є Аравійський. 

Найбільшими півостровами світу (мал. 17), де розташовуються держави або їх частини, є Аравійський (Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Ємен, Оман, Бахрейн, Катар, Кувейт, частково Ірак та Йорданія, Індокитай Індостан (Індія), Скандинавський (Норвегія та Швеція), Піренейський (Іспанія, Португалія), Лабрадор (частина Канади)

 Розглянь карту. Що ти можеш розказати про півострів?

Покажи на карті острови, півострови, архіпелаги, які ти знаєш. Підготуй розповідь про один з них.
Острови Мадагаскар, Гренландія, Великобританії. Півострови – Аравійський півострів. Скандинавській та Балканський півострови. Архіпелаг Бісмарка, Олександра та інше.
Мадагаскар - є великим островом в Індійський океан біля східного узбережжя півдня Африка, на схід від Мозамбік. Він має загальну площу 587 040 квадратних кілометрів. Мадагаскар - це четвертий за величиною острів і 2-й за величиною острівна країна в світі. Його можна розділити на п'ять загально географічних регіонів: східне узбережжя, масив Царатанана, Центральне нагір'я, західне узбережжя та південний захід. Найвищі висоти паралельні східному узбережжю

 Архіпелаг - група островів, розміщених на невеликій відстані один від одного, які об’єднуються в одне ціле. 

Найбільшим архіпелагом у світі є Малайський архіпелаг.

Малайський архіпелаг складається з понад 25 000 окремих островів.

У Тихому океані є місце, не схоже на жодне інше, - вулканічні острови Галапагоського архіпелагу. 

Тільки тут мешкають справжні дракони – морські ігуани.

Закріплення вивченого

Слово вчителя

Берегова лінія материків може «рухатися» — і таким чином збільшується або зменшується площа суходолу. Острови бувають природні (материкові, вулканічні та коралові) і штучні. Сукупність островів, розміщених на незначних відстанях один від одного, називають архіпелагами. Люди створюють штучні острови, щоб збільшити площу суходолу

Робота в парі

Розмалюйте контури найбільших островів різними кольорами. Використайте синій олівець для позначення півостровів Тихого океану, зелений — Атлантичного, червоний — Індійського. Порівняйте свої малюнки.

Робота в групі

Використовуючи політичну карту світу, з’ясуйте, які країни розташовані на півостровах. На аркуші паперу напишіть великими літерами назву півострова та меншими літерами — країни цього півострова. Прикріпіть свій аркуш на фізичну карту світу та розгляньте аналогічні роботи ваших друзів і подруг.

Підсумок.

Рефлексія.

МЕНЕ  ВРАЗИЛО … НАЙБІЛЬШИЙ  МІЙ УСПІХ … ВИНИКЛИ  СКЛАДНОЩІ … БУЛО  НЕЗРОЗУМІЛО… ХОЧУ  ДІЗНАТИСЯ … Я ДІЗНАВСЯ /  ДІЗНАЛАСЬ …   РЕФЛЕКСІЯ

Домашнє завдання.Виконати тестові завдання за посиланням https://naurok.com.ua/test/materiki-ta-chastini-svitu-ostrovi-pivostrovi-y-arhipelagi-1842322.html

 

docx
Додано
28 лютого
Переглядів
101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку