Майбутнє своїми руками. Презентація професії електрогазозварник.

Про матеріал
Розробка містить підборку цікавих текстових та відеоматеріалів для презентаціїї професії електрогазозварник.Стане в нагоді класним керівникам для проведення профорієнтаційної роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майбутнє своїми руками. Електрозварник - це мужність, це сила! Ним може стати кожна людина. Зіркість в очах,точність в ділах. Слухняний метал у сильних руках.

Номер слайду 2

ЕЛЕКТРОГАЗОЗВАРНИКГАЗОРІЗАЛЬНИК 14 група

Номер слайду 3

ІЗ ІСТОРІЇ ПРОФЕСІЇ “…от наковальни великан закоптелый поднялся Снял с горна мехи и снаряды, какими работал, Собрал все и вложил в красивый ларец среброкованый; Губкою влажною вытер лицо и могучие руки»Гомер. Илиада. Песнь ХVІІІ. 410-417г.до н.э.

Номер слайду 4

ІЗ ІСТОРІЇ ПРОФЕСІЇ Гефеста вважали богом підземного вогню, його ім’я, у перекладі з грецької, також означає вогонь. До нього зверталися з молитвами, коли треба було приборкати вулкан. Живучи серед богів, Гефест збудував він собі чудову кузню, що працювала на вулканічному теплі. Ніхто з богів не зміг зрівнятися з Гефестом у любові до праці. Для себе він викував із золота двох прекрасних дівчат, які прислуговували йому. Для богів Гефест кував зброю. Гефест - єдиний бог, який працював і має творчий геній.

Номер слайду 5

Славянов М. Г. Промислова установка для дугової зварки. Установка для електричної дугової зварки. Петров В. В. Бернадос М. М.ІЗ ІСТОРІЇ ПРОФЕСІЇ

Номер слайду 6

ІЗ ІСТОРІЇ ПРОФЕСІЇ Батько і син, винахідники різних методів електрозварювання, які використовує весь світ до сих пір!

Номер слайду 7

ПРОФЕСІЯ ЗВАРЮВАЛЬНИКА СЬОГОДНІ ЛАЗЕРНЕ ЗВАРЮВАННЯ

Номер слайду 8

ПРОФЕСІЯ ЗВАРЮВАЛЬНИКА СЬОГОДНІ ЗВАРЮВАННЯ У ВАКУУМІ

Номер слайду 9

ПРОФЕСІЯ ЗВАРЮВАЛЬНИКА СЬОГОДНІ ЗВАРЮВАННЯ ПІД ВОДОЮ

Номер слайду 10

ПРОФЕСІЯ ЗВАРЮВАЛЬНИКА СЬОГОДНІ АПАРАТ ДЛЯ ЗВАРЮВАННЯ В КОСМОСІ “ВУЛКАН”

Номер слайду 11

ДОВІДНИК КВАЛІФІКАЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПРОФЕСІЙ ПРАЦІВНИКІВ ЕЛЕКТРОГАЗОЗВАРНИКПрихвачує деталі, вироби з невідповідальних конструкцій в усіх просторових положеннях зварного шва. Готує з'єднання під зварювання та зачищає шви після зварювання. Готує газові балони до роботи. Обслуговує газове зварювання простих деталей, вузлів та конструкцій з вуглецевих сталей в нижньому та вертикальному положенні зварного шва. Наплавляє прості невідповідальні деталі. Усуває раковини та тріщини наплавленням в простих відливках. Підігріває конструкції та деталі під час плавлення.

Номер слайду 12

ДОВІДНИК КВАЛІФІКАЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПРОФЕСІЙ ПРАЦІВНИКІВ ГАЗОРІЗАЛЬНИК Повинен знати: основні прийоми різання, будову устаткування та інструменту, що обслуговуються, для різання; кольори фарбування газових балонів та правила поводження з ними; основні властивості газів та рідин, які застосовує під час різання металів, та правила поводження з ними. Повинен уміти: виконувати ручне кисневе різання та різання бензорізальними та газорізальними апаратами сталевого легковагового брухту; готувати відливки до різання, зачищати від пригару додатків і ливників та укладати їх під різання: заряджати та розряджати газогенераторні установки.

Номер слайду 13

При виконанні робіт, пов'язаних з наплавленням, зварюванням на небезпечних виробничих об'єктах, кожний зварник зобов'язаний ставити поруч з виконаною роботою свій шифр - клеймо, яке дозволяє швидко визначити кому належить робота з виявленим порушенням.

Номер слайду 14

ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ ПРОФЕСІЇ ЗВАРНИКА:надмірна яскравість зварювальної дуги. Джерела випромінювання, створені людиною, в тому числі і енергія зварювальної дуги, досить часто призводять до пошкодження структури ока.

Номер слайду 15

ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ ПРОФЕСІЇ ЗВАРНИКА:- надходження в зону дихання зварювальних аерозолів, що містять у складі твердої фази оксиди різних металів (марганцю, хрому, нікелю, заліза та ін.) і токсичні гази (СО, О3, HF, NO2 і ін.);

Номер слайду 16

ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ ПРОФЕСІЇ ЗВАРНИКА:- надмірна запиленість і загазованість повітря внаслідок попадання пилу флюсів, підгоряння масла;

Номер слайду 17

ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ ПРОФЕСІЇ ЗВАРНИКА:- підвищена температура поверхонь обладнання, матеріалів і повітря в робочій зоні (РЗ), особливо при зварюванні з підігрівом виробів;

Номер слайду 18

ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ ПРОФЕСІЇ ЗВАРНИКА:- вплив змінних магнітних і високочастотних полів при зварюванні.

Номер слайду 19

Електротехніка Матеріалознавство. Спецтехнологія. Математика. Креслення. Виробниче навчання. Фізика. Хімія

Номер слайду 20

Зварника попросили зварити борщ

Номер слайду 21

Номер слайду 22

14 група

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Іскри ось летять повсюди, Відійшли подалі люди, Зварник в масці спеціальній Приварив за мить буквально. Метал він будь-який з′єднає, Бо спеціальній пристрій має!

Перегляд файлу

Презентація професії електрогазозварник.

Розробка позакласного закладу.

Ведучий 1.

Майбутнє своїми руками

Електрозварник-це мужність, це сила!

Ним може стати кожна людина.

Зіркість в очах,точність в руках.

Слухняний метал у сильних руках.

Ведучий 2.

Історія зварювання

Історія зварювання веде початок від олімпійського бога Гефеста.

Гефеста вважали богом підземного вогню, його ім’я, у перекладі з грецької, також означає вогонь. До нього  зверталися з молитвами, коли треба було приборкати вулкан.  Живучи серед богів, Гефест збудував він собі чудову кузню, що працювала на вулканічному теплі.

Ніхто з богів не зміг зрівнятися з Гефестом у любові до праці.  Для себе він викував із золота двох прекрасних дівчат, які прислуговували йому.

Для богів Гефест кував зброю. Гефест - єдиний бог, який працював і має творчий геній. Саме він і вважається покровителем всіх зварників.

У джерел створення електродугового зварювання стояли видатні  вчені: В.В Петров, Н.Н Бенардос, Н.Г Славянов, що прославилися найбільшими винаходами другої половини XlX ст..Н.Г Славянов розробив метод  електрозварювання.  Н.Н. Бенардос розробив спеціалізоване джерело живлення для зварювання. В.В Петров відкрив явище дугового зварювання.

 

Ведучий 3.

У  1934 році в Києві Є. О. Патон  заснував науково-дослідний інститут електрозварювання 

Найбільший в Україні і світі науково-технічний центр в галузі зварювання та спец електрометалургії. У його складі:

  • дослідницько-конструкторське бюро,
  • три дослідних заводи
  •  експериментальне виробництво.

Основні напрямки наукової діяльності:

  • комплексні дослідження природи зварювання і паяння металевих і неметалевих матеріалів,
  • створення  технологічних процесів  та обладнання;
  • дослідження міцності та несучих властивостей зварних конструкцій і технології їх механізованого виробництва.

За роки діяльності Інститутом одержано понад 6500 авторських свідоцтв, 2600 патентів України та   зарубіжжя, а також реалізовано понад 150 ліцензій у США, Німеччині, Японії, Росії, Швеції, Франції, Китаю, Індії тощо. Понад 60 найвидатніших розробок нагороджені Ленінськими та Державними преміями СРСР та України.

Ведучий 4.

Професія зварювальника сьогодні

Види зварювання:

 Електрозварювання.

Газоелектрозварювання.

Автоматичне та напівавтоматичне зварювання.

Лазерне зварювання.

Зварювання у вакуумі.

Зварювання під водою та в космосі.

Ведучий 1.

Професіограмма зварника.

Електрозварювання – це один з найпоширеніших технологічних процесів з’єднання металів з допомогою зварювального апарату.

ЕЛЕКТРОГАЗОЗВАРНИК

Прихвачує деталі, вироби. Готує з'єднання під зварювання та зачищає шви після зварювання. Готує газові балони до роботи.

ГАЗОРІЗАЛЬНИК

Повинен знати: основні прийоми різання, будову устаткування та інструменту, що обслуговуються, для різання.

 Повинен уміти: виконувати ручне кисневе різання та різання бензорізальними та газорізальними апаратами сталевого легковагового брухту; готувати відливки до різання, заряджати та розряджати газогенераторні установки

При виконанні робіт, пов'язаних з наплавленням,  зварюванням на небезпечних  виробничих об'єктах, кожний зварник  зобов'язаний ставити поруч з виконаною роботою свій шифр - клеймо, яке дозволяє швидко визначити кому належить робота з виявленим порушенням.

Ведучий 2.

ШКІДЛИВІ ФАКТОРИ ПРОФЕСІЇ ЗВАРНИКА

Електрозварники відносяться до професії «гарячого цеху»

Джерела випромінювання, створені людиною, в тому числі і енергія зварювальної дуги,  можуть призвести до пошкодження структури ока.

 Під час роботи зварювальника  в зону дихання надходять аерозолі, що містять у складі твердої фази оксиди різних   металів (марганцю, хрому, нікелю, заліза та ін.) І токсичні гази (СО, О3, HF, NO2 і ін.).

Підвищена температура поверхонь обладнання, матеріалів і повітря в робочій зоні (РЗ), особливо при зварюванні з підігрівом виробів шкодить здоров’ю людини. Для захисту від негативних факторів використовують спец одяг і маску. Професія має 8 розрядів.

Ведучий 3.

Вимоги до професії:

  • Знання наук природничо-математичного циклу та технологічних дисциплін: фізики, хімії, електротехніки, математики.

Оскільки джерелом живлення зварювальної дуги є зварювальний апарат, то зварнику необхідно знати закони електродинаміки.
 При цьому принцип роботи зварювального трансформатора заснований на явищі електромагнітної індукції, що дозволяє перетворити змінну напругу мережі в змінну напругу для зварювання.

Знання будови та хімічних властивостей металів дозволяє домогтися зварюваності конструкцій.

Створення зварної конструкції, надійної в експлуатації, є комплексним завданням, яке включає проектування, розрахунок, раціональну побудову, технологію виготовлення. Все це вимагає певних математичних знань - обчислювальних навичок, знання правил пропорції, вміння знаходження невідомого та ін., І, звичайно ж, чимало знань з області геометрії. Геометричне проектування зварювальної конструкції допомагає зменшити час, що витрачається на створення виробу, дозволяє практично виключити помилки і поліпшити якість роботи.

 

Ведучий 4.

Зварнику необхідні

  • Гострота зору
  • Гнучкість та рухомість рук
  • Хороша координація руху
  • Вміння зосереджувати увагу
  • Просторова уява та технічне мислення
  • Охайність, емоційна стійкість, врівновага.

Сучасний мир повністю тримається на металі. Без нього не можна побудувати високі будівлі, машини. Метал використовується у побуті. Тому, спеціаліст, який з’єднує металеві деталі у конструкції з допомогою зварювання, буде потрібен завжди. Згідно з даними соціологів, більшість людей вважає професію зварника актуальною, потрібною в Україні.

Відео прикол

Ведучий 1.


Ми працюємо в епоху прогресу,

А колись ще не знав і Платон:

Як з’єднав металеві процеси

 Геніальний учений Патон.

 Запальник, рукавиці і маска,

 Водень, кисень, аргон і пропан

Вогняна, феєрична казка,

Зазвучала, як новий орган.

Електричні напівавтомати,

 Електродів бенгальський вогонь

 Розсипають, мов зоряні шати,

Наші хлопці із теплих долонь.

 Він складний, науковий, просторий

Світ металів - з'єднання ідей.

І в конструкціях легких прозорих

 Важка праця звичайних людей.

Знають, як керувати дугою,

Наче лицарі носять шолом,

Якщо хочеш – здобудь перемогу!

Подолай перешкоди в собі,

 Обери ту єдину дорогу,

 Що відкриє таланти в тобі !

 


Ведучий 2.

Професію зварника ви можете отримати по закінченню 9 класу в МВМПУ. Строк навчання 3 роки. Виробничу практику здобувачі освіти  проходять на базі цехів ПрАТ  «ММК ім. Ілліча»: приймають участь у ремонтах та профілактиці металургійного оснащення, благоустрої заводської території. Всі здобувачі освіти,що освоюють програму навчання отримують стипендію, а під час виробничої практики – заробітну плату.

Відео з практики гр. 14

zip
Додано
21 травня 2021
Переглядів
712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку