Особливості побуту та традиції домострою XVI ст.(презентація)

Про матеріал
Домострой» - це енциклопедія родинного життя, домашніх звичаїв, традицій російського господарювання - всього багатообразного спектру людської поведінки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості побуту та традиції домострою XVI ст. Крючкова Світлана. ТОКМО-16

Номер слайду 2

Домострой» - це енциклопедія родинного життя, домашніх звичаїв, традицій російського господарювання - всього багатообразного спектру людської поведінки.

Номер слайду 3

«Домострой» мав мету навчити кожну людину «благо - розсудливому і акуратному житію» і був розрахований на широкі верстви населення, і хоча в цьому повчанні ще багато пунктів пов'язаних з церквою, але в них міститься вже немало і чисто світських радих і рекомендацій з поведінки в побуті і в суспільстві. Передбачалося що, зведенням викладених правил поведінки, повинен був керуватися кожен громадянин країни. На першому місці в ньому ставитися завдання етичного і релігійного виховання, яке повинні мати на увазі батьки, піклуючись про розвиток своїх дітей. На друге місце виносилося завдання навчання дітей тому, що необхідне в «домашньому ужитку», і на третьому місці стояло навчання грамоті, книжковим наукам.

Номер слайду 4

«Домострой» є не лише вигадуванням повчального і родинно-побутового типа, але і своєрідним кодексом соціально-економічних норм цивільного життя суспільства.

Номер слайду 5

У довгий час існувала велика сім'я, що об'єднувала родичів по прямій і бічним лініям. Відмінними рисами великої селянської сім'ї були колективне господарство і вжиток, загальне володіння майном двома і самостійнішими шлюбними парами. В міського (посадника) населення сім'ї були менші і складалися зазвичай з двох поколінь - батьки і діти. Сім'ї людей служивих були, як правило, малими, оскільки син, досягнувши 15 років, повинен був «служити государеву службу і міг отримати як свій окремий маєтковий оклад, так і подаровану вотчину». Це сприяло раннім бракам і виділенню самостійних малих сімей.

Номер слайду 6

З введенням православ'я браки стали оформлятися через обряд церковного вінчання. Але традиційний весільний обряд - «вісілля» зберігся на Русі ще приблизно протягом шести-семи століть. Розірвання браку було вельми скрутним. Вже в ранньому середньовіччі розлучення - «розпуст» вирішувався лише у виняткових випадках. При цьому права подружжя були нерівні. Муж міг розвестися з дружиною в разі її зради, причому до зради прирівнювалося спілкування з чужими людьми зовні удома без дозволу чоловіка.

Номер слайду 7

Православна церква дозволяла одній особі одружуватися не більше трьох разів. Урочистий обряд вінчання здійснювався зазвичай лише при першому браку. Четвертий брак категорично заборонявся.

Номер слайду 8

Важливою частиною «Домострою» - енциклопедії російського побуту XVI століття є розділ «про мирську будову, як жити з дружинами, дітьми і домочадцями». Як цар є безроздільним владикою своїх підданих, так муж є паном своєї сім'ї.

Номер слайду 9

У «Домострої» жінка, з'являється у всьому слухняною своєму мужу. Всі іноземці приголомшувалися надлишком домашнього деспотизму мужа над дружиною.

Номер слайду 10

У «Домострої» є наступні вказівки, як треба виховувати дочок: «Якщо дочка у тебе, і на неї направ свою строгість, тим збережеш її від тілесних бід: не осоромиш особу свого, якщо в слухняності дочки ходять, і не твоя провина, якщо по дурості порушить вона своє дитинство, і стане відомо знайомим твоїм в кепкування, і тоді осоромлять тебе перед людьми. Бо якщо видати дочку свою безвадною - немов велику справу зробиш, в будь-якому суспільстві гордитимешся, ніколи не страждаючи із-за неї».

Номер слайду 11

Уміння працювати з тканиною, вишивати, шити було природним заняттям в побуті кожної сім'ї: «сорочку зшити або вишити убрус та виткати, або шити на пальцях золотом і шовками (для чого) відміряти пряжу і шовки, золотої і срібної тканини, і тафти, і камки». Один з важливих обов'язків мужа - «поучати» свою дружину, яка повинна вести все домашнє господарство і виховувати дочок. Воля і особа жінки цілком підкоряються чоловікові. Строго регламентується поведінка жінки в гостях і удома, аж до того, про що вона може вести розмови. Регламентується «Домостроєм» і система покарань.

Номер слайду 12

Праця як доброчесність і етичне діяння: всяке рукоділля або ремесло, по «Домострою», слід виконувати приготовляючись, очистясь від всякої скверни і руки вимивши чисто, перш за все - святим образам вклонитися в землю - з тим і почати всяку справу.

Номер слайду 13

По «Домострою», кожна людина повинна жити згідно своїм достаткам. Всі господарські запаси слід купувати в час, коли вони дешевші, і зберігати їх ретельно. Господар і хазяйка повинні ходити по коморах і льохах і дивитися, які запаси, і як вони зберігаються. Заготовляти і піклується про все для будинку повинен муж, зберігати ж заготовлене повинні дружина - хазяйка. Всі запаси рекомендується видавати по рахунку і записувати, скільки чого видано, аби не забути.

Номер слайду 14

«Домострой» рекомендує постійно мати вдома у себе людей, здатних до різного роду ремеслам: кравців, чоботарів, ковалів, теслярів, аби нічого не треба було купувати на гроші, а все мати в будинку готовим. Попутно вказані правила, як треба готувати ті або інші запаси: пиво, квас, заготовляти капусту, зберігати м'ясо і різні овочі і так далі

Номер слайду 15

«Домострой» дає практичні поради по веденню домашнього господарства: і як «устрюти добре і чисто» хату, як повісити ікони і як їх містити в чистоті, як приготувати їжу.

Номер слайду 16

Таким чином, «Домострой» був не лише зведенням правил поведінки заможної людини XVI ст, але і першою «енциклопедією домашнього господарства».

pptx
Додано
3 червня 2021
Переглядів
533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку