МАЙСТЕР-КЛАС - НАРОДНИЙ ОБЕРІГ „Оберіг українського народу ”

Про матеріал

МАЙСТЕР-КЛАС - НАРОДНИЙ ОБЕРІГ

„Оберіг українського народу ”

Мета. Вчити дітей виготовляти з непридатного матеріалу обереги своїми руками. Розвивати дрібну моторику, тактильне сприйняття, фантазію і зорову пам'ять. Продовжувати знайомити дітей з поняттям «оберіг», його значенням в житті кожної людини. Виховувати любов до своєї Батьківщини.

Матеріали та інструменти: мішковина або лляна тканина, пензлики, клей, щітка для малярних робіт , горох, пшениця, квасоля, насіння гарбуза та соняшника, пшоно, плоди шипшини, сухі квіти , монетка, колоски,шматочок білої тканини, ножиці, ватин тощо.

Перегляд файлу

МАЙСТЕР-КЛАС - НАРОДНИЙ ОБЕРІГ

„Оберіг українського народу ”

                                      Вчитель Дашковська Г.Г.

Мета. Вчити дітей виготовляти з непридатного матеріалу обереги своїми руками. Розвивати дрібну моторику, тактильне сприйняття, фантазію і зорову пам’ять. Продовжувати знайомити дітей з поняттям «оберіг», його значенням в житті кожної людини. Виховувати любов до своєї Батьківщини.

Матеріали та інструменти:  мішковина або лляна тканина, пензлики, клей, щітка для малярних робіт , горох, пшениця, квасоля, насіння гарбуза та соняшника, пшоно, плоди шипшини, сухі квіти , монетка, колоски,шматочок білої тканини, ножиці, ватин тощо.

 

 

 

 

«Коло спілкування»

Діти стають в коло під музику.

Вчитель.

Доброго ранку! Доброго дня! Бажаєте ви. Бажаю вам я!

Діти, підніміть руки вгору і уявіть, що над вами яскраве сонечко. Теплі промінчики торкаються ваших пальчиків.

А тепер піднесіть сонечко до свого серця і відчуйте тепло. А тепер всі родом давайте потримаємо в своїх руках яскраве тепле сонечко. Посміхнемося один одному. Поділимося теплом своїх сердець з гостями. Потримайте сонечко в своїх долонях. Нехай воно зігріє своїм теплом ваті серця, вашу душу. Бережіть це тепло своїх сердець і завжди носіть його з собою, і нехай воно вас теж береже.

Дидактична гра: «Україна яка?»

(Діти по – черзі продовжують речення: Україна багата. Україна щедра…)

(багата, щедра, неозора, велика, могутня, квітуча, дружня, незалежна, дорога, найкраща, щаслива).

До нас завітав гість, який є символом нашої країна….зустічайте – журавлик . Він облітав багато країн , але для нього найкраща наша Україна

Вчитель.

 Я пропоную вивчити віршик, який приніс нам журавель.

(Мнемотехніка)

Платон Воронько

Облітав журавель

Облітав журавель

Сто морів, сто земель,

Облітав, обходив,

Крила, ноги натрудив.

Ми спитали журавля:

- Де найкращая земля? -

Журавель відповідає:

- Краще рідної немає.

Запрошуємо Вас в нашу майстерню «Обереги українського народу». Про що дізнаємось? Що ми тут побачимо. А дізнаємось ми про народні українські обереги. А що ж воно таке, народні обереги? Вам цікаво знати?

Звичайно, тоді слухайте.

Народні обереги - це такі речі, які давались людині, щоб вони оберігали її в далекій дорозі й кожного дня у побуті, бо вважалось, що річ, зроблена добрими руками і з добрими думками, мала магічну силу, яка захищала людину у найвідповідальніші хвилини її життя. Така річ оберігала від напасті, від ворожби , від дурного погляду,від куль на полі бою. Ось, що таке оберіг. А що ж було таким оберегом в українців?

Найсильнішим оберегом для кожного українця є його рідна хата

 

Українська хата — це символ України. Почувши такі слова ви зразу собі уявляєте білу невисоку хатинку під солом’яним дахом, в якій жили наші прадіди.

У давнину наші предки називали Берегинею своє житло, бо воно оберігало не лише від холоду, від зла, але й берегло чистоту людської душі.

Прикрасою житла служили вишиті рушники. Їх вішали над дверима, над вікнами, стелили на столі, але найкрасивішими обов’язково накривали ікони. Прикрашали хату і настінними малюнками, які служили і прикрасою, й оберегами. Малюнками розписували піч, припічки, вкладаючи свій щедрий талант у колоритні орнаменти.

Хата - символ рідної землі, Батьківщини, свого роду. А з ними приходять тепло і затишок, захист і допомога. Бо в рідній оселі живе твоє предковічне добро, твоя перша й остання надія. Кажуть, що в рідній хаті й стіни допомагають. Тож того, хто шанує рідну домівку, шануватиме Доля. і душі кожного покоління людей.

(Мнемотехніка)

Хай живе наш рідний дім!

Тепло й затишно у нім.

Тут і тато, тут і ненька,

І бабусенька рідненька,

І веселий наш дідусь

Крутить пишний русий вус. (Є.Железнякова)

 

Наші предки з давніх-давен вірили в силу оберегу. Вони вважали, що своє помешкання необхідно оберігати від знегоди, злого духу, недоброго ока. Оскільки наші пращури споконвіку були землеробами, то й за допомогою вони зверталися до всього, що родить матінка земля.

Давньослов’янські вірування настільки сильно увійшли в традиції і побут українського народу, що навіть з приходом християнства вони не зникли, а лаконічно вписалися у християнську культуру. Такими давніми традиціями стало освячення зілля, маку, плодів.

І хоча ми вже давно відійшли від язичницьких вірувань, та все ж символічне значення оберегу тісно пов’язане з українським побутом і є невід’ємною частиною нашої культури.

Більш сучасними оберегами стали предмети, виготовлені руками людини, які в побуті мають також своє призначення.

«Скринька бабусі»

Діти достають по черзі обереги, та дізнаються про них.

ВІНИК, перевернутий догори – відганяє нечисту силу; Саме звідти йде звичай у господинь ставити віники мітелкою вгору. А якщо віник лежить перекинутий або перевернутий, значить, в вдома був ворог. А ставлять віник таким чином тому, що по окремих прутиках його метущейся частини зібрана погана енергетика як би йде в. Прагнучи захистити своє життя і життя своїх близьких, свій будинок і плоди. Загороджують або підпирають вхід у хлів, ставлять її біля дверей зубами догори

ДОМОВИК сам обирає собі оселю та місце у домі

давні слов’яни вірили, що домовичок керує усіма справами людей: кар’єрою, домашнім затишком, взаємостосунками, добробутом. наші пращури свято вірили: цей симпатичний дідуган живе у кожній оселі.

ХЛІБНА ЛОПАТКА АБО ПИСАНА ЛОЖКА – символ уособлення достатку в будинку і хлібосольне господарів;

ЛЯЛЬКА-МОТАНКА – українська народна лялька, символ жіночої мудрості, родинний оберіг.

Здавен у кожній родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом матері-прародительниці та зв’язку між поколіннями, одна із найдревніших іграшок і сакральних (священних) істот нашого народу, якій тисячі й тисячі років. Скільки існує людство, стільки років цій іграшці, яка повинна була дитину заспокоїти, нагодувати і зберегти. Бо мати, залишаючи дитя, замотувала фрукти чи хліб у шматочок  тканини, прив’язувала паличку і давала, як іграшку, тому в основі ляльки — хрест. Людина вигадувала ляльку-мотанку, подібну собі, як забавку для дитини, як оберіг дому. Виготовляючи цей сакральний предмет, жінки вкладали у неї свою енергію, певні думки і побажання. Ляльку-мотанку передавала мати дочці, коли віддавала до іншого роду, а дочка, у свою чергу, своїй дитині. Це ніби ниточка, яка зв’язувала увесь рід.

Існує один із символів, який у кожного народу має однакове значення. І присутній на багатьох фамільних гербах і прапорах. Цей символ - підкова.

Підкова - це не тільки символ удачі, щастя, достатку, а й оберіг від злих сил. Навіть існувало повір»я, що злий дух ходить кругами, але дійшовши до того місця, де підкова розірвана, він змушений повертати назад. Тому в давнину підкову вішали не тільки над вхідними дверима, а й над усіма можливими місцями проникнення злого духа - вікна, піч, камін.

ПІДКОВА – символ щастя.

Підкова одночасно вважається і предметом, що відлякує злих духів, і символом щастя – залежно від того, як її повісити. Якщо підкова висить рогами вниз – для захисту від злих духів, а якщо рогами вгору – для удачі і для благополуччя в домі, щоб була повна чаша.

МІШЕЧОК “ДОБРОБУТУ”  оберіг, який символізує багатство і достаток родини та приносить удачу. Наші мішечки виготовлені з мішковини та задекоровані різноманітними елементами, які мають символічне значення: злаки та бобові  – символ достатку, кукурудза – здоров’я та продовження роду, насіння -сімейне щастя, горіхи та шипшина – міцне здоров’я та сила, перець червоний  – гаряча любов, сухоцвіти – затишок та краса, монетка  – успіх у справах.  А наповнені мішечки духмяними та цілющими травами: шипшина, м’ята, шавлія, чебрець, материнка, лаванда, цедра апельсина. Такий мішечок-оберіг не тільки прикрасить Вашу оселю, але й захистить від негараздів.

Сьогодні на нашому майстер-класі ми пропонуємо  виконати  оберіг-сувенір у вигляді ляльки «Мішечка - достатку», дотримуючись народних традицій в використанні природних матеріалів,  застосуванні певних символів та  традиційних прийомів роботи.

Виготовлений під час майстер-класу мыщочок принесе у Ваш дім щастя, а додатково Ви наповните її тими символами, яких душа забажає, або потреба у тому є.

Оберіг залишається Вам. Зберігайте і продовжуйте тисячолітні традиції наших предків: вішайте його в домі – хай приносить Вам щастя!

Так, всім відоме символічне значення багатьох рослин, яке ми використовуємо і сьогодні:

горіх, лікарські трави – символ міцного здоров'я ;

злаки, боби – символ достатку, ситності;

колоски жита та вівса – обереги краси;

кукурудза – символ здоров'я у дітей ;

горох, квасоля – символ добробуту;

гречка – символ теплоти подружніх стосунків, оберігає від зради;

пшоно – символ багатства;

насіння гарбуза – символ родючості;

насіння соняшника – символ сонця, життєрадісності,сімейного щастя;

перець – символ чоловічого здоров'я;

шипшина — краса і молодість.

 

Фізкультхвилинка

 

   Вчитель   Зараз я пропоную здійснити подорож Україною.

 

Ми мандруєм, ми мандруєм  Крокуємо по колу

Україною крокуєм.

Ось побачили Карпати: Піднімаємо руки вгору,

Як вершину нам дістати? Тягнемося на носочках.

Заглядаємо в озерця: Нахиляємося

Не торкнутися нам денця.

Далі ми йдемо поважно, Крокуємо

Шлях долати нам не важко.

Порівняйтесь, посміхніться, Посміхаємося один одному

Батьківщині поклоніться. Вклоняємося

За щасливі дні в любові

За пісні за колискові.

 

Настала пора прикрасити МІШОЧОК

 

 Для цього ми приготуємо  природний матеріал.

Будемо  наклеювати на мішочок символи, але добре продумайте  композицію,  від неї  залежатиме змістовне наповнення оберегу. Можливе комбінування різноманітних символів. Кожен з символів несе певне змістове навантаження .

За допомогою клею  викладіть орнамент з гарбузового насіння, квасолі, пшона, гречки та інш.. Можна пофантазувати .

 

Дайте оберегу-сувеніру добре просохнути і ще раз перевірте ,чи все добре  тримається, чи закінчена композиція , яка  вами була задумана.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Так, всім відоме символічне значення багатьох рослин, яке ми використовуємо і сьогодні:

горіх, лікарські трави – символ міцного здоров'я ;

злаки, боби – символ достатку, ситності;

колоски жита та вівса – обереги краси;

кукурудза – символ здоров'я у дітей ;

горох, квасоля – символ добробуту;

гречка – символ теплоти подружніх стосунків, оберігає від зради;

пшоно – символ багатства;

насіння гарбуза – символ родючості;

перець – символ чоловічого здоров'я;

шипшина — краса і молодість.

 

 

Так, всім відоме символічне значення багатьох рослин, яке ми використовуємо і сьогодні:

горіх, лікарські трави – символ міцного здоров'я ;

злаки, боби – символ достатку, ситності;

колоски жита та вівса – обереги краси;

кукурудза – символ здоров'я у дітей ;

горох, квасоля – символ добробуту;

гречка – символ теплоти подружніх стосунків, оберігає від зради;

пшоно – символ багатства;

насіння гарбуза – символ родючості;

перець – символ чоловічого здоров'я;

шипшина — краса і молодість.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Kiris Tetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 січня 2019
Переглядів
9957
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку