Майстер-клас географія+екологія "Ігротека "ОКЕАНИ"

Про матеріал
Кожна гра має екологічну складову. Застосування можливе під час узагальнення та систематизації знань як всіх ігор одночасно, так і вибірково. Варто використати для покаурочного заходу з географії або екології.
Перегляд файлу

1

 

 

 

 

ІГРОТЕКА

«ОКЕАНИ»

Географія материків та океанів

7 клас

Route planning and transportation icon set. Maps, location and navigation icons. Vector illustration. Simplus series Фото со стока - 28456081 

 

 

 

 

Підготувала: вчитель КСШ № 9

Коваленко Ірина Володимирівна

 

 

 

2018

МЕТА: розширити знання про нагальні екологічні проблеми океанів; навчитися за картографічними джерелами давати оцінку ареалам і центрам  антропогенного впливу  на природу; прогнозувати  можливі наслідки розвитку екосистем ; пропонувати шляхи вирішення екологічних проблем.

 

ОБЛАДНАННЯ: шкільні атласи, теки з завданнями, мультимедіа, гаджети, відео

 

І. ГРА «ПЛАВАННЯ БЕЗ КОМПАСА»

Запрошую вас в антарктичні широти

  1.                   Розпочнемо нашу подорож із протоки, що розділяє Антарктиду та Південну Америку ( Протока Дрейка).
  2.                   Пливемо на схід від моря, що омиває береги Західної Антарктиди. Це най південніше море Атлантичного океану ( Море Ведделла).
  3.                   Виходимо в океан і пливемо вздовж берегів материка до моря,що назване на честь російського мореплавця, командира шлюпки «Мирний».           ( Море Лазерева).
  4.                   Пропливемо вздовж східних берегів Антарктиди до моря Тихого океану, у межах якого знаходиться найбільший шельфовий льодовик                        ( Море Росса).
  5.                   Пливемо на захід до моря, яке назване на честь норвезького полярного мандрівника й дослідника, який першим досяг Південного полюсу Землі ( Море Амудсена ).
  6.                   Заходимо в море, що було відкрите в 1821 р. першою російською антарктичною експедицією і назване на честь її керівника (Море Беллінсгаузена).
  7.                   Завершаємо наше плавання біля берегів Антарктичного півострова поблизу української антарктичної експедиції (Антарктична дослідницька станція ім. академіка Вернадцького)

 

ІІ. ГЕОГРАФІЧНІ ПАЗЛИ

Роздати кожній команді конверти з пазлами (частини океанів, різні географічні об'єкти, що розташовані в океанах). Скласти карту океану.

Конверти: 1. Контурні карти океанів.

Команда 1. Тихий океан, Північний Льодовитий океан.

Команда 2. Атлантичний океан, Індійський океан

ІІІ. ОКЕАНІЧНІ ВІДПОВІДНОСТІ

Завдання.  Кожна група має розкласти географічні об'єкти за належністю до океанів.

Конверти: 2. Географічні об'єкти ( рельєф, контури островів, картки з назвами течій, картки з назвами жолобів, тощо).

Команда 1. Тихий океан, Північний Льодовитий океан.

Команда 2. Атлантичний океан, Індійський океан.

 

VІ. «СТОРІТЕЛІНГ»

Технологія «Сторітелінг»: розповісти учням цікаву історію, яка захопить настільки, що захочеться взнати більше.

 

У міфах, які розповідають про будову оточуючого світу, кити займають одне із головних місць. Їх кількість в міфах різна. Найбільше оповідок мають північні народи, які, до речі, ділили китів на добрих та злих. Люди ставилися до китів або вороже або з повагою, вважаючи їх опорою світобудови.

 

Давним-давно-предавно Земля стояла на панцирі гігантської Черепахи. Черепаха ця лежала на спинах трьох слонів. А Слони стояли на трьох китах, що плавали у Світовому океані ... І тримали вони так Землю мільйони років. Але одного разу прийшли до краю Землі вчені мудреці, глянули вниз і навіть ахнули. - Невже, - ахнули вони, - світ наш так нестійкий, що Земля в будь-який момент може полетіти шкереберть? ! - Гей, Черепаха! - закричав один з них. - Чи не важко тобі тримати нашу Землю? - Земля не пушинка, - відповідала Черепаха. - І з кожним роком все важче. Але можете не турбуватися: поки живі Черепахи, Земля не впаде! - Гей, Слони! - закричав інший мудрець. - Чи не набридло вам тримати Землю з Черепахою?

- Не хвилюйтеся, - відповідали Слони. - Ми любимо людей і Землю. І обіцяємо вам: доки живі Слони, вона не впаде!

- Гей, Кити! - закричав третій мудрець. - Чи довго ви зможете утримувати Землю з Черепахою і слон на додачу?

- Ми тримаємо землю мільйони років, - відповідали Кити. - І даємо вам чесне слово: поки живі Кити, Земля не впаде!

Так відповіли людям Кити, Слони і Черепаха.

Але вчені мудреці не повірили їм. "А що, - злякалися вони, - якщо Китам набридне нас тримати? А раптом Слони захочуть піти в цирк? А якщо Черепаха простудиться і чіхнёт? .."

- Поки не пізно, - вирішили мудреці, - ми повинні врятувати Землю.

- Залізними цвяхами потрібно прибити її до панциру Черепахи! - запропонував один.

- І золотими ланцюгами прикувати до неї Слонів! - додав другий.

- І морськими канатами прив'язати до Китам! - додав третій.

- Ми врятуємо людство і Землю! - закричали всі троє.

І тут Земля захиталася.

- Чесне слово Китів міцніше морських канатів! - в гніві сказали Кити і, дружно вдаривши хвостами, попливли в океан. - Чесне слово Слонів міцніше золотих ланцюгів! - протрубили розсерджені Слони і пішли в джунглі. - Чесне слово Черепахи твердіше залізних цвяхів! - образилася Черепаха і пірнула в глибину. - Стійте! - закричали мудреці. - Ми вам віримо! Але було пізно: Земля захиталася і повисла ... Мудреці в жаху зажмурилися і стали чекати ...

Хвилина пройшла. Дві. Три.. . А Земля висить! Час пройшов. День. Рік ... А вона тримається! І тисяча років пройшла. І мільйон ... А Земля не падає! А деякі мудреці і досі чекають, що вона ось-ось впаде. І ніяк не можуть зрозуміти - на чому ж вона тримається? Стільки часу пройшло, а їм все невтямки, що якщо Земля на чому ще й тримається, то ТІЛЬКИ НА чесному слові!

 

А які великі ссавці в наш час проживають в океанах?

 

V. НОВА ПОШТА             

Використовуючи тематичні карти атласу встановіть «еко адресу» ссавця.

На настінній карті «Фізична карта світу» прикріплено конверти до кожного океану. Учні отримують пронумеровані «листи» - фото з назвами ссавців – і відправляють їх у відповідні, на їхню думку,  конверти.

Далі їх виймаємо, зачитуємо, аналізуємо, чи правильно вибрана «еко адреса».

 

Кит фінвал, Білуха, Кашалот,  Косатка, Білий ведмідь,  Морський слон, Сейвал,  Синій кит.

 

 

VІ. ВІДЕОСЮЖЕТ «ПРИГОЛОМШЛИВІ ГЕОГРАФІЧНІ ВІДКРИТТЯ ХХІ СТОЛІТТЯ»

 

Я бачу ви гарно орієнтуєтеся в ареалах проживання морських істот, знаєте просторове розташування багатьох об'єктів. Чи можна в ХХІ столітті зробити велике географічне відкриття?

Пропоную переглянути відеосюжет  ТСН на каналі 1+1.

00.20 – 01.37

Переглянувши відеосюжет спрогнозуйте наявність подібних «сміттєвих континентів» в інших океанах.

 

VІІ. ГЕОЛОКАЦІЯ

https://www.rr-a.no/wp-content/uploads/2018/01/map-marker-icon.png

З двох слів утворений термін «геолокація»: грецького «гео» (поверхню землі) і англійського «location» (позиція, розташування).

Ви праві. На жаль «сміттєві плями» є.

Пропоную встановити геолокацію цієї проблеми та зрозуміти причини.

Атлантичний океан            Індійський океан                    Тихий океан

https://wz.lviv.ua/img/870x480/1/c80b8fbfee378522be5045e06c44ad4b-91e91baed76c883ee4e427cc28fe7e03.jpg

Історично склалося, що всі розвинені регіони світу розташовані на берегах океану, відтак величезна кількість побутових і промислових відходів потрапляє у його води. Течії збивають їх у «сміттєві острови», які дрейфують, доки не знайдуть відповідне спокійне містечко. Поступово утворюються «континенти сміття». Сучасна технологічна революція перетворила Світовий океан на гігантське сміттє звалище.

Найбільший «сміттєвий континент» утворився на півночі Тихого океану — між Аляскою і Гавайськими островами. Його називають Великою тихоокеанською сміттєвою плямою. За приблизними оцінками, її площа сягає території трьох країн, як Україна, а в акваторії плями плаває понад 120 мільйонів тонн сміття. Переважно це пластик, який не розкладається сотні років.

Основними забруднювачами Тихого океану є Китай і Індія, Малайзія, Індонезія, Філіппіни. Тут вважається нормальним викидати сміття прямо у воду.

Пляма знаходиться в так званій штильній зоні, обмеженій з усіх боків течіями. Це такий собі відстійник Тихого океану. Століттями сюди зносився мотлох — трупи тварин, водорості, деревина, уламки кораблів... Від великої кількості гнилля вода наповнена шкідливими бактеріями і сірководнем, тож бідна на життя. Тут немає промислової риби. Кораблі, навіть військові, намагаються обходити стороною ці місця. Там сморід і вічний штиль.

На своїй сторінці у фейсбук я розмістила повідомлення

Інтерактивна мапа забруднення  Світового океану

Щільність скупчень сміття відзначена на карті білими крапками. За кожною такою точкою ховаються 20 кілограмів пластикових відходів. Крім великих сміттєвих плям можна помітити скупчення, що оточують узбережжя континентів. Близько 80% сміття потрапляє в океан з берега і тільки потім розноситься океанічними течіями.

Плями знаходяться в нейтральних водах, а значить, сміття — нічиє.

За оцінками вчених, обсяг сміття в океанах постійно зростає, а з ним збільшуються і «сміттєві плями» — величезні скупчення відходів, створені океанічними течіями. Самий великий сміттєвий острів, відомий як Велика тихоокеанська сміттєва пляма, займає до 1% площі Тихого океану. Океанічне сміття ставить під загрозу існування багатьох видів тварин і рослин, небезпечне воно і для людини. Тому проводиться постійний моніторинг пластикового забруднення океану.

На основі одного з таких досліджень, проведеного в 2014 році, група графічних дизайнерів з Нової Зеландії створила інтерактивну мапу забруднення.

 

VІІ. ВІДЕОСЮЖЕТ «ПРИГОЛОМШЛИВІ ГЕОГРАФІЧНІ ВІДКРИТТЯ ХХІ СТОЛІТТЯ»

01.37 – 02.21

Встановлення взаємозв'язків та наслідків.

 

VІІІ. ПІСЛЯМОВА

 

Все в природі взаємопов'язано. Наші пращури вірили, що на китах тримається планета.

Тож бережімо океан – колиску життя.

Ocean Cleanup запустила наймасштабніший проект із очистки океану від пластику

Студент з Нідерландів Боян Слот розробив спеціальну систему The Ocean Cleanup, яка зможе повністю очистити морські води від сміття всього за кілька років.

Система нідерландського студента складається з довгих плавучих бар'єрів, які дозволяють ловити пластик. Спеціальний механізм концентрує сміття в одному місці, а потім виводить його з води на платформу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТИХИЙ ОКЕАН

 

 

 

 

 

Картинки по запросу контур острова гаваї

Картинки по запросу контур острова пасхи

 

 

 

 

Самый большой кит в мире

 

 

 

 

Синий кит

 

 

Похожее изображение

 

 

Картинки по запросу кашалот

 

 

 

 

 

ІНДІЙСЬКИЙ ОКЕАН

 

 

 

 

 

Шрі Ланка карта - докладний Векторні ілюстрації — стоковий вектор

 

Картинки по запросу мальдівські острови карта вектор

 

 

 

 

 

 

Самый большой кит в мире

Самая мощная циркуляция в Мировом океане вызвана действием ветров. Медленные кольцеобразные течения, существующие как в Северном, так и в Южном полушариях, основательно перемешивают воду в океанах (красный кружочек — теплая, голубой кружочек — холодная, стрелочки — направление движения)Картинки по запросу Сейвал

Картинки по запросу кашалот

 

 

 

 

 

 

ПІВНІЧНИЙ ЛЬОДОВИТИЙ ОКЕАН

 

Картинки по запросу гренландія острів карта вектор

 

 

 

Картинки по запросу море Лаптєвих

 

 

 

 

 

 

F:\Photos\169117a40d3a6a7fa9e1b23a4a0dde0c.JPG

F:\Photos\17.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

F:\Photos\okeanskie-techeniya-v-severnoj-atlantike.jpgF:\Photos\beluha_07.jpg

 

 

 

 

 

 

АТЛАНТИЧНИЙ ОКЕАН

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу острів Ньюфаундленд карта вектор

Картинки по запросу Бермудські острови карта вектор

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
9 грудня 2019
Переглядів
776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку