Майстер-клас гуртка "Чарівна намистинка"

Про матеріал
Конспект майстер-класу гуртка бісероплетіння "Чарівна намистинка" для учнів 6-8 класів
Перегляд файлу

Майстер-клас  гуртка:  « Чарівна намистинка »

Класи: 6-Б, 7, 8

Тема заняття: Виготовлення квітів маку з бісеру.

Мета заняття : - продовжувати вчити дітей з технікою паралельного низання, навчити виготовляти квіти маку;

-формувати навички роботи з бісером;

-розвивати пам'ять, увагу, уяву, фантазію;

-виховувати вміння доводити розпочату справу до кінця ,любов до квітів, любов до традицій українського народу.

Наочність: зображення квітів маку, зразок готового виробу, ноутбук, мультимедійний проектор, слайдові презентації, аудіозаписи (пісні про мак).

Інструменти і матеріали: ножиці, бісер рожевого, червоного, чорного, жовтого, зеленого кольорів, дріт мідний для бісеру, зелені нитки або флористична стрічка.

Тип заняття: комбіноване.

Хід заняття:

І. Організаційна частина. (слайд 1)

Керівник: Доброго дня, діти! Я рада бачити вас на сьогоднішньому занятті.

ІІ.  Оголошення теми і мети заняття.

Керівник: Сьогодні ви продовжите  вчитися плести виріб з бісеру технікою паралельного низання , а саме – маки. І ви будете плести не просто маки, а букет маків, який ми оформимо ось у таку вазочку (демонстрація готового виробу і вазочки).(слайд 2)

ІІІ. Основна частина.

Керівник: Діти, розкажіть, що ви знаєте про цю рослину?

(Учні розповідають або читають з карток історичні відомості про мак.)

Дівчина 1. (слайд 3)Ця рослина відома з давніх-давен. Макове насіння знаходять археологи при розкопках жител доісторичної доби, у єгипетських пірамідах. Поширеною й уславленою стала рослина в країнах Сходу, мабуть, завдяки властивості навіювати сон. Наприклад, у грецькій міфології Гіпнос (покровитель сну), використовуючи мак, усіх присипляє, навіть самого Зевса заспокоює.

Дівчина 2. (слайд 4)Ця квітка прокидається о 5-й годині ранку, а о 15-й закриває свої пелюсточки і готується до сну.

   Мак вимагає раннього посіву, бо найраніший мак — найкращий, головатий, нечервивий, його й мошка не посіче. В Україні прийнято сіяти мак в середу на четвертому тижні Великого посту, бо в цей день святкується релігійне свято Середохрестя, або просто Хрестя.

Дівчина 3. (слайд 5)За народним повір'ям мак дає гарний урожай у сухе літо і за неврожаю хліба. А збирають мак на свято Маковія —14 серпня.

   Навесні мак розсівають по городу, а сухі квітки маку дівчата вплітають до своїх кіс, щоб гарні коси росли.

Дівчина 4. (слайд 6)А скільки гарних загадок створено про цю рослину.

Загадки про мак:

  •         Стоїть півень на току в червоному ковпаку.
  •         Стоїть пані в сарафані в червоному жупані.
  •         Виліз хлопчик із землі, виніс гроші в голові!
  •         Повна діжка жита п'ятачком накрита.
  •         Маленьке, чорненьке крізь землю пройшло, червону шапочку знайшло.

Керівник: Отже, дівчатка, любіть і бережіть природу. Тоді маки на нашій український землі цвістимуть вічно, а наші нащадки згадають нас добрим словом.

-Діти, на попередніх заняттях ви зробили серединку квітки, 2 листочки та 5 пелюсток. Сьогодні на занятті ви зробите ще одну пелюстку та складете квітку з усїх її частинок.   

Практична робота: (слайд 7)

Керівник: Діти, зараз переходимо до практичної роботи. Для плетіння пелюстки маку вам потрібний  бісер круглий червоного або рожевого та чорного кольорів, дріт мідний для бісеру, муліне зеленого кольору, ножиці.  Все це лежить у вас на столах. Починаємо роботу. (діти плетуть пелюстки під музичний супровід .Пісня "Маки")(слайд 8)

Керівник: Отже, всі частинки нашої квітки готові. (слайд 9). Тепер складіть квітку з шести  пелюсток та серединки, кінці дроту злегка скрутіть. Потім прикладіть товстий дріт до стебла, обмотайте зеленою ниткою на довжину близько 4 см, вставте один листочок , потім знову обмотайте зеленою ниткою на довжину близько 3 см продовжуйте обмотувати до кінця стебла. Наша квітка готова. А зараз послухайте легенду про мак (вчитель розповідає легенду)

Легенда про мак

Було це давно-давно, коли ще на нашу землю нападали кочівники-печеніги. В одному місті жили дуже вродливі дівчата. Хороводи водили, пісень співали. Побачили це печеніги і вирішили захопити дівчат у полон. Підстерегли вони, коли загін воїнів залишив місто і пішов у похід, та й оточили місто з усіх сторін. Зрозуміли дівчата, що їм прийшов кінець і вирішили врятуватися, втекти з міста через підземний хід. Вийшли вони на широке зелене поле і кинулись тікати до лісу.

Та побачили їх вороги і оточили з усіх сторін. І звернулася тоді найвродливіша дівчина, донька воєводи, із проханням до матінки-землі:

— Матінко-земле, врятуй нас від неволі, від життя страшного у печенігів-нечестивців. Допоможи нам знищити їх!

І зглянулася земля-матінка на сльози дівчат-полонянок. Тільки доторкнеться до дівчини печеніг, як вона стає квіткою-маком, червоною, як жар і красивою, як самі дівчата.

Так і не змогли вороги захопити в полон жодної дівчини. Потомилися печеніги і вирішили спочити. Та тільки розсідлали коней і лягли на землю, як поснули непробудним сном. Це дівчата наслали на них сон-дрімоту, відплатили за себе.

Рано-вранці поверталися із походу руські воїни. І побачили вони червону, як жар, долину маків, а біля них сплячих ворогів-печенігів. Кинулися вони на печенігів і повбивали всіх. І коли пролилася остання крапля крові печенігів, кожна квітка маку ожила і стала дівчиною. У руках дівчата тримали червоні квіти маку і подарували їх воїнам-визволителям.

І земля-матінка залишила на згадку про цей бій квіти маку. Вони щороку виростали на цій долині і радували око людям своєю красою.

Підсумок заняття.

Керівник: Дівчатка, ви сьогодні гарно попрацювали. Скажіть мені, будь ласка:

- Яким способом плетіння ви виконували роботу на сьогоднішньому занятті?

- А тепер давайте ви поставите свої квіти у вазочку. (діти вкладають свої квітки у вазочку) Подивіться, який гарний букет у вас вийшов! Молодці!

- Сьогодні, під час заняття, ви отримали цікаву інформацію про мак. Сподіваюся, що тепер серед вас не буде байдужих до рослин рідного краю. Все залежить від вас, в якому місті чи селі будете жити - чи із духмяними, ніжними, запашними квітами, чи...Вирішуйте самі! Я звертаюсь до вас з проханням: не рвіть даремно квіти, охороняйте ніжні й одночасно тендітні й беззахисні рослини. Вони це краса, а краса, як відомо, врятує світ.

- До побачення! Дякую за роботу!

doc
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку