Майстер-клас "Магічний вихор цифрових інструментів"

Про матеріал
Майстер-клас "Магічний вихор цифрових інструментів" Використання ШІ в роботі педагога
Перегляд файлу

Майстер-клас «Магічний вихор цифрових інструментів»

Обладнання: Інтерактивна дошка, ПК під’єднані до мережі Internet

Коротка історія штучного інтелекту 

Образотворче мистецтво завжди було одним з найвизначніших продуктів людської культури. Протягом багатьох століть воно дозволяло людям самовиражатися та розповідати історії. 

Спочатку виник печерний живопис, згодом — написані олією картини та фотографія. Наразі ж прийшла ера «образотворчого» штучного інтелекту (ШІ) й, зокрема, нейронних мереж. 

ШІ-моделі використовуються для роботи з картинками та чи можуть подібні системи замінити художників.

Дослідники почали застосовувати алгоритми для створення зображень у 1950-1960 роках.

Нейронні мережі дозволяють копіювати стилі художників, перетворювати ескізи в фотореалістичні ілюстрації, «оживляти» портрети та створювати нові зображення.

Вартість розробки та навчання алгоритму варіюється від нуля до сотень мільйонів доларів.

Коротка історія ШІ-мистецтва

Історію мистецтва, яке було згенероване ШІ, можна прослікувати від відкриття машинної графіки до винаходу комп’ютера. Тоді дослідники використовували базові алгоритми для створення простих візерунків та форм. 

У 1967 році німецький математик та вчений Фрідер Наке розробив портфоліо під назвою Matrix Multiplications, яке складалося з 12 зображень. Він створив квадратну матрицю та заповнив її числами, що послідовно помножувалися самі на себе. 

Дослідник перевів отримані результати в образи заданих інтервалів, де кожному значенню присвоїв візуальний знак певної форми та кольору. Потім він помістив фігури до растру відповідно до значень матриці. 

У своїх працях Наке часто використовув генератор випадкових чисел і, ймовірно, частково автоматизував процес множення. 

У 1973 році художник Гарольд Коен розробив набір алгоритмів AARON, який був здатен намалювати «від руки» певні об’єкти. Він виявив, що система стала створювати раніше невідомі форми.

Спершу програма генерувала абстрактні картини, а згодом навчилася малювати складніші фігури, зокрема каміння, рослини та людей. 

З 1990 року дослідники та художники стали використовувати ШІмоделі в робототехніці, навчаючи машини створенню картин та скульптур.

У 2015 році інженер Google Олександр Мордвинцев запустив програму комп’ютерного зору DeepDream, яка використовує згорткову нейронну мережу для пошуку та покращення патернів у зображеннях за допомогою алгоритмічної парейдолії. 

Принцип роботи системи полягає в викривленні оригінальної картинки відповідно до того, які фрагменти нагадують моделі ті чи інші знайомі об’єкти. 

Коли Google опублікувала підхід та відкрила вихідний код алгоритму, на ринці з’явилася велика кількість інструментів і сервісів, які дозволяють усім бажаючим перетворювати власні фото в «психоделічні» зображення. 

У 2024 році ШІ-мистецтво використовується в різноманітних сферах, включно з маркетингом, модою і розвагами.

Моделі також допомагають створювати картини:

Нейромережі для роботи з зображеннями 

2024 рік може увійти до історії культури як час, коли ШІ-мистецтво стало мейнстрімом. Справжній бум якісних інструментів, які побудовані на базі різних алгоритмів, робить нейротворчість доступною для всіх, у кого є смартфон із підключенням до інтернету. 

ШІ-моделі дозволяють копіювати стилі художників, перетворювати ескізи на фотореалістичні ілюстрації, «оживляти» портрети та створювати нові зображення. Для різних завдань використовуються різні інструменти. 

Нейронна передача стилю (NST) — це метод на базі згорткових нейромереж, який дозволяє створити картину, що імітує інше зображення за манерою виконання. Користувач може перетворити фото собаки, яка біжить, на гравюру Кацусіки Хокусаю або згенерувати «Мона Лізу», нібито написану Яном Вермером.

За створення нових витворів мистецтва чи картин з використанням стилю інших зображень відповідають генеративні змагальні мережі (GAN). Це є алгоритми, які складаються одразу з двох моделей: генератора, який створює контент, та дискрімінатора, який його оцінює.

Системи на базі GAN можуть малювати зображення, які схожі на картинки з набору навчальних даних, зокрема облич людей, морд котів, меблів та інших об’єктів. 

Також генеративні змагальні мережі допомагають «оживити», наприклад, ескіз пейзажу. 

Проте наразі найпопулярнішими інструментами для створення витворів мистецтва є ШІ-генератори зображень за текстом, які використовують мовні моделі на кшталт OpenAI GPT-4.

Гасло подібних систем — «надрукуй та отримай». Користувачеві необхідно задати будь-який запит природною мовою на кшталт «Лама з дредами в костюмі астронавта». Алгоритм згенерує картинку відповідно до нього. 

Текстові описи можуть складатися з величезної кількості слів, додавання чи видалення яких здатне суттєво змінити результат. Вони відіграють провідну роль у створенні зображень. Існують навіть спеціальні маркетплейси, де бажаючі можуть за гроші придбати запит для конкретного стилю картинки.

Розробники навчають ШІ-генератори на великих масивах зображень та їхніх текстових описах, тренуючи модель шукати між ними зв’язок. Також вони часто використовують процес дифузії — алгоритм починає генерацію з набору випадкових точок та поступово покращує зображення, наближаючи його до заданої підказки та позбавляючись шуму.

Генератори зображень за текстом можна використовувати для вдосконалення готових витворів мистецтва. У серпні OpenAI представила функцію Outpainting, яка дозволяє DALL-E 2 розширювати картини за допомогою підказок.

Переваги та недоліки образотворчих ШІ-алгоритмів 

Серед плюсів використання нейромереж для створення витворів мистецтва можна виділити генерацію реалістичних даних. Такі зображення можуть застосовуватися в кіно, рекламі, іграх та інших сферах. 

ШІ-алгоритми нестандартно «думають». Вони здатні створювати невідомі раніше образи, незвично компонувати об’єкти чи оригінально змішувати текстури. Таке мистецтво може стати джерелом натхнення для більш значущих проєктів. 

Завдяки постійній модернізації технологій і даних ШІ-мистецтво також розвивається та постійно привносить нові ідеї.

Крім того, алгоритми здатні прискорити рішення деяких завдань. За допомогою нейромереж можна створювати логотипи, кліпи та використовувати їх у маркетингових цілях.

Серед мінусів варто виділити відсутність людських емоцій. Іноді це є перевагою, проте в процесі створення художнього твору багатьом людям потрібна історія.

Через обмеженість навчальних наборів даних ШІ-мистецтво може стати нудним. Без постійної модернізації та тренування на нових датасетах зображення, які генеруються, почнуть повторюватися та втратять унікальність. 

Також розробники не можуть контролювати творчий процес нейромереж. Після тренування алгоритм представить результат на базі встановлених параметрів. Якщо він не влаштує користувача, модель необхідно буде перенавчати. 

Проте головні проблеми використання ШІ стосуються етики. Розробники не завжди можуть контролювати поширення та застосування технології. Алгоритми не можна вважати авторами, але відповідальність за їхню некоректну «поведінку» лежить на творцях останніх.

Через доступність технології зловмисники можуть за допомогою ШІ створювати зображення для введення людей в оману, викрадення їхніх особистих даних та поширення мови ворожнечі. 

Мистецтво, хоч в якій формі воно проявляється, змушає людей відчувати. Й існує багато простору для нових художніх проявів, здатних викликати раніше не відомі відчуття.

Творці генеративного ШІ можуть трохи змістити існуючі форми творчості, проте не знищать їх.

Інструменти на кштал DALL-E 2, Stable Diffusion та Midjourney, ймовірно, продовжать трансформуватися та допоможуть діячам мистецтва доповнити свої роботи.

За достатнього та постійного розвитку нейромереж люди зможуть регулярно використовувати технологію для натхнення та розширення власних ідейних можливостей.

Практичний показ генерування технологійної карти стрижки каре на ніжці в нейромережі Chat GPT.

Практичний показ генерування зображень в нейромережах Craion  та Dream.

Самостійна робота педагогів з нейромережами Chat GPT та Dream.

ПОРАДИ, ЩОДО РОБОТИ З Chat-GPT

Використовуйте формувальне оцінювання, щоб зрозуміти сильні сторони здобувачів освіти і виокремити теми, які потребують вдосконалення

Використовуйте Chat-GPT для створення вікторин та оцінювання, які перевірять, як здобувачі освітизрозуміли матеріал. Ви можете ввести такий запит у Chat-GPT:

―Створи вікторину з 5 варіантами відповідей, щоб оцінити розуміння здобувача освітими [концепції, яку вивчають]‖.

Пропонуйте дедалі складніші завдання, які враховують попередні знання та вміння кожного здобувача освіти.

Використовуйте Chat-GPT для створення диференційованих завдань, адаптованих до потреб і здібностей кожного здобувача освіти

Ви можете ввести такий запит у Chat-GPT:

―Створи завдання, яке буде складним для здобувачів освіти, шо добре розуміють [концепції, які вивчають], але також міститиме підказки для здобувачів освіти, які мають труднощі з цим матеріалом‖.

Постійно заохочуйте здобувачів освіти до вивчення нового

Використовуйте Chat-GPT для створення запитань, які спонукають здобувачів освіти мислити критично й вирішувати проблеми. Наприклад, ви можете ввести в Chat-GPT такий запит:

―Як ви можете використати свої попередні знання та навички, щоб вирішити цей новий виклик? Які стратегії ви б використали для подолання будь-яких перешкод?‖

Надавайте здобувача освітим якісні приклади та зразки відповідей

Використовуйте Chat-GPT для створення прикладів якісних відповідей на завдання. Ви можете ввести такий запит у Chat-GPT:

―Створи приклад добре написаного есе на [тему], яке відповідає критеріям для оцінки ―А‖ (найвища)‖.

Проводьте кожен урок на тому рівні, якому відповідають здобувачі освіти групи.

Використовуйте Chat-GPT для створення планів уроків, адаптованих до потреб і здібностей ваших здобувачів освіти. Ви можете ввести такий запит у Chat-GPT:

―Створи план уроку для класу [рівень здібностей здобувачів освіти], який охоплює [поняття, що вивчають] і включає різноманітні види діяльності та оцінювання‖.

Встановіть чіткі й послідовні очікування щодо навчання та поведінки дітей на уроках.

Використовуйте Chat-GPT для створення наочності, такої як плакати чи інфографіка, які чітко ілюструють правила та очікування щодо поведінки здобувачів освіти на ваших уроках. Ви можете ввести у Chat-GPT такий запит:


Створи плакат, який містить правила поведінки в класі і пояснення наслідків їхнього порушення‖.

Скеровуйте та підтримуйте здобувачів освіти

Використовуйте Chat-GPT, щоб отримувати відгуки та рекомендації для здобувачів освіти. Ви можете ввести такий запит:

―Створи список конкретних, реальних кроків, які здобувач освітиможе зробити, щоб покращити свою успішність у [предметі/завданні]‖.

Підготуйтеся до відкритих уроків

Використовуйте Chat-GPT для створення планів уроків, які відповідають обсягу та послідовності навчального плану і враховують потреби ваших здобувачів освіти. Ви можете ввести такий запит у Chat-GPT:

―Створи план уроку на [тему, що вивчаєте], який включає різноманітні види діяльності та оцінювання і враховує наступний абзац, де я надаю короткий опис навичок і знань моїх здобувачів освіти‖.

Моделюйте уроки

Використовуйте Chat-GPT для створення наочності, такої як слайди або робочі аркуші, які чітко окреслюють навчальні цілі й критерії успішності уроку. Ви можете ввести в Chat-GPT такий запит:

―Створи план уроку з навчальними цілями, творчими завданнями й критеріями успішності для уроку з [поняття, яке вивчають]‖.

Відстежуйте прогрес здобувачів освіти і перевіряйте розуміння теми

Використовуйте Chat-GPT для створення запитань для формувального оцінювання, які допоможуть вам перевірити розуміння здобувача освітими матеріалу та визначити сфери для покращення. Ви можете ввести в Chat-GPT такий запит:

―Створи 5 запитань з множинним вибором, щоб оцінити розуміння здобувача освітими [поняття, яке вони вивчають]‖.

Використовуйте якісні приклади, щоб допомогти здобувача освітим зрозуміти критерії успіху

Використовуйте Chat-GPT для створення зразків якісних відповідей на завдання та самих завдань. Ви можете ввести в Chat-GPT такий запит:

―Створи зразок добре написаного есе на [тему], яке відповідає критеріям для оцінки ―А‖ (найвища), з докладними поясненнями критеріїв успіху‖.

Пояснюйте терміни з різних тем

Використовуйте Chat-GPT для створення глосарію термінів і визначень, які стосуються навчальної програми або розділу. Ви можете ввести такий запит у Chat-GPT:

―Створи глосарій термінів і визначень для розділу про [поняття, яке вивчають учні]‖.

Попросіть Chat-GPT створити захопливу історію. Введіть підказку: ―Я намагаюся покращити своє розуміння арабо-ізраїльського конфлікту. Створи творчу історію пригод на вибір і попроси мене обрати варіант розвитку історії, перш ніж перейти до наступної частини цієї історії―. Це занурить вас в історію, водночас надаючи вибір. Потенційно це чудова вправа для закріплення попередніх знань, де здобувачі освіти можуть поділитися своїми історіями, рішеннями й результатами.

Рефлексуйте й обговорюйте навчальне завдання з здобувача освіти

Використовуйте Chat-GPT, щоб генерувати підказки для структурованої рефлексії, які заохочують здобувачів освіти думати про свій навчальний процес та прогрес. Ви можете ввести в Chat-GPT таку підказку:

―Створи набір запитань, які здобувачі освіти можуть використовувати для рефлексії своєї успішності з [предмета] на основі поданих нижче критеріїв оцінювання, а також щоб визначити сфери, які потребують покращення‖.

Надайте здобувачам освіти докладний і конкретний зворотний зв’язок про те, що їм потрібно зробити, щоб досягти прогресу в навчанні

Використовуйте Chat-GPT для створення зворотного зв’язку, який відповідає потребам і цілям кожного здобувача освіти. Ви можете ввести в Chat-GPT такий запит:

Створи конкретні, дієві кроки, які може зробити здобувач освіти з поданим вище есе/роботою,        щоб   покращити свою успішність з

[предмета/завдання]‖.

Заохочуйте здобувачів освіти до самооцінювання, рефлексії, моніторингу своєї роботи

Використовуйте Chat-GPT для створення інструментів самооцінювання, такого як, наприклад, контрольний список, який допоможе здобувача освітим оцінити власну роботу. Ви можете ввести такий запит у Chat-GPT:

―Створи контрольний список, який здобувачі освіти можуть використовувати для оцінювання своєї роботи‖.

Переконайтеся, що здобувачі освіти діють відповідно до отриманого зворотного зв’язку

Використовуйте Chat-GPT, щоб генерувати підказки для структурованих подальших дій, які мають заохочувати здобувачів освіти реалізувати в навчанні те, що почули від учителя як зворотний зв’язок. Ви можете ввести Chat-GPT такий запит:

―Створи набір запитань або завдань, які здобувачі освіти можуть використати для обмірковування й застосування отриманого зворотного зв’язку‖.

Використовуйте різні методи роботи для оцінювання знань здобувачів освіти

Використовуйте Chat-GPT, щоб генерувати ідеї для альтернативних методів роботи, таких як проєкти, презентації або завдання для портфоліо. Ви можете ввести такий запит у Chat-GPT:

―Створи список з 5 альтернативних методів роботи, які можна використати, щоб оцінити, як здобувачі освіти розуміють [тему, яку вони вивчають]‖.

Використовуйте різні стратегії викладання, щоб залучити всіх здобувачів освіти

Використовуйте Chat-GPT, щоб генерувати ідеї для стратегій викладання, які відповідають повному спектру здібностей здобувачів освіти у вашому класі. Ви можете ввести такий запит у Chat-GPT:


Створи список з 5 стратегій викладання, які можна використати для залучення здобувачів освіти з різними рівнями здібностей на уроці з [теми, яку вони вивчають]‖.

Регулярно присвячуйте час ефективному використанню інформації

Використовуйте Chat-GPT, щоб генерувати підказки для заходів з професійного розвитку, які допоможуть учителям покращити свої навички ефективного використання інформації. Ви можете ввести в Chat-GPT таку підказку:

―Створи список з 5 заходів для професійного розвитку, які можуть допомогти вчителям покращити свої навички ефективного використання інформації‖.

Збирайте змістовні дані

Використовуйте Chat-GPT, щоб генерувати ідеї щодо різних типів інформації, які можуть збирати вчителі для моніторингу навчання й прогресу здобувачів освіти. Ви можете ввести такий запит у Chat-GPT:

―Створи список з 5 типів даних, які вчителі можуть збирати для моніторингу навчання й прогресу здобувачів освіти‖.

Аналізуйте дані для моніторингу навчання та прогресу здобувачів освіти

Використовуйте Chat-GPT, щоб генерувати підказки для структурованого аналізу інформації, які допоможуть учителям визначити сильні сторони і втрати в навчанні здобувачів освіти. Ви можете ввести в Chat-GPT таку підказку:

―Створи набір запитань, які вчителі можуть використовувати для аналізу інформації і виявлення сильних сторін і втрат у навчанні здобувачів освіти‖.

Ухвалюйте педагогічні рішення на основі аналізу даних

Використовуйте Chat-GPT, щоб генерувати ідеї для стратегій викладання, які базуються на аналізі даних. Ви можете ввести в Chat-GPT такий запит:

Створи список з 5 стратегій викладання, які можна використати для підтримки навчальних потреб здобувача освіти, який має такі дані…‖

Зробіть оцінювання здобувачів освіти частиною щоденної практики

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підказок для відкритих запитань, які відповідають навчальним намірам та критеріям успішності. Наприклад, введіть таку підказку:

―Створи запитання, яке оцінює розуміння здобувача освітими поняття фотосинтезу на уроці біології‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення швидких письмових тестів, які перевіряють, як здобувачі освітизрозуміли матеріал. Введіть запит:

―Створи тест про кругообіг води для уроку природознавства у 6 класі‖.

―Створи тест на тему ―Цикл води‖ для 6 класу з природознавства‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підсумкових завдань або письмових тестів. Введіть запит:

―Створи завдання, яке попросить здобувачів освіти підсумувати основні моменти уроку про Американську революцію‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення складних запитань, які спонукають здобувачів освіти поглибити своє мислення та сформулювати свої міркування. Введіть запит:

―Створи запитання, яке спонукає здобувачів освіти замислитися над етичними наслідками цього наукового відкриття‖.

Використовуйте оцінювання як постійну можливість для надання зворотного зв’язку

Використовуйте Chat-GPT для створення конкретного і спрямованого на перспективу зворотного зв’язку щодо роботи. Введіть запит:

―Створи відгук на есе здобувача освіти про причини Першої світової війни, у якому основна увага приділена тому, як здобувач освіти може покращити своє есе‖.

Використовуйте оцінювання, щоб надати здобувача освітим можливості для навчання

Використовуйте Chat-GPT для створення анотованих зразків робіт, які показують особливості роботи початківців, досвідченого й дуже досвідченого користувача. Введіть запит:

―Створи анотований зразок роботи для завдання на написання переконливого есе, який порівнює есе початківця з есе професіонала‖.

Створюйте та проводьте високоякісне формувальне оцінювання

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення завдань для оцінювання, які відповідають запланованим навчальним результатами, передбаченим навчальною програмою. Введіть підказку:

―Створи завдання для 10 класу з історії, яке оцінює навчальний результат ―розуміти причини та наслідки промислової революції в Європі‖‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення чітких і стислих переліків, які описують, що здобувачі освіти повинні зробити, щоб досягти успіху, а також різні рівні володіння матеріалом, яких вони повинні досягти. Введіть запит:

―Створи перелік для наукового експерименту в 7 класі, який оцінює результат навчання ―розуміння етапів наукового методу‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення пояснень для здобувачів освіти щодо того, коли і чому вони будуть робити і як це завдання пов’язане з результатами навчання, передбаченими програмою. Введіть запит:

―Створи пояснення для здобувачів освіти 9 класу з англійської мови про мету оцінювання в кінці розділу і про те, як воно пов’язане з результатами навчання, передбаченими навчальною програмою‖.

Ретельно працюйте над груповою роботою та її оцінюванням, щоб забезпечити підтримку здобувачів освіти, виклики для них і можливість успішно працювати разом

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення чітких і прозорих пояснень щодо використання групового оцінювання. Введіть запит:

―Створи пояснення для уроку математики в 10 класі про переваги використання групового оцінювання і про те, як воно узгоджується з результатами навчання за програмою‖.


-                      Використовуйте Chat-GPT для створення групових завдань, які вимагають участі кожного учасника групи. Введіть запит:

―Створи групове завдання для уроку суспільствознавства у 8 класі про причини Громадянської війни в США, яке вимагає участі кожного члена групи‖.

-                      За допомогою Chat-GPT створіть чіткі визначення ролей для кожного здобувача освіти в групі. Введіть запит:

―Створи описи ролей для групового проєкту про Сонячну систему у 6 класі з природознавства‖.

Використовуйте стратегії формувального оцінювання для викладання й навчання

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підказок для формувального оцінювання, які забезпечать постійний зворотний зв’язок. Введіть запит: ―Створи формувальне оцінювання для уроку математики в 11 класі з теми ―Квадратні рівняння‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підказок для завдань самооцінювання, які дозволять здобувача освітим поміркувати над власним навчанням і визначити сфери, які потребують вдосконалення. Введіть підказку:

―Створи завдання для самооцінювання для 9-го класу з англійської мови щодо процесу письма‖.

                Використовуйте     підсумкове     оцінювання     навчальних     досягнень

здобувачів освіти

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підказок для підсумкового оцінювання наприкінці розділу або курсу. Введіть запит:

―Створи завдання для підсумкового оцінювання в 11 класі з фізики на тему ―Закони руху Ньютона‖‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підказок для послідовного, обʼєктивного підсумкового оцінювання. Введіть запит:

―Створи набір критеріїв оцінювання для тесту з біології в 11 класі на тему ―Генетика‖.

Використовуйте чат для покращення оцінювання та зворотного зв’язку

Використовуйте Chat-GPT, щоб генерувати підказки щодо використання технологій для покращення оцінювання та зворотного зв’язку. Введіть запит:

―Згенеруй ідеї щодо використання технологій для надання зворотного зв’язку для письмових робіт здобувачів освіти 11 класу з англійської мови‖. Після цього попросіть програму створити ці інструменти.

Попросіть Chat-GPT стати адаптивним запитувачем. Введіть підказку:

―Я намагаюся покращити алгебру. Постав мені алгебраїчне запитання і продовжуй ставити адаптивні запитання‖.

Якщо ви дасте правильну відповідь, то отримаєте складніше запитання, якщо неправильну, то отримаєте підказку – система надасть вам зворотній зв’язок і поставить легше запитання.

Розвивайте стосунки між здобувачами освіти й педагогом

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підказок, щоб дізнатися про інтереси, сильні сторони здобувачів освіти, їхнє ставлення до навчання та прагнення. Введіть запит:

―Створи запитання для вправи на знайомство в класі англійської мови в старшій школі‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення запитань з метою позитивної взаємодії з здобувачами освіти. Введіть запит:

―Згенеруй ідеї для позитивної взаємодії з здобувачами освіти в позакласному середовищі‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підказок для заохочення здобувачів освіти до висловлювань. Введіть запит:

―Створи запитання для опитування, щоб зібрати відгуки здобувачів освіти про урок природничих наук у старших класах‖.

Забезпечте передбачуваність і можливості для активної участі

здобувачів освіти у класі

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підказок для викладання правил та процедур. Введіть запит:

―Створи список правил і процедур для уроку математики у 8 класі‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підказок для забезпечення послідовних правил і передбачуваних результатів. Введіть запит:

―Згенеруй ідеї для встановлення послідовних правил і передбачуваних результатів на уроці історії в старших класах‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підказок, які допоможуть здобувача освітим зрозуміти вимоги до завдання. Введіть запит:

―Згенеруй ідеї для перевірки розуміння здобувача освітими вимог завдання на уроці англійської мови в старших класах‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підказок для плавного переходу між видами діяльності на уроці. Введіть запит:

―Згенеруй ідеї щодо використання заздалегідь підготовлених сигналів для позначення переходів на уроці математики в старших класах‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення чітких вказівок щодо виконання завдань, які забезпечують своєчасний зворотний зв’язок. Введіть запит:

―Створи список стратегій для надання чітких вказівок щодо виконання завдання та своєчасного зворотного зв’язку на уроці природничих наук у старших класах‖.

Контролюйте здобувачів освіти, щоб вони виконували завдання

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення підказок про правильну поведінку. Введіть запит:

―Склади список вербальних і невербальних способів заохочення належної поведінки на уроці англійської мови у 9 класі‖.

-                      За допомогою Chat-GPT створіть підказки, як запропонувати здобувача освітим допомогу або продовжити заняття. Вхідний запит:

―Згенеруй ідеї, як запропонувати допомогу чи підтримку здобувача освітим, які можуть бути пасивними або деструктивними на уроці математики в старших класах‖.

Реагуйте на пасивність і деструктивну поведінку та підтримуйте здобувачів освіти, щоб знову залучити їх до навчання:

-                      Використовуйте Chat-GPT, щоб генерувати підказки для надання коригувального зворотного зв’язку. Введіть запит:

―Створи список стратегій для коригувального зворотного зв’язку на уроці природознавства в 10 класі‖.

-                      Використовуйте Chat-GPT для створення плану при постійній поганій поведінці здобувачів освіти. Введіть запит:

―Створи план діалогу при постійній поганій поведінці здобувачів освіти в класі англійської мови‖.

Шукайте можливості для професійного навчання, щоб ділитися досвідом і набувати знань у сфері науково обґрунтованих практик викладання

-                      Використовуйте Chat-GPT, щоб генерувати підказки для обговорення практик викладання з колегами. Введіть запит:

―Згенеруй ідеї для обговорення педагогічних практик з колегами в початковій школі‖.

Регулярно беріть участь у структурованих спостереженнях за уроками, які зосереджуються на тому, як різні підходи до викладання впливають на навчання здобувачів освіти - Використовуйте Chat-GPT для аналізу ефективності різних стратегій викладання. Введіть запит:

―Створи список запитань, які потрібно поставити під час уроку, щоб проаналізувати ефективність різних стратегій викладання на уроці математики в старшій школі‖.

Регулярно виділяйте час упродовж навчального року для роботи з колегами над плануванням, розробкою і вдосконаленням програм викладання й навчання

-                      Використовуйте Chat-GPT, щоб генерувати підказки для обміну ресурсами та ідеями з колегами. Введіть запит:

―Створіть список способів, якими вчителі початкових класів можуть обмінюватися ресурсами та ідеями одне з одним‖.

Працюйте в партнерстві з колегами для досягнення спільних цілей

-                      Використовуйте Chat-GPT, щоб створити підказки для співпраці з керівниками шкіл. Введіть підказку:

―Створи список способів співпраці вчителів зі шкільним керівництвом для досягнення спільних цілей у середній школі‖.

Замість того, щоб просто просити про ресурси чи матеріали, конкретизуйте тип діяльності. Наприклад, спробуйте попросити ―практичні та інтерактивні ресурси‖ або ―креативні й унікальні ресурси‖.

Щоб отримати щось більш пристосоване до ваших потреб, спробуйте ―зворотне мапування‖. Почніть з написання зразкової відповіді (або попросіть Chat-GPT зробити це за вас), а потім попросіть його створити урок на основі цієї відповіді. Якщо у вас уже є запитання, які ви використовуєте у своїх уроках, попросіть Chat-GPT включити ці запитання у вправи.

Не забувайте конкретизувати розмову з Chat-GPT, щоб отримати ще більш релевантні й різноманітні ідеї. Що частіше ви будете повертатися до запитань і просити Chat-GPT коригувати те, що він робить, то точнішою і кориснішою буде інформація.

Попросіть його ―спробувати ще раз і бути більш детальним (у цій сфері)‖, або попросіть його ―продовжити‖, якщо він зупинився.

Надавайте чату інформацію й дані. Якщо ви розчаровані тим, що він не посилається на правильне дослідження, додайте його до розмови і зверніться до нього пізніше.

Нейромережі, які стануть у нагоді педагогам

1.     ChatGPT

Одна з найпотужніших нейромереж для генерації тексту. Спілкується з вами як живий співрозмовник, вміє створювати тексти для роботи та творчості, писати код для додатків та виконувати багато інших завдань. А з платною підпискою вона ще крутіша і може виходити в інтернет, працювати з документами і так далі.

2.     undetectable.ai

Цей сервіс дозволяє проінспектувати текст і дізнатися, чи він написаний ChatGPT або іншою нейронкою. І він не лише перевіряє текст, а й дозволяє хумінізувати його, тобто зробити схожим на людський, щоб оминути інші детектори. Незамінна річ для написання курсових!

3.     Jasper

Це інструмент, який допомагає писати пости в блоги, соціальні мережі, анонси та стислі новини. Він здатний генерувати текст більш ніж 25 мовами і навіть створювати ілюстрації до статей. Інструмент платний, але надається 7-денний пробний період.

4.     you-tldr.com

Сервіс для відео з YouTube, який розшифровує вміст із таймкодами, робить по них саммарі, дозволяє діставати потрібну інформацію у форматі чату та підтримує понад 100 мов. Достатньо вставити посилання на відео і всього за хвилину буде готове розшифрування. Безкоштовна версія дозволяє розшифрувати відео тривалістю до 30 хвилин.

5.     tl;dv

Схожий інструмент, але для конференцій у Zoom та Google Meet. Він записує наради, потім розшифровує, надає таймкод і збирає з них саммарі. Підтримує 30 мов, у тому числі російську і надається безкоштовно.

6.     Tome.app

Сервіс, на основі ChatGPT та DALL-E, що дозволяє перетворити короткий промпт на повноцінну презентацію. Він не тільки розпише теми слайдів, а й наповнить їх цікавим вмістом, проілюструє картинками та запропонує безліч шаблонів. Доступний безкоштовно, але з обмеженим функціоналом.

7.     Notion         AI

Мовна модель, вбудована у сервіс Notion, що використовується програмістами. Він розуміє безліч мов, може писати якісний код, допомагати у налагодженні, перекладах та створенні документації на ходу.

8.     Consensus.app

Це пошукова система, що використовує ІІ для отримання інформації з наукових досліджень. Ви можете ввести будь-яке питання, що цікавить, і сервіс надасть список наукових досліджень і висновки з них на цю тему.

9.     DeepCode

Сервіс для аналізу коду, який здатний аналізувати завантажений код не лише з боку банального синтаксису та наявності фактичних помилок, а й з погляду його корисності у роботі. Незамінний інструмент для джунів.

10. Namelix.com

Сервіс для неймінгу, що дозволяє згенерувати назву для компанії чи бренду. Достатньо ввести ключові слова і ви зможете підібрати оптимальну назву або як мінімум отримати ідеї для мозкового штурму.

11. Bard

Мовна модель від Google, загалом дуже схожа на ChatGPT, але, на відміну від побратима, перманентно підключена до інтернету, може генерувати зображення та вміє цитувати інформацію з інших джерел. Знає українську мову.

12. Bing   AI

Мовна модель від Microsoft. У цілому нині схожа на GPT, але функціонально має іншу мету — саме надання найбільш релевантних результатів пошуку з урахуванням алгоритмів машинного навчання.

13. Midjourney

Наш улюблений бот в Discord для створення зображення з текстової команди. Вміє розпізнавати безліч об’єктів, стилів і текстових описів, що дозволяє створювати шедеври образотворчого мистецтва. Платний, але вартий кожного цента.

14. Stable          Diffusion

Найближчий конкурент Midjourney. Завдяки відкритому вихідному коду, має безліч кастомних моделей, заточених під генерацію буквально всього — від аніме та 18+ до анімації та стилізації відео. Повністю безкоштовний, але знадобиться потужна відеокарта.

15. bigjpg.com

Сервіс, що дозволяє в кілька разів збільшити роздільну здатність зображень, покращивши при цьому їхню якість. Незамінний сервіс для дизайнерів.

16. Blue   Willow

Безкоштовна репліка Midjourney. Працює аналогічно, хоч і значно гірше. Але ж повністю безкоштовно!

17. Leonardo     AI

Додаток на базі Stable Diffusion. Працює на сервері, що позбавляє необхідності встановлення моделей і потужного GPU. Зображення не такі реалістичні, як Midjourney, зате він дозволяє генерувати до 150 зображень на день безкоштовно.

18. Dalle-2

Нейросеть для створення зображень від OpenAI, творців ChatGPT. Не така гарна, як Midjourney, і все ж таки створює досить креативні та творчі зображення. На старті надає небагато безкоштовних генерацій.

19. Generative   Fill

Нейромережа у Фотошопі, що дозволяє малювати та перемальовувати об’єкти на зображенні.

20. Uizard.io

Сервіс для проектування інтерфейсів. За допомогою нього можна легко створити лендинг та інші дизайни для веб-сторінок або мобільних додатків. Надає безкоштовний пробний період.

21. Playground AI

По суті, аналог Leonardo, який також дозволяє генерувати зображення на моделях Stable Diffusion, а також DALL-E, але при цьому дає до 1000 генерацій на день безкоштовно і дозволяє використовувати їх для комерції. 

22. remove.bg

Сервіс видаляє задній фон з зображення. Платний, але спробувати можна без смс та реєстрації. І більше ніяких ласо у фотошопі!

23. Google        AutoDraw

Графічний   редактор     від     Google,       який автоматично         покращує примитивні скетчі.

24. Looka.com

Онлайн інструмент для створення логотипів на базі штучного інтелекту. Може бути дуже корисним для бюджетних стартапів, які не мають коштів на професійного дизайнера.

25. thispersondoesnotexist.com

Що в перекладі означає «цієї людини не існує». І щоразу, оновлюючи сторінку, ви отримаєте зображення неіснуючої людини. Тільки не показуйте цей сервіс ботам! 

26. Colorize

Сервіс для розумного фарбування чорно-білих фотографій. Бажаєте оживити спогади про свою молодість? Вам сюди.

27. ai-anime-generator

Та й куди ж без анімізації! Мабуть, найкращий сервіс для створення аніме-версій на основі фотографій. Доступно безліч стилів, а безкоштовна версія дозволяє згенерувати до 60 зображень.

28. https://dezgo.com/

І ще одна нейромережа для генерації з моделями Stable Diffusion, зокрема для аніме. Є безкоштовною, але з обмеженою роздільною здатністю зображень.

29. D-ID

Та сама нейромережа, що загнала Гоґвортс на покази Баленсіаги.

Дозволяє розмовляти будь-яке зображення синхронно зі звуком.

Платна, але дає 5 хвилин безкоштовних генерацій.

30. GEN-1

Нейросеть від Runway, що дозволяє стилізувати будь-яке відео, накладаючи на нього ефекти, описані в текстовому промпті. Платна, але надає безкоштовні хвилини для проби.

31. GEN-2

Ще одна нейромережа від Runway, яка створює відео на підставі тільки текстової підказки.

32. AI      GIF    Generator    Picsart

Найкрутіший сервіс для створення гіфок на основі текстового промпту. Дозволяє вибрати безліч стилів та інших налаштувань, а найголовніше

– це безкоштовно.

33. DeepFaceLive

Програма для заміни особи у режимі реального часу. З її допомогою можна поміняти своє обличчя з веб-під час стриму або будь-яке інше обличчя на відео. Саме на ній були створені знамениті дипфейки з Ілоном Маслом та Морганом Фріманом.

34. vidyo.ai

Сервіс, який майже миттєво створює короткі Short, Reels або TikTok із довгих відео. Він може навіть накладати субтитри в автоматичному режимі. Безкоштовна версія дозволяє завантажувати до 75 хвилин відео на місяць.

35. WonderStudio

Інструмент, який інтегрує тривимірних персонажів у живі сцени. Користувачеві достатньо вибрати або завантажити модель персонажа, а сервіс автоматично відстежить, заанімує, створить освітлення та скомпонує героя у відео. Безкоштовна версія дозволяє створити дві хвилини відео в рамках проекту.

36. lalamu.studio

Сервіс, який дозволяє синхронізувати рух губ на будь-якому відео з будь-яким аудіо. Поки що доступна лише безкоштовна демка, але вона дуже вражає.

37. Voice-to-voice

Нейромережа, яка дозволяє накладати один голос на інший, створюючи дипфейки або гучні AI-кавери. Якість просто неймовірна! Щоправда, для імітації потрібно дата-сет голосу, але їх уже тисячі і моделі постійно поповнюються.

38. Vocal remover

А якщо для попередньої нейромережі вам доведеться розділити трек і отримати голос і музику окремо, то з цим вам допоможе даний сервіс. Він дозволяє легко та якісно розділити дві доріжки та зберегти їх окремо. Сервіс абсолютно безкоштовний, але має часові ліміти.

39. MusicGen

Нейросітка від Meta, яка генерує музику на основі текстового промпту. Причому вона може брати за основу звуки з композиції, яку ви їй відправите.

40. Mubert

Ще один генератор музики з текстового опису, але на відміну від нейромережі Meta, підтримує гнучке настроювання жанрів та інструментів. Може бути корисним для кріейторів, які не хочуть купувати музику на стоках. Безкоштовна версія дозволяє згенерувати 25 треків на місяць.

41. Enhance       Speech

А ця цукерочка від Adobe навчена покращувати непрофесійну записати голоси, щоб вона звучала…ну приблизно як мій. Воістину незамінна річ для підкастера!

42. Murf

Синтезатор голосу, який може озвучити будь-який текст більш ніж 20 мовами. Підтримує в тому числі чоловічі, жіночі, дорослі та дитячі голоси, яких там понад 120, у тому числі й російську. Сервіс дозволяє безкоштовне користування з обмеженим функціоналом.

43. narakeet.com

Аналогічний синтезатор із іншим набором голосів. Також працює безкоштовно.

44. Uberduck

Ще один синтезатор голосу text-to-speech, який підтримує 4 тисячі відомих голосів із фільмів, мультфільмів та ігор. Крім того, він дозволяє накладати ці голоси на власні записи, як voice-to-voice, а також клонувати ваш власний голос. Доступний безкоштовно, але з обмеженим функціоналом.

45. https://www.naturallanguageplaylist.com

Сервіс, який становить практично ідеальний плейлист за текстовим запитом. Всім меломанам – рекомендую.

46. https://deepsearch.mycelebs.com/movie

Пошуковик, який шукає фільми за текстовим описом. Завдяки семантичному аналізу промптів, він виходить далеко за межі тегів, імен та жанрів, розуміючи контекст вашого запиту та пропонуючи відповідні картини.

47. www.whatismymovie.com

Ще один пошуковик фільмів, який дозволяє знайти кіно без назви, за описом різних деталей, сцен та інших моментів, що запам’ятовуються з фільму. Принцип працює кардинально відрізняється від попереднього.

48. https://vectorizer.ai

Сервіс, який дозволяє перетворити растрове зображення на векторну графіку. Просто знахідка для графічних дизайнерів!

49. https://huggingface.co/spaces/editing-images/ledits

Редактор зображень, який дозволяє додати, видалити або замінити будь-які об’єкти та стиль зображення. Чи не фотошоп, звичайно, але дуже цікавий інструмент.

50. https://flair.ai

І останній сервіс для створення мокапів товару. Дозволяє вибрати з безлічі шаблонів і завантажити свій, легко видаляє фон і генерує оточення для товару з текстового запиту. Справжній подарунок для маркетологів.

 

 

pdf
Додано
20 червня
Переглядів
24
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку