Майстер-клас на тему "Птахи"

Про матеріал
Майстер-клас допоможе узагальнити та закріпити знання учнів з теми "Птахи" з використанням групової роботи
Перегляд файлу

   Мета: закріпити знання з теми «Птахи»: їх класифікацію на зимуючих та перелітних, схожість та відмінність між ними, упізнавання за зовнішнім виглядом, розповсюдження по території України, пригадати види птахів. Занесених до Червоної книги; застосувати міжпредметні зв’язки між природознавством та літературним читанням, математикою, українською мовою. Ознайомити з цікавими фактами з життя птахів. Продовжувати формувати вміння працювати в групах. Розвивати пізнавальний інтерес, увагу, мислення. Виховувати любов до птахів, дбайливе ставлення до них.

   Матеріали та обладнання:  аркуші ватману у вигляді півмісяця, малюнки птахів, карта України, книжечка «Чи знаєте ви…», деформовані тексти, розрізані вірші, клей, фломастери, фонограми звучання пташиних голосів.

 

   Хід:

   Учасникам проекту пропонується розподілитися на дві групи шляхом вибору та упізнавання малюнка птаха.

- За якою ознакою цих птахів можна поділити на групи? (Перелітні та зимуючі)

- Малюнки птахів можете використовувати під час оформлення ваших проектів.

Результат пошуку зображень за запитом "фазан малюнок"Результат пошуку зображень за запитом "глухар малюнок"Результат пошуку зображень за запитом "горобець малюнок"http://www.northvancouver.com/wp-content/uploads/crow_drawing_13070338941.jpgРезультат пошуку зображень за запитом "сойка малюнок" 

 

 

 

      Фазан                 Глухар                   Горобець                  Ворона                    Сойка

http://www.mpr26.ru/okhota/krasnaya-kniga/animals/i/pt/1.jpgРезультат пошуку зображень за запитом "беркут малюнок"http://dasha46.narod.ru/Encyclopedic_Knowledge/Biology/Animals/Birds/2/Zhavoronok1.jpg 

Результат пошуку зображень за запитом "дятел малюнок" 

 

 

http://dasha46.narod.ru/Encyclopedic_Knowledge/Biology/Animals/Birds/2/Aist1.jpghttp://st.depositphotos.com/1594920/3264/i/950/depositphotos_32644959-stock-photo-common-starling-perching-on-a.jpgРезультат пошуку зображень за запитом "зозуля малюнок"                 Дятел                     Беркут                            Пелікан                      Жайворонок

http://irkipedia.ru/sites/default/files/171voronok_ili_gorodskaya_lastochka.jpgРезультат пошуку зображень за запитом "соловей малюнок" 

 

 

http://www.rspb.org.uk/Images/comte_tcm9-17202.jpg?width=530&crop=(450,798,1516,1398)Журавель                 Ластівка                 Соловей                 Шпак                  Зозуля

http://pngimg.com/uploads/pigeon/pigeon_PNG3426.png 

 

 

                                                   Крячок                            Голуб

 

- Перше завдання: відновити деформований текст-опис пташки. Під час презентації проектів інша група має вгадати, опис якої пташки зачитала ваша група. Редагований текст запишіть у свою роботу.

Група «Перелітні птахи»

   іЦ тапшик ливегоокне мізорур. тьюПліирта од сна всеанін. юатьМ ліуб кудруг. ирКал гівод ат кінто. свіХт жте ийгвдо з двозорнимє боглимик зорівим ан цінкі. хЇ гокел знатівпи оп арясковум ат очумблиуск репеонюн. оноВ ньоис-весатле, релипевасьєтя ан іцнос. В годену инов ютілать жуед оньизк, ючиїопад хокам.

 

(Ці пташки невеликого розміру. Прилітають до нас навесні. Мають білу грудку. Крила довгі та тонкі. Хвіст теж довгий з роздвоєним глибоким вирізом на кінці. Їх легко впізнати по яскравому та блискучому оперенню. Воно синьо-сталеве, переливається на сонці. В негоду вони літають дуже низько, поїдаючи комах.)(Ластівка)

 

Група «Зимуючі птахи»

    яЦ тапшак аєм скревая репеонян, міпонийт лоххо ан ловогі і итьодс ийгвдо свіхт. ліКор лутауб ваотрууд-вийркоичен, иркал, свіхт, у якхиде двіви і хвер ловоги – інроч, яр’іп ан лепхач – карсяов-тикенабл з кивузьми риночим жусмиакм. таПшак аєм стьаздтні репемайит вукиз шіхни тапвіх.

 

  (Ця пташка має яскраве оперення, помітний хохол на голові і досить довгий хвіст. Колір тулуба рудувато-коричневий, крила, хвіст, у деяких видів і верх голови – чорні, пір’я на плечах – яскраво-блакитне з вузькими чорними смужками. Пташка має здатність переймати звуки інших птахів.) (Сойка)

 

- Наступне завдання: відновити вірш з розрізаних рядків і вклеїти його у роботи.

 

Група «Перелітні птахи»

Ще з дитинства пам’ятаю:

пташки в вирії кружляють…

Рідну хату покидають

і летять у теплий край.

Але вони певно знають,

що додому повертають

і щебечуть – нас вітають,

прославляють рідний край!

Група «Зимуючі птахи»

Сніг-сніжок! Сніг-сніжок!

На снігу сліди пташок.

Це горобчики стрибали,

мабуть, їстоньки шукали.

Та поживи, бач, нема –

замела усе зима…

Ой ви, пташки куцохвості,

наші друзі, наші гості,

прилітайте під вікно –

 

є в кормушці вам пшоно.

 

- Наступне завдання: із книжки «Чи знаєте ви, що …» вибрати і виписати цікаві факти з життя вибраних вами птахів.

 

- На карті України розселіть, будь ласка, пташок за адресою їхнього проживання та відмітьте види, занесені до Червоної книги України.

Пов’язане зображення 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пов’язане зображення 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Наступне завдання: скласти сенкен про одну з пташок.

 

 

  Проекти учасників розташовано у вигляді кіл Ейлера-Венна.

 

  Захист проектів.

 

- Скажіть, будь ласка, чим же схожі перелітні та зимуючі птахи? (Відповіді учасників).

- А чим відрізняються? (Відповіді учасників)

 

 

docx
Додано
11 січня 2022
Переглядів
592
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку