Майстер-клас "Сучасні графічні техніки"

Про матеріал
Матеріали майстер-класу допоможуть педагогічним працівникам підвищити професійну компетентність з питань ефективного використання сучасних графічних технік на уроках образотворчого мистецтва та розвивати творчі здібності учнів.
Перегляд файлу

МАЙСТЕР-КЛАС ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ,

ЯКІ ВИКЛАДАЮТЬ    ПРЕДМЕТ  «ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО»

 

СУЧАСНІ ГРАФІЧНІ ТЕХНІКИ

Мета проведення: підвищення професійної компетентності вчителів з питань ефективного використання сучасних графічних технік на уроках образотворчого мистецтва; розвиток творчих здібностей учнів.

 

Стратегічною метою сучасного освітнього процесу є розвиток особистості учня, становлення в людині системи цінностей: особистісних, загальнолюдських, професійних тощо. Серед предметів, що вивчаються в закладах загальної середньої освіти, чи не найвищий виховний та розвивальний потенціал має мистецтво з притаманним йому впливом на свідомість і підсвідомість особистості, на інтелектуальну та емоційну сфери, на моральне і фізичне здоров’я людини.

Залучення учнів до образотворчого мистецтва як до естетичної діяльності, розвиток та виховання учнів її засобами – одна із важливих і складних проблем сучасної школи.

Графічні техніки активно вивчаються у 5-7 класах. На відведених для цього заняттях учні знайомляться з технікою графіки, навчаються сприймати та малювати природу та постановки.

Активну роль у графіці грає фактура використовуваних матеріалів, специфіка графічної техніки та прийомів. Особливе місце займають у графіці не зображувальні елементи – чисто декоративні мотиви, орнамент, текст, що являє собою систему графічних знаків. Графіка володіє широким діапазоном функцій, видів, жанрів, художніх засобів, що створюють у своїй сукупності необмежені можливості для зображення та образного трактування світу, вираження почуттів та думки художника. Різноманітні і способи спілкування глядача з витворами графіки – від масової дії плакату до інтимного сприйняття начерку, ілюстрації, мініатюрних витворів графіки, що потребують уважного перегляду зблизька. Ці якості широко використовуються сучасними художниками.

Дудлінг, зентангл, зендудлінг - техніки малювання, які останнім часом набувають великої популярності. Сприяють розвитку креативності, реалізації творчого потенціалу, підвищують впевненість у собі, тренують такі психічні процеси, як увага, мислення і пам’ять.

Застосовуючи  ці техніки можна поліпшити свою зібраність і настрій, досягти внутрішньої гармонії.

 


       Дудлінг (від англійського doodle – каракулі, несвідомий малюнок) – це малювання за допомогою простих елементів (кружечків, закорючек, ромбів, крапочок, паличок та ін.)

          У дудлінгу фантазія безмежна, вільна, не має ніяких строгих правил і є величезний простір для творчості. Вам потрібні лишень листок паперу і чорна (або інша) ручка. Дудлінг дозволяє уникнути двох крайнощів: перевантаження мозку і втрати сприйнятливості.

        Зентангл (від zen – врівноваженість, спокій і rectangle – прямокутник) -                          є поєднанням медитації та малювання. Метод зентангла винайшли Рік Робертс і Марія Томас, коли виявили, що процес малювання абстрактних форм у межах кількох основних правил надзвичайно заспокоює. Відточуючи штрихи, удосконалюючи свої візерунки і малюнки, зентангл допомагає розвинути зібраність, концентрацію, сприяє психологічному розвантаженню, внутрішньому заспокоєнню, покращує зорову координацію і дрібну моторику, а також розвиває творчі здібності та креативність, допомагає набути впевненості в собі.

Відточуючи штрихи, удосконалюючи свої візерунки і малюнки, зентангл допомагає розвинути зібраність, концентрацію, сприяє психологічному розвантаженню, внутрішньому заспокоєнню, покращує зорову координацію і дрібну моторику, а також розвиває творчі здібності та креативність, допомагає набути впевненості в собі.

        

Традиційно для малювання зентангла використовуються квадрати 9х9 см. У квадраті розміщується який-небудь малюнок, або він довільним чином ділиться на сегменти, які, в свою чергу, заповнюються різними однотипними елементами (крапочками, кружечками, ромбиками, на що вистачить фантазії).

Результати досліджень показують, що він покращує пам'ять, стимулює творчі здібності, піднімає настрій, заспокоює в стресових ситуаціях і може бути використаний як інструмент управління гнівом. Тим, хто працює з великим об'ємом інформації, зентангл допомагає «перезавантажити» мозок.

Стиль зентангл не тільки приносить задоволення і розвиває творчі здібності, але і дозволяє досягти художньої медитації. На відміну від дудлинга зентангл вимагає певної концентрації і зосередженості від художника. Тому ця техніка не може бути виконана несвідомо і вимагає повного занурення в процес.

Послідовність виконання зентанглу.

Створення власного зинтаглу.

 1. Почніть з правильних матеріалів.

Це повинен бути рівний білий папір без ліній. Виріжте квадрат зі стороною 3,5 дюйма (8,9 см) з аркуша. 

 

2. Намалюйте кордон. Скористайтеся олівцем, щоб намалювати кордон у формі квадрата поряд з краями аркуша. Не користуйтеся лінійкою  або схожими предметами з рівним краєм, щоб її намалювати.

 

 

3. Намалюйте нитку.  Нитка - це вигнута лінія або крива, яка оформить структуру дизайну.

 

 

4. Приступайте до створення сплетення.  «Сплетіння» це візерунок, який малюємо ручкою вздовж контурів нитки.

Не витирайте  помилки.

 

 

5. Продовжуйте  до закінчення. 

 

 

Зендудлінг

Зендудлінг (Zendoodling)  об’єднує в собі два попередніх поняття та привабливий тим, що це та ж сама ціла духовна методика, філософія наочного створення власних образів, але необмеженого розміру.

Ідеально підходить для занять з дітьми. Найпростіший варіант – скористатися розмальовкою або контуром тварини, квітки, пташки (чого завгодно), намальованого за трафаретом, і запропонувати дитині заповнити його простими елементами, а потім їх розфарбувати.

  C:\Documents and Settings\Semenihina\Рабочий стол\images.jpg

Можна ускладнити завдання – розбити малюнок на частини і заповнити отримані сегменти різними візерунками.

  

Ще варіант – запропонувати дитині по-різному заповнити однакові зображення тварин, предметів та ін.

 

Зенарт

Зенарт - це графічний малюнок, що складається з промальованих ліній.

Зенарт стимулює творчі здібності, поднімає настрій, заспокоює у стресових ситуаціях та розвиває креативність, допомагає повернути впевненість у собі, розвиває інтуїцію, покращує пам’ять.

    

Сприяє правильному сприйнятті композиції, обсягів і форм, розвитку окоміру. До того ж, це на імовірний спосіб, який справляється зі стресами, відволікаючи та зосереджуючи людину!

Головне - зуміти красиво і хитромудро переплести лінії, отримуючи при цьому задоволення від процесу.

    

Не все може вийти з першої спроби. Але лише рухаючись вперед   і переходячи від легшого до складнішого ми вдосконалюємося й отримуємо досвід! Старайтеся, ніколи не зупиняйтеся, не опускайте руки і вірте в себе, і у вас все вийде! Творіть, малюйте  та отримуйте задоволення, позбавляючись стресів буденного життя.  буденного життя.  Успіхів!

Не наділяйте дітей готовими формулами. Формули – порожнеча. Збагатіть їх образами й картинками, не обтяжуйте дітей мертвим вантажем фактів, навчить їх прийомам, способам, які  допоможуть їм зрозуміти світ.

                                                                                                 Антуан де Сент-Екзюпері

5 клас. Розділ 1. Графіка.

1. Графічні техніки.

2. Лінія та силует у рисунку.

3. Художній шрифт. Буквиця. Буква-образ.

4. Ужиткова графіка. Новорічна листівка.

 

   Художній шрифт. Буквиця.      Буква-образ.

 

 Ужиткова графіка.   Новорічна листівка.

F:\Новий год\newyear_doodling13 - копия.jpgF:\Новий год\newyear_doodling13 - копия.jpgF:\Новий год\newyear_doodling13 - копия.jpg F:\Новий год\newyear_doodling13 - копия.jpg  

 

 

 

6 клас. Розділ 1. Анімалістика.

1. Фантастичні  птахи, тварини, риби

 F:\Новий год\петух aHxZA_T0uiw.jpg    C:\Documents and Settings\Semenihina\Рабочий стол\Tiger-lying-down-Zentangle-580x386.jpg

 

7 клас. Розділ 2. Мистецто: традиції  та сучасність.
             Тема 3. Дизайн і його види

1.Малюнок. Літера, шрифт у графічному дизайні. Вітальна листівка.

2. Монограма - літери, що говорять про тебе.

3. Створюємо власний імідж.

 

1. Малюнок. Літера, шрифт у графічному дизайні.
Вітальна листівка.

F:\Новий год\СВ Валентина\14_feb_valentine3-227x300.jpgF:\Новий год\СВ Валентина\14_feb_valentine19-300x258.jpgF:\Новий год\СВ Валентина\14_feb_valentine2-227x300.jpg F:\Новий год\СВ Валентина\14_feb_valentine7-227x300.jpgF:\Новий год\СВ Валентина\14_feb_valentine18-212x300.jpg

 3. Створюємо власний імідж

Малювати зручніше лінерами Мікрон або Фабер Кастел. В магазинах  для художників можна придбати білі гелєві ручки, папір різних кольорів.   

 

 

 Прикраси

  

Одяг

 

Взуття

    

Аксесуари

  

Блокноти

  

 Клатчі

 

Посуд

 

 

Шкатулки

 

Домашній текстиль

 

 Дизайн інтер’єру

 Дизайн меблів

  

Новорічна іграшка

Пасхальні яйця

  

Музичні інструменти

   

Автомобілі

 

 Камінці

   

Дизайн нігтів

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тезаурус

Дудлінг (від англійського doodle – каракулі, несвідомий малюнок) – це малювання за допомогою простих елементів (кружечків, закорючек, ромбів, крапочок, паличок та ін.)

Зентангл (від zen – врівноваженість, спокій і rectangle – прямокутник). Традиційно для малювання зентангла використовуються квадрати 9х9 см. У квадрат поміщається який-небудь малюнок, або він довільним чином ділиться на сегменти, які, в свою чергу, заповнюються різними однотипними елементами (крапочками, кружечками, ромбиками, на що вистачить фантазії).

 

Зендудлінг (Zendoodling) об’єднує в собі два поняття: зентангл і дудлінг - це та ж сама духовна методика, філософія наочного створення власних образів, але необмеженого розміру.

 

  Зенарт - це графічний малюнок, що складається з промальованих ліній.

 

 Лінери (лайнери)-  спеціальні маркери-ручки, які малюють насиченими чорними лініями і підходять практично для будь-якої поверхні.

 

 Мандала в перекладі означає "коло", "диск". У стародавньої духовної традиції, яка називається буддизмом, мандала - це не просто коло або візерунок. Це ціла модель світобудови, в якій полягає гармонія і примирення зі світом.

 

  Патерн (англ. Pattern) позначає закономірну регулярність, що зустрічається в природі і в людському дизайні, а також шаблон, зразок, що повторюється. Елементи патерну передбачувано повторюються. З графічних патернів складаються гарні візерунки.

 

docx
Додано
21 січня 2022
Переглядів
3004
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку