Майстер-клас «Виготовлення картин у техніці кінусайга»

Про матеріал

Майстер-клас «Виготовлення картин у техніці кінусайга»

Мета: ознайомити учнів із історичними витоками техніки кінусайга, навчити основам створення картин у техніці кінусайга, розвивати естетичні почуття, образне мислення, фантазію,комунікативні навички, толерантність, виховувати художній і естетичний смак, творче ставлення до праці, охайність в роботі, уважність

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Виготовлення картин у техніці кінусайга.(петчворк без голки)

Мета: ознайомити учнів із історичними витоками техніки кінусайга, навчити основам створення картин у техніці кінусайга, розвивати естетичні почуття, образне мислення, фантазію,комунікативні навички, толерантність, виховувати художній і естетичний смак, творче ставлення до    праці, охайність в роботі, уважність;

Обладнання: пінопласт, тканина, канцелярський ніж, ножиці, стек, олівець

Тип уроку: комбінований

ХІД ЗАНЯТТЯ

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Для того, щоб навчитися виготовляти картини у техніці кінусайга ми повинні

ознайомитися з історією її виникнення, інструментами та матеріалами.

ІІІ.ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

      У європейському варіанті мистецтво кінусайга носить більш прикладний характер. У нас його називають «печворк без голки», тому що використовують не тільки для «мальовничих» картин і барвистих панно, але й для декорування різних предметів ужитку, а також для сувенірних виробів. Ця техніка ще досить молода, але вже має своїх прихильників і навіть встигла отримати професійне назву «метод інкрустації в клаптикового шиття».

         В основі технології лежить аплікація. Тут, також як і в кінусайге, клапті тканини накладаються на плоску або об'ємну поверхню, їх краї заправляються в заздалегідь зроблені прорізи-канавки, а в результаті виходить який-небудь малюнок. В цілях декорування роботи в техніці «печворк без голки» прикрашаються тасьмою, шнурами і стрічками.

Для чого використовується печворк без голки? Перш за все, цей всілякі панно і картинки, які служать прикрасою інтер'єру. Такий аплікацією декорують шкатулки, коробочки, обкладинки альбомів, блокнотів та книг. Дуже широке поширення набула ця техніка в області виготовлення сувенірних пасхальних яєць, ялинкових іграшок, валентинок. А ще петчворк без голки використовується для декорування абажурів і навіть меблів. Як же саме це роблять?

Матеріали і інструменти

Для роботи в цій техніці вам знадобляться, насамперед, пінопластові заготовки.. Власне пінопласт і служить основою для роботи в цій техніці. Саме на нього наноситься малюнок, на ньому робляться контурні прорізи, і на нього накладаються різнокольорові клапті.

Природно, що для роботи вам будуть потрібні різноманітні тканини. У хід може піти все, що завгодно. Підійде шовк, оксамит, ситець, велюр, сатин, шерсть (і так далі). Розміри і забарвлення клаптів також можуть бути які завгодно – все залежить від вашої задумки і від малюнка. Крім тканин вам знадобиться тасьма і стрічки будь-якої ширини, фактури і кольору, а також шнури.

Інструменти, необхідні для роботи в цій техніці:

  • ножиці для розрізання тканини,
  • олівець для нанесення малюнка,
  • канцелярський ніж для вирізання контурів малюнка,
  • стек (або будь-який схожий інструмент) для заправління країв тканини в прорізи.

IV. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

ХІД РОБОТИ

  1.               Підготувавши матеріали та інструменти, можна приступати безпосередньо до процесу виготовлення. Для цього обираєте малюнок.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Берете пінопласт і наносите на неї олівцем межі малюнка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Потім вирізуєте з тканини клапті по формі секторів, але трохи більшого розміру.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Накладаєте перший клапоть на заготівлю,  а після цього акуратно заправляєте краї клаптя в прорізи на пінопласті, злегка натягуючи і розправляючи тканину – один сектор «зафарбували». Точно так само закриваєте всі інші частини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Після того як будуть затягнуті тканиною головні герої картини, можна перейти до затягування фону. Він може бути будь-яким (на смак автора).

  1. Покривши всю форму клаптями, переходимо до останнього етапу виготовлення прямокутної рамки:
  • виріжте великий шматок тканини, розміри якого з кожної сторони приблизно на п'ять сантиметрів більше самої картини;
  • потім тканину кладуть на стіл лицьовою стороною вниз, а на неї укладають картину. По краю картини роблять прорізи кордону рамки і, загортаючи вільні краї тканини на картину, заправляють їх у прорізи;
  • для довговічності зображень можна «посадити» клапті на клей або промазати клеєм тільки прорізи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VІ. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ РОБОТИ

Ось така на диво проста техніка та оригінальний спосіб виготовлення сувенірів. Печворк без голки цілком задовольнить ваші потреби у творчості, навіть якщо ви не вмієте і не любите шити, але є прихильниками клаптикового шиття.

 

 

Творить і отримуйте задоволення від процесу і від результату!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
5 липня 2018
Переглядів
4510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку