МЕДИЧНІ ЗАСОБИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Про матеріал
"МЕДИЧНІ ЗАСОБИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ" Матеріали до уроку " Захист України" ( домедична допомога)
Перегляд файлу

МЕДИЧНІ ЗАСОБИ

ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

image

«Захист України» 

Засіб медичного захисту. 

Колективні  та  індивідуальні засоби медичного захисту

   У наші дні спостерігається складна і навіть небезпечна для здоров'я екологічна ситуація, тому стає просто необхідно захищати здоров'я як своє, так і своїх близьких. Для цього існує цілий комплекс заходів, призначених для ефективного використання коштів медичного захисту. 

   Вони необхідні для профілактики і зменшення негативного впливу на організм громадян небезпечних речовин і для надання лікарської допомоги при надзвичайних ситуаціях. 

   Слід зазначити, що всі медичні засоби захисту населення поділяються на класи і види. Давайте більш детально познайомимося з класифікацією і з'ясуємо, як можна вберегти з їхньою допомогою своє здоров'я.

Класифікація і необхідне застосування

За своїм застосуванню засоби захисту діляться на: Препарати захисту, які використовують при радіаційних аваріях.

   Засіб медичного захисту, яке ефективно під час хімічних аварій та побутових отруєннях отруйними і токсичними речовинами.

   Речовини, які застосовують для знищення інфекційних захворювань і використовують під час епідемій.

   Засоби, які використовують для вилучення і знищення з відкритих ділянок токсичних і шкідливих хімічних речовин.

 

Види і особливості засобів захисту

Існує кілька видів засобів медичного захисту, які ефективно застосовують залежно від ситуації, що склалася і ступеня ризику для здоров'я і життя людей. 

В першу чергу засобами захисту забезпечуються медичні працівники і співробітники рятувальних служб. 

Засоби індивідуального захисту медичних працівників, в залежності від ситуації, що створилася, можуть бути стандартними або посиленими. 

У стандартний набір засобів захисту медпрацівників входять індивідуальна аптечка і спеціальний одяг. Для більш складних ситуацій, де є загроза виникнення епідемії, видається посилений комплект спеціального одягу, взуття, підручних засобів і аксесуарів. Найпоширенішими з аксесуарів є спеціальні захисні маски, рукавички, капюшони і інші.

Призначення і застосування протихімічного пакета Індивідуальний протихімічний пакет містить пляшечку з полидегазирующей рідиною і комплект серветок. Ці предмети сприяють ефективному знезараженню шкірних покривів, предметів одягу громадян не молодше 7 років

   Слід пам'ятати, що рідина, яка знаходиться в пакеті, отруйна, поводитися з нею необхідно дуже обережно і намагатися, щоб вона не потрапила в очі і на слизові. 

   Матеріали з такого пакета можна використовувати також і під час бактеріологічного обробки.

 Індивідуальний протихімічний пакет ІПП

image Індивідуальний протихімічний пакет – це набір дегазуючих речовин, призначених для обробки шкірних покривів і невеликих ділянок одягу і спорядження, заражених отруйними речовинами або бактеріологічними (біологічними) засобами. Тампони добре змочити розчином (він токсичний; у разі   потрапляння в очі – промити їх великою кількістю чистої води) Спочатку протерти відкриті ділянки шкіри(наприклад кисті рук. Обличчя), а потім краї коміра і манжети одягу, засоби індивідуального захисту і спорядження. Першим тампоном видалити ОР зі шкірного покриву щипковим рухом, потім протерти  уражену ділянку іншими, змоченими у 

розчині, тампонами

 

 МЕДИЧНІ ЗАСОБИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

До засобів медичного захисту відносяться спецодяг та індивідуальна аптечка. Це найпростіші засоби захисту, які зможуть надійно убезпечити медичного працівника під час виконання ним посадових обов'язків. Однак при більш складних ситуаціях або катастрофах необхідно більш серйозно підходити до питання про особисту захисту співробітників, які надають першу допомогу постраждалим або беруть безпосередню участь в ліквідації негативних наслідків зараження вірусами і бактеріями. Також така аптечка зможе допомогти при різних отруєннях як у побутовій сфері, так і на більш високому організаційному рівні.

Наприклад, такі комплекти широко використовують в армії.

Аптечка індивідуальна - обов'язковий атрибут

Похідна аптечка індивідуальна

imageІндивідуальна аптечка - це той список препаратів, який повинен мати при собі кожен турист групи. Кожна людина повинна під лаштувати склад її під себе. Тобто якщо ви алергік - берете з собою антигістамінні засоби, сердечник - препарати від серця і так далі. Аптечка в похід, склад якої не індивідуалізований під вас, не піддійте! Індивідуальний набір завжди повинен бути в доступному місці. До речі, якщо ви подорожуєте один, значить, у вас не буде групового набору. В цьому випадку треба розширити склад своєї індивідуальної аптечки.

Отже, в набір аптечки індивідуальної увійдуть:

     Засоби від ваших хронічних захворювань.

     Засоби від серцевого нападу ( "Валідол", "Нітрогліцерин").

     Засоби від алергії.

     Палять і пластир.

     Знеболюючий засіб (наприклад, "Анальгін").

     Жарознижуюче (наприклад, "Аспірин").

     Антибіотики.

     Очні краплі ( "Альбуцид", "Левоміцетин").

     Засіб від опіків "Пантенол".

     Засіб від розладу кишечника ( "Лоперамід") і активоване вугілля.

     Перекис водню.

     "Нош-па".

     "Йодантипирин" для профілактики енцефаліту.

     "Доксициклін" (застосовується в разі хвороби Лайма).

 Аптечка для гірського походу

•     Так само, як і дитяча, аптечка в гірський похідзбирається з особливою ретельністю і увагою до дрібниць. Головна відмінність такої аптечки - наявність в ній ліки від гірської хвороби. Ця недуга часто шкодить навіть досвідченим альпіністам, не кажучи вже про початківців. Обов'язково кладіть в рюкзак краплі від сніжної сліпоти "Новезін". "Пеніцилін" і "Новокаїн" повинні бути в кожної індивідуальної і групової аптечці. Похід в гори обов'язково повинен супроводжувати лікар і в його розпорядженні знаходяться "макродекс" 6%, "Долантін",

"Диметилсульфоксид", "Репарил гель", набори для внутрішньовенного вливання.

 

 

Аптечка для дитини в дорогу: необхідний мінімум ліків, який потрібно мати при собі


imageУ ній повинен перебувати необхідний мінімум препаратів на випадок будь-яких неприємностей. Ось список рекомендованих ліків, які повинна мати аптечка для дитини в дорогу:

1. Препарат "Парацетамол" відмінно збиває температуру. Його найкраще брати в рідкій формі, бо не кожна дитина зможе прожувати таблетку, а якщо купити порошкову форму або свічки, то їх застосування може бути складним. Назва ліки не має значення: головне, щоб основним компонентом був парацетамол. 2. Краплі в ніс, прибирають симптоми застуди. 3. Антигістамінну засіб. При виборі препарату найкраще порадитися з лікарем. 4. Засіб для регідратації. Стане в нагоді при зневодненні організму.

5.  imageМазь, до складу якої входять антибіотики. Стане в нагоді в разі пошкодження шкірних покривів. Найчастіше беруть гель «Рятувальник» або «Пантенол».

6.  Сонцезахисний засіб.

7.  Крем від комарів.

8.  Активоване вугілля в рідкому вигляді. Стане в нагоді на випадок отруєння. 9. Гомеопатичні засоби, що допомагають від захитування.

аптечка для дитини в дорогу повинна  Звичайно, важливо знати, що, крім ліків,

містити певні інструменти. Вони будуть допоміжними засобами для діагностики та надання першої медичної допомоги. Що ще має вміщати аптечка для малюка: - термометр;

-  ножиці і щипці;

-  ложка медична;

-  піпетка;

-  бинт і марля;

-  спирт або серветки на спиртовій основі для знезараження; - пластир; - вата.

 


У В А Г А !!!

     imageІ ще одне правило, яке і так всім відомо, але все ж краще повторити, ніж потім шкодувати про те, що трапилося: ні за яких обставин аптечка для дитини в дорогу не повинна бути доступна дітям. Медикаменти не є іграшкою. Навіть якщо аптечка добре і щільно закрита, дитина може її впустити і розбити ліки. До речі, всі препарати, особливо суспензії, бажано купувати в пластикових пляшках, тоді і вага поклажі буде менше, і шанс розбити ємність з ліками стає мінімальним.

 

     Аптечка для дитини на дачу повинна бути компактної, тому не потрібно брати кошти, які будуть повторювати властивості (якщо взяли засіб "Парацетамол" у вигляді суспензії, то не беріть з собою ще й таблетки або свічки).

 

     Перш ніж збирати аптечку, проконсультуйтеся у лікаря, тому що, в залежності від віку дитини і від місця, в яке ви їдете, варіанти лікарських препаратів можуть бути різними. Може бути, щось доведеться додати в свій мінімум, наприклад, засіб від кліщів. Ліки, які містить дорожня аптечка, стануть в нагоді не тільки малюкові, але і вам в разі недуги.

 

Способи застосування матеріалів для перев'язки

   Перев'язувальний пакет укомплектований стерильним бинтом з двома антисептичними подушками. Його використовують для перев'язки потерпілого при пораненнях, для зупинки кровотеч з ран. Також до пакету додається детальна інструкція, де вказані правила використання всіх матеріалів.

   Основним правилом у роботі з перев'язочним пакетом є збереження стерильності, так як матеріали будуть контактувати з відкритими ранами.

Засіб медичного захисту населення - карантин

     imageЩо ж таке карантин? У чому це медичний засіб захисту проявляє свою ефективність? Під час виявлення джерел інфекцій таких небезпечних хвороб, як віспа, сибірська виразка, чума, холера, COVID-19 - приймається рішення щодо проведення на зараженій території карантинних заходів. Простіше кажучи, в цій місцевості оголошується карантин.

     В першу чергу організовується оточення вогнища зараження, найчастіше силами воєнізованих підрозділів. Людям забороняється пересуватися за межі зони, вивозити майно. Вийти за межі оточення

можливо, пройшовши відповідне медичне обстеження і отримавши спеціальний дозвіл. Весь медичний персонал, який працює в карантинній зоні, повинен застосовувати посилені медичні засоби індивідуального захисту для власної безпеки. До них в першу чергу відноситься спеціальні карантинні костюм. Залежно від виду поширився вірусу або бактерій медичні працівники можуть застосовувати протичумний або вірусний костюм.

Респіратори: види  

     imageВони досить прості у використанні, на відміну від протигаза.  •         З їх допомогою в залежності від рівня респіратора можна захиститися як від вуличного пилу, так і пилу індустріальної. Крім того, їх використовують в умовах війни, в медицині і т.д.  •   Такий засіб індивідуального захисту органів дихання носиться на обличчі, кріпиться за вуха. 

     Поділяють респіратори на три типи: 

1.               проти пилу, 

2.               протигазові, 

3.               респіратори з об'єднаними можливостями перших двох. 

     Завдяки тонкому, але міцному матеріалу респіратори проти пилу використовують як захист від аерозолів.  •          Другі використовують в умовах утримання в кисні сполук фосфору і хлору. 

     Такі засоби індивідуального захисту органів дихання застосовують також при наявності в повітрі ацетону, бензину та інших органічних сполук.

pdf
Пов’язані теми
Захист України, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
15 квітня 2021
Переглядів
7700
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку