"Мережки прозорі техніки вишивання". Презентація.

Про матеріал
Технологія виконання мережки. Ажурні візерунки для оздоблення виробів, виготовленні на основі висмикнутих ниток. Вони також можуть бути головною частиною візурунка. Мирежки називають одним із видів декоративних швів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мережки – прозора лічильна техніка вишивання.

Номер слайду 2

Існує безліч видів та технік вишивки, кожна з котрих індивідуальна, відрізняється стилем виконання і призначенням. Один з найдавніших, найцікавіших і найпростіших способів вишивки – мережка, який був здавна досить відомим і популярним видом рукоділля в різних регіонах України. Ажурна і дуже витончена вишивка виглядає дуже вишукано, а вироби, на яких вона була зроблена, святковими та елегантними.

Номер слайду 3

Мережкою прикрашають сорочки, – як жіночі, так і чоловічі, – спідниці, дитячий одяг, скатертини, рушники, серветки, постільну білизну, нею з’єднують замість швів різні частини одягу. Шиють мережку переважно білими або світлими кольоровими нитками (сірими, рожевими, блакитними), якщо тканина біла, і близькими до тону, якщо тканина кольорова.

Номер слайду 4

Виконується мережка на тканині, з якої зазвичай в одному напрямку (горизонтальному чи вертикальному) витягують нитки, а невитягнуті нитки поєднують між собою різноманітними способами в пучки, які створюють візерунки. Роблять мережки як вузькими і простими, так і дуже складними, що перетворює їх майже на тонке мереживо.

Номер слайду 5

ПОЧАТОК РОБОТИ Перш, ніж витягувати нитки з полотна для мережки, треба намітити місце, на якому вона буде розміщуватись, і її розмір в ширину і довжину. Нитки, які треба висмикнути, підрізати, кінці завернути на виворот і закріпити. «Закріпки» робляться двома способами – качалочками або розрізанням та відновленням ниток тканини. Качалочки – це стовпчики, які вишиваються в ширину від трьох до п’яти ниток, через одну нитку полотна, на всю висоту мережки. Зашиваються качалочками обидві сторони мережки. Нитки, закріплені качалочками і обережно підрізані, витягуються, а обрізані кінці за допомогою голки загинаються у бік основної тканини.

Номер слайду 6

Для того, щоб закріпити нитки розрізанням та відновленням необхідно в середині місця, де буде мережка, розрізати дві нитки. За допомогою голки витягнути одну з них на 2,5 сантиметри далі, ніж у вас запланований край мережки, виводячи нитку на виворіт. Друга нитка витягується до краю мережки, вдягається в голку та проводиться крізь отвір від першої нитки та далі по її шляху. Нитки, що залишаються, треба обережно обрізати. Мережку завжди вишивають зліва направо, тримаючи роботу на вказівному пальці. Середнім та великим пальцями лівої руки натягують вертикальні нитки мережки. Вузлики на робочій нитці не використовуються, кінець нитки затягується в мережку. Коли робоча нитка закінчується, а вишивання ще триває, її закріплюють, для чого виводять на зворотній бік та пропускають під стібками мережки.

Номер слайду 7

ВИДИ МИРЕЖОК

Номер слайду 8

ТЕХНІКИ ВИШИВАННЯ МЕРЕЖКИ Існує багато узорів вишивання мережки. Відмінності у техніці виконання і навіть у назвах пов’язані із регіоном, в якому набули поширення, з майстринями, які вносили свої корективи у вже існуючі види вишивки, збагачуючи їх новими видами і техніками. Найбільш поширені і прості у виконанні техніки вишивки мережки – прутики, настил, стовпчики, гречка, ляхівка, павучок, козлик, жучок, панка, тощо. Але всі вони базуються на найпростішій техніці – «одинарний прутик» (киточка).«ОДИНАРНИЙ ПРУТИК» В цьому виді вишивки обшивається лише один бік мережки, з якої витягнути нитки на ширині до п’яти міліметрів. Голкою із закріпленою робочою ниткою підхоплюються на полотні від трьох до п’яти ниток (не більше трьох міліметрів), під якими вона і протягується. Далі голка вколюється праворуч від підхоплених раніше ниток і виводиться на лицеву сторону по діагоналі через декілька взятих разом ниток знизу від робочої нитки. Підхоплені нитки затягуються. Наступні стовпчики робляться так само. Необхідно слідкувати за тим, щоб в кожному стежку кількість стягнутих ниток, його довжина і нахил були однаковими по всій мережці, що зробить візерунок акуратним.

Номер слайду 9

«ПОДВІЙНИЙ ПРУТИК» Це одинарний прутик, який виконується з двох сторін мережки. Після вишивки з одного боку, виріб повертається і вишивається з іншої сторони, утворюючи вертикальні прутики. Цей вид мережки шиється як основа для інших, ще складніших візерунків.

Номер слайду 10

«РОЗДІЛЕНИЙ ПРУТИК» Мережка, прутики в якій знизу діляться навпіл. Виконуються, при парній кількості ниток у прутиках. Після виконання однобічного прутика робота повертається, як для подвійного, але поєднуються разом половина ниток одного прутика з половиною ниток іншого. Використовується як доповнення орнаменту у складних орнаментах та для підрублювання речей.

Номер слайду 11

«СХРЕЩЕНИЙ ПРУТИК» Це один з різновидів вишивки подвійним прутиком, в якому між собою переплітаються прутики, що стоять поруч. Коли подвійний прутик виконаний, робоча нитка закріплюється посередині та праворуч від качалочки, а голка вводиться під другий прутик, проходячи при цьому над першим, та прокручується справа наліво проти стрілки годинника. Нитка протягується посередині, перекручуючи стовпчики один з одним. Цей декоративний шов відомий в різних варіаціях та ступенях складності.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Отже, починаємо з вишивки качалочками. Ці вертикальні стовпчики потрібні для того, щоб закріпити нитки, які потім треба обрізати та висмикнути для мережки. Вишиваємо качалочку через одну нитку тканини шириною в 3-4 нитки (фото 1). Для мережки необхідно два таких стовпчики. Коли ви їх зробите, акуратно підріжте горизонтальні нитки і висмикніть їх (фото 2). Тепер виконуємо основу усіх мережок - одинарний стовпчик (фото 3-4). Якщо мережку одинарний прутик виконати зверху і знизу, то ми отримаємо мережку подвійний прутик (фото 5). Після цього закріплюємо голку з правої сторони по центру стопчика і робимо переплетення (фото 6-9). Дійшовши до кінця, закріплюємо нитку по центру полоси зліва. Отмали рядок перевитих стовпчиків (фото 10). Мені надзвичайно подобається як перевиті стопчики виглядають з бісером (фото 11). Спробуємо складніші мережки? Те саме переплетення, але вже не двох, а чотирьох стовпчиків (фото 12-17). Але для виконання таких мережок, треба трохи збільшити висоту качалочок та кількість висмикнутих ниток. Для більш ошатного варіанту - добавимо бісер (фото 18). А якщо переплести прутики два рази? Отримаємо ще більш кручену мережку (фото 19).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! БАЖАЮ УСПІХУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвиненко Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 9 клас, Презентації
Додано
13 січня 2023
Переглядів
1864
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку