Металічні та водневі зв'язки. Презентація

Про матеріал
Металічний зв'язок. Водневий зв'язок. Властивості. Молекула води. Диполь. Метали та їх властивості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Металічний і водневий зв’язки11 клас

Номер слайду 2

Водневий зв’язок. У молекулі води між атомами існує ковалентний полярний зв’язок. Кожна з двох спільних електронних пар зміщена в бік атома більш електронегативного елемента, тобто Оксигену. На цьому атомі виникає невеликий негативний заряд, а на двох атомах Гідрогену, теж невеликі, але позитивні заряди.

Номер слайду 3

Водневий зв’язок. Молекула води маючи кутову будову є полярною і такі частинки називають диполями. Водневий зв’язок – електростатична взаємодія між атомами Гідрогену однієї молекули й атомами більш електронегативного елемента іншої молекули.

Номер слайду 4

Водневий зв’язок. Завдяки утворенню водневого зв’язку в молекулі білка відбувається закручування поліпептидного ланцюга в спіраль і формування вторинної структури білка. В утворенні водневого зв’язку разом з атомами Гідрогену беруть участь атоми Оксигену, Флуору, Нітрогену. Водневий зв’язок є слабким, він легко руйнується і водночас легко утворюється

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Водневий зв’язок. Водневим зв’язком сполучаються молекули:- неорганічних кислот- спиртів- карбонових кислот- деяких інших гідрогеновмісних сполук. Водневий зв’язок може виникати і між різними молекулами. Саме цим пояснюється велика розчинність амоніаку, сполук галогенів із Гідрогеном, майже всіх неорганічних кислот, спиртів і карбонових кислот із невеликими молекулярними масами.

Номер слайду 7

Водневий зв’язок. Зв’язок у молекулі амоніаку, як і в молекулі води ковалентний полярний. Обидві молекули полярні і здатні брати участь в утворенні водневого зв’язку. Вуглеводні та естери у воді майже не розчинні, хоча атоми в їхнії молекулах сполучені ковалентним полярним зв’язком. Самі молекулу на відміну від води – не полярні.

Номер слайду 8

Металічний зв’язок. Атоми у кристалічних гратках металу розміщені щільно, що їхні зовнішні орбіталі перекриваються, а електрони відокремлюються від атомів і починають хаотично рухатись в речовині. Такі електрони називають усуспільненими або делокалізованими. Металічний зв’язок – зв’язок між катіонами в металі, здійснюваний за допомогою делокалізованих електронів. Наявність делокалізованих електронів у металах зумовлює їх електропровідність, високу теплопровідність, особливий металічний блиск.

Номер слайду 9

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 7 ст.45 № 58, 56

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
18 жовтня 2022
Переглядів
483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку